• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete de post

Mâncare de spanac cu usturoi, rețetă simplă de post

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 18 iul. 2023 · Publicată: 30 mart. 2020 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 8 comentarii
5922 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta simplă de mâncare de spanac cu usturoi. Mâncare de spanac de post, ieftină și gustoasă, din doar câteva ingrediente.

Oricând vrei o masă de prânz sau o cină simplă, plină de vitamine și care se face ușor, această rețetă de spanac cu usturoi e soluția! Deși este o mâncare de post , veți vedea că este cremoasă și delicioasă! Iar dacă nu toți cei din familie țin post, cu un ou ochi așezat deasupra, mulțumiți pe toată lumea!

Mancare de spanac cu usturoi

Ceea ce face ca această mâncare de spanac cu usturoi să fie atât de fină și de catifelată este sosul de făină și aromat cu usturoi. Este de fapt un fel de sos bechamel , dar cum mi-am dorit ca mâncarea mea să fie una de post, am folosit ulei vegetal în locul untului și am subțiat sosul cu apa în care am fiert spanacul, în loc de lapte. A fost perfect!

Mancare de spanac
Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Preparare
  • Cum se servește
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Avem nevoie de puține ingrediente pentru această rețetă și dintre cele mai comune pe care cu siguranță le avem mereu în casă:

  • spanac - ca mai toate rețetele cu spanac de pe blog, și aceasta se poate face cu spanac proaspăt sau cu spanac congelat.
  • ulei - necesar pentru sos
  • făină - pentru îngroșat
  • usturoi - nu îl omiteți, el face farmecul acestei rețete!
  • condimente - sare, piper, nucșoară rasă
  • suc de lămâie - este opțional, dar aduce un pic de aciditate în mâncare și pune în evidență toate celelalte arome

Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.

Preparare

  1. Pregătire spanac proaspăt sau congelat

    Dacă folosiți spanac proaspăt, acesta trebuie curățat și spălat frunză cu frunză în multă apă. Dacă folosiți spanac congelat, nu este nevoie să îl dezghețați în prealabil.spanac proaspat

  2. Blanșare (opărire) spanac

    Puneți la fiert 4-5 litri cu apă cu o jumătate de linguriță de sare. Când apa începe să clocotească, puneți spanacul și lăsați-l în apa clocotită doar până când se înmoaie bine, adică maxim 2 minute.
    Separat, pregătiți o oală cu apă rece în care puneți câteva cuburi de gheață. Scurgeți spanacul dar păstrați cam 300-350 ml din apa în care a fiert și imediat îl mutați în oala cu apă rece pentru a opri procesul de gătire. spanac blansat

  3. Cum tocăm spanacul

    Scurgeți spanacul și tocați-l mărunt cu un cuțit. Dacă preferați, îl puteți pasa la blender, dar e mai plăcut să se simtă în mâncare puțin din textura frunzelor.

  4. Preparare sos de făină (sos bechamel de post)

    Într-o tigaie puneți la încins 40 ml de ulei și adăugați făina amestecând continuu până când aceasta se impregnează cu ulei. Începeți să turnați puțin câte puțin din apa în care a fiert spanacul amestecând mereu ca să nu se facă cocoloașe. Lăsați făina să fiarbă cam 10 minute. Trebuie să aveți un sos fin, de consistența unei smântâni. Condimentați sosul cu sare, piper și nucșoară după gust.sos besamel cu nucsoara

  5. Amestecare spanac cu sos de făină

    Puneți spanacul tocat în tigaie, peste sosul alb și amestecați să se încorporeze.spanac in sos besamel

  6. Potriviți gustul

    Gustați mâncarea de spanac și potriviți de sare și suc de lămâie după cum vă place, apoi adăugați usturoiul trecut prin presă sau tocat foarte mărunt.usturoi

Cum se servește

Serviți mâncarea de spanac cu usturoi caldă, cu pâine prăjită sau cu mămăligă. Nouă ne place și după ce se răcește. De fapt, dacă este caldă, preferăm să o mâncăm cu pâine prăjită, iar dacă este rece, o mâncăm cu mămăliguță caldă 🙂

Dacă nu țineți post, o puteți servi alături de ouă ochiuri, așa cum am făcut eu la mâncarea de urzici cu usturoi sau cu ouă fierte în apă, așa cum am arătat la rețeta de spanac cu smântână.

O idee foarte gustoasă ar fi să îi faceți alături câteva frigănele. Pentru inspirație, vezi aici cum am servit mâncarea de mazăre cu frigănele.

Rețete asemănătoare

  • Rețeta de bame congelate cu sos de roșii
    Rețeta de bame congelate cu sos de roșii
  • Mâncare de post cu țelină și morcovi
    Mâncare de post cu țelină și morcovi
  • Tocanita de ciuperci cu sos de rosii
    Tocăniță de ciuperci cu sos de roșii - rețetă de post simplă și rapidă
  • Mancare de fasole verde cu rosii si usturoi
    Mâncare de fasole verde cu sos de roșii și usturoi

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Mancare de spanac cu usturoi

Mâncare de spanac cu usturoi

Rețeta simplă de mâncare de spanac cu usturoi. Mâncare de spanac de post, ieftină și gustoasă, din doar câteva ingrediente.
5 from 48 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
Timp total: 35 minutes minutes
Număr de porții: 4 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

tigaie cu capac
tigaie cu capac

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 500 g frunze de spanac proaspete sau 250 g spanac opărit sau congelat
  • 40 ml ulei
  • 40 g făină
  • 3 căței de usturoi
  • sare, piper, nucșoară - după gust
  • suc de lămâie - opțional

Instrucțiuni de preparare
 

  • Curățați și spălați spanacul, apoi îl opăriți maxim 2 minute în apă clocotită cu puțină sare.
  • Scurgeți spanacul de apa în care a fiert, dar nu o aruncați, ci păstrați deoparte cam 300-350 ml.
  • Imediat după ce îl scurgeți de apă, treceți spanacul într-o cratiță cu apă rece în care ați pus câteva cuburi de gheață. În acest fel se va stopa procesul de gătire, iar spanacul vă păstra o culoare vie și frumoasă.
  • Scurgeți spanacul și îl tocați mărunt cu un cuțit sau îl puteți toca la blender.
  • Într-o tigaie încăpătoare, încingeți uleiul, puneți făina și amestecați pentru ca aceasta să se impregneze cu ulei.
  • Turnați puțin câte puțin din apa în care a fiert spanacul și amestecați energic ca să nu se formeze cocoloașe.
  • Lăsați sosul să fiarbă cam 10 minute. Condimentați cu sare, piper și nucșoară după gust.
  • Puneți spanacul tocat peste sosul de făină și omogenizați. Tot acum puneți suc de lămâie după gust.
  • Adăugați usturoiul trecut prin presă sau tocat foarte mărunt și gata, mâncarea de spanac se poate servi.
  • Mâncarea de spanac cu usturoi este bună și caldă și rece, cu pâine prăjită, frigănele sau mămăliguță. Dacă nu țineți post, puteți face alături și ouă ochiuri sau ouă poșate.

Bine de știut:

Dacă folosiți spanac congelat, nu este nevoie să îl dezghețați înainte. Îl adăugați în sosul de făină așa, înghețat cum este în pungă.
 
Nutrition Facts
Mâncare de spanac cu usturoi
Amount per Serving
Calorii
157
% Daily Value*
Grăsimi
 
11
g
17
%
Carbohidrați
 
13
g
4
%
Fibre
 
3
g
13
%
Zahăr
 
1
g
1
%
Proteine
 
5
g
10
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Mancare de spanac cu usturoi

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Salată de vinete cu tahini și ulei de măsline, presărată cu sumac și pătrunjel, servită într-un bol rustic.
    Salată de vinete fără maioneză – rețeta cu tahini, mai sănătoasă și mai cremoasă
  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • castron alb cu salata calda de naut si legume diverse morcov, ardei, ceapa decorata cu patrunjel
    Salată caldă de năut cu legume – rapidă, sănătoasă, gata în 20 de minute
  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
5922 shares

Comentarii

  1. Giurgiu Domnica a zis

    aprilie 01, 2025 at 12:45 pm

    5 stars
    Foarte, foarte buna si gustoasa.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      aprilie 01, 2025 at 7:21 pm

      Mă bucur că v-a plăcut. Să vă fie de bine!

      Răspunde
  2. Maria a zis

    noiembrie 18, 2023 at 10:41 pm

    Multumesc am facut rețeta, excellent !

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      noiembrie 19, 2023 at 7:52 am

      Tare mult mă bucur că v-a plăcut! Să vă fie de bine!

      Răspunde
  3. Ada a zis

    mai 08, 2023 at 5:14 pm

    Ordinea, ingredientele și modalitatea de preparare este total anapoda.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      mai 08, 2023 at 6:29 pm

      Ce să zic, n-o fi pentru toată lumea. Îmi pare rău că nu v-ați descurcat.

      Răspunde
    • CC a zis

      septembrie 24, 2023 at 1:04 am

      5 stars
      Reteta este de milioane, foarte, foarte delicioasa, insa in loc de faina am adaugat amidon de porumb. Chiat si fara lamaie si nucsoara... o savuram de nu ne putem satura. Multumim mult!!!

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea a zis

        septembrie 24, 2023 at 6:53 am

        Mulțumesc! Mă bucur mult că vă place rețeta!

        Răspunde
5 from 48 votes (46 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.