Desertul de azi, pe care eu n-am ştiut să-l numesc altfel mai sugestiv decât salată de fructe uscate, are de fapt la origine un preparat tradiţional englezesc care se numeşte Christmas mince, ceea ce s-ar traduce ca "tocătură de Crăciun"
Christmas mince era cândva, în vechime, o umplutură de plăcintă care avea în compoziţie: carne tocată de vită sau miel, fructe uscate şi mirodenii specifice acestei perioade: scorţişoară, cuişoare şi nucşoară. Îmi închipui că era bună pentru gustul englezilor, dar eu nu sunt suficient de open minded să combin carnea cu stafidele şi cu condimentele de turtă dulce, sorry! 😀
De fapt, eu am văzut întâmplător undeva pe internet o fotografie cu un fel de salată de stafide. Mi s-a părut interesantă ideea, am devenit curioasă şi uite aşa am ajuns să aflu despre istoria acestui preparat. Se pare că în zilele noastre puţini englezi mai fac Christmas mince pie după reţeta originală, cea cu carne. Majoritatea se opresc doar la fructe (Christmas fruit mince), eventual cu un adaos de ceva alcool. Se face amestecul ăsta din timp, cam prin octombrie - noiembrie şi se păstrează în borcane sterilizate până în perioada Crăciunului când este servit ca desert.
Deşi este un desert foarte simplu, am citit multe reţete până să mă hotărăsc cum anume să-l adaptez la gusturile noastre. M-am temut că din prea multe fructe uscate adunate la un loc va ieşi o salată mult prea dulce, aşa că am inclus şi fructe proaspete şi acrişoare în reţetă: mere tăiate cubuleţe, călite în foarte putin unt de cocos şi stropite cu suc de portocale. Am folosit destul de puţine stafide, dar am compensat în schimb cu fructe mai puţin dulci: agrişe, goji, merişoare, papaya şi aloe confiată. La final am pus şi nişte seminţe şi fulgi de migdale. Am aromatizat doar cu scorţişoară şi coajă de portocală.
Nouă ne-a plăcut şi ideea, şi desertul. Vă sugerez să încercaţi şi voi să îl faceţi, dar nu prea pot să vă dau o reţetă cu cantităţi exacte, pentru că le-am pus din ochi pe toate. Folosiţi ce fructe aveţi prin dulap şi ce arome vă plac. Orice proporţii aţi folosi, cu siguranţă va ieşi ceva foarte bun.
Dacă vă încumetaţi să îi puneţi şi un strop de alcool, cu atât mai bine! Eu nu m-am încumetat de data asta. Poate când intru în vacanţa de iarnă repet reţeta şi pun şi puţin coniac. Măcar atunci voi fi sigură că dacă mi se urcă la cap, sunt la mine acasă, mă duc să mă culc şi nu ştie nimeni ce ruşine am păţit 😀
Mod de preparare salată de fructe uscate (Christmas fruit mince)
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 2 mere (verzi am folosit eu)
- sucul proaspăt stors de la o portocală
- 1 lingură de unt de cocos (poate fi şi unt normal)
- aprox. 300 g mix de fructe uscate: stafide (agrise, goji, papaya confiata, aloe confiata, caise, etc.)
- 2-3 linguri de seminţe: dovleac (floarea soarelui, cânepă, susan, chia, in, etc.)
- 2 linguri de migdale tocate mărunt sau fulgi de migdale
- arome: scorţişoară (nucşoară, coajă rasă de portocală, cuişoare, etc)
- opţional - puţin coniac
Instrucțiuni de preparare
- Curăţaţi merele de coajă, îndepărtaţi cotorul şi tăiaţi-le cubuleţe mici pe care le căliţi câteva minute în untul de cocos ca să capete gust de măr copt.
- Turnaţi în tigaie sucul de portocală şi lăsaţi merele să se înăbuşească câteva minute la foc mic şi să se înmoaie. Sucul nu trebuie să se evapore de tot, pentru că el va hidrata fructele uscate. Dacă se întâmplă să scadă prea mult, fie mai adăugaţi suc de portocale, fie puţină apă.
- Puneţi fructele uscate peste merele înăbuşite şi amestecaţi. Stingeţi focul şi lăsaţi vasul acoperit cu un capac pentru ca fructele să se hidrateze. Amestecaţi din când în când, dar puneţi capacul la loc. Este gata când fructele s-au umflat, sunt umede şi delicioase.
- Puneţi condimentele, seminţele, migdalele, coniacul şi omogenizaţi.
- Salata poate fi servită imediat, sau se poate păstra la loc răcoros într-un borcan cu capac.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Gabi P.
Foarte buna ideea nu are ce sa fie rau. Imi place blogul ai retete deosebite. Te urmaresc mereu. Cu drag, Gabi P.
Iuliana
Multumesc, Gabi. Te mai astept pe la mine.