Quinoa a intrat târziu in viaţa mea. Bag seama că-s cam reticentă la noutăţi, cam greu mă încumet să ies din zona mea de confort cu ingrediente cunoscute. Dar şi când le dau de gust, nu mă mai opresc! Ba unora le dedic şi "ode culinare", aşa cum s-a întâmplat când am scris totul despre quinoa 🙂
Despre quinoa se zic multe lucruri şi toate de bine. Unele le găsiţi şi în articolul meu. Dar mie cel mai mult îmi place comoditatea cu care se găteşte şi versatilitatea ei. Şi faptul că pot să fierb o cantitate mai mare odată şi apoi se păstrează excelent congelată în caserole mici cât o porţie pentru micul dejun.
Micul dejun, deşi aparent e cea mai simplă masă a zilei, nu ştiu de ce, dar tinde să devină o problemă pentru mulţi dintre noi. Fiecare are motivele lui: unul e mai somnoros şi se trezeşte prea târziu, altul e mai moşcăit şi nu-i mai rămâne timp pentru masa de dimineaţă, mămicile au prea multe de făcut dimineaţa pentru prichindeii lor şi nu mai au timp şi pentru ele, etc. Eu fac parte din categoria matinalilor care au întotdeauna timp să ia micul dejun, cu condiţia ca acesta să fie...dulce. Mda, nimeni nu-i perfect 🙂
De aceea reţeta de terci de ovăz (porridge) învăţată de la copilul meu a ajuns atât de repede pe lista mea de favorite, pentru că e cu miere, deci e dulce. Când anticipez că a doua zi în zori nu voi avea chef nici măcar să fierb laptele pentru terciul de ovăz, scot de seara o caserolă de quinoa din congelator, pe care a doua zi doar o combin cu fructe proaspete sau uscate, nuci, seminţe şi ce se mai găseşte prin casă, eventual o pudrez cu puţină scorţişoară şi gata micul dejun sănătos şi care-mi satisface toate mofturile matinale.
Despre cum se prepară...vă cam daţi voi seama şi singuri, dar eu am să-mi fac totuşi datoria de bloggeriţă şi o să scriu două vorbe în formatul de reţetă de mai jos, poate totuşi cineva vrea să îl printeze 😉
Mod de preparare mic dejun sănătos cu fructe şi quinoa
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- aprox. 50 g quinoa
- 100 ml de apă
- miere de albine - opţional (după gust)
cu ce combinăm quinoa:
- fructe proaspete: struguri (banane, mango, căpşuni, mure, ananas, etc.)
- fructe uscate: stafide (goji, agrişe, merişoare, etc.)
- nuci: nuci româneşti (migdale, caju, fistic, etc.)
- seminţe: chia (susan, pin, cânepă, in)
- opţional: frunze de mentă (scorţişoară, pudră de vanilie)
Instrucțiuni de preparare
- Fierbeti quinoa, dacă nu o aveţi deja fiartă sau congelată. Dacă este congelată, va trebui să o lăsaţi să se dezgheţe de seara până dimineaţa, sau să o băgaţi 2-3 minute la microunde.
- Dacă doriţi, îndulciţi quinoa cu miere de albine.
- Adăugaţi scorţişoara sau pudra de vanilie.
- Adăugaţi fructele proaspete tăiate cuburi mici şi/sau pe cele uscate.
- Amestecaţi şi serviţi.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Claudia
Mmm, ce bunatate de mic dejun ai tu aici 🙂
Si ce bine arata! Zau ca mi-ai facut pofta. Maine cred ca o sa imi fac si eu 😉
Iuliana
Eu nu mai am quinoa. Trebuie sa trec prin piata sa-mi refac stocul.
o femeie
ceva asemanator facui dar in loc de quinoa am folosit arpacas fiert sau fulgi de ovaz, sau mei (meiul nu ma da pe spate). In ultimul timp insa am oprit pt ca nu mai pot manca mic dejun (sau mananc un fruct)
Iuliana
Am o punga cu arpacas careia nu prea-i mai gaseam locul. Buna idee mi-ai dat sa o consum la micul dejun!
Meiul nici mie nu-mi place, nu stiu de ce...