Timp estimat pentru citit: 9 minute
Crocant la exterior, fraged la interior. Iată cum se face un șnițel de pui cu pesmet absolut perfect, iubit de toată familia!
Șnițelele sunt mâncarea pe care nimeni nu o refuză la prânz sau la cină și sunt pachetul ideal pentru școală, serviciu, de luat la picnic sau în excursie.
Am crescut cu șnițele, era o mâncare constantă la noi acasă. Cu toate că se pot face și cu altfel de carne - de porc sau de vită - la noi cel mai des se gătea șnițel din piept de pui trecut prin ou bătut și tăvălit bine prin pesmet.
De la mama am învățat cum trebuie preparat corect un șnițel ca să nu fie uleios, ci fraged și suculent, îmbrăcat în crustă aurie și crocantă.
În rețeta de astăzi vom prăji șnițelele în baie de ulei. Dacă totuși nu vreți să le prăjiți, pe blog veți găsi și rețeta dietetică de șnițele din piept de pui la cuptor, fără pic de grăsime.
Mergi direct la:
Ingrediente
Mai jos puteți vedea dintr-o privire tot ce ne trebuie pentru rețeta de șnițele de pui, ca să vă asigurați că aveți toate ingredientele la îndemână.
Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de la finalul postării.
- piept de pui - dezosat și fără piele. Se pot face șnițele excelente și cu pulpe dezosate.
- ouă
- făină albă - nu contează tipul, poate fi făină de patiserie sau de pâine
- pesmet - ca să obțineți o crustă frumoasă, e de preferat să folosiți pesmet alb, fin
- sare și piper
- ulei pentru prăjit
Preparare
Iată mai jos modul de preparare pas cu pas pentru cele mai fragede șnițele de pui cu pesmet:
Tăiați jumătatea de jos - cea mai subțire - a pieptului de pui. Partea de sus, care este mai groasă o tăiați în 2 pe orizontală.
Ca să egalizați grosimea bucăților de carne, acoperiți șnițelele cu o folie alimentară și le bateți cu fundul unul ibric doar pe porțiunea unde carnea este mai groasă.
Pregătiți 3 farfurii largi. Una cu făină, una în care puneți ouăle bătute cu un praf de sare și una cu pesmet.
Treceți bucățile de carne mai întâi prin făină, apoi prin ou bătut cu un praf de sare și la final prin pesmet. Procedați așa cu toată carnea.
Puneți uleiul să se încingă într-o tigaie adâncă. Prăjiți la foc mediu-mare câte 2 minute pe o parte, apoi le întoarceți și le prăjiți încă 1 minute pe partea cealaltă.
Scoateți șnițelele pe prosoape de hârtie care să absoarbă excesul de ulei. Se servesc calde sau reci.
Sfat: prăjiți șnițelele în baie de ulei, într-o tigaie adâncă. Nivelul uleiului în tigaie trebuie să fie cam de 3 cm. Dacă le prăjiți în mai puțin ulei, acesta se încinge prea tare, se arde repede, iar șnițelele vor fi mai închise la culoare.
Cu ce puteți servi acest șnițel de pui - garnituri
De multe ori eu prefer șnițelul fără garnitură, doar cu legume proaspete alături sau cu o salată cu frunze verzi: baby spanac, fetică, rucola, salată de sfeclă roșie, salată de crudități, etc.
Dacă doriți o garnitură mai consistentă, vă las mai jos câteva idei:
- Cartofi natur sau piure
- Cartofi țărănești cu ceapă și boia
- Tabouleh - salata de pătrunjel cu bulgur
- Salată mexicană
- Salată de dovlecei cu iaurt
Echipamente necesare
Dacă la alte rețete indic ce echipamente ne ajută să obținem cele mai bune rezultate, la rețeta de șnițele din piept de pui voi spune ce nu ne ajută, ba chiar ne încurcă: ciocanul de șnițele! 🙂
Pieptul de pui este o carne foarte fragedă și delicată. Dacă îl batem cu ciocanul de șnițele nu facem decât să îl rupem și să distrugem carnea!
Ce putem face în schimb, este să batem carnea doar în zonele în care este mai groasă, ca să egalizăm grosimea șnițelului. În acest fel ne asigurăm că se va prăji uniform. Pentru asta putem folosi fundul plat al unui ibric sau al unei crăticioare mici.
Dacă un ciocan de șnițele nu ne ajută, în schimb ne ajută foarte mult o tigaie sau o cratiță adâncă în care să putem prăji șnițelele în baie de ulei.
Variante ale rețetei
Nu sunt multe inovații de făcut la această rețetă clasică de șnițel de pui cu pesmet. Vă las totuși câteva sugestii:
- picant - puteți amesteca pesmetul cu puțină pudră de usturoi și boia de ardei iuți sau fulgi de chilli
- fără gluten - șnițelele ies foarte bine și dacă folosiți făină și pesmet fără gluten
- mai crocant - puteți înlocui pesmetul cu fulgi de porumb zdrobiți ușor
Cum se păstrează
Dacă nu e foarte cald în bucătărie, puteți păstra șnițelele la temperatura camerei până a doua zi.
Dacă doriți să le păstrați 2-3 zile, va trebui să le puneți într-o caserolă cu capac și să le băgați la frigider.
Șnițelele se pot reîncălzi timp de 1-2 minute în cuptorul cu microunde.
Le puteți congela pentru 2-3 luni, în caserole sau în pungi groase, speciale pentru congelator. Când doriți să le mâncați, le lăsați să se dezghețe lent la frigider, apoi le încălziți la microunde.
Extra sfaturi
- Dacă ați cumpărat piept de pui cu os, îl dezosați acasă și păstrați oasele pentru o supă, pentru un pilaf sau pentru o ciulama de pui.
- Nu tăiați carnea prea subțire! Șnițelele subțiri se vor usca mai repede și nu vor fi la fel de fragede.
- Asigurați-vă că bucățile de carne sunt bine învelite în ou și pesmet, astfel, în contact cu uleiul fierbinte se va forma rapid crusta aceea crocantă care nu permite uleiului să pătrundă în interior.
- Dacă vă place o crustă mai groasă, treceți carnea de 2 ori prin ou și pesmet.
- Dacă la final a mai rămas ou bătut nefolosit, nu îl aruncați! Puneți un cub mic de unt într-o tigaie și faceți rapid o omletă. Va merge de minune pe farfurie, alături de un șnițel.
Întrebări frecvente
Șnițelul se face din felii subțiri de carne de grosime uniformă, trecute prin făină, ou, pesmet și prăjite în baie de ulei.
Se pot face cu carne de pui, porc, vită, curcan sau vițel.
Șnițelul vienez (Wiener Schnitzel) este o variantă făcută doar cu carne de vițel.
Cuvântul „pane” vine de la pâine, respectiv pesmet din pâine. Așadar, șnițelele pane trebuie trecute prin pesmet. Șnițelele care sunt trecute doar prin făină și ou bătut, nu se pot numi pane.
Da, se pot găti la air fryer. Încălziți friteuza la 200°C.
Pulverizați suprafața puiului cu ulei de gătit pentru o textură mai crocantă.
În funcție de aparat, gătiți puiul aproximativ 10 minute, întorcând carnea pe partea cealaltă la jumătatea timpului.
Alte rețete delicioase cu piept de pui
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Șnițel de pui cu pesmet
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 650 g piept de pui (dezosat)
- 3 ouă
- 3 linguri făină
- 4 linguri pesmet
- sare și piper
- 600 ml ulei pentru prăjit
Instrucțiuni de preparare
- Tăiați jumătatea de jos - cea mai subțire - a pieptului de pui. Partea de sus, care este mai groasă o tăiați în 2 pe orizontală.
- Pieptul de pui este foarte fraged și nu trebuie bătut cu ciocanul de șnițele! Ca să egalizați grosimea bucăților de carne, acoperiți șnițelele cu o folie alimentară și le bateți cu fundul unul ibric doar pe porțiunea unde carnea este mai groasă.
- Pregătiți 3 farfurii largi. Una cu făină, una în care puneți ouăle bătute cu un praf de sare și una cu pesmet.
- Treceți bucățile de carne mai întâi prin făină, apoi prin ou bătut cu un praf de sare și la final prin pesmet. Procedați așa cu toată carnea.
- Puneți uleiul să se încingă într-o tigaie adâncă. Prăjiți șnițelele atâtea câte încap lejer în tigaie, fără să le suprapuneți. Prăjiți la foc mediu-mare câte 2 minute pe o parte, apoi le întoarceți și le prăjiți încă 1 minute pe partea cealaltă.
- Scoateți șnițelele pe prosoape de hârtie care să absoarbă excesul de ulei. Se servesc calde sau reci.
Bine de știut:
- Dacă ați cumpărat piept de pui cu os, îl dezosați acasă și păstrați oasele pentru o supă, pentru un pilaf sau pentru o ciulama de pui.
- Prăjiți șnițelele în baie de ulei, într-o tigaie adâncă. Nivelul uleiului în tigaie trebuie să fie cam de 3 cm. Dacă le prăjiți în mai puțin ulei, acesta se încinge prea tare, se arde repede, iar șnițelele vor fi mai închise la culoare.
- Dacă la final a mai rămas ou bătut nefolosit, nu îl aruncați! Puneți un cub mic de unt într-o tigaie și faceți rapid o omletă. Va merge de minune pe farfurie, alături de un șnițel.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu