Să vă spun cum am descoperit eu acest chec simplu cu cacao şi nuci: l-am primit de pomană. Da, exact aşa! Că aşa-i viaţa, se întâmplă ca la un moment dat, cineva, un vecin, sau o rudă, să-ţi bată la uşă cu un pacheţel dat de pomană în amintirea cuiva drag.
Nu ştiu dacă vi se întâmplă şi vouă, dar mie mereu mi se pare că mâncarea de la pomană e fabulos de gustoasă.
Că o fi din cauză că e binecuvântată de preot, sau că o fi făcută mai cu rugăciune şi mai cu drag, nu ştiu care e cauza, cert e că nici checul ăsta nu a făcut excepţie. Mi s-a părut cel mai bun chec pe care l-am mâncat eu vreodată.
Aşa că peste câteva zile, m-am înarmat cu hârtie şi pix şi m-am dus la doamna respectivă să îi cer reţeta fără de care simțeam că nu mai pot să trăiesc 🙂
Doamna e femeie în vârstă, trecută de 70 de ani. Reţetele pe care le ştie şi le face de o viaţă datează dinainte de epoca cântarelor electronice de bucătărie , aşa că mi-a spus reţeta aşa cum o ştia şi cum a pomenit-o şi anume cu ingredientele măsurate în căni de ceai (adică de 250 ml) şi mai ales în cantităţi pentru 2 checuri, căci nu făcuse niciodată unul singur, mereu a făcut două.
În timp ce notam explicaţiile doamnei, mă gândeam că merg acasă şi înjumătățesc eu cantităţile. Dar...nu m-am priceput să înjumătăţesc cele 9 ouă, aşa că neştiind cum să fac să fie bine, am făcut şi eu tot două checuri în formele mari, de cozonac.
Bine am făcut! Checul ăsta e perfect la micul dejun, la desertul de la prânz şi seara la cină. E perfect şi pentru pachetul şcolarilor, de luat la picnic, în excursie sau de ciugulit la birou împreună cu colegii. Ai mei au fost fericiţi când le-am dus chec. În plus, să ştiţi că se păstrează proaspăt chiar şi o săptămână, mai ales dacă îl înveliţi în hârtie.
Are o textură densă, e săţios şi gustos. E fraged, dar aluatul nu este pufos şi aerat cum e cel de pandişpan, de exemplu pentru că este făcut cu praf de copt. Este aromat şi parfumat de la coaja de lămâie, iar nucile alea crocante de deasupra fac toţi banii! Neapărat să-l pudraţi cu mult, mult zahăr vanilat.
Vedeţi aici cum puteţi face zahăr vanilat acasă, cu o aromă pe care cel din comerţ nu o poate egala în niciun caz 😉
Mod de preparare chec simplu cu cacao şi nuci
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente
2 forme mari, de cozonac
ingredientele se măsoară cu aceeaşi cană mare, de ceai, de 250 ml
- 9 ouă (separate, albuşuri şi galbenuşuri)
- 3 căni de zahăr
- 1 cană şi ½ de ulei
- 1 cană şi ½ de lapte
- 4 căni şi ½ de făină
- 10 g praf de copt (2 lingurițe)
- coaja rasă de la 1 lămâie
- 3 linguri de cacao
- sare
- miez de nucă
- zahăr pudră pentru presărat deasupra
Instrucțiuni de preparare
- Albuşurile se mixează cu un praf de sare până devin o spumă fermă care nu cade de pe teluri.
- Se adaugă 2 căni de zahăr şi se mixează din nou albuşurile până se dizolvă complet zahărul.
- Separat se bat gălbenuşurile cu 1 cană de zahăr, apoi se încorporează uleiul, continuând să amestecăm cu mixerul de mână. Când uleiul este încorporat, adăugăm laptele şi amestecăm din nou.
- Încorporăm spuma de albuşuri în amestecul de gălbenuşuri, amestecând uşor cu o spatulă sau cu un tel de mână.
- Făina se amestecă cu praful de copt şi coaja rasă de lămâie şi se toarnă peste compoziţia de mai sus. Amestecăm şi obținem un aluat legat, dar destul de fluid.
- Dăm deoparte cam un sfert din aluat, în care încorporăm pudra de cacao.
- Tapetăm cu hârtie de copt 2 forme de chec sau le ungem cu ulei şi le tapetăm cu faină.
- Turnăm alternativ un strat de aluat alb, un strat mai subțire de aluat cu cacao şi tot aşa, având grijă să distribuim aluaturile egal în cele două forme.
- La final presărăm deasupra nuca tocată mărunt.
- Coacem checurile timp de 60 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Faceţi testul cu scobitoarea ca să vă asiguraţi că sunt bine coapte.
- După ce se răcesc, înainte să le feliati, presăraţi din belşug zahăr pudră.
- Checul se păstrează proaspăt mai multe zile dacă îl păstraţi învelit în hârtie.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Rotundu Ana
Un chec exceptional! L am facut de cel putin 10 ori! Iti multumesc pentru reteta tie si vecinei tale! ?❤️?❤️
Iuliana Sbîrnea
Tare mult mă bucur că ți-a plăcut și ție, Ana!
Chiar îi voi arăta și vecinei mesajul tău, se va bucura mult! 🙂
Mulțumim și noi pentru că l-ai încercat!
Cristina Vrincianu
Am facut si eu astăzi checul pentru prima data. Pot spune ca este cel mai bun chec pe care l-am facut pana acum. Familia mea l-a apreciat si a dat verdictul final: excepțional!
Iuliana Sbîrnea
Tare mult mă bucur că a ieșit bine și că a încântat toată familia. Mulțumesc pentru mesaj și numai bine!
Mihaela Newton
Este minunată textura: putin umed si gras, dar elastic si foarte bine legat. Si merge pe gât foarte ușor, nici nu mai e nevoie de cafea. Singura abatere a fost 1/2 cana de ulei de măsline. Stiu ca suna drept o nebunie, dar uleiul de măsline dă aluaturilor de genul asta o aromă ușor fructata, greu de descris. M-a forțat o prietenă spaniolă să fac asta la o prajitura cu fructe: pune si o să vezi că se transformă în altceva. Si asa a fost! Vă mulțumesc mult pentru rețetă, Iuliana (și va mulțumește si vecina mea!).
Iuliana
Mă bucur mult că ți-a plăcut, Mihaela!
Am mai citit rețete de desert cu ulei de măsline și cu toate că mi-a sunat foarte tentant, nu știu de ce nu am încercat niciodată.
Hai, poate acum îmi fac și eu curaj. Mulțumesc de idee! 🙂
Anca
Am fost si am cumparat 10 oua:)), dupa amiaza il fac:)
Anca
Este intr adevar o reteta pe care o salvez. Foarte bun:)
Iuliana
Ma bucur ca ti-a placut, Ancuta! Pup! 🙂
anca
Cred ca e a zecea oara cand il fac:) (astazi am injumatatit toate cantitatile, cu exceptia oualor, am pus :). Tot perfect a iesit, acum il savuram:)
Iuliana
E o minune acum iarna sa aprinzi cuptorul si sa miroasa in casa a chec bun, nu-i asa? Ma bucur ca va place asa de mult!
Mihaela Simandan
Buna ziua ,puteți sa îmi spuneti cât praf de copt se pune? Un plic de 10 grame sau 2plicuri de 10 grame ,nu am înțeles .L-am făcut de nenumărate ori ,chiar acum am din el dar nu pot sa ajung la consistenta pe care o are in poza ,e f bun ,am folosit doar 1plic praf de copt și are o consistenta mai spre chec. Multumesc anticipat ptr.raspuns?
Iuliana Sbîrnea
Dragă Mihaela, ai folosit bine, 1 plic de praf de copt sau 10 g. Era o greșeală acolo, de fapt sunt 2 lingurițe, nu 2 pliculețe.
Mulțumesc mult!
Cati
Stiu ce fac in weekend!!Multumim de reteta>:D<stiu de pe acuma ca va fi super gustos checul, inghit in sec doar cand ma uit la fotografii!
Iuliana
E bun-bun. Si eu il refac maine 🙂
Claudia
Mmm, ce bine arata! Venim si noi la micul dejun? 😉
Iuliana
Veniti, ca mai fac! 🙂