Rețeta clasică de hummus libanez. Cum se face pasta de năut, cu tahini, ulei de măsline și multe mirodenii. Ce fel de năut folosim la hummus și ce condimente?
Cred că eram printre puținele persoane și mai ales bloggerițe care nu au făcut hummus acasă 🙂 Asta și pentru că am destul de des ocazia să îl mănânc la un restaurant libanez din oraș. Deci de plăcut îmi plăcea chiar foarte mult, știam cum trebuie să arate și ce gust are când e gătit ca la mama lui, dar habar nu am de ce m-am apucat așa de târziu să îl fac și acasă.
Cred că mă speria timpul de fierbere al năutului uscat și probabilitatea ca după fierbere să rămână tot prea tare. Dar m-am gândit să procedez la fel ca la rețetele cu linte sau ca la cele cu fasole și să folosesc năut la cutie, gata fiert. Totul a mers ca pe roate!
Odată ce ai făcut hummus acasă, după ce vezi cât de ieftin este de fapt și cât de rapid, parcă nu te-ai mai opri! 🙂
Un alt avantaj - cel puțin din punctul meu de vedere - este faptul că te poți juca cu proporția ingredientelor în funcție de cât de mult le iubești. De exemplu poate vrei să pui mai mult chimen măcinat. Sau mai puțin usturoi. Poate îți place cu mai multă lămâie sau poate nu vrei să vezi coriandru în farfurie. E foarte fain să fii stăpân peste hummusul tău! 😀
Ce ingrediente nu trebuie să lipsească dintr-un hummus reușit?
Ingredientul de bază pentru hummus este, firește năutul fiert. Puteți cumpăra năut uscat și să îl fierbeți voi, acasă sau puteți folosi năut din conservă, așa cum fac eu. Rezultatele, ca gust și textură sunt foarte comparabile, așa că eu una, aleg mereu calea mai ușoară.
Al doilea ingredient important pentru rețeta de hummus este tahini, pasta de susan. Tahini găsiți de cumpărat în magazinele arăbești sau în supermarketurile mari. Eu am găsit la Selgros și la Carrefour. Tahini se poate face și acasă, foarte simplu și rapid. Vă las mai jos un video cu modul de preparare. Merită să încercați pentru că rețeta e super-ușoară și foarte ieftină.
Inspirație: încearcă și alte variante de hummus
Odată ce ai făcut rețeta clasică de hummus, cred că vei dori să explorezi mai mult, să descoperi și alte variante. Vă las mai jos câteva idei pentru inspirație:
Și să vă spun un mic secret: am făcut de multe ori hummus fără tahini. Nu e chiar la fel de bun, dar are infinit mai puține calorii, așa că...voi decideți dacă vă puteți lipsi de el. Oricum, rămâne între noi, da? 😉
Mod de preparare pentru reţeta de hummus libanez
În imaginea de mai jos vedeți toate ingredientele pentru hummus. Nu sunt multe și nici greu de găsit.
Dacă doriți un hummus fin, este bine să curățați boabele de năut de coaja care le înconjoară. Muncă de chinez bătrân! Dacă merită sau nu, voi decideți.
În rețeta video de mai jos, veți vedea că eu am curățat năutul. Așa m-am obișnuit. Doar dacă mă grăbesc foarte tare îl las întreg.
Apropo, dacă încă nu v-ați abonat la canalul de YouTube Bucate Aromate, cred că acum e momentul! Acolo avem rețete explicite, pas cu pas de 2 sau de 3 ori pe săptămână. Nu le ratați! Click aici pentru abonare!
Dacă aveți un blender sau un chopper electric mare și puternic, puteți pune toate ingredientele de mai sus deodată și doar să mixați de câteva ori până aveți o pastă fină și omogenă.
Gustați și decideți ce mai trebuie în funcție de gusturile voastre. Mai multă lămâie? Mai multă sare? Mai adăugați chimen?
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 1 conservă de năut (de 400 g)
- 2 linguri de pasta de susan tahini
- 3 linguri suc de lămâie
- 20 ml ulei de măsline extravirgin
- 2 căței de usturoi
- ½ linguriță chimen măcinat
- sare și piper după gust
pentru servit
- 2 linguri ulei de măsline
- un vârf de linguriță de boia de ardei dulce
- un vârf de linguriță de turmeric
- un vârf de linguriță de chimen măcinat
- coriandru sau pătunjel proaspăt
Instrucțiuni de preparare
- Scurgeți năutul din conservă.
- Încercați să înlăturați pe cât posibil cojile. E o operație plictisitoare dar merită cu prisosință dacă vreți să obțineți un hummus fin.
- Puneți năutul în chopper/blender, adăugați pasta de susan, sucul de lămâie, uleiul de măsline, usturoi, sare, piper și chimen măcinat.
- Blenduiți bine-bine totul pană obțineți un hummus fin și cremos. Dacă vi se pare prea uscat, mai subțiați cu un pic de apă sau puteți folosi zeama din conserva de năut.
- Dacă doriți un hummus mai cremos, mai puteți adăuga putin ulei de măsline. Depinde mult de calitatea uleiului folosit și trebuie să aveți în vedere că veți mai turna și deasupra 1-2 linguri la final.
- Decorați cu ulei de măsline, turmeric, pudră de chimen și boia de ardei.
- Presărați pătrunjel sau coriandru proaspăt și serviți cu pâine prăjită sau, și mai bine, cu o foccacia crocantă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Hummusul libanez se potriveşte de minune cu salata tabouleh (click pentru reţetă), o salată cu roşii, mult pătrunjel si mentă. Şi fireşte că se potrivesc, căci salata tabouleh este tot de inspiraţie libaneză. Încercaţi-le împreună, sunt convinsă că o să vă placă şi apoi le veţi repeta de multe ori! 😉
Nu uitați că puteți printa rețeta de hummus libanez pentru a o avea la îndemână atunci când o preparați sau sa o păstrați la colecția voastră de rețete pentru mai târziu.
Alexandra Maria
Buna! Eu fac humus in casa destul de des! Inmuiat fierbe cam 20 min, neinmuiat 30-maxim 40min. Eu consider ca merita sa il fierbi singura (incerc sa evit conservele din comert in general)!
1) Un secret ca sa nu ramana tare ar fi sa nu pui sare in apa in care fierbe.
2) O mentiune IMPORTANTA ar fi: condimentul care se foloseste in mod traditional nu este Chimen ci CHIMION. E cu totul alt condiment, se folosesti in praful de curry.
3) Pe langa variantele postate, iti sugerez humus cu sfecla (coapta/fiarta). Preferatul meu!
Dar pana la urma humusul e ca o baza la care poti adauga tot ce poftesti. Eu uneori in loc de chimion pun chiar praf de curry.
Pofta buna si succes in continuare!
Iuliana
Bună Alexandra!
Sincer, nu am încercat niciodată să fierb năut acasă pentru că am tot auzit că fierbe greu și mereu o conservă e atât de la îndemână.
Știu ca se folosește chimion, îl am mereu în casă, dar fac ce fac și tot chimenul îl prefer. De când eram mică am o slăbiciune pentru chimen.
Foarte bună ideea cu praful de curry în hummus! Mulțumesc!
Ligia
Minunat!Acum am făcut și eu după aceasta rețeta. A durat putin pana am curățat fiecare boaba dar a meritat!
Iuliana
Buna Ligia, ma bucur ca ti-a placut reteta mea de hummus. Multumesc pentru mesaj si te mai astept pe la mine 🙂
A
Indiferent la ce folosesti nautul, la chiftele, humus sau supa, sau mancare de naut, TREBUIE inmuiat peste noapte, se umfla foarte mult si fierbe... rezonabil de repede, cam ca fasolea. Prima data in viata mea cand am incercat sa fac naut, nu l-am inmuiat si am fiert la el de mi-a venit rau si tot tare a ramas... si pentru un timp am renuntat, dar dupa ce am aflat ca trebuie inmuiat, l-am facut foarte des. Si humus si chiftele. Si iti mai spun un secret, daca faci humus si vrei sa nu iasa cojos, sa fie mai fin, sa pui putin bicarbonat in apa in care pui nautul la inmuiat... asta e un secret aflat de la un libanez.
Iuliana
Multumesc pentru sfaturi si secrete 😉 Sigur le voi aplica pe viitor si revin cu impresii.
simonacallas
Ce bine arata, mi-ai facut pofta 🙂 Brava, brava!
Iuliana
Merci, Simona! :-*
truscan adriana
si mie imi place humusu...arata f bine la tine...Draga Iuliana,si eu sunt galateanca da nu stiu unde e restaurantu libanez la noi...ai putea sa-mi spui...multumesc mult...
Iuliana
Adriana, multumesc pentru vizita.
Restaurantul libanez se numeste Trattoria Alfredo si e pe strada Alexandru Ioan Cuza, cumva in spatele primariei langa Casa Romaneasca. Uite aici site-ul lor: http://www.trattoriaalfredo.ro/
Claudia
Daa, e foarte bun hummusul insa mie mi-a placut mai mult combinat cu ardei copti. Sa incerci si varianta asta, sa vezi cat e de buna 🙂
Iuliana
Incerc orice e cu ardei copti! Nu are cum sa nu-mi placa. Imediat vin la tine pe blog sa vad reteta! 🙂