Pentru mine dovleceii umpluţi cu orez, ca şi fraţii lor ardeii umpluţi sau sărmăluţele de post, le întrec în savoare pe cele normale, făcute cu carne, aşa ca le prepar de câte ori mi se face poftă de o mâncare mai consistentă, nu neapărat în zilele de post.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 3 dovlecei mari
- ½ cană de orez
- 1 morcov mare
- 1 ceapă mare
- 3-4 roşii bine coapte (sau o conservă de roşii tocate)
- ulei (sare, piper)
- mărar sau pătrunjel (după preferinţă)
Instrucțiuni de preparare
- Spălăm dovleceii, îi curăţăm de coajă şi îi tăiem jumătăţi. Îi scobim la interior, iar miezul obţinut în niciun caz nu îl aruncăm! E foarte bun la o ciorbă. Dacă nu aveţi nicio ciorbă în program, puneţi miezul într-o pungă şi băgaţi-l la congelator. O să vă prindă bine 😉
- Ceapa şi morcovul tocate mărunt se călesc câteva minute în ulei, până când ceapa devine sticloasă şi îşi dezvoltă aroma. Orezul spălat în 2-3 ape se adaugă peste ceapă, se căleşte şi el 1-2 minute, apoi adăugăm ½ de cană de apă şi amestecăm până când orezul începe să se umfle şi zeama scade.
- Adăugăm sucul de roşii, potrivim de sare şi piper după gust şi lăsăm compoziţia să se răcorească puţin.
- Umplem dovleceii cu compoziţia de mai sus, dar fără să presăm, deoarece orezul trebuie să aibă loc să se mai umfle la fiert. Tăiem căpăcele din roşii şi punem deasupra fiecărui dovlecel. Dacă nu aveţi roşii pentru căpăcele, atunci pur şi simplu, tăvăliţi capătul dovlecelului prin puţină făină. În felul acesta compoziţia nu va mai curge la fiert.
- Aşezăm dovleceii unul lângă altul într-o cratiţă mai înaltă. Pregătim un sos din roşii tocate, puţin ulei, apă, sare şi piper, pe care îl turnăm în cratiţă să cuprindă bine dovleceii.
- Dăm la cuptor pentru 45 de minute, apoi stingem focul şi mai lăsăm dovleceii în cuptor încă 15 minute.
- Presărăm cu mărar sau pătrunjel tocat şi asta-i tot. Dacă nu ţinem post, îi putem servi cu smântână sau iaurt gras.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Nu uitaţi că puteţi printa dovlecei umpluţi cu orez pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Poftă bună!
Maria a zis
arata grozav si mi-ai dat o idee buna cu morcovii in compozitia de orez 🙂
Iuliana M. a zis
Maria, ma bucur, sper sa-ti placa 🙂