• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Înghețată

Budincă libaneză de lapte cu fistic şi banane (Ashta)

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 2 sept. 2025 · Publicată: 8 nov. 2017 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 3 comentarii
249 shares
Mergi la rețetă

Rețeta simplă de budincă libaneză de lapte cu fistic şi banane (Ashta), un desert simplu, rapid, dar plin de arome și surprinzător.

Demult nu m-a mai entuziasmat atât de tare un desert aşa cum mi s-a întâmplat atunci când am mâncat Ashta, minunata budincă libaneză de lapte cu parfum de flori de portocal şi de trandafiri!

Budincă libaneză de lapte cu fistic şi banane

În urmă cu două săptămâni am fost invitată să particip la evenimentul Chef pentru o zi la Galaţi, eveniment organizat de Selgros România. Ei bine, la acel eveniment ni s-a servit la desert această budincă libaneză de care s-au îndrăgostit toţi cei prezenţi.  Violeta de la Caietul cu Reţete a povestit pe blogul ei mai multe despre seara respectivă si tot acolo puteţi vedea în fotografii şi budinca libaneză care ne-a încântat la finalul mesei.

Am venit acasă ferm hotărâtă să fac şi eu budinca. Din fericire am găsit destul de ușor ingredientele, așa că m-am pus pe treabă.

Dacă și voi sunteți amatori de astfel de deserturi la pahar simple și bune , vă las mai jos câteva rețete pe care poate veți dori să le încercați:

  • cremă catalană
  • budincă de ovăz cu fructe colorate
  • tiramisu la pahar
  • eton mess

Mod de preparare budincă libaneză de lapte cu fistic şi banane (Ashta)

Pe vremuri libanezii făceau budinca asta dintr-un fel de lapte coagulat, aşadar nu avea chiar o textură foarte fină. În vremurile noastre se foloseşte o combinaţie de lapte gras şi smântână pentru frişcă. Pentru a imita textura de pe vremuri, reţeta libaneză (pe care am găsit-o aici ) recomandă folosirea miezului de pâine, care înmuiat în lapte fierbinte ar da ceva consistenţă budincii.

Mie nu mi-a surâs ideea cu pâinea în desert. Probabil că budinca ar fi fost bună la gust, eu însă aveam cumva în minte desertul de la restaurant care era nemaipomenit de fin şi de delicat.

Am modificat puţin reţeta găsită pe site-ul libanez. Am renunţat la miezul de pâine, dar a trebuit să măresc în schimb cantitatea de amidon şi am folosit  mai multă apă de flori de portocal şi de trandafir pentru că nu mi s-a părut suficient de aromată pentru gustul meu.

În rest, reţeta este foarte, foarte simplă şi rapidă. Doar timpul de aşteptare să se răcească şi să se închege budinca e atât de luuuung! 🙂

Budincă libaneză de lapte cu fistic şi banane

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Budincă libaneză de lapte cu fistic şi banane

Budincă libaneză de lapte cu fistic şi banane (Ashta)

5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 10 minutes minutes
Timp total: 15 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 600 ml lapte cu 3.5% grăsime
  • 400 ml smântână pentru frișcă cu min. 30% grăsime
  • 50 g zahăr
  • 50 g amidon
  • 1-2 linguri de apă de trandafiri
  • 1-2 linguri de apă de flori de portocal
  • 2 banane

pentru servit

  • aprox. 50 g fistic crud
  • aprox. 100 ml de miere

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneţi la fiert laptele, smântâna pentru frişcă şi zahărul. Amestecaţi din când în când să se dizolve zahărul şi să nu se lipească de fundul cratiţei.
  • Separat dizolvaţi amidonul în aprox. 50 ml de apă rece.
  • Când laptele începe să se umfle, turnaţi amidonul şi amestecaţi cu un tel de mână.
  • Daţi budinca deoparte şi când s-a răcit de tot, adăugaţi apa de flori de portocal şi apa de trandafiri. Vă recomand să puneţi pentru început câte o lingură din fiecare, omogenizaţi şi gustaţi. Dacă doriţi budinca mai aromată, mai adăugaţi câte o lingură din fiecare apă, aşa cum am făcut eu.
  • Puneţi budinca în forme şi daţi-o la frigider pentru cel puţin 4 ore, timp în care se va mai întări.
  • Înainte de servire, tăiaţi banana rondele, presăraţi fistic şi stropiţi cu miere de albine după gust.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Budincă libaneză de lapte cu fistic şi banane

Sper să vă placă reţeta şi să încercaţi şi voi budinca libaneză de lapte cu fistic şi banane! Poftă bună!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • 3 cescute cu inghetata de fructe: zmeură, afine și banane
    Înghețată de fructe congelate cu lapte praf - rețeta fără ouă sau frișcă
  • inghetata tiramisu
    Înghețată Tiramisu cu mascarpone și lapte condensat
  • inghetata de capsuni cu lapte condensat
    Înghețată de căpșuni cu lapte condensat
  • Inghetata de casa cu zmeura
    Înghețată de casă cu zmeură - cea mai simplă rețetă
249 shares

Comentarii

  1. Mirela Hriscu a zis

    august 06, 2023 at 2:39 pm

    Bună ziua!
    Unde ați găsit în Galați apă de flori de portocal și trandafiri?
    As vrea să încerc rețeta.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      august 06, 2023 at 3:26 pm

      Le găsiți sigur pe amândouă la Carrefour-ul mare de la mall. Costă 13.90 Ron/bucată, se pot comanda și prin Bringo.
      Din câte îmi amintesc, le-am văzut și la Selgros, dar nu sunt chiar foarte sigură.
      Succes!

      Răspunde
      • Mirela Hriscu a zis

        august 06, 2023 at 9:34 pm

        Mulțumesc!!!

        Răspunde
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.