Aceste mascote de ciocolată crocantă, umplute cu spuma delicioasă de zmeură sunt unul dintre cele mai frumoase şi mai bune deserturi pe care le-am făcut.
Şi poate că n-o să vă vină să credeţi privind pozele, dar e şi unul dintre cele mai simple deserturi. Trebuie doar puţină atenţie şi puţină răbdare, dar nu e nimic complicat. Şi ce desert delicios obţinem! Şi ce spectaculos arată!
Mascotele sunt un desert de zile mari care poate sta pe orice masă de sărbatoare. Chiar şi cei mai mofturoşi musafiri vor fi impresionaţi 😉
Mod de preparare mascote de ciocolată cu spumă de zmeură
În principiu totul este foarte simplu: aveţi nevoie de vreo 6 forme de silicon pentru brioşe pe care le veţi pensula cu ciocolată topită. Lăsaţi ciocolata să se întărească în forme, obţinând astfel nişte coşuleţe numai bune de umplut cu...ce vreţi voi. Eu le-am umplut cu spumă de zmeură, adică frişcă naturală cu piure de zmeură şi foarte puţină gelatină.
Se mai pot umple cu cremă de ciocolată, cu cremă de mascarpone şi vişine, cu budincă de vanilie făcută în casă, sau doar cu frişcă simplă. Sigilaţi mascotele tot cu ciocolată topită şi asta-i tot. Vă las mai jos reţeta şi paşii de urmat într-o formă pe care o puteţi tipări să o aveţi la îndemână atunci când le preparaţi.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Mascote de ciocolată cu spumă de zmeură
Echipamente necesare
Ingrediente
- 100 g ciocolată cu lapte
- 100 g ciocolată albă
- 100 g zmeură
- 60 g zahăr pudră (cam 2 linguri rase)
- 30 g zahăr tos (1 lingură)
- 200 ml smântână pentru frişcă (min 32% grăsime)
- picături de ciocolată (opţional)
- 5 g gelatină
- 50 ml de apă (pt hidratat gelatina)
Instrucțiuni de preparare
- Facem un piure din 100 g de zmeură şi 30 g (1 lingură) de zahăr. Îl lăsăm să dea câteva clocote doar cât să se lege puţin.
- Strecurăm printr-o sită cam trei sferturi din piure-ul obţinut, restul îl dăm deoparte.
- Topim ciocolata cu lapte la bain marie sau o punem de 3 ori câte 1 minut la microunde, amestecând de fiecare dată să se topească uniform.
- Cu o pensulă îmbrăcăm cu ciocolată topită pereţii şi fundul a 4 forme de silicon pentru brioşe.
- Dăm formele la congelator pentru 2-3 minute, apoi, opţional, le mai pensulăm o dată. Al doilea strat nu este obligatoriu, depinde cum doriţi pereţii de ciocolată, mai groşi sau mai subţiri. Dăm formele la rece cât timp ne ocupăm de umplutură.
- Punem gelatina la hidratat în 50 ml de apă rece, apoi o încălzim puţin la bain marie sau la microunde cu mare grijă să nu fiarbă şi să îi distrugem proprietăţile. O lăsăm să se răcorească.
- Batem smântâna cu 60 g (cam 2 linguri rase) de zahăr pudră până devine fermă, apoi o amestecăm cu piureul strecurat de zmeură, cu gelatina topită şi răcită şi cu 2-3 linguri de picături de ciocolată (opţional).
- Scoatem mascotele de ciocolată din formele de silicon, cu grijă să nu le spargem şi le umplem pe jumătate cu spuma de zmeură. Punem din loc în loc piure-ul de zmeură rămas nestrecurat. Alegeţi bucăţele de zmeură mai întregi.
- Completăm cu spuma de zmeură până aproape umplem formele. Trebuie să lăsăm 2-3 mm loc pentru capacul mascotelor.
- Dăm formele la rece cât timp topim ciocolata albă la bain marie.
- Turnăm ciocolata albă peste spuma de zmeură, formând astfel un capac care sigilează mascotele.
- Se lasă într-un loc răcoros până se întăreşte ciocolata.
- Se păstrează la rece, dar se scot la temperatura camerei cu 2-3 ore înainte de servire, altfel ciocolata va fi prea tare şi casantă.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Eu am făcut capacul mascotelor din ciocolată albă, doar pentru că aşa mi s-a părut mai interesant la momentul ăla. Voi vă puteţi juca atât cu umplutura, cât şi cu cu ciocolata după cum vă place. Mă gândesc că ar fi drăguţe nişte mascote din ciocolată albă cu umplură de cacao şi stafide îmbătate în coniac. Ahh, deja visez! De notat pentru data viitoare! 🙂
Să vă arăt şi o secţiune mai de-aproape, poate vă conving că merită să le faceţi în varianta prezentată de mine. Vă garantez că zmeura face echipă perfectă cu ciocolata iar aromele s-au împrietenit perfect. Ce ziceţi, cine le încearcă? 🙂
mimiignatescu a zis
Eu am o forma cu 5 spatii pt muffins, nu am forme separate.Nu adera ciocolata pe suprafata de silicon, si nu se intareste ciocolata repede.Nu am facut niciodata cochilii de ciocolata, eu pun glazura deasupra tortului de obicei.
Iuliana a zis
Imi pare rau, nu stiu ce sa spun. Poate e siliconul prea lucios? Forma e silicon sau alt material?
Ale mele s-au intarit perfect, dupa cum se vede si din poza.
mimiignatescu a zis
Buna Iuliana,
Am incercat astazi si eu prajiturile, dar sincer, nu stiu cum o sa scot ciocolata de pe forme.Am pus ciocolata cu pensula de jur imprejurul formei, dar nu se intinde uniform, si stratul este destul de subtire.Am pus in congelator, acum le-am scos.Trebuie sa le las sa se intareasca mai mult? Am incercat sa le desprind dintr-un colt, dar nici pomeneala! Fiecare lucru in bucatarie are secretul, si rostul lui.
Iuliana a zis
Lasa-le sa se raceasca si mai pensuleaza-le inca o data daca zici ca e prea subtire. Daca dai doua straturi ar trebui sa fie ok si sa isi pastreze forma. Cred ca ai incalzit ciocolata putin prea mult daca zici ca e asa subtire.
mimiignatescu a zis
Eu am gasit o varianta mai usoara, am pus dulceata de zmeura in frisca, si nu am mai adaugat zahar.
Iuliana a zis
Ooo, super! Foarte buna ideea cu dulceata! 🙂
Claudia a zis
Sa stii ca si eu visez la niste mascote de ceva timp. Rabdare nu prea am ca sa le fac asa ca... pot lua de la tine una ca sa gust? Ca prea bine arata 🙂
Iuliana a zis
Ok, cand mai fac promit sa-ti spun dinainte sa ai timp sa ajungi pana la mine 🙂