Timp estimat pentru citit: 10 minute
Prăjitură de post cu dovleac și aluat turnat, o rețetă ușoară, ieftină și delicioasă, perfectă pentru zilele de toamnă, când vrei să te răsfeți cu ceva dulce și aromat.
Acastă rețetă este foarte asemănătoare cu cea de prăjitură turnată cu mere rase care a fost testată cu mare succes atât de către cititorii blogului, cât și de abonații canalului meu de YouTube. Am modificat doar foarte puțin rețeta, în sensul că am redus cantitatea de zahăr folosită în aluat.
Această prăjitură de post cu dovleac va deveni preferata voastră chiar și dacă nu țineți post, pentru că este extraordinar de fragedă și de pufoasă și se menține proaspătă câteva zile.
Mergi direct la:
- Ingrediente pentru prăjitura de post cu dovleac
- Cum facem prăjitură de post cu dovleac - rețeta pas cu pas
- Ce puteți înlocui în rețetă
- Cum se păstrează
- Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Întrebări frecvente
- Alte prăjituri de post pe care să le încerci
- Ce poți servi lângă această prăjitura de post cu dovleac
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente pentru prăjitura de post cu dovleac
Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei.
Iar mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru cea mai pufoasă prăjitură de post cu dovleac și aluat turnat și vă spun câteva cuvinte despre ingredientele principale.
pentru umplutura de dovleac
- dovleac - eu am folosit dovleac plăcintar. Dacă este proaspăt trebuie ras și călit ca să eliminăm excesul de apă.
- zahăr - folosim zahăr tos alb pentru îndulcit și zahăr vanilat pentru aromă.
- amidon - îl folosim ca să preia umiditatea din dovleac. Leagă umplutura și o face mai cremoasă.
- ulei - pentru călit dovleacul ras
- suc de lămâie - dă aciditate și ajută la menținerea culorii vibrante a umpluturii
- scorțișoară măcinată - este opțională, dacă nu vă place, o puteți omite
- sare - echilibrează gustul. Nu o omiteți!
pentru blat
- făină - pentru un blat cu adevarat pufos, folosiți o făină de patiserie, tip 000 sau făină specială pentru cozonac
- praf de copt - este cel care face blatul pufos și aerat. Îl puteți înlocui cu bicarbonat de sodiu.
- zahăr și zahăr vanilat
- coajă rasă de lămâie - aduce și aromă și puțină culoare în aluat. Puteți folosi coajă proaspăt rasă sau coajă de lămâie pusă cu zahăr la borcan, dacă aveți.
- sare - baltul fără sare va fi fad, așa că nu o omiteți!
- apă minerală - face aluatul mai pufos, dar prăjitura iese foarte bine și cu apă plată
- ulei - este important în rețetă pentru că elasticitate și menține blatul fraged.
- miez de nucă - este opțional, eu l-am presărat deasupra și la copt a devenit crocant și delicios.
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum facem prăjitură de post cu dovleac - rețeta pas cu pas
Dacă nu aveți dovleacul deja ras și pus la congelator, atunci trebuie să începeți cu pregatirea umpluturii pentru că dovleacul are nevoie de timp de gătire și de răcire.
Aluatul turnat se face foarte ușor, doar amestecând ingredientele și se întinde pur și simplu în tavă cu dosul unei linguri. Toată prăjitura se coace deodată, într-o singură tavă, ceea ce face ca această rețetă să fie foarte practică. Mai simplu de atât, nu se poate!
1. Curățați dovleacul de coajă apoi îl dați pe răzătoarea cu găuri mari sau la robot.
2. Puneți uleiul într-o tigaie încăpătoare și puneți aici dovleacul ras, zahărul, sarea și sucul de lămâie. Căliți dovleacul la foc mediu, aproximativ 15 minute, până când se înmoaie. Amestecați des să nu se lipească de cratiță.
3. După ce dovleacul s-a răcit, puneți zahărul vanilat, amidonul și scorțișoara.
4. Pentru aluat, cu o spatulă, amestecați pur și simplu toate ingredientele într-un bol încăpător. Veți obține un aluat moale, lipicios, ca o cremă.
5. Turnați jumătate din aluat în tavă și nivelați. Ca să fie mai ușor de întins, nu puneți întreaga cantitate într-un sigur loc, ci puneți cu lingura grămăjoare de aluat distribuite în toată tava, umeziți dosul unei linguri cu puțină apă și apoi uniți grămăjoarele de aluat.
6. Puneți dovleacul ras și călit peste stratul de aluat, tot așa, grămăjoare din loc în loc și nivelați.
7. Peste dovleac puneți restul de aluat, procedați ca mai sus ca să îl întindeți și nivelați. Opțional, presărați deasupra miez de nucă tocat grosier.
8. Băgați tava în cuptorul încins la 180 de grade pentru aproximativ 40 de minute, până când prăjitura e ușor rumenită deasupra. Faceți testul cu scobitoarea să vă asigurați că e bine coaptă.
9. Scoateți prăjitura din tavă ajutându-vă de hârtia de copt și lăsați-o să se răcească pe un grătar înainte să o tăiați.
10. Opțional puteți presăra prăjitura cu zahăr pudră înainte de servire.
Ce puteți înlocui în rețetă
Dacă vreți să personalizați rețeta după gustul vostru sau în funcție de ceea ce aveți la îndemână, vă las mai jos câteva sugestii:
- dovleac - puteți folosi și piure de dovleac, dacă aveți. Am arătat cum se face și cum se păstrează piureul de dovleac copt la rețeta de dovleac copt cu miere și scorțișoară.
- altă umplutură - puteți combina dovleacul cu alte fructe, de exemplu: mere, pere sau gutui rase.
- ulei - dacă nu țineți post, puteți căli dovleacul ras în unt și veți obține o aromă deosebită
- zahăr - puteți folosi și zahăr brun dacă doriți să adăugați o ușoară aromă de caramel în umplutură, dar trebuie să știți că acesta va modifica ușor culoarea vie și frumoasă a dovleacului.
- arome - scorțișoara se potrivește cel mai bine cu dovleacul, dar dacă doriți puteți folosi și alte arome, de exemplu: coajă rasă de portocală, ghimbir, cardamon, vanilie, etc.
- miez de nucă - eu l-am presărat deasupra, dar dacă doriți, puteți adăuga nuca mărunțită grosier în umplutura de dovleac.
Cum se păstrează
Prăjitura de post cu dovleac se păstrează foarte bine timp de 2-3 zile la temperatura camerei, acoperită cu un șervet ca să nu se usuce.
Dacă doriți, puteți congela prăjitura într-o caserolă cu capac pentru 2-3 luni. Când vreți să o serviți, lăsați-o să se decongeleze lent, la temperatura camerei.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Amestecați aluatul scurt, doar până când se combină ingredientele și obțineți un aluat omogen, ca o cremă. Dacă amestecați mai mult, va deveni dur și cauciucat.
- Dovleacul trebuie neapărat călit, nu îl puneți în prăjitură crud deoarece va lăsa foarte multă apă în cuptor iar blaturile nu vor reuși să se coacă și vor rămâne umede.
- După coacere prăjitura este foarte fragedă. Lăsați-o în tavă 5-7 minute, apoi ajutați-vă de marginile hârtiei de copt ca să o transferați pe un grătar de răcire.
- Tăiați prăjitura numai după ce se răcește, altfel umplutura va fi prea moale și nu se va felia frumos.
Întrebări frecvente
Da, puteți folosi orice tip de dovleac pentru această rețetă.
Da, puteți renunța complet la zahăr sau îl puteți înlocui cu îndulcitor, după gust.
Da, puteți înlocui apa minerală cu un lapte vegetal.
Da, puteți folosi o tavă rotundă cu diametrul de aproximativ 28-30 cm.
Alte prăjituri de post pe care să le încerci
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Ce poți servi lângă această prăjitura de post cu dovleac
Prăjitura de post cu dovleac merge tare bine într-un moment de răsfăț, cu o băutură caldă alături. De aceea vă propun mai jos 4 rețete simple pe care le puteți face ușor acasă atunci când vă doriți ceva bun:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitură de post cu dovleac - rețeta ușoară cu aluat turnat
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
blatul - pentru o tavă 35x20 cm
- 450 g făină tip 000
- 10 g praf de copt (un pliculeț)
- 100 g zahăr
- 10 g zahăr vanilat
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- un praf de sare
- 320 ml apă minerală (sau apă plată)
- 120 ml ulei
umplutura
- 1,5 kg dovleac plăcintar (cântărit curățat)
- 100 g zahăr tos
- 20 g zahăr vanilat (2 pliculețe)
- 2 linguri amidon
- 50 ml ulei
- 2 linguri suc de lămâie
- 1 linguriță scorțișoară măcinată (opțional)
- un praf de sare
în plus - opțional
- 50 g miez de nucă
- 1 lingură zahăr pudră
Instrucțiuni de preparare
umplutura
- Curățați dovleacul de coajă apoi îl dați pe răzătoarea cu găuri mari sau la robot.
- Puneți uleiul într-o tigaie încăpătoare și puneți aici dovleacul ras, zahărul, sarea și sucul de lămâie. Căliți dovleacul la foc mediu, aproximativ 15 minute, până când se înmoaie. Amestecați des să nu se lipească de cratiță.
- După ce dovleacul s-a răcit, puneți zahărul vanilat, amidonul și scorțișoara.
blatul - pentru o tavă 35x20 cm
- Pentru aluat, cu o spatulă, amestecați pur și simplu toate ingredientele într-un bol încăpător. Veți obține un aluat moale, lipicios, ca o cremă.
- Turnați jumătate din aluat în tavă și nivelați. Ca să fie mai ușor de întins, nu puneți întreaga cantitate într-un sigur loc, ci puneți cu lingura grămăjoare de aluat distribuite în toată tava, umeziți dosul unei linguri cu puțină apă și apoi uniți grămăjoarele de aluat.
- Puneți dovleacul ras și călit peste stratul de aluat, tot așa, grămăjoare din loc în loc și nivelați.
- Peste dovleac puneți restul de aluat, procedați ca mai sus ca să îl întindeți și nivelați. Opțional, presărați deasupra miez de nucă tocat grosier.
- Băgați tava în cuptorul încins la 180 de grade pentru aproximativ 40 de minute, până când prăjitura e ușor rumenită deasupra. Faceți testul cu scobitoarea să vă asigurați că e bine coaptă.
- Scoateți prăjitura din tavă ajutându-vă de hârtia de copt și lăsați-o să se răcească pe un grătar înainte să o tăiați.
- Opțional puteți presăra prăjitura cu zahăr pudră înainte de servire. Păstrați prăjitura la temperatura camerei 2-3 zile.
Bine de știut:
-
- Amestecați aluatul scurt, doar până când se combină ingredientele și obțineți un aluat omogen, ca o cremă. Dacă amestecați mai mult, ve deveni dur și cauciucat.
-
- Dovleacul trebuie neapărat călit, nu îl puneți în prăjitură crud deoarece va lăsa foarte multă apă în cuptor iar blaturile nu vor reuși să se coacă și rămân umede.
-
- După coacere prăjitura este foarte fragedă. Lăsați-o în tavă 5-7 minute, apoi ajutați-vă de marginile hârtiei de copt ca să o transferați pe un grătar de răcire.
-
- Tăiați prăjitura numai după ce se răcește, altfel umplutura va fi prea moale și nu se va felia frumos.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu