Timp estimat pentru citit: 7 minute
Rețeta simplă de gogoșari în sos de muștar îndulcit cu miere - una dintre cele mai iubite conserve pentru iarnă. Gogoșarii sunt crocanți și aromați, numai buni de pus lângă o friptură bună.
E vremea de umplut cămările cu conserve pentru iarnă, iar una dintre cele mai apreciate la noi în familie este cea de gogoșari în sos aromat de muștar.
Conservele de gogoșari în oțet le folosesc mai ales la sandvișuri și salate de iarnă,, de exemplu la salata boeuf sau la salata orientală. În schimb, cei conservați în sos de muștar cu miere sunt perfecți alături de o friptură suculentă, lângă cârnați sau cartofi la cuptor.
Sper ca această rețetă să vă inspire să încercați ceva nou în bucătărie și să vă bucurați de savoarea delicioasă a gogoșarilor în sos de muștar cu miere!
Mergi direct la:
Ingrediente
Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei de gogoșari în sos de muștar cu miere.
Dar iată ce ne trebuie:
- gogoșari - proaspeți, sănătoși, spălați și curățați de cotoare și semințe
- muștar - puteți folosi orice muștar vă place, fie că e pastă sau cu bobițe. Mie îmi place să le combin, folosesc câte jumătate din fiecare.
- oțet - folosim oțet de 9°
- ulei - cel de floarea soarelui este cel mai potrivit
- miere de albine - dă o aromă foarte plăcută sosului. Dar dacă nu aveți, o puteți înlocui cu zahăr tos.
- condimente - piper negru boabe, frunze de dafin, usturoi
- sare - folosim sare grunjoasă, neiodată pentru conserve și murături. Se găsește în piață, ambalată la pungi de 1 kg.
- rădăcină de hrean - vom pune câte o fâșie de hrean în fiecare borcan, pentru ca gogoșarii să se mențină fermi și crocanți
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum se fac gogoșarii în sos de muștar
Deși poate că sună sofisticat, acești gogoșari cu miere și muștar se fac la fel de simplu ca orice altă conservă în oțet pentru iarnă. Iată mai jos rețeta pas cu pas:
Alegeți gogoșari proaspeți și sănătoși. Spălați gogoșarii, îndepărtați cotoarele și semințele și tăiați-i felii late de 2-3 cm.
Într-o cratiță încăpătoare puneți toate ingredientele pentru sos: muștar, ulei, miere (sau zahăr), usturoiul trecut prin presă, sarea și condimentele. Puneți cratița pe foc mediu și lăsați sosul să fiarbă 10 minute amestecând din când în când cu un tel până când se leagă și deine omogen și lucios.
Adăugați gogoșarii, toți deodată, chiar dacă pare că nu încap. Amestecați ușor să nu se rupă și acoperiți cratița cu un capac. Fierbeți 10 minute la foc mediu amestecând din când în când.
Așezați borcanele pe o tavă metalică și în ele puneți gogoșarii și turnați sosul cât este încă fierbinte. În fiecare orcan puneți câte o fâșie subțire de hrean. Presați ușor gogoșarii să se așeze bine în borcane, dar fără să fie prea îngrămădiți. Mie mi-au ieșit 3 borcane de 400 g și 3 borcane de 800 g.
Înfiletați capacele și verificați să nu curgă vreunul. Întoarceți borcanele cu gura în jos pentru 5 minute ca să se creeze vacuum.
Întoarceți borcanele și acoperiți-le cu pături groase până a doua zi. Nu au nevoie de altă sterilizare, ele se vor răci lent sub pături, apoi pot fi depozitate într-o cămară răcoroasă și întunecoasă. Vor fi gata de consum după 1 lună, dar din ce stau se fac tot mai buni, așa că de Crăciun vor fi perfecți.
Foarte important!
Borcanele și capacele în care vom pune această conservă trebuie în prealabil sterilizate pentru a evita contaminarea cu bacterii care pot duce la fermentație.
Am explicat pe îndelete cum se procedează pentru a steriliza corect capacele și borcanele pentru conserve, în acest videoclip.
Cum se păstrează
După răcirea lentă sub pături, ștergeți borcanele, le etichetați și le depozitați într-un loc răcoros și întunecos. Dacă aveți beci sau cămară, e perfect, iar dacă locuiți la loc, alegeți cel mai răcoros dulap din casă pentru păstrarea conservelor. Să nu fie situat lângă calorifer sau lângă un geam unde bate soarele.
În acest fel, vă asigurați că borcanele cu conserve se păstrează în condiții optime și rezistă perfect, fără să se strice, chiar și mai mult de un an de zile.
Alte rețete de conserve deosebite pentru iarnă
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Cu ce poți servi acești gogoșari în sos de muștar
Iată mai jos câteva idei de mâncăruri care merg de minune cu gogoșari alături:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
Rețeta Video
Ingrediente
- 2 kg gogoșari (cântăriți curățați de cotoare și semințe)
- 300 g de muștar
- 300 ml oțet de 9°
- 300 ml ulei de floarea soarelui
- 300 g de grame miere (sau 300 g zahăr)
- 1 lingură piper negru boabe
- 5 frunze de dafin
- 3 căței de usturoi
- 80 de grame de sare grunjoasă (neiodată pentru conserve și murături)
- câteva fâșii de hrean
Instrucțiuni de preparare
- Spălați gogoșarii, îndepărtați cotoarele și semințele și tăiați-i felii late de 2-3 cm.
- Într-o cratiță încăpătoare puneți toate ingredientele pentru sos: muștar, ulei, miere (sau zahăr), usturoiul trecut prin presă, sarea și condimentele. Puneți cratița pe foc mediu și lăsați sosul să fiarbă 10 minute amestecând din când în când cu un tel până când se leagă și deine omogen și lucios.
- Adăugați gogoșarii, toți deodată, chiar dacă pare că nu încap. Amestecați ușor să nu se rupă și acoperiți cratița cu un capac. Fierbeți 10 minute la foc mediu amestecând din când în când.
- Așezați borcanele pe o tavă metalică și în ele puneți gogoșarii și turnați sosul cât este încă fierbinte. În fiecare orcan puneți câte o fâșie subțire de hrean. Presați ușor gogoșarii să se așeze bine în borcane, dar fără să fie prea îngrămădiți. Mie mi-au ieșit 3 borcane de 400 g și 3 borcane de 800 g.
- Înfiletați capacele și verificați să nu curgă vreunul. Întoarceți borcanele cu gura în jos pentru 5 minute ca să se creeze vacuum.
- Întoarceți borcanele și acoperiți-le cu pături groase până a doua zi. Nu au nevoie de altă sterilizare, ele se vor răci lent sub pături, apoi pot fi depozitate într-o cămară răcoroasă și întunecoasă. Vor fi gata de consum după 1 lună, dar din ce stau se fac tot mai buni, așa că de Crăciun vor fi perfecți.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu