• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

Cupe cu cremă de ciocolată, caramel sărat şi nuci pecan

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 10 nov. 2024 · Publicată: 22 mai 2017 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
148 shares
Mergi la rețetă

Că îmi place să fac deserturi cu ciocolată este evident. Că îmi place să fac mai ales cupe de ciocolată, nici asta nu e secret. Sunt deja la a patra rețetă de cupe de ciocolată pe care o public pe blog și sunt sigură că nu ma voi opri aici. De fapt chiar mă gândeam că dacă ar fi să am vreodată o cofetărie, cu siguranță cupele de ciocolată cu diverse umpluturi și decoruri ar fi specialitatea casei, ar sta pe raftul din față 🙂

Cupe cu cremă de ciocolată, caramel sărat şi nuci pecan

Cred că la fiecare rețetă cu ciocolată am insistat asupra calității ingredientelor. O voi face și acum, ca să nu mă dezmint 🙂 Deserturile reușite se fac cu ingrediente de calitate, cu ciocolată adevărată, care conține unt de cacao și nu înlocuitori ai acestuia! E de ajuns să mergeți în magazin și să citiți pe etichete lista ingredientelor și veți ști ce să alegeți. Ingredientele de pe etichetă au directă influență asupra rezultatului din farfurie.  Dacă ați făcut vreodată un desert cu ciocolată care nu v-a convins sau care nu s-a comportat așa cum v-ați așteptat sau cum scria în rețetă, amintiți-vă ce ciocolata ați ales de pe raft. Nu cumva acolo e greșeala?

Ca de obicei, și la cupele de azi eu am folosit ciocolata neagră de la Nestle. Datorită conținutului ridicat de cacao, de 52%, ciocolata asta are un gust intens, se topește frumos și e foarte ușor de lucrat cu ea atât la blaturi, cât și la creme sau glazuri. Se topește repede și revine frumos la starea solidă, aspect esențial la o rețetă de cupe sau mascote de ciocolată, sau la decoruri din ciocolată. In plus, o găsim în toate marile magazine, ambalată foarte convenabil la tablete de 200 g. Vă recomand să o încercați și voi, dacă nu cumva o cunoașteți deja, și veți vedea diferența de gust, de textură și de culoare față de ciocolata obișnuită.

Nu-i așa că are o culoare fabuloasă? 🙂

Cum se face crema de ciocolată (ganache de ciocolată)
Cupe cu cremă de ciocolată, caramel sărat şi nuci pecan

Mod de preparare cupe cu cremă de ciocolată, caramel sărat şi nuci pecan

Modul de preparare pentru cupele cu cremă de ciocolată, caramel sărat şi nuci pecan e mai ușor decât poate părea, e chiar distractiv și îl puteți urmări destul de explicit în gif-ul de mai jos. Sper să vă placă rețeta de azi, să o încercați și neapărat să îmi trimiteți poze cu reușitele voastre! 🙂

Cupe cu cremă de ciocolată, caramel sărat şi nuci pecan

Mai jos, veți găsi și rețeta video pentru sosul de caramel. Veți vedea acolo exact cât trebuie caramelizat zahărul și ce mici explozii se întâmplă după adăugarea fiecărui ingredient.

Click pe acest link pentru abonare la canalul de YouTube!

Uite de ce vă tot îndemn eu să vă abonați la canalul de YouTube! Pentru că lucrurile sunt mai ușor de arătat acolo. În plus, pe canal găsiți deja multe rețete frumoase și interesante și multe altele vor urma. Nu le ratați! 😉

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Cupe cu cremă de ciocolată, caramel sărat şi nuci pecan

Cupe cu cremă de ciocolată, caramel sărat şi nuci pecan

5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
Timp total: 40 minutes minutes
Număr de porții: 6
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

crema de ciocolată

  • 200 ml smântână pentru frişcă (cu 35% grăsime)
  • 120 g ciocolată Nestle Dessert Noir
  • 20 ml Amaretto

sos de caramel sărat

  • 100 g zahăr
  • 1 lingură de apă
  • 50 g unt cu 82% grăsime
  • 100 ml smântână pentru frişcă (cu 35% grăsime)
  • 5 g sare roz de Himalaya (sau altă sare de calitate)
  • ½ linguriţă de miere

cupe de ciocolată

  • 100 g ciocolată Nestle Dessert Noir

decor

  • 40 g ciocolată Nestle Dessert Noir
  • 80 g nuci pecan

Instrucțiuni de preparare
 

crema de ciocolată

  • Mărunţiţi ciocolata cu un cuţit.
  • Puneţi smântâna la încălzit. Când e fierbinte (dar atenţie, nu trebuie să fiarbă!!) o daţi deoparte de pe foc şi imediat adăugaţi ciocolata mărunţită, toată odată. Nu amestecaţi deloc, lăsaţi ciocolata să se topească încet în contact cu smântâna fierbinte. În 10-15 minute ar trebui să fie gata. Amestecaţi cu telul să se omogenizeze crema şi verificaţi dacă toată ciocolata este topită.
  • Când amestecul de smântână şi ciocolată s-a răcit, adăugaţi amaretto, amestecaţi puţin, apoi daţi vasul la frigider pentru cel putin 4 ore, sau de seara până dimineaţa.
  • Scoateţi crema de la frigider şi începeţi să o bateţi cu mixerul. Veti vedea că se întăreşte frumos şi aproape că îşi dublează volumul.

sos de caramel sărat

  • Într-o crăticioară cu fund gros şi pereţi înalţi, puneţi zahărul la topit împreună cu o lingură de apă. Nu amestecaţi, doar mişcaţi din când în când cratiţa să se topească uniform zahărul.
  • Între timp punem şi frişca la încălzit (nu trebuie să fiarbă!)
  • Când zahărul a căpătat o culoare brună, frumoasă şi uniformă, adăugaţi untul şi amestecaţi rapid cu un tel.
  • După ce untul s-a topit, se trage cratiţa de pe foc şi se adaugă smântâna fierbinte. Amestecaţi energic cu telul. Compoziţia se va umfla, dar nu trebuie să vă speriaţi, e normal, se va calma imediat.
  • Adăugaţi sarea, mierea şi extractul de vanilie. Omogenizaţi şi lăsaţi sosul să se răcească complet, apoi îl puteţi transfera într-un borcan.

cupe de ciocolată

  • Topiţi ciocolata la bain marie amestecând continuu să se topească uniform.
  • Folosind o pensulă, îmbrăcaţi cu ciocolată topită baza şi pereţii a 6 forme din silicon pentru brioşe.
  • Daţi formele la rece până când ciocolata se întăreşte foarte bine, apoi cu răbdare şi atenţie, scoateţi cupele de ciocolată din forme.

asamblare şi decor

  • Uscaţi miezul de nucă 1-2 minute într-o tigaie anti-aderentă amestecând continuu ca să nu se ardă, apoi îl mărunţiţi cu cuţitul.
  • Topiţi ciocolata la bain marie şi o întindeţi într-un strat uniform cu grosimea de 2-3 mm pe o hârtie de copt.
  • Presăraţi puţin miez de nucă mărunţit peste ciocolata călduţă şi lăsaţi-o să se răcească, eventual la frigider, până când se întăreşte foarte bine.
  • Tăiaţi cu un cuţit bine ascuţit triunghiuri de ciocolată cu nucă pe care le vom folosi la decor.
  • Umpleţi cupele pe jumătate cu cremă de ciocolată, folosind un poş cu dui stelat, apoi puneţi câte 2 linguriţe de caramel sărat şi presăraţi un vârf de linguriţă de nuci pecan mărunţite în fiecare cupă.
  • Umpleţi cupele cu cremă de ciocolată.
  • Decoraţi cu caramel, nuci mărunţite şi triunghiurile de ciocolată cu nucă pregătite mai sus.
  • Păstraţi cupele cu cremă de ciocolată la rece până în momentul servirii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Cupe cu cremă de ciocolată, caramel sărat şi nuci pecan
Cupe cu cremă de ciocolată, caramel sărat şi nuci pecan

Poftă bună la cupe cu cremă de ciocolată, caramel sărat şi nuci pecan!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Felie de prăjitură cu iaurt și prune, desert simplu de sezon
    Prăjitură rapidă cu prune – fragedă, aromată și gata în 45 de minute
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • Crème brûlée servită în ramekin, decorată cu căpșuni, afine, mentă proaspătă și o păstaie de vanilie.
    Crème brûlée – rețeta clasică pas cu pas
148 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.