Timp estimat pentru citit: 7 minute
Cauți o mâncare rapidă și gustoasă? Încearcă această rețetă delicioasă de piept de pui cu cartofi și smântână la cuptor. Totul se gătește deodată, într-o singură tavă, iar mâncarea aceasta simplă va avea un gust incredibil de bun!
Rețeta de astăzi combină carnea fragedă de pui, cu cartofi delicioși și sos cremos de smântână. Toate învelite cu un strat de cașcaval ras care se rumenește atât de apetisant!
Iată cât de ușor poți face într-o oră o tavă întreagă cu mâncare proaspătă și sănătoasă pentru toată familia! Mâncarea aceasta se încălzește ușor în cuptor sau la microunde, așa că dacă mai rămâne, o puteți pune în caserolă pentru pachetul de la serviciu.
Mergi direct la:
Ce ne trebuie
Doar ingrediente simple pe care probabil că le aveți în casă chiar acum. Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți.
Iată mai jos tot ce vă trebuie pentru a pregăti această mâncare grozavă de piept de pui cu cartofi și smântână la cuptor:
- carne - folosiți piept de pui, fără os și fără piele. Puteți folosi piept întreg sau doar mușchiuleț (în unele magazine este etichetat ca "inner file")
- condimente pentru carne - usturoi pudră, boia de ardei, fulgi de ardei iute (opțional), sare și piper
- ulei - de floarea soarelui, pentru uns tava
- ceapă - folosim ceapă uscată, tăiată felii fine. Va aduce multă aromă și va îmbogăți gustul acestui fel de mâncare.
- cartofi - folosiți de preferat cartofi roz sau cartofi la săculeț speciali pentru cuptor sau salată, deoarece aceste soiuri își păstrează mai bine textura la cuptor. Cartofii albi au mai mult amidon, sunt potriviți mai degrabă pentru piure.
- ouă - dau consistență sosului de smântână
- smântână - smântână lichidă pentru gătit cu minim 20% grăsime. Dacă este mai slabă, se va brânzi în cuptor.
- condimente pentru sos - sare, piper, nucșoară rasă, oregano uscat
- brânzeturi - pentru presărat deasupra. Alegeți brânzeturi care se topesc frumos în cuptor: cașcaval, cheddar, mozzarella, parmezan
- decor - felii de roșii, pătrunjel proaspăt
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum se face
Modul de preparare pentru o tavă întreagă cu pui, cartofi și smântână la cuptor este foarte simplu! Rețeta aceasta este potrivită chiar și pentru începători. Trebuie doar să așezăm ingredientele în straturi și apoi cuptorul face toată treaba!
- Tăiați pieptul de pui cubulețe de aproximativ 3 cm. Condimentați cu: sare, piper, boia, usturoi pudră și fulgi de ardei iute. Acoperiți vasul cu folie alimentară și lăsați-l deoparte 15 minute, cât vă ocupați de legume.
- Curățați și tăiați cartofii în felii subțiri de 0.5 cm, iar ceapa solzișori.
3. Ungeți o tavă cu ulei și puneți aici feliile de ceapă, peste ele așezați feliile de cartofi, iar peste cartofi puneți cuburile de carne condimentată.
4. Într-un vas amestecați ouăle cu smântâna și condimente: sare, piper, oregano, nucșoară. Turnați amestecul în tavă.
5. Acoperiți tava cu folie de aluminiu și dați-o la cuptor pentru 40 de minute.
6. După cele 40 de minute, îndepărtați folia, presărați cașcavalul și puneți feliile de roșii deasupra și lăsați tava la cuptor încă 15 minute sau până când mâncarea se rumenește deasupra. Dacă aveți funcție grill, o puteți folosi în această etapă.
7. Serviți mâncarea caldă sau păstrați-o la frigider în caserole cu capac.
Ce puteți înlocui în rețetă
Ca la orice mâncare, atunci când nu avem exact ingredientele menționate în rețetă, e bine să știm ce modificări putem face astfel încât rezultatul final să rămână delicios:
- piept de pui - puteți folosi și alte tipuri de carne, de exemplu piept de curcan sau pulpe de pui dezosate, dar timpul de gătire va fi puțin mai lung.
- cartofi - puteți folosi cartofi dulci sau îi puteți înlocui cu felii de vinete sau dovlecei. Atenție, dovleceii lasă multă apă în cuptor! Trebuie feliați, presărați cu sare și lăsați deoparte 20-30 de minute să mai elimine din apa pe care o conțin.
- ceapă - puteți renunța la ceapă dacă nu vă place. Puteți pune, în schimb, peste cartofi, câțiva căței de usturoi tăiați felii fine.
- roșii - puteți înlocui cu fâșii de ardei gras, etc.
Cum se păstrează
Mâncarea aceasta de piept de pui cu cartofi și smântână la cuptor este grozavă când e proaspătă, abia scoasă din cuptor, atunci când brânzeturile sunt topite și moi.
Din fericire, e ușor de încălzit la cuptor, așa că puteți să faceți mai multă și să o păstrați la frigider, într-un vas cu capac până 3-4 zile.
Când doriți să o serviți, încălziți mâncarea la cuptor, la 180 de grade pentru 15 minute sau la microunde.
Extra-sfaturi pentru reușita rețetei
- Pentru a asigura o gătire uniformă, este important să tăiați cartofii în felii de dimensiuni similare. La fel și carnea, trebuie tăiată uniform.
- Folosiți smântână cu conținut ridicat de grăsimi. Smântâna cu un conținut ridicat de grăsimi va da o textură mai cremoasă și mai bogată preparatului.
- Lasați mâncarea să se odihnească timp de 5-10 minute înainte de servire. Acest lucru va ajuta la stabilizarea aromei și la distribuirea uniformă a sucurilor în interiorul preparatului.
Întrebări frecvente
Da, puteți folosi pulpe dezosate, tăiate cubulețe.
Nu. Trebuie să folosiți smântână lichidă, cu cel puțin 20% grăsime. Iaurtul și smântâna slabă se vor brânzi în cuptor.
Pentru a îmbunătăți gustul preparatului, puteți adăuga usturoi tocat și de asemenea, puteți folosi și alte ierburi aromatice precum cimbru, dafin sau busuioc.
Alte rețete grozave cu piept de pui
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Cu ce poți servi acest piept de pui cu cartofi și smântână
Dacă e vară atunci când pregătiți acest fel de mâncare, vă recomand să puneți alături câțiva castraveți covăsiți. Dar vă las mai jos și câteva idei de salate care se potrivesc de minune lângă această mâncare delicioasă:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Piept de pui cu cartofi și smântână la cuptor
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 500 g piept de pui (fără os)
- 1 linguriță usturoi pudră
- linguriță boia de ardei dulce
- linguriță fulgi de ardei iute (opțional)
- sare și piper (după gust)
- 2 linguri ulei
- 1 ceapă mare
- 750 g cartofi roz
- 2 ouă
- 300 ml smântână lichidă pentru gătit (min. 20% grăsime)
- 1 linguriță oregano uscat
- ½ linguriță nucșoară rasă
- 150 g cașcaval (sau brânzeturi combinate (de ex. cașcaval+parmezan))
- 1 roșie (tăiată felii)
- pătrunjel proaspăt
Instrucțiuni de preparare
- Tăiați pieptul de pui cubulețe de aproximativ 3 cm. Condimentați cu: sare, piper, boia, usturoi pudră și fulgi de ardei iute. Acoperiți vasul cu folie alimentară și lăsați-l deoparte 15 minute, cât vă ocupați de legume.
- Curățați și tăiați cartofii în felii subțiri de 0.5 cm, iar ceapa solzișori.
- Ungeți o tavă cu ulei și puneți aici feliile de ceapă, peste ele așezați feliile de cartofi, iar peste cartofi puneți cuburile de carne condimentată.
- Într-un vas amestecați ouăle cu smântâna și condimente: sare, piper, oregano, nucșoară. Turnați amestecul în tavă.
- Acoperiți tava cu folie de aluminiu și dați-o la cuptor pentru 40 de minute la 180 de grade. Cuptorul să fie preîncălzit!
- După cele 40 de minute, îndepărtați folia, presărați cașcavalul și puneți feliile de roșii deasupra și lăsați tava la cuptor încă 15 minute sau până când mâncarea se rumenește deasupra. Dacă aveți funcție grill, o puteți folosi în această etapă.
- Serviți mâncarea caldă, presărată cu pătrunjel proaspăt sau păstrați-o la frigider în caserole cu capac.
Bine de știut:
- Pentru a asigura o gătire uniformă, este important să tăiați cartofii în felii de dimensiuni similare. La fel și carnea, trebuie tăiată uniform.
- Folosiți smântână cu conținut ridicat de grăsimi. Smântâna cu un conținut ridicat de grăsimi va da o textură mai cremoasă și mai bogată preparatului.
- Lasați mâncarea să se odihnească timp de 5-10 minute înainte de servire. Acest lucru va ajuta la stabilizarea aromei și la distribuirea uniformă a sucurilor în interiorul preparatului.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Emi. a zis
extraordinara reteta, simpla, destul de repede de facut si chiar a iesit totul foarte gustos. Va mulumesc pentru idee. O sa va incerc si celelalte retete.
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur foarte mult că v-a plăcut!
Camelia a zis
Am dublat cantitățile și mărimea tăvii. După 40 minute la 180 cartofii erau cruzi. Am mărit la 200 grade si încă 40 minute si s-au fiert. Cred că trebuia de la început 1h la 200. Sau pre-fierti cartofii 10 minute în lapte.
Iuliana Sbîrnea a zis
Îmi pare rău că ați pățit așa, chiar nu îmi dau seama ce s-a întâmplat acolo. În rețetă timpul de gătire al cartofilor este de 40 de minute acoperiți cu folie și încă 15 minute fără folie, după ce punem cașcavalul și roșiile. Deci în total 55 de minute. Nu mi s-a întâmplat niciodată ca niște felii subțiri de cartofi să nu fiarbă în aproape 1 oră!
Sloter Eugen a zis
Buuuun
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur mult că v-a plăcut!