Timp estimat pentru citit: 9 minute
Când vine toamna și piețele sunt pline de legume, e momentul perfect să pregătiți acești ardei kapia la borcan în suc propriu. Rețeta este simplă, fără oțet, zahăr sau ulei, așa că păstrează toată aroma și dulceața naturală a ardeilor. Este metoda mea preferată pentru că ardeii rămân fragezi și își păstrează gustul aproape intact pentru luni de zile!
Dacă sunteți ca mine și vă place să pregătiți cămara pentru iarnă cu conserve de legume pregătite simplu și natural, atunci câteva borcane cu ardei copți nu trebuie să vă lipsească de pe rafturi!
Nu conțin decât ardei kapia și opțional, rondele de usturoi și boabe de piper. Fără oțet, sare, zahăr sau ulei, doar ardei și sucul lor propriu - natural și sănătos. Acești ardei kapia conservați în suc propriu sunt perfecți ca garnitură la fripturi, în salate, mâncăruri diverse, chiar și la paste și, cel mai important, se păstrează foarte bine în cămară. Haideți să vă povestesc cum se fac!
Iar pentru alte rețete de conserve pentru iarnă, vezi și rețeta mea de gogoșari în oțet!
Mergi direct la:
- Ingrediente pentru ardei kapia conservați
- Cum facem ardei kapia la borcan pentru iarnă - rețeta video
- Mod de preparare ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta detaliată pas cu pas
- Cum să folosești ardeii kapia în mâncăruri de iarnă
- Cum se păstrează
- Sfaturi pentru o conservare reușită
- Întrebări frecvente
- Alte conserve care să nu lipsească din cămară
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente pentru ardei kapia conservați
În principiu, pentru această conservă simplă nu avem nevoie decât de un singur ingredient: ardei kapia. Usturoiul și piperul sunt opționale și le puteți omite. Mie îmi place ca atunci când desfac borcanul, ardeii kapia copți să fie plăcut aromatizați.
Pentru 4 borcane de 400 grame, eu am folosit:
- 2,5 kg ardei kapia (cântăriți înainte de curățare) - alegeți ardei bine copți și proaspeți, pentru a obține un gust intens. Rețeta iese foarte bine și cu alte tipuri de ardei sau cu gogoșari.
- 4 căței de usturoi - feliați subțire, câte unul în fiecare borcan pentru un plus de aromă.
- 4 lingurițe boabe de piper - pentru un pic de aromă picantă
Important: aveți nevoie de borcane și capace curate și sterilizate – sterilizarea este esențială pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor și pentru a asigura o păstrare pe termen lung. Pe canalul meu de YouTube găsiți un videoclip de 3 minute în care am explicat cum se face corect sterilizarea în cuptor.
Cum facem ardei kapia la borcan pentru iarnă - rețeta video
Dacă preferați tutorialele video, unde puteți avea parte de o mulțime de detalii despre modul de preparare, găsiți rețeta de ardei copți la borcan și pe canalul meu de YouTube.
Dacă vă sunt de folos detaliile video, nu uitați să vă abonați la canal și la notificări ca să fiți anunțați atunci când apare o rețetă nouă!
Mod de preparare ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta detaliată pas cu pas
1. Pregătiți ardeii: Spălați bine ardeii kapia sub jet de apă rece, apoi uscați-i cu un prosop curat. Coaceți-i pe grătar sau pe un grill, până când pielița se înnegrește ușor și începe să se desprindă.
2. Coacere la air fryer: Alternativ, puteți coace ardeii în friteuza cu aer cald, la 200 de grade pentru aprox. 20 de minute. La jumătatea timpului trebuie întorși pe partea cealaltă.
3. După coacere, puneți ardeii într-un bol și presărați-i cu puțină sare grunjoasă (ajută la decojire mai ușoară). Acoperiți-i cu un capac sau cu o folie alimentară pentru aproximativ 15 minute. Aburul creat va ajuta la curățarea pieliței.
4. Cum se decojesc ardeii copți: Lucrați tot timpul deasupra unei site în care să se scurgă tot sucul lăsat de ardei. Avem nevoie să colectăm fiecare picătură. Îndepărtați pielița, cotorul și semințele. Umezindu-vă degetele de câte ori este nevoie, dar în niciun caz nu clătiți ardeii cu apă!
5. Puneți ardeii în borcane: Așezați ardeii curățați în borcanele sterilizate, împăturindu-i dacă este nevoie, pentru a ocupa cât mai bine spațiul. Presați ușor pentru a elimina aerul dintre bucățile de ardei. Dacă folosiți usturoi și piper, puneți-le în straturi, printre ardei.
6. Sucul propriu al ardeilor: Strecurați sucul colectat de la ardei printr-o sită fină și îl distribuiți egal în toate borcanele.
7. Sterilizare: Închideți bine borcanele cu capacele. Așezați borcanele într-o oală mare, pe fundul căreia ați pus un prosop. Adăugați apă până aproape de gâtul borcanelor și sterilizați-le la foc mic timp de 30 de minute, din momentul în care apa începe să fiarbă.
8. Răcire și depozitare: După sterilizare, scoateți borcanele din apă și lăsați-le să se răcească încet, acoperite cu o pătură groasă. După răcire, verificați să fie bine sigilate, etichetați-le și depozitați-le într-un loc răcoros și întunecat.
Cum să folosești ardeii kapia în mâncăruri de iarnă
Acești ardei kapia conservați sunt delicioși drept garnitură alături de orice fel principal de mâncare, fie că vorbim despre fripturi sau preparate de post. Puteți să-i folosiți și în salate sau să-i serviți alături de brânzeturi, pe o felie de pâine prăjită.
Îi puteți integra în paste vegane numai bune de întins pe pâine, în supe creme sau pot fi ingredientul vedetă care să aducă gust și savoare în diverse mâncăruri. Vă las mai jos câteva idei:
Cum se păstrează
Borcanele cu ardei kapia în suc propriu se păstrează bine într-un loc răcoros și întunecat pentru până la 1 an. Odată deschis, borcanul trebuie păstrat la frigider și consumat în maxim 7 zile.
Sfaturi pentru o conservare reușită
- Nu grăbiți coacerea ardeilor. Coaceți-i bine, până când pielița se desprinde ușor. Asta vă va ușura mult munca la curățat și va asigura o aromă plăcută și inconfundabilă.
- Nu eliminați tot sucul ardeilor în timpul coacerii. Acesta este baza lichidului în borcan, așa că asigurați-vă că-l colectați atent.
- Sterilizarea borcanelor și a capacelor este esențială pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor. Spălați borcanele bine și sterilizați-leînainte de a le umple!
- Dacă un borcan nu s-a sigilat bine, consumați-l în scurt timp.
Întrebări frecvente
Da, puteți folosi și ardei grași, dar ardeii kapia au o dulceață aparte care se potrivește perfect acestei rețete.
În mod ideal, nu. Ardeii kapia ar trebui să lase suficient suc propriu. Adăugați apă doar dacă este absolut necesar.
Asigurați-vă că folosiți ardei proaspeți, bine copți și suculenți. Ardeii necopți sau uscați vor lăsa mai puțin lichid.
Da, dar este important să folosiți condimente care se păstrează bine pe termen lung și care nu alterează gustul sau textura ardeilor în timpul procesului de conservare. Puteți adăuga: foi de dafin, boabe de muștar sau coriandru, chimen, oregano sau cimbru uscat.
Alte conserve care să nu lipsească din cămară
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
Echipamente necesare
Ingrediente
- 2,5 kg ardei kapia (cântăriți înainte de curățare)
- 4 căței de usturoi
- 4 lingurițe boabe de piper
Instrucțiuni de preparare
- Pregătiți ardeii: Spălați bine ardeii kapia sub jet de apă rece, apoi uscați-i cu un prosop curat. Coaceți-i pe grătar sau pe un grill, până când pielița se înnegrește ușor și începe să se desprindă.
- Coacere la air fryer: Alternativ, puteți coace ardeii în friteuza cu aer cald, la 200 de grade pentru aprox. 20 de minute. La jumătatea timpului trebuie întorși pe partea cealaltă.
- După coacere, puneți ardeii într-un bol și presărați-i cu puțină sare grunjoasă (ajută la decojire mai ușoară). Acoperiți-i cu un capac sau cu o folie alimentară pentru aproximativ 15 minute. Aburul creat va ajuta la curățarea pieliței.
- Cum se decojesc ardeii copți: Lucrați tot timpul deasupra unei site în care să se scurgă tot sucul lăsat de ardei. Avem nevoie să colectăm fiecare picătură. Îndepărtați pielița, cotorul și semințele. Umezindu-vă degetele de câte ori este nevoie, dar în niciun caz nu clătiți ardeii cu apă!
- Puneți ardeii în borcane: Așezați ardeii curățați în borcanele sterilizate, împăturindu-i dacă este nevoie, pentru a ocupa cât mai bine spațiul. Presați ușor pentru a elimina aerul dintre bucățile de ardei. Dacă doriți, îi puteți tăia fâșii în prealabil.
- Sucul propriu al ardeilor: Strecurați sucul colectat de la ardei printr-o sită fină și îl distribuiți egal în toate borcanele.
- Sterilizare: Închideți bine borcanele cu capacele. Așezați borcanele într-o oală mare, pe fundul căreia ați pus un prosop. Adăugați apă până aproape de gâtul borcanelor și sterilizați-le la foc mic timp de 30 de minute, din momentul în care apa începe să fiarbă.
- Răcire și depozitare: După sterilizare, scoateți borcanele din apă și lăsați-le să se răcească încet, acoperite cu o pătură groasă. După răcire, verificați să fie bine sigilate, etichetați-le și depozitați-le într-un loc răcoros și întunecat.
Bine de știut:
- Nu grăbiți coacerea ardeilor. Coaceți-i bine, până când pielița se desprinde ușor. Asta vă va ușura mult munca la curățat și va asigura o aromă plăcută și inconfundabilă.
- Nu eliminați tot sucul ardeilor în timpul coacerii. Acesta este baza lichidului în borcan, așa că asigurați-vă că-l colectați atent.
- Sterilizarea borcanelor și a capacelor este esențială pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor. Spălați borcanele bine și sterilizați-leînainte de a le umple!
- Dacă un borcan nu s-a sigilat bine, consumați-l în scurt timp.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Sanda a zis
Foarte interesanta reteta. Am pus si eu 5 borcane un deja l-am desfacut de curiozitate si e grozav. Dulce si ardeii nu s-au inmuiat.
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur foarte mult că v-a plăcut rețeta! Să vă fie de bine!