• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Checuri

    Chec simplu cu cacao şi nuci

    Publicat la 3 noiembrie 2016 de Iuliana Sbîrnea - 17 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    Să vă spun cum am descoperit eu acest chec simplu cu cacao şi nuci: l-am primit de pomană. Da, exact aşa! Că aşa-i viaţa, se întâmplă ca la un moment dat, cineva, un vecin, sau o rudă, să-ţi bată la uşă cu un pacheţel dat de pomană în amintirea cuiva drag.

    chec simplu cu cacao si nuci

    Nu ştiu dacă vi se întâmplă şi vouă, dar mie mereu mi se pare că mâncarea de la pomană e fabulos de gustoasă.

    Că o fi din cauză că e binecuvântată de preot, sau că o fi făcută mai cu rugăciune şi mai cu drag, nu ştiu care e cauza, cert e că nici checul ăsta nu a făcut excepţie. Mi s-a părut cel mai bun chec pe care l-am mâncat eu vreodată.  

    Aşa că peste câteva zile, m-am înarmat cu hârtie şi pix şi m-am dus la doamna respectivă să îi cer reţeta fără de care simțeam că nu mai pot să trăiesc 🙂

    nuci

    Doamna e femeie în vârstă, trecută de 70 de ani. Reţetele pe care le ştie şi le face de o viaţă datează dinainte de epoca cântarelor electronice de bucătărie , aşa că mi-a spus reţeta aşa cum o ştia şi cum a pomenit-o şi anume cu ingredientele măsurate în căni de ceai (adică de 250 ml) şi mai ales în cantităţi pentru 2 checuri, căci nu făcuse niciodată unul singur, mereu a făcut două.

    În timp ce notam explicaţiile doamnei, mă gândeam că merg acasă şi înjumătățesc eu cantităţile. Dar...nu m-am priceput să înjumătăţesc cele 9 ouă, aşa că neştiind cum să fac să fie bine, am făcut şi eu tot două checuri în formele mari, de cozonac.

    chec simplu cu cacao si nuci

    Bine am făcut! Checul ăsta e perfect la micul dejun, la desertul de la prânz şi seara la cină. E perfect şi pentru pachetul şcolarilor, de luat la picnic, în excursie sau de ciugulit la birou împreună cu colegii. Ai mei au fost fericiţi când le-am dus chec. În plus, să ştiţi că se păstrează proaspăt chiar şi o săptămână, mai ales dacă îl înveliţi în hârtie.

    Are o textură densă, e săţios şi gustos. E fraged, dar aluatul nu este pufos şi aerat cum e cel de pandişpan, de exemplu pentru că este făcut cu praf de copt. Este aromat şi parfumat de la coaja de lămâie, iar nucile alea crocante de deasupra fac toţi banii! Neapărat să-l pudraţi cu mult, mult zahăr vanilat.

    Vedeţi aici cum puteţi face zahăr vanilat acasă, cu o aromă pe care cel din comerţ nu o poate egala în niciun caz 😉

    Mod de preparare chec simplu cu cacao şi nuci

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    chec simplu cu cacao si nuci

    Chec simplu cu cacao şi nuci

    5 from 9 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 15 minutes minutes
    Gătire: 1 hour hour
    Timp total: 1 hour hour 15 minutes minutes
    Număr de porții: 2 checuri mari
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    2 forme mari, de cozonac

      ingredientele se măsoară cu aceeaşi cană mare, de ceai, de 250 ml

      • 9 ouă (separate, albuşuri şi galbenuşuri)
      • 3 căni de zahăr
      • 1 cană şi ½ de ulei
      • 1 cană şi ½ de lapte
      • 4 căni şi ½ de făină
      • 10 g praf de copt (2 lingurițe)
      • coaja rasă de la 1 lămâie
      • 3 linguri de cacao
      • sare
      • miez de nucă
      • zahăr pudră pentru presărat deasupra

      Instrucțiuni de preparare
       

      • Albuşurile se mixează cu un praf de sare până devin o spumă fermă care nu cade de pe teluri.
      • Se adaugă 2 căni de zahăr şi se mixează din nou albuşurile până se dizolvă complet zahărul.
      • Separat se bat gălbenuşurile cu 1 cană de zahăr, apoi se încorporează uleiul, continuând să amestecăm cu mixerul de mână. Când uleiul este încorporat, adăugăm laptele şi amestecăm din nou.
      • Încorporăm spuma de albuşuri în amestecul de gălbenuşuri, amestecând uşor cu o spatulă sau cu un tel de mână.
      • Făina se amestecă cu praful de copt şi coaja rasă de lămâie şi se toarnă peste compoziţia de mai sus. Amestecăm şi obținem un aluat legat, dar destul de fluid.
      • Dăm deoparte cam un sfert din aluat, în care încorporăm pudra de cacao.
      • Tapetăm cu hârtie de copt 2 forme de chec sau le ungem cu ulei şi le tapetăm cu faină.
      • Turnăm alternativ un strat de aluat alb, un strat mai subțire de aluat cu cacao şi tot aşa, având grijă să distribuim aluaturile egal în cele două forme.
      • La final presărăm deasupra nuca tocată mărunt.
      • Coacem checurile timp de 60 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Faceţi testul cu scobitoarea ca să vă asiguraţi că sunt bine coapte.
      • După ce se răcesc, înainte să le feliati, presăraţi din belşug zahăr pudră.
      • Checul se păstrează proaspăt mai multe zile dacă îl păstraţi învelit în hârtie.

      Note:

      1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

      2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

      Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!
      chec simplu cu cacao si nuci

      Vă doresc poftă bună la o felie de chec simplu cu cacao şi nuci!

      Din aceeași categorie

      • reteta chec cu lamaie si mac
        Chec cu lămâie și mac - cea mai bună rețetă
      • reteta chec turta dulce cu mere rase si nuci
        Chec turtă dulce cu mere rase și nuci - rețeta de turtă dulce la tavă
      • trei felii taiate de chec cu nuci
        Chec cu mere și nuci - rețeta de post explicată pas cu pas
      • Chec pufos fara praf de copt
        Chec pufos - rețeta fără praf de copt

      Reader Interactions

      Comentarii

      1. Rotundu Ana

        iunie 20, 2022 at 12:51 pm

        5 stars
        Un chec exceptional! L am facut de cel putin 10 ori! Iti multumesc pentru reteta tie si vecinei tale! ?❤️?❤️

        Răspunde
        • Iuliana Sbîrnea

          iunie 20, 2022 at 1:30 pm

          Tare mult mă bucur că ți-a plăcut și ție, Ana!
          Chiar îi voi arăta și vecinei mesajul tău, se va bucura mult! 🙂
          Mulțumim și noi pentru că l-ai încercat!

          Răspunde
          • Cristina Vrincianu

            noiembrie 20, 2022 at 8:03 pm

            Am facut si eu astăzi checul pentru prima data. Pot spune ca este cel mai bun chec pe care l-am facut pana acum. Familia mea l-a apreciat si a dat verdictul final: excepțional!

            Răspunde
            • Iuliana Sbîrnea

              noiembrie 20, 2022 at 9:44 pm

              Tare mult mă bucur că a ieșit bine și că a încântat toată familia. Mulțumesc pentru mesaj și numai bine!

              Răspunde
      2. Mihaela Newton

        aprilie 16, 2021 at 11:23 pm

        Este minunată textura: putin umed si gras, dar elastic si foarte bine legat. Si merge pe gât foarte ușor, nici nu mai e nevoie de cafea. Singura abatere a fost 1/2 cana de ulei de măsline. Stiu ca suna drept o nebunie, dar uleiul de măsline dă aluaturilor de genul asta o aromă ușor fructata, greu de descris. M-a forțat o prietenă spaniolă să fac asta la o prajitura cu fructe: pune si o să vezi că se transformă în altceva. Si asa a fost! Vă mulțumesc mult pentru rețetă, Iuliana (și va mulțumește si vecina mea!).

        Răspunde
        • Iuliana

          aprilie 17, 2021 at 7:58 am

          Mă bucur mult că ți-a plăcut, Mihaela!
          Am mai citit rețete de desert cu ulei de măsline și cu toate că mi-a sunat foarte tentant, nu știu de ce nu am încercat niciodată.
          Hai, poate acum îmi fac și eu curaj. Mulțumesc de idee! 🙂

          Răspunde
      3. Anca

        noiembrie 04, 2016 at 10:54 am

        Am fost si am cumparat 10 oua:)), dupa amiaza il fac:)

        Răspunde
        • Anca

          noiembrie 04, 2016 at 3:13 pm

          Este intr adevar o reteta pe care o salvez. Foarte bun:)

          Răspunde
          • Iuliana

            noiembrie 04, 2016 at 3:24 pm

            Ma bucur ca ti-a placut, Ancuta! Pup! 🙂

            Răspunde
            • anca

              ianuarie 07, 2017 at 5:45 pm

              Cred ca e a zecea oara cand il fac:) (astazi am injumatatit toate cantitatile, cu exceptia oualor, am pus :). Tot perfect a iesit, acum il savuram:)

              Răspunde
              • Iuliana

                ianuarie 07, 2017 at 5:53 pm

                E o minune acum iarna sa aprinzi cuptorul si sa miroasa in casa a chec bun, nu-i asa? Ma bucur ca va place asa de mult!

              • Mihaela Simandan

                februarie 11, 2023 at 12:44 pm

                Buna ziua ,puteți sa îmi spuneti cât praf de copt se pune? Un plic de 10 grame sau 2plicuri de 10 grame ,nu am înțeles .L-am făcut de nenumărate ori ,chiar acum am din el dar nu pot sa ajung la consistenta pe care o are in poza ,e f bun ,am folosit doar 1plic praf de copt și are o consistenta mai spre chec. Multumesc anticipat ptr.raspuns?

              • Iuliana Sbîrnea

                februarie 12, 2023 at 8:00 am

                Dragă Mihaela, ai folosit bine, 1 plic de praf de copt sau 10 g. Era o greșeală acolo, de fapt sunt 2 lingurițe, nu 2 pliculețe.
                Mulțumesc mult!

      4. Cati

        noiembrie 03, 2016 at 3:10 pm

        Stiu ce fac in weekend!!Multumim de reteta>:D<stiu de pe acuma ca va fi super gustos checul, inghit in sec doar cand ma uit la fotografii!

        Răspunde
        • Iuliana

          noiembrie 03, 2016 at 9:36 pm

          E bun-bun. Si eu il refac maine 🙂

          Răspunde
      5. Claudia

        noiembrie 03, 2016 at 10:42 am

        Mmm, ce bine arata! Venim si noi la micul dejun? 😉

        Răspunde
        • Iuliana

          noiembrie 03, 2016 at 9:35 pm

          Veniti, ca mai fac! 🙂

          Răspunde

      Lasă un comentariu Anulează răspunsul

      Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

      Recipe Rating




      Bara principală

      Iuliana Sbirnea
      Despre Iuliana
      Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
      Citește despre mine, aici →
      • ciorba din cap de peste
        Ciorbă din cap de pește cu orez
      • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
        Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
      • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
        Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
      • cei mai buni cartofi la cuptor
        Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

      Rețete de sezon

      • Rețete cu dovlecei
      • Rețete cu vinete
      • Rețete cu mere
      • Rețete cu prune

      Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

      Nou pe blog

      Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

      • storceag de sturion
        Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
      • gogosari in sos de mustar cu miere
        Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
      • prajitura desteapta cu vanilie
        Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
      • chiftele în tavă la airfryer
        Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!

      4 conserve care să nu lipsească din cămară

      Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

      • Suc de roşii rapid, 100% natural
        Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
      • Ardei iuți în oțet
        Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
      • Pasta de ardei kapia
        Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
      • Gogoşari la oţet pentru iarnă
        Gogoşari la oţet pentru iarnă

      4 REȚETE SIMPLE DE GEM

      Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

      • Gem de smochine
        Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
      • Gem de struguri
        Gem de struguri
      • Gem de gutui
        Gem de gutui
      • gem de prune
        Gem de prune simplu și bun, 100% natural

      TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

      Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

      • Tort de mere caramelizate
        Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
      • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
        Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
      • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
        Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
      • Tort Tiramisu rețeta clasică
        Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
      MAI MULTE REȚETE DE TORT

      La plăcinte, înainte!

      Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

      • Cea mai usoara placinta cu mere
        Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
      • placinta cu branza dulce
        Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
      • placinta cu carne tocata
        Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
      • Placinta cu dovleac
        Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

      Inspirație culinară pentru fiecare zi

      Rețete dietetice
      retete 30 minute
      Rețete rapide

      ARTICOLE UTILE

      • tipuri de gelatina foi si granule
        Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
      • praf de copt
        Praf de copt - când, cât și cum se folosește
      • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
        Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
      • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
        Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
      VEZI MAI MULTE ARTICOLE

      ACTUALIZATE RECENT

      Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

      • prajitura Fanta
        Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
      • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
        Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
      • Tort Medovik
        Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
      • Tiramisu
        Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

      Footer

      ↑ SUS ↑
      • Politica cookies
      • Politica de confidențialitate

      • Contact
      • Blog
      • FAQ

      Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


      Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.