Cartofi la cuptor crocanți și aromați, o rețetă delicioasă și ușor de pregătit. Cu doar 3 linguri de ulei, veți obține niște cartofi aurii și rumeniți la exterior, moi și cremoși la interior, perfecți pentru o cină rapidă sau pentru a-i servi alături de alte preparate.
Această rețetă simplă și rapidă este ideală pentru cei care doresc să gătească un fel de mâncare sănătos, fără prea multe ingrediente și timp de pregătire.
Cartofii pregătiți astfel se pot mânca ca atare, într-o zi de post, alături de murături sau de o salată verde sau pot fi o garnitură perfectă lângă orice fel de friptură.
Puteți încerca să îi așezați de exemplu lângă șnițele de pui cu pesmet, sau lângă o porție de cârnați sau lângă pește gătit la cuptor sau la grătar.
Urmați pașii simpli descriși în rețetă și obțineți cei mai buni cartofi crocanți la cuptor !
Mergi direct la:
Ce ne trebuie
Ingredientele pentru rețeta de cartofi la cuptor sunt puține, ieftine și la îndemâna oricui. Savoarea cartofilor crocanți vine din combinația de condimente folosită:
- cartofi - folosim de preferat cartofi roz, pentru că nu sunt atât de "făinoși" precum cei albi și își păstrează mai bine forma după coacere.
- ulei - de preferat ulei de măsline pentru că aduce o aromă specială și foarte plăcută
- condimente: sare, piper, boia dulce, usturoi pudră, cimbru uscat, oregano, rozmarin
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos, pe care o puteți tipări sau o puteți salva.
Cum facem cartofi la cuptor crocanți și aromați
Este foarte simplu să preparăm cartofi crocanți și delicioși la cuptor. Chiar și copiii sau bucătarii începători pot avea succes cu această rețetă. Vă voi arăta mai jos pas cu pas cum să procedați pentru ca toți cartofii să fie îmbrăcați cu o peliculă fină de ulei, iar condimentele să fie distribuite uniform.
Spălați cartofii și uscați-i cu șervete de hârtie, apoi tăiați-i jumătăți sau sferturi, în funcție de mărime.
Puneți cartofii într-un vas încăpător cu capac. Peste cartofi puneți 3 linguri de ulei de măsline.
Așezați capacul și mișcați vasul astfel încât cartofii să se amestece și să se îmbrace într-o peliculă de ulei.
Presărați acum toate condimentele peste feliile de cartofi unse cu ulei.
Puneți din nou capacul și agitați vasul astfel încât condimentele să se distribuie uniform.
Răsturnați cartofii într-o tavă, peste hârtie de copt și dați-i la cuptor, la o temperatură de 200 de grade, timp de 45-50 de minute. Cuptorul să fie preîncălzit!
Ce puteți înlocui în rețetă
Fiind o rețetă simplă, cu atât de puține ingrediente, nu putem spune că suportă prea multe variante. Iată totuși ce adaptări puteți face:
- Cartofi roz - dacă nu aveți pe moment decât cartofi albi, îi puteți folosi. Totuși, e posibil să aibă nevoie de mai puțin timp în cuptor și să fie mai moi și puțin mai sfârâmicioși după coacere.
- Ulei - dacă nu e perioadă de post puteți înlocui uleiul cu unt topit sau cu untură.
- Condimente - bineînțeles, puteți adapta condimentele preferințelor voastre. Ați putea de exemplu să renunțați la oregano sau cimbru și să faceți doar cartofi la cuptor cu rozmarin. Sau dimpotrivă, ați putea adăuga condimente în plus, de exemplu câteva semințe de chimen.
- Usturoi - puteți renunța la pudra de usturoi dacă nu vă place gustul sau o puteți înlocui cu 2-3 căței de usturoi trecuți prin presă.
- Picant - dacă vă place mâncarea picantă, puteți folosi boia de ardei iute în locul celei dulci. Pentru un gust mai interesant, puteți combina boiaua iute cu o boia afumată.
Cu ce poți servi acești cartofi la cuptor
Iată mai jos câteva idei de salate pe care le puteți seri alături de o porție de cartofi crocanți la cuptor:
Cum se păstrează
Acești cartofi la cuptor sunt delicioși dacă îi serviți calzi, imediat după ce au fost scoși din cuptor. Atunci sunt crocanți și au maximul de gust și de arome.
Dacă totuși ați făcut prea mult și au mai rămas, păstrați-i la frigider într-o caserolă cu capac pentru 1-2 zile, iar când vreți să îi serviți îi încălziți la microunde (2-3 minute) sau în cuptorul mare încins la 180 de grade (~10 minute).
Nu vă recomand să congelați cartofii la cuptor pentru că își vor modifica textura.
Extra-sfaturi
- Puteți îndepărta coaja cartofilor, dacă doriți, dar mie cartofii la cuptor mi se par mai gustoși dacă sunt gătiți cu tot cu coajă.
- Încercați să tăiați feliile de cartofi la aproximativ aceeași dimensiune ca să se gătească toți odată.
- Asigurați-vă că cuptorul este bine încins înainte de a băga tava cu cartofi.
- Coacerea este influențată de tipul cuptorului. În ultimele 10-15 minute urmăriți cartofii și lăsați-i în cuptor până când devin aurii cu urme frumoase de rumenire.
- Înțepați cu furculița 1-2 felii ca să vă asigurați că sunt bine copți.
Întrebări frecvente
Da, puteți găti cartofii la cuptor fără ulei, dar veți obține cartofi ceva mai uscați.
Da, puteți folosi ulei de floarea soarelui, ulei rapiță sau alte uleiuri vegetale pentru a găti cartofi la cuptor.
Puteți verifica dacă cartofii sunt gata prin înțeparea lor cu o furculiță sau cu un cuțit. Daca sunt ușor de tăiat și fragezi, atunci sunt gata.
Da, puteți adăuga și alte legume, cum ar fi: morcovi, ceapă, dovlecei sau ardei gras, pentru a îmbogăți rețeta de cartofi la cuptor.
Da, puteți găti cartofii dulci exact la fel, folosind aceleași condimente și aceeași temperatură de coacere.
Alte rețete simple cu cartofi
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă
Rețeta Video
Ingrediente
- 1,5 kg cartofi roz
- 3 linguri ulei de măsline
- 3 lingurițe sare grunjoasă
- 1 linguriță piper
- 1 linguriță boia dulce
- 1 linguriță usturoi pudră
- 1 linguriță cimbru uscat
- 1 linguriță oregano
- 1 linguriță rozmarin
Instrucțiuni de preparare
- Spălați cartofii și uscați-i cu șervete de hârtie, apoi tăiați-i jumătăți sau sferturi, în funcție de mărime.
- Puneți cartofii într-un vas încăpător cu capac. Peste cartofi puneți 3 linguri de ulei de măsline.
- Așezați capacul și mișcați vasul astfel încât cartofii să se amestece și să se îmbrace într-o peliculă de ulei.
- Presărați acum toate condimentele peste feliile de cartofi unse cu ulei.
- Puneți din nou capacul și agitați vasul astfel încât condimentele să se distribuie uniform.
- Răsturnați cartofii într-o tavă, peste hârtie de copt și dați-i la cuptor, la o temperatură de 200 de grade, timp de 45-50 de minute. Cuptorul să fie preîncălzit!
- Serviți cartofii la cuptor ca atare, într-o zi de post, alături de murături sau de o salată verde. Sau pot fi o garnitură perfectă lângă orice fel de carne.
Bine de știut:
- Puteți îndepărta coaja cartofilor, dacă doriți, dar mie cartofii la cuptor mi se par mai gustoși dacă sunt gătiți cu tot cu coajă.
- Încercați să tăiați feliile de cartofi la aproximativ aceeași dimensiune ca să se gătească toți odată.
- Asigurați-vă că cuptorul este bine încins înainte de a băga tava cu cartofi.
- Coacerea este influențată de tipul cuptorului. În ultimele 10-15 minute urmăriți cartofii și lăsați-i în cuptor până când devin aurii cu urme frumoase de rumenire.
- Înțepați cu furculița 1-2 felii ca să vă asigurați că sunt bine copți.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Iuliana Sbîrnea a zis
Excelentă rețeta!
delma a zis
mi-au ieșit foarte buni dar extra picanți pentru că am lăsat aceeași cantitate de mirodenii dar aveam jumătate de cantitate de cartofi 🙂
Iuliana Sbîrnea a zis
Oh! Îmi pare rău! Data viitoare sigur vor fi perfecți! 🙂
Zelig Rozenfeld a zis
Mulțumesc pentru Rețete????