Tare mi-e drag cuscus-ul, de cand l-am descoperit. Se gateste asa de usor si in atatea feluri dulci sau sarate de ma si mir cum de am inceput asa tarziu sa-l folosesc in retetele mele. Intr-o zi de post, am facut dovleceii astia cu legume si am folosit cuscus in loc de clasicul orez. Mi-au placut foarte mult, cuscus-ul ii face parca mai gustosi 🙂
Mod de preparare dovlecei umpluţi cu cuşcuş şi legume
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- pentru 6 portii
- 3 dovlecei mari
- 100 g de cuscus (daca tineti post, cautati cuscus fara ou)
- 1 morcov
- 1 ceap
- 1 felie mica de telina (sau radacina de patrunjel)
- 100 ml de ulei
- 150 ml de supă strecurata de legume (se poate inlocui cu apa daca nu aveti)
- 250 ml rosii tocate
- marar proaspat sau uscat
- sare (piper dupa gust)
- smantana sau iaurt pentru servit (opţional)
Instrucțiuni de preparare
- Dovleceii se taie in doua jumatati, ca pentru reteta de dovlecei umpluti cu orez si se scobesc in interior folosind o lingurita. Nu aruncati miezul! Poate fi folosit la o ciorba sau se poate congela pentru mai tarziu.
- Morcovul, ceapa si telina se dau pe razatoare, apoi se calesc 5-6 minute in uleiul incins impreuna cu cuscus-ul.
- Se adauga supa de legume si 50 ml de rosii tocate si se lasa la foc mic, amestecand din cand in cand pana cand cuscusul este pe jumatate fiert.
- Se potriveste gustul de sare si piper, se adauga mararul tocat si se umplu dovleceii cu amestecul de cuscus si legume. Nu presati amestecul cu lingurita! Cuscus-ul trebuie sa aiba loc sa se mai umfle putin si in cuptor.
- Asezati dovleceii in picioare, unul langa altul intr-o cratita mai inalta care va merge la cuptor.
- Faceti un sos din restul de rosii tocate, 150 ml de apa, o lingura de ulei, sare si piper dupa gust. Turnati sosul in cratita, peste dovlecei.
- Bagati cratita in cuptorul incins la 180 de grade. Din cand in cand deschideti cuptorul si turnati cate o lingura de sos peste fiecare dovlecel ca sa hidratati cuscus-ul de deasupra, care are tendinta sa se usuce. Sunt gata cand cuscusul e bine umflat si moale, iar dovleceii incep sa se rumeneasca.
- Sunt buni si calzi, dar si reci, iar daca nu tineti post, pot fi serviti optional cu smantana sau iaurt.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nu uitaţi că puteţi printa rețeta de dovlecei umpluti cu cuscus si legume pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Poftă bună!
Claudia
Ce buna idee! Am si eu cuscus. Dovleceii ii astept sa apara in gradina 😉
Apoi incerc reteta. Pana atunci o sa stau cu gandul la ea :))))
Iuliana
Norocoaso! Eu am doar cuscus, nu si dovlecei in gradina. Gradina mea e la aprozar sau in piata :))