Cum ziceam zilele trecute într-una dintre postări, familia noastră iubeşte dovlecii, ăsta fiind şi unul dintre motivele de bucurie ca a venit toamna. Sunt multe reţete cu dovleac, atât dulci, cât şi sărate, toate la fel de savuroase şi de aromate. Reţeta de azi, cheese cake cu dovleac la pahar, s-a născut din pură întâmplare, pentru că îmi mai nişte rămăsese dovleac copt pe care l-am transformat în piure şi care s-a dovedit a fi perfect în combinaţie cu brânza mascarpone şi două straturi generoase de biscuiţi. A rezultat o bunătate cremoasă care ne-a umplut casa cu arome de toamnă.
Reţeta e foarte simplă şi foarte frumoasă, cred că deja aţi intuit-o din poze. Doar că are câteva mici secrete 😉 Unul dintre ele este calitatea ingredientelor folosite. Am folosit mascarpone bun şi cremos, iar ca bază am folosit biscuiţii integrali de la Divella care sunt perfecţi pentru genul ăsta de desert. Sunt atât de buni la gust şi de crocanţi că nu m-am îndurat să-i macin prea fin şi să le pierd textura, ci i-am sfărămat între degete şi i-am lăsat aşa cum au ieşit, în bucăţi mai mari sau mai mici. Partea care a fost în contact cu crema s-a înmuiat, restul au rămas crocanţi spre încântarea mea. Un alt secret este dovleacul copt pe îndelete, la cuptor şi acompaniat de mirodenii, din care rezultă un piure fin şi bogat.
Mod de preparare cheesecake cu dovleac la pahar
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente
pentru 4 porţii
- 15 biscuiţi integrali Divella
- 250 g mascarpone (200 g în stratul de brânză + 50 g în piureul de dovleac)
- 100 g zahăr pudră (50 în stratul de brânză + 50 în piureul de dovleac)
- 1 sticluţă esenţă de vanilie
- ½ de dovleac copt ca în reţeta de dovleac copt cu miere şi scorţisoară
- un baton de scorţişoară (sau scorţişoară pudră)
Instrucțiuni de preparare
- Frecăm 200 g de brânză mascarpone cu zahărul pudră şi esenţa de vanilie până devine o cremă moale.
- Curăţăm pulpa de dovleac copt de pe coajă, o punem într-un castron, adăugăm 50 g mascarpone şi 50 g zahăr pudră şi mixăm cu blenderul vertical până obţinem un piure fin.
- Se sfărâmă biscuiţii cu degetele. Dacă doriţi o bază mai fină, îi puteţi băga la robot. Jumătate din cantitatea de biscuiţi rezultată se repartizează în 4 pahare.
- Peste stratul de biscuiţi din fiecare pahar împărtim crema mascarpone, apoi punem restul de biscuiţi, iar deasupra piureul de dovleac.
- Presărăm puţină pudră de scorţişoară, decorăm după gust şi lăsăm paharele la rece până în momentul servirii. E mai bun dacă stă minim o oră la rece să se împrietenească la cataramă aromele.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de cheese cake cu dovleac la pahar pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră pentru mai târziu.
Paula Gafitescu
Ce frumos arata! Un desert rapid di delicios!
Iuliana
Multumesc, Paula. Adevarul e ca dovleacul e mereu fotogenic 🙂
Claudia
Sa te ma intreb daca a fost bun? 🙂
Imi raspund singura doar uitandu-ma la poze: DA! 🙂
Trebuie incercata reteta mai ales ca, vorba ta, biscuitii de la Divella sunt perfecti pentru asa un desert 😉
Iuliana
Delicios a fost! Ma linisteste gandul ca la o adica il pot repeta oricand. Numai sa nu mi se termine biscuitii 🙂