• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete de post

Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 10 iul. 2025 · Publicată: 29 mart. 2023 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 4 comentarii
1950 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Cartofi la cuptor crocanți și aromați, o rețetă delicioasă și ușor de pregătit. Cu doar 3 linguri de ulei, veți obține niște cartofi aurii și rumeniți la exterior, moi și cremoși la interior, perfecți pentru o cină rapidă sau pentru a-i servi alături de alte preparate.

cartofi la cuptor crocanți și aromați

Această rețetă simplă și rapidă este ideală pentru cei care doresc să gătească un fel de mâncare sănătos, fără prea multe ingrediente și timp de pregătire.

Cartofii pregătiți astfel se pot mânca ca atare, într-o zi de post, alături de murături sau de o salată verde sau pot fi o garnitură perfectă lângă orice fel de friptură .

Puteți încerca să îi așezați de exemplu lângă șnițele de pui cu pesmet, sau lângă o porție de cârnați sau lângă pește gătit la cuptor sau la grătar.

Urmați pașii simpli descriși în rețetă și obțineți cei mai buni cartofi crocanți la cuptor !

cartofi la tavă gătiți la cuptor
Mergi direct la:
  • Ce ne trebuie
  • Cum facem cartofi la cuptor crocanți și aromați
  • Ce puteți înlocui în rețetă
  • Cu ce poți servi acești cartofi la cuptor
  • Cum se păstrează
  • Extra-sfaturi
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete simple cu cartofi
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ce ne trebuie

Ingredientele pentru rețeta de cartofi la cuptor sunt puține, ieftine și la îndemâna oricui. Savoarea cartofilor crocanți vine din combinația de condimente folosită:

  • cartofi - folosim de preferat cartofi roz, pentru că nu sunt atât de "făinoși" precum cei albi și își păstrează mai bine forma după coacere.
  • ulei - de preferat ulei de măsline pentru că aduce o aromă specială și foarte plăcută
  • condimente: sare, piper, boia dulce, usturoi pudră, cimbru uscat, oregano, rozmarin

Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos, pe care o puteți tipări sau o puteți salva. 

Cum facem cartofi la cuptor crocanți și aromați

Este foarte simplu să preparăm cartofi crocanți și delicioși la cuptor. Chiar și copiii sau bucătarii începători pot avea succes cu această rețetă. Vă voi arăta mai jos pas cu pas cum să procedați pentru ca toți cartofii să fie îmbrăcați cu o peliculă fină de ulei, iar condimentele să fie distribuite uniform.

cartofi uscati cu servete de hartie

Spălați cartofii și uscați-i cu șervete de hârtie, apoi tăiați-i jumătăți sau sferturi, în funcție de mărime.

ulei turnat peste felii de cartofi

Puneți cartofii într-un vas încăpător cu capac. Peste cartofi puneți 3 linguri de ulei de măsline.

Așezați capacul și mișcați vasul astfel încât cartofii să se amestece și să se îmbrace într-o peliculă de ulei.

cartofi presărați cu condimente

Presărați acum toate condimentele peste feliile de cartofi unse cu ulei.

Puneți din nou capacul și agitați vasul astfel încât condimentele să se distribuie uniform.

cartofi în tavă la cuptor

Răsturnați cartofii într-o tavă, peste hârtie de copt și dați-i la cuptor, la o temperatură de 200 de grade, timp de 45-50 de minute. Cuptorul să fie preîncălzit!

Ce puteți înlocui în rețetă

Fiind o rețetă simplă, cu atât de puține ingrediente, nu putem spune că suportă prea multe variante. Iată totuși ce adaptări puteți face:

  • Cartofi roz - dacă nu aveți pe moment decât cartofi albi, îi puteți folosi. Totuși, e posibil să aibă nevoie de mai puțin timp în cuptor și să fie mai moi și puțin mai sfârâmicioși după coacere.
  • Ulei - dacă nu e perioadă de post puteți înlocui uleiul cu unt topit sau cu untură.
  • Condimente - bineînțeles, puteți adapta condimentele preferințelor voastre. Ați putea de exemplu să renunțați la oregano sau cimbru și să faceți doar cartofi la cuptor cu rozmarin. Sau dimpotrivă, ați putea adăuga condimente în plus, de exemplu câteva semințe de chimen.
  • Usturoi - puteți renunța la pudra de usturoi dacă nu vă place gustul sau o puteți înlocui cu 2-3 căței de usturoi trecuți prin presă.
  • Picant - dacă vă place mâncarea picantă, puteți folosi boia de ardei iute în locul celei dulci. Pentru un gust mai interesant, puteți combina boiaua iute cu o boia afumată .

cartofi la tavă gătiți la cuptor

Cu ce poți servi acești cartofi la cuptor

Iată mai jos câteva idei de salate pe care le puteți seri alături de o porție de cartofi crocanți la cuptor:

  • Salată de sfeclă roşie cu hrean la borcan
    Salată de sfeclă roşie cu hrean la borcan
  • Salată de crudități
    Salată de crudități - multe vitamine, puține calorii!
  • Ardei copți cu usturoi și pătrunjel
    Ardei copți cu usturoi și pătrunjel
  • Salată colorată cu varză roşie şi alte vitamine
    Salată colorată cu varză roşie şi alte vitamine

Cum se păstrează

Acești cartofi la cuptor sunt delicioși dacă îi serviți calzi, imediat după ce au fost scoși din cuptor. Atunci sunt crocanți și au maximul de gust și de arome.

Dacă totuși ați făcut prea mult și au mai rămas, păstrați-i la frigider într-o caserolă cu capac pentru 1-2 zile, iar când vreți să îi serviți îi încălziți la microunde (2-3 minute) sau în cuptorul mare încins la 180 de grade (~10 minute).

Nu vă recomand să congelați cartofii la cuptor pentru că își vor modifica textura.

cei mai buni cartofi la cuptor

Extra-sfaturi

  • Puteți îndepărta coaja cartofilor, dacă doriți, dar mie cartofii la cuptor mi se par mai gustoși dacă sunt gătiți cu tot cu coajă.
  • Încercați să tăiați feliile de cartofi la aproximativ aceeași dimensiune ca să se gătească toți odată.
  • Asigurați-vă că cuptorul este bine încins înainte de a băga tava cu cartofi.
  • Coacerea este influențată de tipul cuptorului. În ultimele 10-15 minute urmăriți cartofii și lăsați-i în cuptor până când devin aurii cu urme frumoase de rumenire.
  • Înțepați cu furculița 1-2 felii ca să vă asigurați că sunt bine copți.

Întrebări frecvente

Pot sa gătesc cartofi la cuptor fără ulei?

Da, puteți găti cartofii la cuptor fără ulei, dar veți obține cartofi ceva mai uscați.

Pot folosi alte uleiuri in loc de ulei de măsline?

Da, puteți folosi ulei de floarea soarelui, ulei rapiță sau alte uleiuri vegetale pentru a găti cartofi la cuptor.

Cum știu când cartofii sunt gata?

Puteți verifica dacă cartofii sunt gata prin înțeparea lor cu o furculiță sau cu un cuțit. Daca sunt ușor de tăiat și fragezi, atunci sunt gata.

Pot adăuga și alte legume în rețeta de cartofi la cuptor?

Da, puteți adăuga și alte legume, cum ar fi: morcovi, ceapă, dovlecei sau ardei gras, pentru a îmbogăți rețeta de cartofi la cuptor.

Pot găti cartofi dulci la cuptor după această rețetă?

Da, puteți găti cartofii dulci exact la fel, folosind aceleași condimente și aceeași temperatură de coacere.

Alte rețete simple cu cartofi

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • aripioare de pui la cuptor cu cartofi
    Aripioare de pui la cuptor cu cartofi - rețeta de aripioare picante
  • 2 retete simple de cartofi natur
    Cartofi natur - 2 rețete simple, cu unt și de post
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • cartofi țărănești la tigaie
    Cartofi țărănești la tigaie cu ceapă și boia

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

cartofi la tavă gătiți la cuptor

Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

Cartofi la cuptor, o rețetă simplă și delicioasă. Cu doar 3 linguri de ulei, veți avea cei mai buni cartofi crocanți și aromați.
5 from 10 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 45 minutes minutes
Timp total: 55 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 1,5 kg cartofi roz
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 3 lingurițe sare grunjoasă
  • 1 linguriță piper
  • 1 linguriță boia dulce
  • 1 linguriță usturoi pudră
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • 1 linguriță oregano
  • 1 linguriță rozmarin

Instrucțiuni de preparare
 

  • Spălați cartofii și uscați-i cu șervete de hârtie, apoi tăiați-i jumătăți sau sferturi, în funcție de mărime. 
  • Puneți cartofii într-un vas încăpător cu capac. Peste cartofi puneți 3 linguri de ulei de măsline.
  • Așezați capacul și mișcați vasul astfel încât cartofii să se amestece și să se îmbrace într-o peliculă de ulei.
  • Presărați acum toate condimentele peste feliile de cartofi unse cu ulei.
  • Puneți din nou capacul și agitați vasul astfel încât condimentele să se distribuie uniform.
  • Răsturnați cartofii într-o tavă, peste hârtie de copt și dați-i la cuptor, la o temperatură de 200 de grade, timp de 45-50 de minute. Cuptorul să fie preîncălzit!
  • Serviți cartofii la cuptor ca atare, într-o zi de post, alături de murături sau de o salată verde. Sau pot fi o garnitură perfectă lângă orice fel de carne.

Bine de știut:

  • Puteți îndepărta coaja cartofilor, dacă doriți, dar mie cartofii la cuptor mi se par mai gustoși dacă sunt gătiți cu tot cu coajă.
  • Încercați să tăiați feliile de cartofi la aproximativ aceeași dimensiune ca să se gătească toți odată.
  • Asigurați-vă că cuptorul este bine încins înainte de a băga tava cu cartofi.
  • Coacerea este influențată de tipul cuptorului. În ultimele 10-15 minute urmăriți cartofii și lăsați-i în cuptor până când devin aurii cu urme frumoase de rumenire.
  • Înțepați cu furculița 1-2 felii ca să vă asigurați că sunt bine copți.
Nutrition Facts
Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă
Amount per Serving
Calorii
273
% Daily Value*
Grăsimi
 
1
g
2
%
Carbohidrați
 
60
g
20
%
Fibre
 
7
g
29
%
Zahăr
 
5
g
6
%
Proteine
 
7
g
14
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Salată de vinete cu tahini și ulei de măsline, presărată cu sumac și pătrunjel, servită într-un bol rustic.
    Salată de vinete fără maioneză – rețeta cu tahini, mai sănătoasă și mai cremoasă
  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • castron alb cu salata calda de naut si legume diverse morcov, ardei, ceapa decorata cu patrunjel
    Salată caldă de năut cu legume – rapidă, sănătoasă, gata în 20 de minute
  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
1950 shares

Comentarii

  1. Iuliana Sbîrnea a zis

    martie 27, 2024 at 4:54 pm

    5 stars
    Excelentă rețeta!

    Răspunde
  2. delma a zis

    august 11, 2023 at 10:35 pm

    mi-au ieșit foarte buni dar extra picanți pentru că am lăsat aceeași cantitate de mirodenii dar aveam jumătate de cantitate de cartofi 🙂

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      august 13, 2023 at 8:35 am

      Oh! Îmi pare rău! Data viitoare sigur vor fi perfecți! 🙂

      Răspunde
  3. Zelig Rozenfeld a zis

    aprilie 01, 2023 at 11:27 am

    Mulțumesc pentru Rețete????

    Răspunde
5 from 10 votes (9 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet
  • Felie de budincă de cuscus cu brânză și stafide, servită pe farfurie albă
    Budincă de cuscus cu brânză dulce și stafide – simplă, rapidă și hrănitoare

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.