• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Deserturi de casa

Macaroane cu brânză la cuptor. Ca la mama acasă!

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 6 sept. 2025 · Publicată: 6 feb. 2014 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 2 comentarii
1532 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Budinca de macaroane cu brânză la cuptor este mâncarea copilăriei. E perfectă oricând, şi la micul dejun, şi la desert dar şi seara la cină.

În copilărie, mama mă răsfăţa destul de des seara cu câte o budincă de paste cu brânză la cuptor.

Macaroane cu branza

Cred că nu e copil să nu crescut cu bunătatea asta. Îmi amintesc şi acum pătratele mari, pudrate cu zahăr vanilat. A fost mâncarea preferată a copilăriei mele.

Dacă mai scăpa ceva nemâncat de seara, mama mi le punea pentru a doua zi la pachetul de la şcoală . Cred că era printre puţinele situaţii în care chiar îmi mâncam pachetul şi nu îl cedam băieţilor din clasă, aşa cum aveam obiceiul 🙂

paste cu branza și stafide la cuptor

La vremea aceea singurele paste care se găseau erau macaroanele şi fideaua pentru ciorbă. Acum n-am mai găsit macaroane groase cum erau cele din copilăria mea. Singurele pe care le-am găsit seamănă mai mult cu spaghetele, atât sunt de subțiri! Dar le-am cumpărat totuși, ca să fiu cu conștiința împăcată că am făcut macaroane 🙂

O variantă mai bună sunt pennele, chiar dacă sunt scurte. Dar reţeta iese la fel de bine şi cu spirale, fundiţe sau orice paste făinoase aveţi în casă.

Macaroane cu branzaMacaroane cu branza pudrate cu zahar

Mod de preparare macaroane cu brânză la cuptor

În copilăria mea, probabil că nu se găsea în magazine decât telemea, așa că acesta este gustul meu de referință. Dar aceste paste cu brânză și stafide la cuptor ies foarte bune și dacă folosiți brânză de vaci, caș, urdă sau orice combinație între acestea.

Budinca de paste la cuptor

Am povestit mai multe despre această rețetă simplă și despre combinațiile de ingrediente care se pot face, în videoclipul postat pe canalul de YouTube. Îl găsiți mai jos, sub rețeta scrisă și acolo puteți vedea exact cum am preparat eu acest desert al copilăriei.

  • Macaroane cu branza
  • tava unsa cu unt
  • Macaroane cu branza

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Macaroane cu branza

Macaroane cu brânză la cuptor

5 from 8 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 40 minutes minutes
Timp total: 55 minutes minutes
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 250 g de macaroane (sau orice alt tip de paste)
  • 400 g telemea (caș, brânză devaci, urdă, etc)
  • 5 ouă
  • 120 g de zahăr tos
  • 1 plic zahăr Bourbon
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • 150 ml lapte
  • 70 g stafide - opțional
  • 25 ml rom pentru stafide
  • 70 g unt rece pentru tavă
  • un praf de sare
  • zahăr pudră pentru servit - opțional

Instrucțiuni de preparare
 

  • Aprindeți cuptorul la 180 de grade.
  • Puneți stafidele la înmuiat în apă cu puțin rom.
  • Puneți pastele la fiert în apă cu un praf de sare, conform instrucțiunilor de pe pachet.
  • Dați telemeaua pe răzătoarea cu găuri mari.
  • Într-un castron mare, bateți ouăle împreună cu zahărul tos și cel Bourbon.
  • Adăugați laptele și coaja de lămâie.
  • Dacă folosiți o brânză nesărată (urdă sau brânză de vaci) puneți și un praf de sare.
  • Omogenizați amestecul, apoi puneți brânza rasă și pastele fierte și scurse bine de apă. Amestecați.
  • Ungeți bine cu unt o formă care va merge la cuptor. Pe fundul formei puneți jumătate din cantitatea de unt, tăiat cubulețe.
  • Turnați amestecul de paste, ouă și brânză în formă.
  • Coaceți timp de 35-45 de minute, în funcție de cuptor, până când budinca este bine închegată și rumenită frumos.
  • Serviți macaroanele cu brânză calde sau reci, presărate sau nu cu zahăr pudră, după cum preferați.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Sunt la fel de bune si calde, dar si reci. Daca aveți răbdare să se raceasca se vor tăia mult mai frumos. Puteți de asemenea să faceți pastele cu brânză la cuptor în forme de brioşe pentru a fi mai uşor de servit şi de luat la pachet.

  • Macaroane cu brânză
  • Macaroane cu brânză

Nu uitaţi că reţeta de macaroane cu brânză la cuptor poate fi printată ca să o preparaţi mai uşor sau să o păstraţi pentru mai târziu.

Poftă bună!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Felie de budincă de cuscus cu brânză și stafide, servită pe farfurie albă
    Budincă de cuscus cu brânză dulce și stafide – simplă, rapidă și hrănitoare
  • vas alb plin cu gogosi aurii moi si pufoase
    Gogoși moi și pufoase cu drojdie uscată rețetă simplă fără pahar!
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • Crème brûlée servită în ramekin, decorată cu căpșuni, afine, mentă proaspătă și o păstaie de vanilie.
    Crème brûlée – rețeta clasică pas cu pas
1532 shares

Comentarii

  1. anda a zis

    octombrie 21, 2014 at 9:41 pm

    Nu prea stiu sa diferentiez telemeaua si branza.ma poti ajuta?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 21, 2014 at 10:08 pm

      Telemeaua e solida, se vinde in calupuri si e sarata. Branza de vaci e ca o pasta, sau ca o crema si e nesarata.

      Răspunde
5 from 8 votes (8 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet
  • Felie de budincă de cuscus cu brânză și stafide, servită pe farfurie albă
    Budincă de cuscus cu brânză dulce și stafide – simplă, rapidă și hrănitoare

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.