• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Newsletter
    • Despre
    • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Acasă » Recipes » Checuri

    Chec simplu cu cacao şi nuci

    Publicat la 3 noiembrie 2016 de Iuliana Sbîrnea - 13 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    Să vă spun cum am descoperit eu acest chec simplu cu cacao şi nuci: l-am primit de pomană. Da, exact aşa! Că aşa-i viaţa, se întâmplă ca la un moment dat, cineva, un vecin, sau o rudă, să-ţi bată la uşă cu un pacheţel dat de pomană în amintirea cuiva drag.

    chec simplu cu cacao si nuci

    Nu ştiu dacă vi se întâmplă şi vouă, dar mie mereu mi se pare că mâncarea de la pomană e fabulos de gustoasă.

    Că o fi din cauză că e binecuvântată de preot, sau că o fi făcută mai cu rugăciune şi mai cu drag, nu ştiu care e cauza, cert e că nici checul ăsta nu a făcut excepţie. Mi s-a părut cel mai bun chec pe care l-am mâncat eu vreodată.  

    Aşa că peste câteva zile, m-am înarmat cu hârtie şi pix şi m-am dus la doamna respectivă să îi cer reţeta fără de care simțeam că nu mai pot să trăiesc 🙂

    nuci

    Doamna e femeie în vârstă, trecută de 70 de ani. Reţetele pe care le ştie şi le face de o viaţă datează dinainte de epoca cântarelor electronice de bucătărie , aşa că mi-a spus reţeta aşa cum o ştia şi cum a pomenit-o şi anume cu ingredientele măsurate în căni de ceai (adică de 250 ml) şi mai ales în cantităţi pentru 2 checuri, căci nu făcuse niciodată unul singur, mereu a făcut două.

    În timp ce notam explicaţiile doamnei, mă gândeam că merg acasă şi înjumătățesc eu cantităţile. Dar...nu m-am priceput să înjumătăţesc cele 9 ouă, aşa că neştiind cum să fac să fie bine, am făcut şi eu tot două checuri în formele mari, de cozonac.

    chec simplu cu cacao si nuci

    Bine am făcut! Checul ăsta e perfect la micul dejun, la desertul de la prânz şi seara la cină. E perfect şi pentru pachetul şcolarilor, de luat la picnic, în excursie sau de ciugulit la birou împreună cu colegii. Ai mei au fost fericiţi când le-am dus chec. În plus, să ştiţi că se păstrează proaspăt chiar şi o săptămână, mai ales dacă îl înveliţi în hârtie.

    Are o textură densă, e săţios şi gustos. E fraged, dar aluatul nu este pufos şi aerat cum e cel de pandişpan, de exemplu. Este aromat şi parfumat de la coaja de lămâie, iar nucile alea crocante de deasupra fac toţi banii! Neapărat să-l pudraţi cu mult, mult zahăr vanilat. Vedeţi aici cum puteţi face zahăr vanilat acasă, cu o aromă pe care cel din comerţ nu o poate egala în niciun caz 😉

    Mod de preparare chec simplu cu cacao şi nuci

    chec simplu cu cacao si nuci

    Chec simplu cu cacao şi nuci

    5 from 4 votes
    Tipărește
    Pregătire: 15 minutes
    Gătire: 1 hour
    Timp total: 1 hour 15 minutes
    Număr de porții: 2 checuri mari

    Ingrediente
     

    2 forme mari, de cozonac

      ingredientele se măsoară cu aceeaşi cană mare, de ceai, de 250 ml

      • 9 ouă (separate, albuşuri şi galbenuşuri)
      • 3 căni de zahăr
      • 1 cană şi ½ de ulei
      • 1 cană şi ½ de lapte
      • 4 căni şi ½ de făină
      • 10 g praf de copt (2 pliculeţe)
      • coaja rasă de la 1 lămâie
      • 3 linguri de cacao
      • sare
      • miez de nucă
      • zahăr pudră pentru presărat deasupra

      Instrucțiuni de preparare
       

      • Albuşurile se mixează cu un praf de sare până devin o spumă fermă care nu cade de pe teluri.
      • Se adaugă 2 căni de zahăr şi se mixează din nou albuşurile până se dizolvă complet zahărul.
      • Separat se bat gălbenuşurile cu 1 cană de zahăr, apoi se încorporează uleiul, continuând să amestecăm cu mixerul de mână. Când uleiul este încorporat, adăugăm laptele şi amestecăm din nou.
      • Încorporăm spuma de albuşuri în amestecul de gălbenuşuri, amestecând uşor cu o spatulă sau cu un tel de mână.
      • Făina se amestecă cu praful de copt şi coaja rasă de lămâie şi se toarnă peste compoziţia de mai sus. Amestecăm şi obținem un aluat legat, dar destul de fluid.
      • Dăm deoparte cam un sfert din aluat, în care încorporăm pudra de cacao.
      • Tapetăm cu hârtie de copt 2 forme de chec sau le ungem cu ulei şi le tapetăm cu faină.
      • Turnăm alternativ un strat de aluat alb, un strat mai subțire de aluat cu cacao şi tot aşa, având grijă să distribuim aluaturile egal în cele două forme.
      • La final presărăm deasupra nuca tocată mărunt.
      • Coacem checurile timp de 60 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Faceţi testul cu scobitoarea ca să vă asiguraţi că sunt bine coapte.
      • După ce se răcesc, înainte să le feliati, presăraţi din belşug zahăr pudră.
      • Checul se păstrează proaspăt mai multe zile dacă îl păstraţi învelit în hârtie.

      Note:

      1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

      2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

      Ai încercat rețeta? Spune-mi părerea ta în comentarii!
      chec simplu cu cacao si nuci

      Vă doresc poftă bună la o felie de chec simplu cu cacao şi nuci!

      « Tocăniţă de ciuperci cu mămăliguţă
      Lapte cu caramel, miere şi scorţişoară »

      Reader Interactions

      Comentarii

      1. Claudia

        noiembrie 03, 2016 at 10:42 am

        Mmm, ce bine arata! Venim si noi la micul dejun? 😉

        Răspunde
        • Iuliana

          noiembrie 03, 2016 at 9:35 pm

          Veniti, ca mai fac! 🙂

          Răspunde
      2. Cati

        noiembrie 03, 2016 at 3:10 pm

        Stiu ce fac in weekend!!Multumim de reteta>:D<stiu de pe acuma ca va fi super gustos checul, inghit in sec doar cand ma uit la fotografii!

        Răspunde
        • Iuliana

          noiembrie 03, 2016 at 9:36 pm

          E bun-bun. Si eu il refac maine 🙂

          Răspunde
      3. Anca

        noiembrie 04, 2016 at 10:54 am

        Am fost si am cumparat 10 oua:)), dupa amiaza il fac:)

        Răspunde
        • Anca

          noiembrie 04, 2016 at 3:13 pm

          Este intr adevar o reteta pe care o salvez. Foarte bun:)

          Răspunde
          • Iuliana

            noiembrie 04, 2016 at 3:24 pm

            Ma bucur ca ti-a placut, Ancuta! Pup! 🙂

            Răspunde
            • anca

              ianuarie 07, 2017 at 5:45 pm

              Cred ca e a zecea oara cand il fac:) (astazi am injumatatit toate cantitatile, cu exceptia oualor, am pus :). Tot perfect a iesit, acum il savuram:)

              Răspunde
              • Iuliana

                ianuarie 07, 2017 at 5:53 pm

                E o minune acum iarna sa aprinzi cuptorul si sa miroasa in casa a chec bun, nu-i asa? Ma bucur ca va place asa de mult!

      4. Mihaela Newton

        aprilie 16, 2021 at 11:23 pm

        Este minunată textura: putin umed si gras, dar elastic si foarte bine legat. Si merge pe gât foarte ușor, nici nu mai e nevoie de cafea. Singura abatere a fost 1/2 cana de ulei de măsline. Stiu ca suna drept o nebunie, dar uleiul de măsline dă aluaturilor de genul asta o aromă ușor fructata, greu de descris. M-a forțat o prietenă spaniolă să fac asta la o prajitura cu fructe: pune si o să vezi că se transformă în altceva. Si asa a fost! Vă mulțumesc mult pentru rețetă, Iuliana (și va mulțumește si vecina mea!).

        Răspunde
        • Iuliana

          aprilie 17, 2021 at 7:58 am

          Mă bucur mult că ți-a plăcut, Mihaela!
          Am mai citit rețete de desert cu ulei de măsline și cu toate că mi-a sunat foarte tentant, nu știu de ce nu am încercat niciodată.
          Hai, poate acum îmi fac și eu curaj. Mulțumesc de idee! 🙂

          Răspunde
      5. Rotundu Ana

        iunie 20, 2022 at 12:51 pm

        5 stars
        Un chec exceptional! L am facut de cel putin 10 ori! Iti multumesc pentru reteta tie si vecinei tale! 😘❤️😘❤️

        Răspunde
        • Iuliana Sbîrnea

          iunie 20, 2022 at 1:30 pm

          Tare mult mă bucur că ți-a plăcut și ție, Ana!
          Chiar îi voi arăta și vecinei mesajul tău, se va bucura mult! 🙂
          Mulțumim și noi pentru că l-ai încercat!

          Răspunde

      Lasă un comentariu Anulează răspunsul

      Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

      Recipe Rating




      Bara principală

      Sunt Iuliana Sbîrnea, autoarea blogului Bucate Aromate!

      Vei găsi aici peste 1000 de rețete din care să te inspiri, precum și multe articole interesante.
      Dacă ai întrebări, le aștept în comentarii, iar dacă vrei să afli mai multe despre mine și blog, citește aici →

      Cauți o rețetă?

      Rețete de sezon

      • Vișinată de casă - rețeta tradițională pas cu pas
      • Chec cu vișine și cacao, dulce-acrișor și foarte pufos
      • Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
      • Mâncare de dovlecei cu orez, cea mai bună și mai ieftină mâncare de vară

      Categorii recomandate

      • Rețete cu vișine sau cireșe
      • Rețete cu dovlecei
      • Rețete cu caise
      • Rețete cu căpșuni

      Nou pe blog

      • Stock de pește. Rețeta de supă concentrată de pește
      • Minestrone - rețeta de supă italiană cu paste și legume
      • Gem de vișine întregi cu puțin zahăr
      • Plăcintă cu vișine și iaurt grecesc

      Torturi festive

      • Entremet cu ricotta, zmeură şi iaurt
      • Tort muşuroi de cârtiţă cu banane și cremă mascarpone
      • Tort cu multă ciocolată şi nuci caramelizate (fără coacere)
      • Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan

      Mai multe rețete de tort →

      Abonează-te pe YouTube!

      Bucate Aromate youtube

      Descarcă gratuit mini-cărțile de bucate!

      ebooks gratuite

      Footer

      ↑ SUS ↑
      • Politica cookies
      • Politica de confidențialitate

      • Contact
      • Blog
      • FAQ

      Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


      Copyright © 2022 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.