• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete fără carne

Cartofi natur - 2 rețete simple, cu unt și de post

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 28 aug. 2025 · Publicată: 12 ian. 2023 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
492 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 8 minute

Cartofi natur, o garnitură potrivită aproape lângă orice mâncare. Rețeta de cartofi fierți cremoși, aromați, care se topesc în gură de buni ce sunt!

2 retete de cartofi natur

Cartofii natur sunt una dintre cele mai populare garnituri, simplă și versatilă. Sunt ieftini și buni, se fac ușor și se potrivesc minunat lângă orice fel de carne, de la pui și mușchiuleț de porc , până la carnea delicată de pește.

De altfel, cartofii natur sunt una dintre garniturile recomandate în articolul meu cu 6 rețete de somon la cuptor, tocmai pentru că sunt atât de buni și pe gustul tuturor.

Mergi direct la:
  • 2 variante de cartofi natur - plusuri și minusuri
  • Ingrediente
  • Preparare - varianta 1 cu unt, usturoi și pătrunjel
  • Preparare - varianta 2 cu ulei de măsline și mărar
  • La ce mâncăruri îi servim
  • Ce modificări puteți face
  • Se pot pregăti dinainte?
  • Cum se păstrează, cum se încălzesc?
  • Extra sfaturi
  • Întrebări frecvente
  • Rețete la care să serviți cartofi natur
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

2 variante de cartofi natur - plusuri și minusuri

Eu cunosc 2 variante de cartofi natur, fiecare cu avantajele și dezavantajele ei. Pe ambele le fac destul de des, adaptându-mă situației de moment:

Cartofi naturVarianta 1
cartofi natur cu unt, usturoi și pătrunjel
Varianta 2
cartofi natur cu ulei de măsline și mărar
Preparare- cartofii se fierb în coajă- cartofii se fierb curățați și tăiați cubulețe
Avantaje- își păstrează frumos forma, se pot servi și la o masă de sărbătoare.
- se pot fierbe dinainte
- sunt gata mai repede
- se pot face și de post
Dezavantaje- prepararea durează mai mult- sunt mai apoși, nu își păstrează bine forma, se zdrobesc ușor

Ingrediente

Orice variantă de cartofi natur ați alege să pregătiți, sunt sigură că aveți deja în casă tot ce vă trebuie, deoarece folosim doar ingrediente simple, banale și destul de prietenoase cu bugetul familiei.

În fotografiile de mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru ambele variante. Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă la finalul postării.

Ingrediente pentru varianta 1: cartofi natur cu unt, usturoi și pătrunjel

Ingrediente reteta cartofi natur cu unt, usturoi si patrunjel
  • cartofi - folosim roz sau cartofi speciali pentru salată care pot avea coaja albă, dar își păstrează bine forma la fiert
  • unt - cu 82% grăsime
  • usturoi
  • pătrunjel proaspăt
  • sare și piper

Ingrediente pentru varianta 2: cartofi natur de post cu ulei de măsline și mărar

Ingrediente reteta cartofi natur de post cu ulei de masline si marar
  • cartofi - folosim roz sau cartofi speciali pentru salată
  • ulei de măsline - de preferat extravirgin
  • mărar proaspăt
  • sare și piper
  • nucșoară rasă - opțional, dacă vă place

Preparare - varianta 1 cu unt, usturoi și pătrunjel

  1. Spălați cartofii și îi puneți la fiert într-o oală cu apă cât să îi acopere bine. Puneți în apă și o lingură de sare.
  2. Când cartofii sunt fierți (aprox. 40 min.), îi scurgeți de apa în care au fiert și îi stropiți cu un jet de apă rece. Curățați cartofii de coajă și îi tăiați cuburi de 3-4 cm.
  3. Puneți untul să se topească într-o tigaie, apoi adăugați cuburile de cartofi.
  4. Presărați sare, piper și usturoiul trecut prin presă. Amestecați ușor să nu zdrobiți cartofii. La final presărați pătrunjelul tocat fin.

Preparare - varianta 2 cu ulei de măsline și mărar

  1. Curățați cartofii de coajă, îi spălați și îi tăiați cuburi de 3-4 cm.
  2. Puneți cuburile de cartofi la fiert în apă rece cu sare, cât să îi depășească bine.
  3. Când cartofii sunt fierți (aprox. 15 min.), îi scurgeți de apă și îi puneți într-un castron.
  4. Puneți ulei de măsline, sare, piper, nucșoară și mărar. Amestecați ușor să nu îi zdrobiți.
cartofi natur cu unt, usturoi si patrunjel
Cartofi natur cu unt, usturoi si pătrunjel
cartofi natur cu ulei de masline si marar
Cartofi natur cu ulei de măsline și mărar

La ce mâncăruri îi servim

Cartofii natur cu unt, usturoi și pătrunjel sunt garnitura ideală lângă o friptură la cuptor, un piept de pui la tigaie sau o porție de cârnați de casă.

Se potrivesc și la mâncăruri cu sos, la șnițele sau lângă un pește gătit la cuptor sau pe grătar.

Dacă e perioadă de post puteți servi cartofii natur cu ulei de măsline și mărar ca atare sau lângă o porție de chifteluțe de post din legume crude date pe răzătoare.

O altă idee ar fi să le puneți alături câteva linguri de ciupercuțe la tigaie și veți avea un meniu de post simplu și savuros.

Ce modificări puteți face

Puteți face fără grijă orice combinație între cele 2 variante. Câteva exemple:

  • Puteți pune usturoi și la cartofii de post cu ulei de măsline sau puteți pune nucșoară la cartofii natur cu unt pregătiți la tigaie.
  • Puteți renunța la usturoi dacă nu vă place sau îl puteți înlocui cu pudră de usturoi, care are o aromă mai blândă și un miros mai discret.
  • Puteți folosi și alte verdețuri care vă plac, de exemplu cimbrișor sau frunze tinere de ceapă verde tocate mărunt.
  • Dacă vă plac mâncărurile picante, câțiva fulgi de chilli presărați la final vor îmbogăți atât gustul, cât și aspectul.
2 variante de cartofi natur

Se pot pregăti dinainte?

Cartofii natur sunt grozav de buni proaspeți, imediat după preparare, așa că ideal ar fi să faceți doar atât cât se mănâncă la o masă.

Dacă vreți să îi pregătiți dinainte, fierbeți cartofii în coajă și îi puteți păstra 1-2 zile într-un loc răcoros. Îi curățați și îi tăiați cubulețe în ziua servirii și înainte să vă așezați la masă îi lăsați să se încălzească foarte bine, la foc mic, în tigaia cu unt topit. La final asezonați după preferințe.

Cum se păstrează, cum se încălzesc?

Dacă nu s-au mâncat toți sau dacă doriți să îi luați în zilele următoare la pachet, păstrați resturile de cartofi într-o caserolă cu capac. Vor rezista 3 zile la frigider. 

Cartofii natur se pot încălzi în cuptorul cu microunde pentru 2-4 minute sau în cuptorul mare, la 180 de grade pentru 15 minute.

Extra sfaturi

  1. Alegeți cartofi de aceeași mărime ca să fiarbă în același timp. În mod similar, dacă îi fierbeți curățați, încercați să îi tăiați cuburi de aceeași dimensiune.
  2. Indiferent dacă îi fierbeți întregi sau tăiați, puneți o lingură rasă de sare în apă. Cartofii vor fi mai gustoși și exact ca peștele sau ca pastele, își vor trage sare atât cât le trebuie. Să nu vă fie teamă că puneți prea multă!
  3. Cartofii sunt fierți suficient atunci când intră ușor furculița în ei. Nu îi fierbeți în exces!
  4. La final, fiți generoși cu condimentele! Cartofii naturi fără sare și piper suficient vor fi fazi.

Întrebări frecvente

Ce înseamnă cartofi natur?

Cartofii natur sunt cartofi fierți, tăiați cuburi și asezonați cu unt, sare, piper și vedeață.

Ce fel de cartofi se folosesc pentru cartofi natur

Folosiți cartofi roz sau cartofi albi speciali pentru salate, care au puțin amidon și își păstrează bine forma după fierbere.

Cartofii natur se pun la fiert în apă rece sau caldă?

Cartofii natur se pun la fiert în apă rece cât să îi acopere bine.

Rețete la care să serviți cartofi natur

  • Pulpe de pui la tigaie cu ceapa si sos de rosii
    Pulpe de pui la tigaie cu ceapă și roșii
  • Ficăței de pui cu sos de roșii
    Ficăței de pui cu sos de roșii și usturoi
  • Chiftele la cuptor_reteta
    Chiftele la cuptor din carne amestec - cea mai rapidă rețetă
  • Ceafa de porc la cuptor cu sos de rosii si usturoi
    Ceafă de porc la cuptor cu sos de roşii şi usturoi

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

2 retete simple de cartofi natur

Cum facem cartofi natur - 2 rețete simple

Cartofi natur, o garnitură potrivită lângă orice mâncare. Rețeta de cartofi fierți cremoși, aromați, care se topesc în gură de buni ce sunt!
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
Timp total: 30 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

varianta 1 - cartofi natur cu unt, usturoi și pătrunjel

  • 1 kg cartofi roz sau cartofi pentru salată
  • 100 g unt cu 82% grăsime
  • 2 căței de usturoi
  • pătrunjel proaspăt
  • sare și piper

varianta 2 - cartofi natur cu ulei de măsline și mărar (rețetă de post)

  • 1 kg cartofi roz sau cartofi pentru salată
  • 3 linguri ulei de măsline
  • mărar proaspăt
  • sare și piper
  • nucșoară (opțional)

Instrucțiuni de preparare
 

varianta 1 - cartofi natur cu unt, usturoi și pătrunjel

  • Spălați cartofii și îi puneți la fiert într-o oală cu apă cât să îi acopere bine. Puneți în apă și o lingură de sare.
  • Când cartofii sunt fierți (aprox. 40 min.), îi scurgeți de apa în care au fiert și îi stropiți cu un jet de apă rece. Curățați cartofii de coajă și îi tăiați cuburi de 3-4 cm.
  • Puneți untul să se topească într-o tigaie, apoi adăugați cuburile de cartofi.
  • Presărați sare, piper și usturoiul trecut prin presă. Amestecați ușor să nu zdrobiți cartofii. La final presărați pătrunjelul tocat fin.

varianta 2 - cartofi natur cu ulei de măsline și mărar (rețetă de post)

  • Curățați cartofii de coajă, îi spălați și îi tăiați cuburi de 3-4 cm.
  • Puneți cuburile de cartofi la fiert în apă rece cu sare, cât să îi depășească bine.
  • Când cartofii sunt fierți (aprox. 15 min.), îi scurgeți de apă și îi puneți într-un castron.
  • Puneți ulei de măsline, sare, piper, nucșoară și mărar. Amestecați ușor să nu îi zdrobiți.
Nutrition Facts
Cum facem cartofi natur - 2 rețete simple
Amount per Serving
Calorii
372
% Daily Value*
Grăsimi
 
21
g
32
%
Colesterol
 
54
mg
18
%
Carbohidrați
 
44
g
15
%
Fibre
 
6
g
25
%
Zahăr
 
2
g
2
%
Proteine
 
5
g
10
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
492 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Amandine cu ciocolată decorate cu ganache și bilă de ciocolată, glazurate simplu, fără fondant, pe tavă albă
    Amandine cu ciocolată – rețetă ușoară de casă, cu ganache și glazură simplă (fără fondant)
  • Sarmale de post cu păsat servite calde, cu mămăligă și ardei
    Sarmale de post cu păsat (crupe de porumb) în oală de lut – rețetă pas cu pas

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.