• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Deserturi de post

Prăjitură de post cu dovleac - rețeta ușoară cu aluat turnat

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 11 sept. 2025 · Publicată: 22 nov. 2023 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
79 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 10 minute

Prăjitură de post cu dovleac și aluat turnat, o rețetă ușoară, ieftină și delicioasă, perfectă pentru zilele de toamnă, când vrei să te răsfeți cu ceva dulce și aromat.

Prajitura de post cu dovleac asezata pe platou

Acastă rețetă este foarte asemănătoare cu cea de prăjitură turnată cu mere rase care a fost testată cu mare succes atât de către cititorii blogului, cât și de abonații canalului meu de YouTube . Am modificat doar foarte puțin rețeta, în sensul că am redus cantitatea de zahăr folosită în aluat.

Această prăjitură de post cu dovleac va deveni preferata voastră chiar și dacă nu țineți post, pentru că este extraordinar de fragedă și de pufoasă și se menține proaspătă câteva zile.

Prajitura de post cu dovleac asezata pe platou
Mergi direct la:
  • Ingrediente pentru prăjitura de post cu dovleac
  • Cum facem prăjitură de post cu dovleac - rețeta pas cu pas
  • Ce puteți înlocui în rețetă
  • Cum se păstrează
  • Alte sfaturi pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Alte prăjituri de post pe care să le încerci
  • Ce poți servi lângă această prăjitura de post cu dovleac
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente pentru prăjitura de post cu dovleac

Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei.

Iar mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru cea mai pufoasă prăjitură de post cu dovleac și aluat turnat și vă spun câteva cuvinte despre ingredientele principale.

pentru umplutura de dovleac

ingrediente cu etichetă pentru umplutura de dovleac
  • dovleac - eu am folosit dovleac plăcintar. Dacă este proaspăt trebuie ras și călit ca să eliminăm excesul de apă.
  • zahăr - folosim zahăr tos alb pentru îndulcit și zahăr vanilat pentru aromă.
  • amidon - îl folosim ca să preia umiditatea din dovleac. Leagă umplutura și o face mai cremoasă.
  • ulei - pentru călit dovleacul ras
  • suc de lămâie - dă aciditate și ajută la menținerea culorii vibrante a umpluturii
  • scorțișoară măcinată  - este opțională, dacă nu vă place, o puteți omite
  • sare - echilibrează gustul. Nu o omiteți!

pentru blat

ingrediente foi pentru prajitura de post cu dovleac
  • făină - pentru un blat cu adevarat pufos, folosiți o făină de patiserie, tip 000 sau făină specială pentru cozonac
  • praf de copt - este cel care face blatul pufos și aerat. Îl puteți înlocui cu bicarbonat de sodiu.
  • zahăr și zahăr vanilat
  • coajă rasă de lămâie - aduce și aromă și puțină culoare în aluat. Puteți folosi coajă proaspăt rasă sau coajă de lămâie pusă cu zahăr la borcan, dacă aveți.
  • sare - baltul fără sare va fi fad, așa că nu o omiteți!
  • apă minerală  - face aluatul mai pufos, dar prăjitura iese foarte bine și cu apă plată
  • ulei - este important în rețetă pentru că elasticitate și menține blatul fraged.
  • miez de nucă - este opțional, eu l-am presărat deasupra și la copt a devenit crocant și delicios.

Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!

Cum facem prăjitură de post cu dovleac - rețeta pas cu pas

Dacă nu aveți dovleacul deja ras și pus la congelator, atunci trebuie să începeți cu pregatirea umpluturii pentru că dovleacul are nevoie de timp de gătire și de răcire.

Aluatul turnat se face foarte ușor, doar amestecând ingredientele și se întinde pur și simplu în tavă cu dosul unei linguri. Toată prăjitura se coace deodată, într-o singură tavă, ceea ce face ca această rețetă să fie foarte practică. Mai simplu de atât, nu se poate!

dovleac placintar ras la robot

1. Curățați dovleacul de coajă apoi îl dați pe răzătoarea cu găuri mari sau la robot.

dovleac ras calit in cratita

2. Puneți uleiul într-o tigaie încăpătoare și puneți aici dovleacul ras, zahărul, sarea și sucul de lămâie. Căliți dovleacul la foc mediu, aproximativ 15 minute, până când se înmoaie. Amestecați des să nu se lipească de cratiță.

arome adaugate peste dovleac ras si calit

3. După ce dovleacul s-a răcit, puneți zahărul vanilat, amidonul și scorțișoara.

aluat turnat pentru prajitura de post cu dovleac

4. Pentru aluat, cu o spatulă, amestecați pur și simplu toate ingredientele într-un bol încăpător. Veți obține un aluat moale, lipicios, ca o cremă.

aluat turnat intins cu lingura in tava pentru prajitura de post cu dovleac

5. Turnați jumătate din aluat în tavă și nivelați. Ca să fie mai ușor de întins, nu puneți întreaga cantitate într-un sigur loc, ci puneți cu lingura grămăjoare de aluat distribuite în toată tava, umeziți dosul unei linguri cu puțină apă și apoi uniți grămăjoarele de aluat.

umplutura de dovleac in tava cu prajitura de post

6. Puneți dovleacul ras și călit peste stratul de aluat, tot așa, grămăjoare din loc în loc și nivelați.

aluat turnat intins cu lingura peste umplutura de dovleac

7. Peste dovleac puneți restul de aluat, procedați ca mai sus ca să îl întindeți și nivelați. Opțional, presărați deasupra miez de nucă tocat grosier.

prajitura de post cu dovleac la cuptor

8. Băgați tava în cuptorul încins la 180 de grade pentru aproximativ 40 de minute, până când prăjitura e ușor rumenită deasupra. Faceți testul cu scobitoarea să vă asigurați că e bine coaptă.

prajitura de post cu dovleac la racit pe gratar

9. Scoateți prăjitura din tavă ajutându-vă de hârtia de copt și lăsați-o să se răcească pe un grătar înainte să o tăiați.

prajitura de post cu dovleac presarata cu zahar pudra

10. Opțional puteți presăra prăjitura cu zahăr pudră înainte de servire.

Ce puteți înlocui în rețetă

Dacă vreți să personalizați rețeta după gustul vostru sau în funcție de ceea ce aveți la îndemână, vă las mai jos câteva sugestii:

  • dovleac - puteți folosi și piure de dovleac, dacă aveți. Am arătat cum se face și cum se păstrează piureul de dovleac copt la rețeta de dovleac copt cu miere și scorțișoară.
  • altă umplutură - puteți combina dovleacul cu alte fructe, de exemplu: mere, pere sau gutui rase.
  • ulei - dacă nu țineți post, puteți căli dovleacul ras în unt și veți obține o aromă deosebită
  • zahăr - puteți folosi și zahăr brun dacă doriți să adăugați o ușoară aromă de caramel în umplutură, dar trebuie să știți că acesta va modifica ușor culoarea vie și frumoasă a dovleacului.
  • arome - scorțișoara se potrivește cel mai bine cu dovleacul, dar dacă doriți puteți folosi și alte arome, de exemplu: coajă rasă de portocală, ghimbir, cardamon, vanilie, etc.
  • miez de nucă - eu l-am presărat deasupra, dar dacă doriți, puteți adăuga nuca mărunțită grosier în umplutura de dovleac.

felie de prajitura cu dovleac pe farfurie

Cum se păstrează

Prăjitura de post cu dovleac se păstrează foarte bine timp de 2-3 zile la temperatura camerei, acoperită cu un șervet ca să nu se usuce.

Dacă doriți, puteți congela prăjitura într-o caserolă cu capac pentru 2-3 luni. Când vreți să o serviți, lăsați-o să se decongeleze lent, la temperatura camerei.

Alte sfaturi pentru reușita rețetei

  • Amestecați aluatul scurt, doar până când se combină ingredientele și obțineți un aluat omogen, ca o cremă. Dacă amestecați mai mult, va deveni dur și cauciucat.
  • Dovleacul trebuie neapărat călit, nu îl puneți în prăjitură crud deoarece va lăsa foarte multă apă în cuptor iar blaturile nu vor reuși să se coacă și vor rămâne umede.
  • După coacere prăjitura este foarte fragedă. Lăsați-o în tavă 5-7 minute, apoi ajutați-vă de marginile hârtiei de copt ca să o transferați pe un grătar de răcire.
  • Tăiați prăjitura numai după ce se răcește, altfel umplutura va fi prea moale și nu se va felia frumos.

Întrebări frecvente

Pot folosi alt tip de dovleac în afară de cel plăcintar?

Da, puteți folosi orice tip de dovleac pentru această rețetă.

Pot folosi alt tip de îndulcitor?

Da, puteți renunța complet la zahăr sau îl puteți înlocui cu îndulcitor, după gust.

Pot folosi lapte vegetal în loc de apă?

Da, puteți înlocui apa minerală cu un lapte vegetal.

Pot folosi o tavă rotundă? Ce dimensiune?

Da, puteți folosi o tavă rotundă cu diametrul de aproximativ 28-30 cm.

Alte prăjituri de post pe care să le încerci

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • Negresa de post cu gem de caise si migdale
    Negresă de post cu gem de caise și migdale
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
  • Prăjitură cu biscuiți fără coacere
    Prăjitură cu biscuiți și cacao - fără coacere
  • Chec vegan cu nucă de cocos și semințe de mac
    Chec de post cu nucă de cocos și semințe de mac

Ce poți servi lângă această prăjitura de post cu dovleac

Prăjitura de post cu dovleac merge tare bine într-un moment de răsfăț, cu o băutură caldă alături. De aceea vă propun mai jos 4 rețete simple pe care le puteți face ușor acasă atunci când vă doriți ceva bun:

  • Ceai de ghimbir
    Ceai de ghimbir
  • pahar cu ceai de fructe goji cu lamaie si frunze de menta
    Ceai de fructe goji cu lămâie
  • Compot cald de mere cu cardamom
    Compot cald de mere cu cardamom

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Prajitura de post cu dovleac asezata pe platou

Prăjitură de post cu dovleac - rețeta ușoară cu aluat turnat

Prăjitură de post cu dovleac și aluat turnat, o rețetă ușoară, ieftină și delicioasă, perfectă pentru zilele de toamnă, când vrei să te răsfeți cu ceva dulce și aromat.
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 40 minutes minutes
călire dovleac: 15 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour 15 minutes minutes
Număr de porții: 20
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

robot philips
robot de bucătărie

Rețeta Video

Ingrediente
 

blatul - pentru o tavă 35x20 cm

  • 450 g făină tip 000
  • 10 g praf de copt (un pliculeț)
  • 100 g zahăr
  • 10 g zahăr vanilat
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • un praf de sare
  • 320 ml apă minerală (sau apă plată)
  • 120 ml ulei

umplutura

  • 1,5 kg dovleac plăcintar (cântărit curățat)
  • 100 g zahăr tos
  • 20 g zahăr vanilat (2 pliculețe)
  • 2 linguri amidon
  • 50 ml ulei
  • 2 linguri suc de lămâie
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată (opțional)
  • un praf de sare

în plus - opțional

  • 50 g miez de nucă
  • 1 lingură zahăr pudră

Instrucțiuni de preparare
 

umplutura

  • Curățați dovleacul de coajă apoi îl dați pe răzătoarea cu găuri mari sau la robot.
    dovleac placintar ras la robot
  • Puneți uleiul într-o tigaie încăpătoare și puneți aici dovleacul ras, zahărul, sarea și sucul de lămâie. Căliți dovleacul la foc mediu, aproximativ 15 minute, până când se înmoaie. Amestecați des să nu se lipească de cratiță.
    dovleac ras calit in cratita
  • După ce dovleacul s-a răcit, puneți zahărul vanilat, amidonul și scorțișoara.
    arome adaugate peste dovleac ras si calit

blatul - pentru o tavă 35x20 cm

  • Pentru aluat, cu o spatulă, amestecați pur și simplu toate ingredientele într-un bol încăpător. Veți obține un aluat moale, lipicios, ca o cremă.
    aluat turnat pentru prajitura de post cu dovleac
  • Turnați jumătate din aluat în tavă și nivelați. Ca să fie mai ușor de întins, nu puneți întreaga cantitate într-un sigur loc, ci puneți cu lingura grămăjoare de aluat distribuite în toată tava, umeziți dosul unei linguri cu puțină apă și apoi uniți grămăjoarele de aluat.
    aluat turnat intins cu lingura in tava pentru prajitura de post cu dovleac
  • Puneți dovleacul ras și călit peste stratul de aluat, tot așa, grămăjoare din loc în loc și nivelați.
    umplutura de dovleac in tava cu prajitura de post
  • Peste dovleac puneți restul de aluat, procedați ca mai sus ca să îl întindeți și nivelați. Opțional, presărați deasupra miez de nucă tocat grosier.
    aluat turnat intins cu lingura peste umplutura de dovleac
  • Băgați tava în cuptorul încins la 180 de grade pentru aproximativ 40 de minute, până când prăjitura e ușor rumenită deasupra. Faceți testul cu scobitoarea să vă asigurați că e bine coaptă.
    prajitura de post cu dovleac la cuptor
  • Scoateți prăjitura din tavă ajutându-vă de hârtia de copt și lăsați-o să se răcească pe un grătar înainte să o tăiați.
    prajitura de post cu dovleac la racit pe gratar
  • Opțional puteți presăra prăjitura cu zahăr pudră înainte de servire. Păstrați prăjitura la temperatura camerei 2-3 zile.
    prajitura de post cu dovleac presarata cu zahar pudra

Bine de știut:

    • Amestecați aluatul scurt, doar până când se combină ingredientele și obțineți un aluat omogen, ca o cremă. Dacă amestecați mai mult, ve deveni dur și cauciucat.
    • Dovleacul trebuie neapărat călit, nu îl puneți în prăjitură crud deoarece va lăsa foarte multă apă în cuptor iar blaturile nu vor reuși să se coacă și rămân umede.
    • După coacere prăjitura este foarte fragedă. Lăsați-o în tavă 5-7 minute, apoi ajutați-vă de marginile hârtiei de copt ca să o transferați pe un grătar de răcire.
    • Tăiați prăjitura numai după ce se răcește, altfel umplutura va fi prea moale și nu se va felia frumos.
Nutrition Facts
Prăjitură de post cu dovleac - rețeta ușoară cu aluat turnat
Amount per Serving
Calorii
247
% Daily Value*
Grăsimi
 
10
g
15
%
Carbohidrați
 
37
g
12
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
13
g
14
%
Proteine
 
4
g
8
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felie de plăcintă însiropată cu nucă pe farfurie albă
    Plăcintă însiropată cu nucă - rețetă de post simplă și delicioasă
  • prajitura de post în doua culori cu crema de gris cu lapte si fructe de padure
    Prăjitură de post în două culori cu crema de griș cu lapte și fructe
  • Rulouri cu scortisoara la airfryer
    Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
  • prajitura cu bulion
    Prăjitură cu bulion, rețeta de post cu 4 foi și cremă de griș
79 shares
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.