Iată 10 rețete cu foietaj cumpărat pe care să le faci atunci când vrei ceva bun și rapid. Idei pe gustul tuturor, dulci sau sărate cu aluat de foietaj crocant care se desface în zeci de foițe!
Un aluat de foietaj cumpărat și păstrat în congelator ne salvează în multe situații pentru că acest tip de aluat se gătește repede și este potrivit deopotrivă în preparate dulci sau sărate.
Eu păstrez tot timpul 1-2 pachete de foietaj la congelator, fie din cel cumpărat, sau făcut în casă atunci când am timp. Cand vreau să fac o reteta cu foietaj, doar îl mut din congelator în frigider și îl las să se dezghețe lent pentru a-l folosi.
În această colecție veți găsi atât rețete sărate, cât și rețete de desert cu foietaj și sper să vă inspire să gătiți preparate delicioase cu care să vă bucurați familia!
În rezumatul acestei săptămâni, există o secțiune de mai jos numită Sfaturi utile pentru utilizarea foietajului. O mulțime de informații grozave!
Mergi direct la:
Ce este foietajul?
Aluatul foietaj este un aluat cu mult unt, care la copt crește spectaculos și se desface în sute de foițe subțiri. Este, folosit atât în rețete dulci, cât și sărate, de la aperitive și feluri principale până la deserturi.
Un aluat de foietaj conține doar trei ingrediente: făină, unt și sare. Nu conține drojdie, praf de copt sau alt agent de creștere.
Practic, se frământă un aluat simplu din făină și apă, se întinde, iar deasupra se pun cuburi de unt. Se pliază aluatul peste unt și se întinde din nou. Se repetă operațiunea de încă 3 ori.
Astfel, prin plieri și întinderi repetate rezultă un aluat cu foarte multe straturi de grăsime. La cuptor, apa din aluat și din unt produce o explozie de abur care ridică straturile. Separarea acestor sute de straturi conferă acestui aluat textura deosebită, ușoară și lejeră, cu multe foițe fine.
Francezii sunt cei care au perfecționat tehnica de preparare a aluatului de foietaj, dar el este folosit în rețete din întreaga lume.
Foietaj cumpărat sau făcut în casă?
Să faci acasă un aluat de foietaj ca la carte, după rețeta originală, este un proces minuțios. Trebuie să stăpânești corect tehnica de întindere pentru ca în aluat să se formeze acele sute de straturi și, deoarece untul trebuie să fie rece, este nevoie și de ceva forță în brațe pentru a putea întinde aluatul cu sucitorul.
Pentru un foietaj reușit este nevoie și de răbdare, deoarece aluatul trebuie să se răcească la frigider după fiecare rundă de întindere și pliere. Așadar e nevoie atât de efort fizic, cât și de timp.
Din fericire există și "scurtături". De exemplu, rețeta mea simplificată de foietaj de casă se face foarte ușor și oferă la final un aluat fin, foietat și cu gust minunat de unt, chiar dacă poate că nu se desface în sute de foițe precum cel original, ci doar în câteva zeci.
Aluatul de foietaj cumpărat, congelat sau refrigerat, economisește timp și efort, iar mărcile bune produc rezultate similare cu cele făcute în casă.
Rețineți că întotdeauna un aluat de foietaj făcut cu unt va fi mai scump. Cele cu prețuri mai accesibile sunt făcute cu margarină sau cu alte grăsimi vegetale. Pe eticheta oricărui produs veți găsi toate informațiile necesare pentru a alege în cunoștință de cauză.
Rețete sărate cu aluat de foietaj
Foietajul este minunat în preparate sărate. Îl puteti folosi la sărățele, pateuri cu diferite umpluturi, tarte, etc.
Vă las mai jos 3 rețete sărate cu foietaj care mie îmi plac foarte mult pentru că sunt pe cât de ușoare, pe atât de deosebite. Sper să vă încânte și pe voi!
Rețete dulci cu foietaj cumpărat
O mulțime de deserturi minunate pot fi făcute în cel mai scurt timp, dacă ai la îndemână o foaie de aluat de foietaj. De la cornulețe, palmieri și până la rulouri, toate vor fi delicioase! Iată mai jos câteva idei grozave!
Întrebări frecvente
Principalele diferențe dintre aluatul foietaj și foile de plăcintă sunt: conținutul de grăsime și modul de preparare.
Foietajul conține mult unt și este un aluat laminat care la coacere se desface în foițe. Foile de plăcintă au conținut relativ scăzut de grăsimi, fiind făcute doar din făină, apă, oțet și puțin ulei. Nu cresc la cuptor, ci se usucă și devin crocante.
Lasă un comentariu