• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Colecții de rețete

10 rețete cu foietaj cumpărat - dulci și sărate

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 25 nov. 2024 · Publicată: 5 sept. 2023 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
214 shares

Iată 10 rețete cu foietaj cumpărat pe care să le faci atunci când vrei ceva bun și rapid. Idei pe gustul tuturor, dulci sau sărate cu aluat de foietaj crocant care se desface în zeci de foițe!

retete cu foietaj cumparat dulci si sarate

Un aluat de foietaj cumpărat și păstrat în congelator ne salvează în multe situații pentru că acest tip de aluat se gătește repede și este potrivit deopotrivă în preparate dulci sau sărate. 

Eu păstrez tot timpul 1-2 pachete de foietaj la congelator, fie din cel cumpărat, sau făcut în casă atunci când am timp. Cand vreau să fac o reteta cu foietaj, doar îl mut din congelator în frigider și îl las să se dezghețe lent pentru a-l folosi.

În această colecție veți găsi atât rețete sărate, cât și rețete de desert cu foietaj și sper să vă inspire să gătiți preparate delicioase cu care să vă bucurați familia! 

În rezumatul acestei săptămâni, există o secțiune de mai jos numită Sfaturi utile pentru utilizarea foietajului. O mulțime de informații grozave!

Mergi direct la:
  • Ce este foietajul?
  • Foietaj cumpărat sau făcut în casă?
  • Rețete sărate cu aluat de foietaj
  • Rețete dulci cu foietaj cumpărat
  • Întrebări frecvente
  • Vedeți și alte colecții de rețete

Ce este foietajul?

Aluatul foietaj este un aluat cu mult unt, care la copt crește spectaculos și se desface în sute de foițe subțiri. Este, folosit atât în rețete dulci, cât și sărate, de la aperitive și feluri principale până la deserturi. 

Un aluat de foietaj conține doar trei ingrediente: făină, unt și sare. Nu conține drojdie, praf de copt sau alt agent de creștere.

Practic, se frământă un aluat simplu din făină și apă, se întinde, iar deasupra se pun cuburi de unt. Se pliază aluatul peste unt și se întinde din nou. Se repetă operațiunea de încă 3 ori.

foietaj de casa

Astfel, prin plieri și întinderi repetate rezultă un aluat cu foarte multe straturi de grăsime. La cuptor, apa din aluat și din unt produce o explozie de abur care ridică straturile. Separarea acestor sute de straturi conferă acestui aluat textura deosebită, ușoară și lejeră, cu multe foițe fine.

Francezii sunt cei care au perfecționat tehnica de preparare a aluatului de foietaj , dar el este folosit în rețete din întreaga lume.

Foietaj cumpărat sau făcut în casă?

Să faci acasă un aluat de foietaj ca la carte, după rețeta originală, este un proces minuțios. Trebuie să stăpânești corect tehnica de întindere pentru ca în aluat să se formeze acele sute de straturi și, deoarece untul trebuie să fie rece, este nevoie și de ceva forță în brațe pentru a putea întinde aluatul cu sucitorul. 

Pentru un foietaj reușit este nevoie și de răbdare, deoarece aluatul trebuie să se răcească la frigider după fiecare rundă de întindere și pliere. Așadar e nevoie atât de efort fizic, cât și de timp.

Din fericire există și "scurtături". De exemplu, rețeta mea simplificată de foietaj de casă se face foarte ușor și oferă la final un aluat fin, foietat și cu gust minunat de unt, chiar dacă poate că nu se desface în sute de foițe precum cel original, ci doar în câteva zeci.

Aluatul de foietaj cumpărat, congelat sau refrigerat, economisește timp și efort, iar mărcile bune produc rezultate similare cu cele făcute în casă. 

Rețineți că întotdeauna un aluat de foietaj făcut cu unt va fi mai scump. Cele cu prețuri mai accesibile sunt făcute cu margarină sau cu alte grăsimi vegetale. Pe eticheta oricărui produs veți găsi toate informațiile necesare pentru a alege în cunoștință de cauză.

Rețete sărate cu aluat de foietaj

Foietajul este minunat în preparate sărate. Îl puteti folosi la sărățele, pateuri cu diferite umpluturi, tarte, etc.

Vă las mai jos 3 rețete sărate cu foietaj care mie îmi plac foarte mult pentru că sunt pe cât de ușoare, pe atât de deosebite. Sper să vă încânte și pe voi!

Brânză brie în foietaj cu dulceață de ardei iuți și nuci
Rețeta de brânză Brie în foietaj cu dulceață de ardei iuți va fi vedeta oricărei mese! Brânza care se topește în crusta crocantă de aluat arată spectaculos și este extraordinar de bună. Un deliciu!
Vezi rețeta aici
Brânză brie în foietaj cu dulceață de ardei iuți și rozmarin
Tartă cu brânză și sparanghel
Ce poate fi mai bun decât o tartă cu brânză care se face atât de ușor! E bună și caldă, și rece și este perfectă pentru cină sau pentru pachetul de la serviciu.
Vezi rețeta aici
Tarta cu branza si sparanghel
Somon în foietaj
O rețetă simplă, în care foietajul crocant îmbracă un file suculent de pește. Un preparat excelent pentru un prânz ușor și delicios!
Vezi rețeta aici
Somon in aluat de foietaj

Rețete dulci cu foietaj cumpărat

O mulțime de deserturi minunate pot fi făcute în cel mai scurt timp, dacă ai la îndemână o foaie de aluat de foietaj. De la cornulețe, palmieri și până la rulouri, toate vor fi delicioase! Iată mai jos câteva idei grozave!

Rulouri din foietaj cu cremă de vanilie
Rulouri din foietaj cu cremă de vanilie, un desert delicios, care se face simplu și rapid, dar extraordinar de gustos și de aspectuos.
Vezi rețeta aici
Rulouri din foietaj cu crema de vanilie
Palmieri din aluat de foietaj
Vrei un desert rapid și irezistibil? Încearcă rețeta de palmieri din foietaj cu zahăr caramelizat. Sunt crocanți și delicioși!
Vezi rețeta aici
Palmieri din foietaj
Ștrudel cu mere și scorțișoară
Nu veți da greș niciodată urmând această rețetă simplă de ștrudel cu mere și scorțișoară! Un desert minunat, atât de ușor de făcut!
Vezi rețeta aici
Ștrudel cu mere și scorțișoară
Bărcuțe din foietaj umplute cu gem de prune și nuci
Bărcuțe din foietaj, un desert simplu, rapid și atât de bun! Sunt delicioase, se desfac în zeci de fâșii și se pot umple cu gem, rahat, etc.
Vezi rețeta aici
Barcute din foietaj umplute cu gem
Melcișori din foietaj cu brânză dulce și stafide
Rețeta rapidă de melcișori din foietaj cu brânză dulce și stafide, un desert de casă ușor și delicios, pe gustul întregii familii.
Vezi rețeta aici
Melcișori din foietaj
Rulouri cu bezea
Cum să faci cele mai delicioase rulouri cu bezea și aluat de foietaj. O rețetă simplă, cu doar câteva ingrediente, dar cu un rezultat după care te lingi pe degete! 🙂
Vezi rețeta aici
Rulouri cu bezea
Rulouri cu scorțișoară la airfryer - rețeta cu aluat de foietaj
Doriți un desert rapid cu ingrediente puține? Încercați aceste rulouri cu scorțișoară la airfryer! Doar 3 ingrediente, gata în 10 minute!
Vezi rețeta aici
Rulouri cu scortisoara la airfryer

Întrebări frecvente

Ce diferență este între foi de plăcintă și foietaj?

Principalele diferențe dintre aluatul foietaj și foile de plăcintă sunt: conținutul de grăsime și modul de preparare. 
Foietajul conține mult unt și este un aluat laminat care la coacere se desface în foițe. Foile de plăcintă au conținut relativ scăzut de grăsimi, fiind făcute doar din făină, apă, oțet și puțin ulei. Nu cresc la cuptor, ci se usucă și devin crocante.

Vedeți și alte colecții de rețete

  • retete de supe crema
    Supe cremă -7 rețete delicioase şi pline de vitamine
  • retete cu mere
    Rețete cu mere - 10 deserturi simple și rapide
  • 8 rețete cu avocado perfecte la micul dejun sau gustare
  • Colectie de retete de deserturi cu gem: prajituri, cornulete, cozonac, tarte
    20 rețete delicioase de prăjituri cu gem - ideale pentru gemurile din cămară

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • ilustratie articol cu 5 Idei de Meniu Sănătos și Echilibrat
    5 Idei de Meniu Sănătos și Echilibrat - Rețete Rapide și Calorii
  • 3 supe reci de vara- tarator, gazpacho, avocado
    BlendyGo 3 - ideal pentru supe reci de vară - 3 rețete gata în câteva minute!
214 shares

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.