Dacă ati găsit de cumpărat sau aţi primit de undeva o pulpiţă de ied, sunteţi foarte norocoşi! Carnea de ied este savuroasă, cu un gust deosebit şi foarte fragedă. Este mai slabă, mai săracă în calorii şi colesterol decât carnea de miel, dar mai bogată în proteine şi minerale.
Cum se face friptura de ied marinată
Carnea de ied se găteşte destul de repede, chiar dacă pregăţiţi pulpa întreagă, nu va dura prea mult până când aceasta să devină fragedă. Aromatizată cum trebuie şi lăsată o zi sau două la marinat, veţi obţine o friptură de ied absolut delicioasă. Cantităţile de mai jos sunt orientative, eu le-am folosit pentru o pulpă de ied de aproximativ 1,5 kg. Adaptaţi-le gusturilor voastre şi cantităţii de carne pe care o aveţi.
Aici găsiți și alte rețete cu carne de ied.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- o pulpa de ied
pentru marinat
- 100 ml de ulei vegetal (de floarea soarelui sau de măsline)
- 1 pahar de vin roşu
- 1 pahar cu apă plată
- 4 căţei de usturoi
- 2 linguriţe de sare
- 1 linguriţă de piper boabe
- 1 linguriţă de boia de ardei dulce
- 3 linguriţe de cimbru uscat
- 1 linguriţă de seminţe de chimen
- 3-4 frunze de dafin
Instrucțiuni de preparare
- Spălăm pulpa de ied, o curăţăm de punguţele de grăsime, pieliţe şi membrane dacă este cazul, apoi o ştergem cu un prosop de hârtie. Uscată fiind, va absorbi mai bine mirodeniile şi vinul din baiţ.
- Crestăm pe ici, pe colo pulpa de ied şi o împănăm cu feliuţe de usturoi.
- Amestecăm uleiul cu sarea, cimbrul uscat, boia de ardei şi frecăm bine carnea cu acest amestec. Apoi o aşezăm într-un vas încăpător. E de preferat să alegeţi un vas cu capac, pentru că va sta la frigider o zi sau două şi e bine să stea acoperit.
- Se presară carnea cu seminţe de chimen şi piper boabe. Eu am folosit piper mozaic care conţine boabe de piper negru, verde şi roşu. Se ascund şi frunzele de dafin pe undeva pe lângă carne, apoi se toarnă apa şi vinul roşu.
- Punem capacul vasului sau acoperim cu folie de aluminiu şi îl dăm la frigider până a doua zi. Poate sta chiar şi două zile la frigider, cu atât mai aromată va fi carnea în final.
- Din când în când scoatem vasul din frigider şi mai întoarcem pulpa de ied pe partea cealaltă sau o stropim cu baiţul din vas.
- Scoateți carnea din frigider cu 2 ore înainte și lăsați-o să ajungă la temperatura camerei.
- Pentru preparare se încălzeşte în prealabil cuptorul la 170 de grade. Se aşează carnea într-o tavă potrivită ca mărime şi adâncime. Se toarnă marinada în care a stat carnea, se mai adaugă un pahar de vin şi se acoperă cu folie de aluminiu.
- Se lasă să se înăbuşească acoperită timp de 100-120 de minute, apoi se scoate folia şi se încearcă carnea cu o furculiţă. Dacă furculiţa intră uşor în pulpa de ied, înseamnă că este gata, mai trebuie doar să o rumenim puţin.
- Se măreşte temperatura cuptorului la 200 de grade, se stropeşte friptura cu sosul din tavă şi se mai lasă la cuptor încă 20 de minute, neacoperită până se rumeneşte frumos.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Cum se servește friptura de ied marinată
Friptura de ied marinată se serveşte cu orice garnitură vă place: orez, cartofi, piure de spanac, legume înăbuşite sau salată de crudităţi. Noi de data asta am servit-o fără garnitură, doar cu salată verde. Iată cum arată în secţiune. Textura este perfectă, carnea este foarte fragedă şi suculentă 🙂
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de friptură de ied marinată ca să o preparaţi mai uşor, sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Ca alternativă, vedeţi mai jos reţeta de friptură de miel la cuptor, sau reţeta de cotlet de porc la cuptor cu rozmarin şi vin roşu. Click pe pozele de mai jos pentru reţete:
Tony a zis
Acum am pregătit-o!
23 12 2023!
Claudia a zis
Vai, ce bunatate de friptura! Cand gasesc si eu o pulpa de ied am sa incerc sa o marinez cum zici tu aici 🙂