• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Aluaturi dulci

Colțunași moldovenești cu brânză și gem - rețeta cu cu aluat opărit

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 29 nov. 2024 · Publicată: 23 feb. 2023 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
25 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

O delicioasă rețetă tradițională din bucătăria moldovenească: colțunași moldovenești cu brânză și gem, serviți cu unt sau cu smântână.

Vedeți în acest articol cum se face aluatul pufos pentru colțunași, precum și trei idei de umpluturi savuroase pentru toate gusturile.

coltunasi moldovenesti

Colțunașii moldovenești sunt un fel de mâncare tradițională, foarte apreciată în bucătăria românească. Combinația dintre aluatul moale și pufos și umplutura delicioasă de brânză sau gem oferă o explozie de arome și texturi delicioase.

Rețeta este foarte ușor de preparat și perfectă pentru o masă de prânz sau cină în familie sau pentru a impresiona prietenii și familia la ocazii speciale.

Mergi direct la:
  • Ce este aluatul opărit pentru colțunași moldovenești?
  • Ce ne trebuie
  • Cum se fac colțunașii
  • Alte idei de umpluturi delicioase pentru colțunași
  • Echipamente necesare
  • Cum se păstrează
  • Extra-sfaturi pentru cei mai buni colțunași moldovenești
  • Întrebări frecvente
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ce este aluatul opărit pentru colțunași moldovenești?

Aluatul opărit este un tip de aluat făcut cu apă clocotită , adică apă adusă la temperatura de fierbere (sau lapte). La unele tipuri de aluat, de exemplu la aluatul pentru cojile de eclere sau la gogoșile turnate, se folosește lapte clocotit în loc de apă.

Adăugarea de apă sau lapte clocotit ajută la gelatinizarea amidonului din făină, ceea ce face ca aluatul să devină mai elastic și mai moale.

Aluatul opărit este folosit în mod tradițional pentru a face anumite feluri de pâine, cozonac sau prăjituri care necesită un aluat mai dens și mai elastic.

În general, acest tip de aluat este apoi lăsat să se odihnească și să se răcească înainte de a fi întins sau modelat.

Ce ne trebuie

Colțunașii sunt o rețetă simplă, rustică pe care bunicile noastre o făceau foarte des cu ingrediente ieftine și care se găsesc ușor în orice gospodărie.

Vom face un aluat opărit care va fi foarte moale, elastic și ușor de modelat chiarșide către începători.

Pentru aluatul opărit avem nevoie de:

  • făină - puteți folosi făină de patiserie, tip 000 sau făină pentru pâine, tip 650.
  • ou - se adaugă în aluat pentru a-l lega și pentru a-i conferi elasticitate. Folosim și albușul și gălbenușul.
  • sare - care dă gust oricărui aluat.
  • unt - cu 82% grăsime, topit la microunde sau la bain marie și răcit. Îl folosim pentru a adăuga o aromă bogată și o textură moale.
  • apă clocotită - o punem la fiert și când începe să clocotească o turnăm în aluat. Va face aluatul moale, elastic și ușor de întins.

umplutură cu brânză dulce

  • brânză - folosim brânză de vaci (brânză dulce) grasă și cât mai uscată sau lăsată într-o sită, să se scurgă bine de zer.
  • gălbenuș - la umplutură folosim doar gălbenușul pentru a lega umplutura și a-i da cremozitate.
  • zahăr pudră - folosim zahăr pudră care să se dizolve repede
  • arome - coajă rasă de lămâie sau de portocală, zahăr vanilat.
  • stafide - sunt opționale, dar sunt delicioase în umplutura cu brânză dulce. Nu e nevoie să le hidratați înainte.
  • sare

umplutură brânză sărată

  • brânză - puteți folosi orice brânză sărată aveți și vă place, de exemplu telemea sau caș sărat
  • gălbenuș - ca și la umplutura dulce, folosim doar gălbenușul
  • opțional - mai puteți adăuga în umplutura sărată: mărar tocat fin, cozi de ceapă verde, semințe de chimen, etc.

gem sau dulceață

  • sunt potrivite gemurile sau dulcețurile ferme, bine legate, nu prea zemoase. Ideale sunt cele din fructe mai acrișoare: gem de vișine, cireșe, prune.

pentru servit coltunașii

  • la alegere: unt, smântână acră (fermentată), zahăr pudră

Toate aceste ingrediente simple se combină pentru a crea un fel de mâncare delicios și reconfortant care poate fi savurat ca aperitiv, ca desert sau ca fel principal, în funcție de umplutura folosită.

Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți cardul de rețetă de la finalul postării. De acolo puteți salva sau tipări rețeta și tot acolo găsiți și varianta video.

Cum se fac colțunașii

Vedeți mai jos rețeta pas cu pas de la pregătirea aluatului și până la umplere și fierbere, pentru a obține cei mai buni colțunași moldovenești.

aluat oparit

Într-un bol mare puneți făina și sarea, apoi adăugați oul bătut și amestecați să se încorporeze. Turnați apa fierbinte puțin câte puțin. Amestecați la început cu o lingură, apoi frământați aluatul cu mâinile timp de 5-7 minute până devine elastic și neted.

aluat la odihna sub castron

Răsturnați aluatul pe masa presărată cu făină și lăsați-l să se odihnească timp de 30 de minute, acoperit cu castronul pus invers. Timpul de repaus este necesar pentru ca aluatul să se relaxeze și să devină ușor de întins.

umplutura de branza si stafide pentru reteta branzoaice moldovenesti

În timp ce aluatul se odihnește, pregătiți umpluturile, amestecând pur și simplu ingredientele din listă până la omogenizare.

cum se umplu coltunasii

Întindeți foi de aluat de aprox. 2 mm grosime. Tăiați aluatul în cercuri sau pătrate. Puneți o linguriță de umplutură pe cercul de aluat și pliați-l, apăsând marginile cu degetele sau cu dinții unei furculițe pentru a sigila colțunașii.

cum se fierb colțunașii

Într-o oală mare, puneți apă la fiert cu 1 linguriță de sare. Când apa începe să fiarbă, puneți colțunași doar cât să încapă bine pe fundul oalei. Amestecați ușor să nu stea unii peste alții ca să nu se lipească. Când încep să se ridice la suprafață, puneți capacul și îi mai lăsați 5 minute la foc mic.

coltunasi fierti in castron cu unt

Scoateți colțunașii cu o spatulă sau o paletă cu găuri și așezați-i într-un castron. Puneți peste ei cubulețe de unt și păstrați-i acoperiți cu un capac până la servire. Serviți colțunașii cu unt, smântână sau gem, după preferințe.

Alte idei de umpluturi delicioase pentru colțunași

Există multe alte idei de umpluturi pentru acești colțunași moldovenești, în afară de brânza și gemul utilizate în rețeta tradițională.

Iată alte câteva idei de umpluturi delicioase pe care le puteți încerca:

  • Carne tocată - puteți amesteca carne tocată de vită, de porc sau amestec cu ceapă, usturoi și ierburi aromatice pentru a crea o umplutură sățioasă și bogată în proteine.
  • Cartofi - cartofii piure cu unt și lapte fac o umplutură cremoasă și gustoasă pentru colțunași.
  • Varză murată - varza murată tocată și călită cu ceapă va fi o umplutură acrișoară și foarte gustoasă.
  • Ciuperci - ciupercile de pădure sau de cultură, tăiate cubulețe și călite în unt cu usturoi or fi delicioase ca umplutură pentru colțunași.
  • Fructe - puteți folosi fructele proaspete, congelate sau din compot. Colțunașii umpluți cu vișine sunt un desert irezistibil!

coltunasi moldovenesti

Echipamente necesare

Colțunașii sunt un desert simplu, pe care bunicile noastre îi făceau cu mâna, fără ustensile speciale. Umplutura se poate sigila perfect și cu dinții unei furculițe.

Totuși, dacă vreți să faceți colțunași de aceeași dimensiune, cu formă frumoasă și regulată și perfect sigilați, există niște prese speciale care ușurează mult toată manopera. Dacă faceți colțunași suficient de des, poate că merită să o cumpărați.

coltunasi moldovenesti reteta traditionala
Colțunași modelați cu presa specială

Cum se păstrează

Colțunașii umpluți se pot păstra la frigider timp de 1-2 zile înainte de fierbere. E important să îi păstrați acoperiți ca să nu se usuce.

Colțunașii se pot păstra și la congelator pentru a fi gătiți ulterior, ceea ce este util dacă doriți să pregătiți o cantitate mai mare sau să pregătiți colțunași în avans pentru o masă ulterioară. Iată cum puteți păstra colțunașii la congelator:

  1. Congelați colțunașii imediat după ce i-ați umplut, deci înainte de gătire.
  2. Puneți colțunașii într-o caserolă cu capac etanș sau într-o pungă de plastic gros, ca să nu prindă miros de la alte produse depozitate în congelator. Dacă aveți un aparat de vidat, îl puteți folosi pentru a vida pungile cu colțunași.
  3. Etichetați recipientul sau punga cu data și tipul (umplutura) de colțunași și păstrați-l în congelator.
  4. Colțunașii se pot păstra în congelator timp de aproximativ 2-3 luni. După această perioadă, pot să își piardă textura și gustul.
  5. Pentru a găti colțunașii congelați, lăsați-i să se dezghețe lent, peste noapte în frigider, apoi urmați instrucțiunile de fierbere din rețetă.

Extra-sfaturi pentru cei mai buni colțunași moldovenești

  • Aluatul trebuie să fie moale, omogen și nelipicios. Dacă aluatul este prea tare, puteți adăuga apă călduță treptat, câte o linguriță odată, până când obțineți o consistență potrivită. Dacă aluatul este prea moale, puteți să mai adăugați puțină făină, tot treptat, câte o linguriță.
  • Umplutura de brânză trebuie să fie bine scursă și uscată înainte de a fi așezată pe aluat. Dacă umplutura este prea umedă, colțunașii pot avea tendința de a se desface în timpul fierberii.
  • Asigurați-vă că marginile colțunașilor sunt bine sigilate, altfel umplutura poate ieși în timpul fierberii.
  • Nu vă zgârciți cu sarea adăugată în apa de fierbere. Aceasta va da și mai mult gust colțunașilor și nu există deloc pericolul ca aceștia să iasă prea sărați.

Întrebări frecvente

Ce sunt colțunașii?

Colțunașii sunt o delicioasă specialitate culinară, alcătuită dintr-un aluat subțire și o umplutură variată, precum brânză, carne, cartofi sau fructe, în funcție de rețeta și regiunea de proveniență.

De unde provin colțunașii?

Colțunașii sunt o specialitate culinară tradițională în Europa de Est, inclusiv în România, Polonia (pierogi), Ucraina (varenyky) și Moldova. Aceștia sunt adesea pregătiți cu ocazia sărbătorilor sau a evenimentelor speciale, dar pot fi savurați și ca mâncare de zi cu zi.

Cum se fierb colțunașii?

Colțunașii se fierb în apă clocotită cu sare timp de aproximativ 3-5 minute după ce aceștia se ridică la suprafața apei. În acest fel for fi moi și pufoși.

Rețete asemănătoare

Vrei să încerci și alte rețete tradiționale asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • gris cu lapte cremos - 6 portii cu sirop de zahar ars, dulceata si scortisoara
    Griș cu lapte cremos. 3 idei delicioase de servire
  • lingura de lemn cu lapte si frecatei
    Colărezi cu lapte (frecăței) - desertul uitat al bunicilor
  • galuste cu prune cu aluat de cartofi fierti asezate pe farfurie
    Cele mai pufoase găluște cu prune (gomboți) - Proaspete și a doua zi!
  • Reteta taietei cu nuci si pesmet caramelizat
    Tăieței cu nucă și pesmet caramelizat - rețeta ca în copilărie

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

coltunasi moldovenesti reteta traditionala

Colțunași moldovenești - rețeta cu aluat opărit

Rețeta de colțunași moldovenești serviți cu unt și smântână și trei idei de umpluturi savuroase, dulci și sărate, pentru toate gusturile.
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
dospire: 30 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour 10 minutes minutes
Număr de porții: 30 colțunași
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

aluat opărit pentru colțunași

  • 500 g făină
  • 1 ou
  • ½ linguriță sare
  • 50 g unt 82% grăsime (topit și răcit)
  • 200 ml apă clocotită

umplutură de brânză dulce

  • 150 g brânză de vaci
  • 1 gălbenuș
  • 1 lingură zahăr pudră
  • 10 g zahăr Bourbon
  • 1 lingură stafide
  • un praf de sare

umplutură brânză sărată

  • 150 g telemea sau caș sărat (date pe răzătoare)
  • 1 gălbenuș

gem

  • 150-200 g gem de vișine, cireșe, prune, etc

pentru servit

  • unt, smântână, zahăr pudră

Instrucțiuni de preparare
 

  • Într-un bol mare puneți făina și sarea, apoi adăugați oul bătut și amestecați să se încorporeze. Turnați apa fierbinte puțin câte puțin. Amestecați la început cu o lingură, apoi frământați aluatul cu mâinile timp de 5-7 minute până devine elastic și neted.
  • Răsturnați aluatul pe masa presărată cu făină și lăsați-l să se odihnească timp de 30 de minute, acoperit cu castronul pus invers. Timpul de repaus este necesar pentru ca aluatul să se relaxeze și să devină ușor de întins.
  • În timp ce aluatul se odihnește, pregătiți umpluturile, amestecând pur și simplu ingredientele din listă până la omogenizare.
  • Întindeți foi de aluat de aprox. 2 mm grosime. Tăiați aluatul în cercuri sau pătrate. Puneți o linguriță de umplutură pe cercul de aluat și pliați-l, apăsând marginile cu degetele sau cu dinții unei furculițe pentru a sigila colțunașii.
  • Într-o oală mare, puneți apă la fiert cu 1 linguriță de sare. Când apa începe să fiarbă, puneți colțunași doar cât să încapă bine pe fundul oalei. Amestecați ușor să nu stea unii peste alții ca să nu se lipească. Când încep să se ridice la suprafață, puneti capacul și îi mai lăsati 5 minute la foc mic.
  • Scoateți colțunașii cu o spatulă sau o paletă cu găuri și așezați-i într-un castron. Puneți peste ei cubulețe de unt și păstrați-i acoperiți cu un capac până la servire. Serviți colțunașii cu unt, smântână sau gem, după preferințe.

Bine de știut:

  • Aluatul trebuie să fie moale, omogen și nelipicios. Dacă aluatul este prea tare, puteți adăuga apă călduță treptat, câte o linguriță odată, până când obțineți o consistență potrivită. Dacă aluatul este prea moale, puteți să mai adăugați puțină făină, tot treptat, câte o linguriță.
  • Umplutura de brânză trebuie să fie bine scursă și uscată înainte de a fi așezată pe aluat. Dacă umplutura este prea umedă, colțunașii pot avea tendința de a se desface în timpul fierberii.
  • Asigurați-vă că marginile colțunașilor sunt bine sigilate, altfel umplutura poate ieși în timpul fierberii.
  • Nu vă zgârciți cu sarea adăugată în apa de fierbere. Aceasta a da și mai mult gust colțunașilor și nu există pericolul ca aceștia să iasă prea sărați.
Nutrition Facts
Colțunași moldovenești - rețeta cu aluat opărit
Amount per Serving
Calorii
116
% Daily Value*
Grăsimi
 
4
g
6
%
Colesterol
 
30
mg
10
%
Carbohidrați
 
17
g
6
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
3
g
3
%
Proteine
 
3
g
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • vas alb plin cu gogosi aurii moi si pufoase
    Gogoși moi și pufoase cu drojdie uscată rețetă simplă fără pahar!
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
25 shares
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.