Iată cât de ușor poți face acasă roşii uscate în cuptor! Se conservă apoi în ulei de măsline și se folosesc la salate, sandvișuri, paste, pâine, etc.
Tare mult îmi place să folosesc roşiile uscate în reţetele de paste şi în salate, doar că...nah, eu stau la bloc, mai greu cu uscatul la soare. De fapt ce zic eu greu, că e de-a dreptul imposibil date fiind condiţiile. Aşa că uneori cumpăram roşii uscate de la supermarket, de la raionul unde se vând vrac brânzeturi şi măsline. Mi s-a întâmplat de vreo două ori să constat acasă că aveau un gust cam ciudat. Nu le-am putut folosi, au fost bani aruncaţi. Pe urmă am început să le cumpăr ambalate la borcan. Sunt bune, dar cam scumpe. În cele din urmă m-am ambiționat să usuc roşiile acasă, în cuptorul din dotare. Simplu ca bună ziua!
Ce roșii putem usca în cuptor. Cum procedăm?
Am ales roşii cherry, mici şi dulci. Mi s-a părut simpatic să fie de culori diferite, dar nu-i musai să faceţi şi voi ca mine. Cum nu-i musai nici să fie roşii cherry, pot fi şi roşii prunişoare sau de alt soi nu prea zemos, doar că vor trebui tăiate felii, pentru că se usucă mai greu.
Roşioarele le-am tăiat în jumătăţi şi le-am aliniat în tava de la aragaz pe o hârtie de copt cu seminţele în sus. Le-am presărat cu sare grunjoasă, busuioc uscat şi le-am stropit cu ulei de măsline extravirgin. Apoi le-am lăsat la cuptor (cuptor normal, pe gaz) la cel mai mic foc posibil (100 de grade Celsius) vreo 3 ore şi ceva, aproape 4 ore. Le-am lăsat acolo până când am văzut că s-au uscat şi au început să se rumenească pe spate, partea în care au fost în contact cu tava.
Arătau ca nişte mărgeluţe şi miroseau incredibil de bine. A roşii coapte, a busuioc, minunat!
Priviţi-le cât sunt de frumoase şi încercaţi să vă imaginaţi ce parfum răspândeşte tava asta în bucătărie! N-am rezistat şi m-am premiat gustând câteva chiar atunci, pe loc. Prin uscare gustul roşiilor se intensifică, devin dulci-acrişoare şi înglobează toate aromele presărate pe ele. Interiorul rămâne totuşi puţin moale, nu sunt deloc gumate cum sunt cele cumpărate.
Cum conservăm roșiile uscate
Frumuseţea reţetei nu s-a terminat! Le-am aşezat în borcan, cu frunze de busuioc proaspăt printre ele şi am turnat ulei de măsline până am umplut borcanul. Da, ştiu, şi eu am avut iniţial o strângere de inimă consumând atâta ulei extravirgin, dar vă spun cu mâna pe inimă că nu e ulei consumat, ci e ulei investit! 😀
Peste 2-3 zile uleiul din borcan va căpăta şi el arome superbe de roşii, usturoi şi busuioc şi va fi de nepreţuit în salate, paste sau bruschette. La urma urmei e tot un ulei aromatizat, nu-i aşa? Îl vom folosi cu succes în diferite reţete.
Borcanul cu roşii uscate se poate păstra la frigider sau într-un beci foarte răcoros maxim 3 luni.
Cam asta e reţeta. Nu-i aşa că e uşoară şi frumoasă? O puteţi îmbunătăţi după gustul vostru adăugând şi alte mirodenii în borcan: cimbru, fulgi de ardei iute, boabe de piper, etc. Eu nu le-am vrut picante, ci cât mai simple ca să le simt cât mai bine gustul minunat.
Şi ştiţi ce-i fain? Reţeta asta o putem face oricând dorim. Dacă nu avem grădină cu roşii, nu e nevoie să ne facem stocuri. Roşii cherry găsim şi iarna, la nevoie, imediat băgăm o tavă la uscat în cuptor! 😉
Mod de preparare roşii uscate în cuptor
Cu toate că rețeta este foarte simplă, întotdeauna prinde bine să urmăriți modul de preparare în format video și să beneficiați de câteva extra-sfaturi.
Aveți mai jos rețeta scrisă și videoclipul în care puteți urmări exact cum am procedat eu. Iar dacă doriți să vă abonați la canalul de YouTube, click aici!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Roşii uscate în cuptor
Rețeta Video
Ingrediente
- 500 g roşii cărnoase (eu am folosit roşii cherry)
- 1 linguriţă sare de mare (sare grunjoasă)
- 2 căţei de usturoi
- 1 linguriţă busuioc uscat
- aprox. 300 ml ulei de măsline extravirgin
- 2-3 frunze de busuioc proaspat
Instrucțiuni de preparare
- Tăiaţi roşiile cherry jumătăţi şi aşezaţi-le cu seminţele în sus în tava de la aragaz, peste o hârtie de copt. Dacă folosiți alt tip de roșii, tăiați-le felii subțiri. Dacă sunt prea zemoase, e de preferat să îndepărtați caseta cu semințe.
- Presăraţi peste roșii: sare, busuioc uscat şi 1 lingură de ulei de măsline. Amestecați.
- Așezați roșiile în tavă peste hârtie de copt. Ideal ar fi sa nu fie prea îngrămădite ca să poată circula aerul cald printre ele.
- Daţi tava la cuptor, la foc mic (100 de grade) pentru 3-4 ore, până când vedeţi că roşiile s-au uscat şi încep să se rumenească pe partea care vine în contact cu tava.
- Lăsaţi roşiile să se răcească, apoi aşezaţi-le într-un borcan potrivit ca mărime cu felii de usturoi și cu frunze de busuioc proaspăt printre ele.
- Umpleţi borcanul cu ulei de măsline şi păstraţi-l la rece, în frigider sau într-un beci foarte răcoros maxim 3 luni.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Alte sugestii:
Există niște tăvi perforate (cum este aceasta) care se folosesc și la produsele de patiserie. Unele cuptoare vin cu astfel de tăvi în dotare. Dacă aveți, folosiți-o! O altă variantă, mai ieftină este acest tip de tavă/grătar, pe care îl am și eu. Datorită curenților de aer care se formează prin perforații, roșiile se usucă mai repede și mai frumos într-o astfel de tavă.
- Dacă sunteți atât de norocoși încât puteți/aveți unde usca roșiile la soare, vă puteți inspira de la Adina (Cat's Kitchen).
- Pentru cuptor electric, vedeți cum a procedat Catalina (Kiss the cook).
- Dacă aveți un deshidratator (norocoșilor! 🙂 ) luați legătura cu Dia (Retetele mele dragi) și vedeți cum usucă ea roșiile.
maria a zis
Acestea nu sunt rosii uscate ca cele de la magazin ( alta reteta, se usuca la soare , mai multe zile la rand, etc, etc) . Acestea se numesc rosii confit si sunt o reteta clasica italiana
Iuliana a zis
Aveti dreptate. Acestea nu sunt rosii uscate ca cele de la magazin. Sunt mai bune! 🙂
Olgutz a zis
Am si eu o intrebare. 🙂
Mie si borcanul mi-a placut mult.
De unde putem achizitiona aceste borcane supeeerbe?
Va multumesc.
Iuliana a zis
Buna Olgutz 🙂
Borcanul asta din fotografiile cu rosii uscate l-am cumparat cu miere.
Dupa ce am terminat mierea l-am pastrat pentru ca si mie mi-a placut.
Borcane frumoase am mai cumparat de la Selgros (din cele cu garnitura si arc metalic mai ales) si din magazinele Pepco.
Catalina Zaharescu Tiensuu a zis
Sigur, sigur uleiul acela nu este irosit. El va fi perfect in salate, sosuri, paste 😉
Iuliana a zis
Oh, uleiul ala e la fel de pretios ca rosiile uscate 🙂
Laura a zis
Exact la fel am facut acum 2 zile de proba , un borcan pe care l am lsat apoi la dunts in ideea ca rezista pe /peste iarna. Fara frunza verde de busuioc,doar cu bucati de usturoi
Iuliana a zis
Eu n-am rezistat sa las borcanul mai mult de 2 zile 🙂
Cred ca mi-ar placea si cu bucati de usturoi puse in borcan. Data viitoare incerc asa.