O delicioasă rețetă tradițională din bucătăria moldovenească: colțunași moldovenești cu brânză și gem, serviți cu unt sau cu smântână.
Vedeți în acest articol cum se face aluatul pufos pentru colțunași, precum și trei idei de umpluturi savuroase pentru toate gusturile.
Colțunașii moldovenești sunt un fel de mâncare tradițională, foarte apreciată în bucătăria românească. Combinația dintre aluatul moale și pufos și umplutura delicioasă de brânză sau gem oferă o explozie de arome și texturi delicioase.
Rețeta este foarte ușor de preparat și perfectă pentru o masă de prânz sau cină în familie sau pentru a impresiona prietenii și familia la ocazii speciale.
Mergi direct la:
- Ce este aluatul opărit pentru colțunași moldovenești?
- Ce ne trebuie
- Cum se fac colțunașii
- Alte idei de umpluturi delicioase pentru colțunași
- Echipamente necesare
- Cum se păstrează
- Extra-sfaturi pentru cei mai buni colțunași moldovenești
- Întrebări frecvente
- Rețete asemănătoare
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ce este aluatul opărit pentru colțunași moldovenești?
Aluatul opărit este un tip de aluat făcut cu apă clocotită , adică apă adusă la temperatura de fierbere (sau lapte). La unele tipuri de aluat, de exemplu la aluatul pentru cojile de eclere sau la gogoșile turnate, se folosește lapte clocotit în loc de apă.
Adăugarea de apă sau lapte clocotit ajută la gelatinizarea amidonului din făină, ceea ce face ca aluatul să devină mai elastic și mai moale.
Aluatul opărit este folosit în mod tradițional pentru a face anumite feluri de pâine, cozonac sau prăjituri care necesită un aluat mai dens și mai elastic.
În general, acest tip de aluat este apoi lăsat să se odihnească și să se răcească înainte de a fi întins sau modelat.
Ce ne trebuie
Colțunașii sunt o rețetă simplă, rustică pe care bunicile noastre o făceau foarte des cu ingrediente ieftine și care se găsesc ușor în orice gospodărie.
Vom face un aluat opărit care va fi foarte moale, elastic și ușor de modelat chiarșide către începători.
Pentru aluatul opărit avem nevoie de:
- făină - puteți folosi făină de patiserie, tip 000 sau făină pentru pâine, tip 650.
- ou - se adaugă în aluat pentru a-l lega și pentru a-i conferi elasticitate. Folosim și albușul și gălbenușul.
- sare - care dă gust oricărui aluat.
- unt - cu 82% grăsime, topit la microunde sau la bain marie și răcit. Îl folosim pentru a adăuga o aromă bogată și o textură moale.
- apă clocotită - o punem la fiert și când începe să clocotească o turnăm în aluat. Va face aluatul moale, elastic și ușor de întins.
- brânză - folosim brânză de vaci (brânză dulce) grasă și cât mai uscată sau lăsată într-o sită, să se scurgă bine de zer.
- gălbenuș - la umplutură folosim doar gălbenușul pentru a lega umplutura și a-i da cremozitate.
- zahăr pudră - folosim zahăr pudră care să se dizolve repede
- arome - coajă rasă de lămâie sau de portocală, zahăr vanilat.
- stafide - sunt opționale, dar sunt delicioase în umplutura cu brânză dulce. Nu e nevoie să le hidratați înainte.
- sare
umplutură brânză sărată
- brânză - puteți folosi orice brânză sărată aveți și vă place, de exemplu telemea sau caș sărat
- gălbenuș - ca și la umplutura dulce, folosim doar gălbenușul
- opțional - mai puteți adăuga în umplutura sărată: mărar tocat fin, cozi de ceapă verde, semințe de chimen, etc.
gem sau dulceață
- sunt potrivite gemurile sau dulcețurile ferme, bine legate, nu prea zemoase. Ideale sunt cele din fructe mai acrișoare: gem de vișine, cireșe, prune.
pentru servit coltunașii
- la alegere: unt, smântână acră (fermentată), zahăr pudră
Toate aceste ingrediente simple se combină pentru a crea un fel de mâncare delicios și reconfortant care poate fi savurat ca aperitiv, ca desert sau ca fel principal, în funcție de umplutura folosită.
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți cardul de rețetă de la finalul postării. De acolo puteți salva sau tipări rețeta și tot acolo găsiți și varianta video.
Cum se fac colțunașii
Vedeți mai jos rețeta pas cu pas de la pregătirea aluatului și până la umplere și fierbere, pentru a obține cei mai buni colțunași moldovenești.
Într-un bol mare puneți făina și sarea, apoi adăugați oul bătut și amestecați să se încorporeze. Turnați apa fierbinte puțin câte puțin. Amestecați la început cu o lingură, apoi frământați aluatul cu mâinile timp de 5-7 minute până devine elastic și neted.
Răsturnați aluatul pe masa presărată cu făină și lăsați-l să se odihnească timp de 30 de minute, acoperit cu castronul pus invers. Timpul de repaus este necesar pentru ca aluatul să se relaxeze și să devină ușor de întins.
În timp ce aluatul se odihnește, pregătiți umpluturile, amestecând pur și simplu ingredientele din listă până la omogenizare.
Întindeți foi de aluat de aprox. 2 mm grosime. Tăiați aluatul în cercuri sau pătrate. Puneți o linguriță de umplutură pe cercul de aluat și pliați-l, apăsând marginile cu degetele sau cu dinții unei furculițe pentru a sigila colțunașii.
Într-o oală mare, puneți apă la fiert cu 1 linguriță de sare. Când apa începe să fiarbă, puneți colțunași doar cât să încapă bine pe fundul oalei. Amestecați ușor să nu stea unii peste alții ca să nu se lipească. Când încep să se ridice la suprafață, puneți capacul și îi mai lăsați 5 minute la foc mic.
Scoateți colțunașii cu o spatulă sau o paletă cu găuri și așezați-i într-un castron. Puneți peste ei cubulețe de unt și păstrați-i acoperiți cu un capac până la servire. Serviți colțunașii cu unt, smântână sau gem, după preferințe.
Alte idei de umpluturi delicioase pentru colțunași
Există multe alte idei de umpluturi pentru acești colțunași moldovenești, în afară de brânza și gemul utilizate în rețeta tradițională.
Iată alte câteva idei de umpluturi delicioase pe care le puteți încerca:
- Carne tocată - puteți amesteca carne tocată de vită, de porc sau amestec cu ceapă, usturoi și ierburi aromatice pentru a crea o umplutură sățioasă și bogată în proteine.
- Cartofi - cartofii piure cu unt și lapte fac o umplutură cremoasă și gustoasă pentru colțunași.
- Varză murată - varza murată tocată și călită cu ceapă va fi o umplutură acrișoară și foarte gustoasă.
- Ciuperci - ciupercile de pădure sau de cultură, tăiate cubulețe și călite în unt cu usturoi or fi delicioase ca umplutură pentru colțunași.
- Fructe - puteți folosi fructele proaspete, congelate sau din compot. Colțunașii umpluți cu vișine sunt un desert irezistibil!
Echipamente necesare
Colțunașii sunt un desert simplu, pe care bunicile noastre îi făceau cu mâna, fără ustensile speciale. Umplutura se poate sigila perfect și cu dinții unei furculițe.
Totuși, dacă vreți să faceți colțunași de aceeași dimensiune, cu formă frumoasă și regulată și perfect sigilați, există niște prese speciale care ușurează mult toată manopera. Dacă faceți colțunași suficient de des, poate că merită să o cumpărați.
Cum se păstrează
Colțunașii umpluți se pot păstra la frigider timp de 1-2 zile înainte de fierbere. E important să îi păstrați acoperiți ca să nu se usuce.
Colțunașii se pot păstra și la congelator pentru a fi gătiți ulterior, ceea ce este util dacă doriți să pregătiți o cantitate mai mare sau să pregătiți colțunași în avans pentru o masă ulterioară. Iată cum puteți păstra colțunașii la congelator:
- Congelați colțunașii imediat după ce i-ați umplut, deci înainte de gătire.
- Puneți colțunașii într-o caserolă cu capac etanș sau într-o pungă de plastic gros, ca să nu prindă miros de la alte produse depozitate în congelator. Dacă aveți un aparat de vidat, îl puteți folosi pentru a vida pungile cu colțunași.
- Etichetați recipientul sau punga cu data și tipul (umplutura) de colțunași și păstrați-l în congelator.
- Colțunașii se pot păstra în congelator timp de aproximativ 2-3 luni. După această perioadă, pot să își piardă textura și gustul.
- Pentru a găti colțunașii congelați, lăsați-i să se dezghețe lent, peste noapte în frigider, apoi urmați instrucțiunile de fierbere din rețetă.
Extra-sfaturi pentru cei mai buni colțunași moldovenești
- Aluatul trebuie să fie moale, omogen și nelipicios. Dacă aluatul este prea tare, puteți adăuga apă călduță treptat, câte o linguriță odată, până când obțineți o consistență potrivită. Dacă aluatul este prea moale, puteți să mai adăugați puțină făină, tot treptat, câte o linguriță.
- Umplutura de brânză trebuie să fie bine scursă și uscată înainte de a fi așezată pe aluat. Dacă umplutura este prea umedă, colțunașii pot avea tendința de a se desface în timpul fierberii.
- Asigurați-vă că marginile colțunașilor sunt bine sigilate, altfel umplutura poate ieși în timpul fierberii.
- Nu vă zgârciți cu sarea adăugată în apa de fierbere. Aceasta va da și mai mult gust colțunașilor și nu există deloc pericolul ca aceștia să iasă prea sărați.
Întrebări frecvente
Colțunașii sunt o delicioasă specialitate culinară, alcătuită dintr-un aluat subțire și o umplutură variată, precum brânză, carne, cartofi sau fructe, în funcție de rețeta și regiunea de proveniență.
Colțunașii sunt o specialitate culinară tradițională în Europa de Est, inclusiv în România, Polonia (pierogi), Ucraina (varenyky) și Moldova. Aceștia sunt adesea pregătiți cu ocazia sărbătorilor sau a evenimentelor speciale, dar pot fi savurați și ca mâncare de zi cu zi.
Colțunașii se fierb în apă clocotită cu sare timp de aproximativ 3-5 minute după ce aceștia se ridică la suprafața apei. În acest fel for fi moi și pufoși.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete tradiționale asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Colțunași moldovenești - rețeta cu aluat opărit
Rețeta Video
Ingrediente
aluat opărit pentru colțunași
- 500 g făină
- 1 ou
- ½ linguriță sare
- 50 g unt 82% grăsime (topit și răcit)
- 200 ml apă clocotită
umplutură de brânză dulce
- 150 g brânză de vaci
- 1 gălbenuș
- 1 lingură zahăr pudră
- 10 g zahăr Bourbon
- 1 lingură stafide
- un praf de sare
umplutură brânză sărată
- 150 g telemea sau caș sărat (date pe răzătoare)
- 1 gălbenuș
gem
- 150-200 g gem de vișine, cireșe, prune, etc
pentru servit
- unt, smântână, zahăr pudră
Instrucțiuni de preparare
- Într-un bol mare puneți făina și sarea, apoi adăugați oul bătut și amestecați să se încorporeze. Turnați apa fierbinte puțin câte puțin. Amestecați la început cu o lingură, apoi frământați aluatul cu mâinile timp de 5-7 minute până devine elastic și neted.
- Răsturnați aluatul pe masa presărată cu făină și lăsați-l să se odihnească timp de 30 de minute, acoperit cu castronul pus invers. Timpul de repaus este necesar pentru ca aluatul să se relaxeze și să devină ușor de întins.
- În timp ce aluatul se odihnește, pregătiți umpluturile, amestecând pur și simplu ingredientele din listă până la omogenizare.
- Întindeți foi de aluat de aprox. 2 mm grosime. Tăiați aluatul în cercuri sau pătrate. Puneți o linguriță de umplutură pe cercul de aluat și pliați-l, apăsând marginile cu degetele sau cu dinții unei furculițe pentru a sigila colțunașii.
- Într-o oală mare, puneți apă la fiert cu 1 linguriță de sare. Când apa începe să fiarbă, puneți colțunași doar cât să încapă bine pe fundul oalei. Amestecați ușor să nu stea unii peste alții ca să nu se lipească. Când încep să se ridice la suprafață, puneti capacul și îi mai lăsati 5 minute la foc mic.
- Scoateți colțunașii cu o spatulă sau o paletă cu găuri și așezați-i într-un castron. Puneți peste ei cubulețe de unt și păstrați-i acoperiți cu un capac până la servire. Serviți colțunașii cu unt, smântână sau gem, după preferințe.
Bine de știut:
- Aluatul trebuie să fie moale, omogen și nelipicios. Dacă aluatul este prea tare, puteți adăuga apă călduță treptat, câte o linguriță odată, până când obțineți o consistență potrivită. Dacă aluatul este prea moale, puteți să mai adăugați puțină făină, tot treptat, câte o linguriță.
- Umplutura de brânză trebuie să fie bine scursă și uscată înainte de a fi așezată pe aluat. Dacă umplutura este prea umedă, colțunașii pot avea tendința de a se desface în timpul fierberii.
- Asigurați-vă că marginile colțunașilor sunt bine sigilate, altfel umplutura poate ieși în timpul fierberii.
- Nu vă zgârciți cu sarea adăugată în apa de fierbere. Aceasta a da și mai mult gust colțunașilor și nu există pericolul ca aceștia să iasă prea sărați.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu