• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu pește și fructe de mare

File de ton la airfryer cu ghimbir și sos de soia

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 30 iul. 2025 · Publicată: 28 nov. 2023 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
78 shares
Mergi la rețetă

Timp estimat pentru citit: 8 minute

Căutați o idee rapidă și sănătoasă pentru cină? Un file de ton la airfryer, marinat într-un amestec de inspirație asiatică va fi extraordinar de gustos și de suculent, plin de arome delicioase.

În plus, utilizarea unei friteuze cu aer cald face lucrurile atât de simple! Veți avea un pește bun, gătit perfect în câteva minute și în cel mai sănătos mod!

reteta ton la airfryer

Avem nevoie de doar câteva ingrediente, pentru a pregăti cea mai bună marinadă cu ghimbir și sos de soia pentru fileul de ton. Arome simple și delicioase pătrund în fibrele cărnii și ne vor da cea mai fragedă și mai aromată carne. Fâșiile de ton devin aproape cremoase și practic se topesc în gură, atât sunt de bune!

Iar ce-mi place cel mai mult la rețeta asta este faptul că pregătirea ei mă solicită atât de puțin! Practic, în cele 15-20 de minute, cât timp tonul se marinează și se gătește singur, am timp să mă ocup de garnitură sau de salată. Așadar, ne putem așeza la masă în mai puțin de jumătate de oră. Nu e grozav?

reteta ton la airfryer
Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Cum facem file de ton la airfryer - rețeta pas cu pas
  • Ce puteți înlocui în rețetă
  • Cum se păstrează
  • Extra-sfaturi
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete cu ton pe care să le încerci
  • Cu ce poți servi acest file de ton la airfryer
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

În fotografia de mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru rețeta de file de ton la airfryer. Da, atât de puține ingrediente!

Cantitățile exacte le găsiți în caseta cu rețeta completă de la final.

ingrediente file de ton la airfryer
  • fileuri de ton - puteți folosi orice tip de ton găsiți la pescărie . De preferat să fie proaspăt și feliat la o grosime de aproximativ 3 cm.
  • sos de soia - oferă tonului umami bogat și aromă sărată. Alegeți un sos de soia cu conținut scăzut de sodiu dacă trebuie să fiți atenți la conținutul de sare.
  • ulei de măsline - ajută carnea să se mențină suculentă, fără să se usuce în cuptor
  • ghimbir și usturoi - vă recomand să folosiți usturoi proaspăt și ghimbir proaspăt pentru cea mai bună aromă.
  • piper - pentru o aromă ușor picantă
  • sare - vă sătuiesc să adăugați sare doar la final, după ce gustați peștele, deoarece sosul de soia este foarte sărat.
  • ceapă verde și semințe de susan - pentru servit, aduc culoare și textură. Puteți folosi susan alb sau negru.

Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!

Banner selgros

Cum facem file de ton la airfryer - rețeta pas cu pas

E foarte ușor să pregătești pește la airfryer, sunt doar câțiva pași simpli, dar importanți.

carne de ton uscat cu servete de hartie pentru reteta ton la airfryer

1. Uscați fileul de ton cu prosoape de hârtie, astfel aromele vor pătrunde mai repede în fibrele cărnii, apoi îl puneți într-o pungă rezistentă.

amestec de ghimbir si sos de soia pentru reteta ton la airfryer

2. Într-un castron puneți: usturoiul trecut prin presă, ghimbirul ras, piper măcinat, ulei și sos de soia. Amestecați să se combine.

pește marinat in punga

3. Turnați marinada în pungă, peste ton și masați puțin să se îmbrace în marinadă pe toate părțile. Lasați tonul la marinat 10 minute la temperatura camerei.

friteuza cu aer cald

4. Un pas important: încălziți friteuza goală pentru 1 minut la 200 de grade.

file de ton in friteuza cu aer cald

5. Scoateți tonul din pungă și puneți-l în coșul friteuzei. Gatiti la 200 de grade Celsius timp de 4 minute pentru mediu rare, 5 minute pentru mediu si 6 minute pentru bine facut.

feliere file de pește gatit la airfryer

6. Lăsați tonul să se odinească 5 minute înainte de servire, apoi îl feliați. Decorați cu ceapă verde feliată subțire, semințe de susan și serviți alături de sos de soia.

Ce puteți înlocui în rețetă

Iată cum puteți varia rețeta în funcție de gusturile voastre și de ingredientele pe care le aveți la îndemnă:

  • dacă nu aveți ghimbir proaspăt, puteți folosi pudră de ghimbir în locul acestuia
  • usturoiul se poate înlocui cu usturoi pudră sau cu fulgi de ceapă care vor da o aromă dierită, ușor dulceagă
  • puteți încerca să înlocuiți sosul de soia cu sos tamari sau sos Worcestershire pentru a obține un gust diferit.
  • pentru o variantă picantă, puteți adăuga în marinadă și câțiva fulgi de chilli

Cum se păstrează

Cel mai bine este să serviți tonul imediat după gătire, cât timp este proaspăt și suculent.

Dacă totuși a mai rămas ceva, păstrați-l într-un recipient ermetic la frigider și reîncălziți-l ușor a doua zi. Îl puteți încălzi în airfryer, la microunde sau în cuptor.

Nu congelați tonul gătit!

reteta ton la airfryer

Extra-sfaturi

  • Tonul nu necesită un timp lung de marinare, de aceea este bine să le lăsați la temperatura camerei să se marineze, nu la frigider!
  • Uscați peștele cu un prosop de hârtie înainte de a-l marina pentru cele mai bune rezultate.
  • Nu marinați tonul mai mult de 10 minute! Își va modiica textura la exterior și va deveni prea sărat!
  • Dacă faceți mai multe porții, cumpărați fileuri de ton de dimensiuni apropiate, astfel încât să se gătească în același timp. Dacă unul este mai mare decât celălalt, vă recomand ca fileul mai mic să îl puneți în coșul friteuzei cu 1-2 minute mai târizu, ca să nu se gătească prea mult.
  • Nu gătiți prea mult fileurile pentru că se vor usca și vor deveni fade!

Întrebări frecvente

Pot să folosesc ton congelat?

Puteți folosi ton congelat, dar lăsați-l să se dezghețe și să ajungă la temperatura camerei înainte de gătire.

Cum decongelez fileurile de ton?

Ideal ar fi să le dezghețați peste noapte la frigider. O altă metodă ar fi să le puneți într-un vas cu apă rece, de la robinet. Schimbați apa la fiecare 15 minute până când peștele se dezgheță complet.

Trebuie neapărat să marinez tonul?

Nu, dar tonul marinat este mai gustos. Dacă nu doriți să îl marinați, puteți pur și simplu să ungeți fripturile cu ulei de măsline și să asezonați cu sare și piper.

Alte rețete cu ton pe care să le încerci

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • Platou rotund cu două frigărui de ton servite cu orez basmati si salata verde
    Frigărui de ton la tigaie cu marinadă de ceapă și legume
  • Ton la grătar în două variante la fel de dietetice
  • Pizza cu ton si porumb
    Pizza cu ton și porumb - rețeta simplă, cu aluat de casă
  • salata de ton
    3 rețete de salată de ton. Ideale pentru prânz sau de luat la pachet.

Cu ce poți servi acest file de ton la airfryer

Tonul se potrivește foarte bine alături de o salată sau de garnituri mai consistente, după preferințe. Eu l-am servit cu bulgur fiert, simplu și cu o salată de dovlecei cruzi. Merge la fel de bine și cu garnitură de orez.

Iar dacă iubiți cartofii, vă las mai jos câteva sugestii:

  • 2 retete simple de cartofi natur
    Cartofi natur - 2 rețete simple, cu unt și de post
  • cei mai buni cartofi la cuptor
    Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă
  • piure de cartofi de post
    Piure de cartofi de post - pufos, cremos și delicios
  • Cartofi dulci la cuptor
    Cartofi dulci la cuptor cu rozmarin și usturoi

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

reteta ton la airfryer

File de ton la airfryer

O rețetă rapidă și sănătoasă: file de ton la airfryer, marinat într-un amestec asiatic. Gustos și suculent, plin de arome delicioase!
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 4 minutes minutes
Gătire: 4 minutes minutes
marinare: 10 minutes minutes
Timp total: 18 minutes minutes
Număr de porții: 1
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

airfryer

Ingrediente
 

  • 200 g file de ton (fără piele)
  • 1 lingură sos de soia
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 linguriță ghimbir ras
  • 3 căței de usturoi
  • ½ linguriță piper măcinat

pentru servit

  • ceapa verde
  • semințe de susan (alb sau negru)
  • sos de soia

Instrucțiuni de preparare
 

  • Uscați fileul de ton cu prosoape de hârtie, astfel aromele vor pătrunde mai repede în fibrele cărnii, apoi îl puneți într-o pungă rezistentă.
    carne de ton uscat cu servete de hartie pentru reteta ton la airfryer
  • Într-un castron puneți: usturoiul trecut prin presă, ghimbirul ras, piper măcinat, ulei și sos de soia. Amestecați să se combine.
    amestec de ghimbir si sos de soia pentru reteta ton la airfryer
  • Turnați marinada în pungă, peste ton și masați puțin să se îmbrace în marinadă pe toate părțile. Lasați tonul la marinat 10 minute la temperatura camerei.
    file de ton marinat in punga
  • Un pas important: încălziți friteuza goală pentru 1 minut la 200 de grade.
    friteuza cu aer cald
  • Scoateți tonul din pungă și puneți-l în coșul friteuzei. Gatiti la 200 de grade Celsius timp de 4 minute pentru mediu rare, 5 minute pentru mediu si 6 minute pentru bine facut.
    file de ton in friteuza cu aer cald
  • Lăsați tonul să se odinească 5 minute înainte de servire, apoi îl feliați. Decorați cu ceapă verde feliată subțire, semințe de susan și serviți alături de sos de soia.
    feliere file de ton gatit la airfryer

Bine de știut:

  • Tonul nu necesită un timp lung de marinare, de aceea este bine să le lăsați la temperatura camerei să se marineze, nu la frigider!
  • Uscați peștele cu un prosop de hârtie înainte de a-l marina pentru cele mai bune rezultate.
  • Nu marinați tonul mai mult de 10 minute! Își va modiica textura la exterior și va deveni prea sărat!
  • Dacă faceți mai multe porții, cumpărați fileuri de ton de dimensiuni apropiate, astfel încât să se gătească în același timp. Dacă unul este mai mare decât celălalt, vă recomand ca fileul mai mic să îl puneți în coșul friteuzei cu 1-2 minute mai târizu, ca să nu se gătească prea mult.
  • Nu gătiți prea mult fileurile pentru că se vor usca și vor deveni fade!
Nutrition Facts
File de ton la airfryer
Amount per Serving
Calorii
387
% Daily Value*
Grăsimi
 
19
g
29
%
Colesterol
 
76
mg
25
%
Carbohidrați
 
3
g
1
%
Fibre
 
0.3
g
1
%
Zahăr
 
0.4
g
0
%
Proteine
 
48
g
96
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • baby hering la airfryer
    Baby hering la air fryer cu mălai și sos de usturoi și pătrunjel
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură
  • tentacule de calamar cu unt si usturoi
    Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi
  • storceag de sturion
    Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
78 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.