Nu demult am publicat pe blog o reţetă de cupe de ciocolată umplute cu frişcă şi dulceaţă de nuci verzi. A fost un mare succes şi a făcut furori printre cititorii blogului. Cum am în familie şi membri care ţin de nevoie un regim cât mai sărac în grăsimi animale, dar am şi adepţi ai stilului de viaţă vegan, mi-am dorit foarte mult să fac şi o variantă a acestui desert care să mulțumească pe toată lumea şi pe care să o pot servi tuturor, fără restricţii.
În plus, Postul Paştelui tocmai a început, aşa că o idee de desert festiv, dar de post, prinde foarte bine. Da, ştiu că postul presupune o oarecare austeritate alimentară, dar se întâmplă, totuşi, ca în perioada asta unii dintre noi să avem o sărbătoare în familie şi să ne dorim un desert mai deosebit. Ştiu asta foarte bine pentru că ziua mea de naştere este întotdeauna în post. Şi parcă nu ştiu cum, dar nu-ţi poţi serba mereu ziua de naştere cu plăcintă cu mere, nu-i aşa? 🙂
Pentru reţeta de azi am folosit ciocolată neagră pe care am topit-o şi din care am format cupele. Pentru umplutură am preferat o cremă făcută din lapte de cocos ecologic cu conţinut redus de grăsimi. Doar 9% faţă de 30-35% cât are frişca e ceva economie de calorii, nu-i aşa? Crema de cocos se poate îndulci în funcţie de convingerile şi de dieta fiecăruia cu miere de albine, îndulcitor pe bază de ştevie, xilitol sau chiar zahăr pudră dacă nu aveţi restricţii. Veganii pot folosi sirop de arţar.
Prietenii mei de la Vegis s-au oferit să îmi pună la dispoziţie toate ingredientele pentru realizarea acestei reţete. Am găsit pe site-ul lor mii de produse naturiste deosebite şi interesante. Mi-a fost greu să aleg, dar m-am oprit până la urmă la câteva fructe uscate care dau culoare şi fac deliciul desertului de azi: dude albe cu un gust absolut minunat, cătină deshidratată şi plină de vitamine, şi agrişe uscate, dulci-acrişoare.
După cum vedeţi, fie că sunteţi vegetarieni sau vegani, fie că ţineţi post, sau că sunteţi la regim, reţeta asta e pentru voi! Sper din suflet să vă placă la fel de mult cum ne-a plăcut şi nouă Eu una sunt foarte încântată de rezultatul ei. Este un desert uşor de făcut, delicios, cu puţine grăsimi şi cu puţine calorii. În plus, găsiţi toate ingredientele de care aveţi nevoie într-un singur loc, pe site-ul Vegis 🙂
Mod de preparare cupe de ciocolată cu cremă de cocos şi fructe uscate
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cupe de ciocolată cu cremă de cocos şi fructe uscate
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
pentru 6 cupe
- 2 conserve de lapte de cocos reci
- 120 g ciocolată neagră (am folosit Nestle)
- îndulcitor după gust (sirop de artar, miere de albine, ştevia, xilitol, zahăr pudră, etc)
- cătină uscată /dude albe /agrişe (alte fructe uscate)
- frunzuliţe de mentă pentru decor
Instrucțiuni de preparare
cupe de ciocolată
- Puneţi ciocolata mărunţită într-un vas şi o topiţi fie la bain marie, fie la cuptorul cu microunde lăsând-o de 3 ori câte un minut.
- Cu o pensulă îmbrăcaţi în ciocolată fundul şi pereţii a 6 forme de silicon pentru brioşe. Este de preferat fie să aplicaţi două straturi de ciocolată, fie un singur strat, mai gros. Dacă stratul de ciocolată este prea subţire se va crăpa uşor când scoateţi cupele din forme.
- Daţi formele la frigider pentru 15 minute să se întărească ciocolata. În acest timp vă puteţi ocupa de crema de cocos.
umplutura
- Puneţi fructele uscate la înmuiat în puţină apă călduţă pentru 10-15 minute, apoi le lăsaţi la scurs într-o strecurătoare.
- Conservele de cocos trebuie să fie reci, să fi fost ţinute la frigider cel puţin 4 ore înainte de folosire.
- Scurgeţi partea lichidă a conservelor de cocos şi alegeţi doar partea solidă pe care o transferaţi într-un bol.
- Adăugaţi după gust sirop de arţar, miere de albine, zahăr pudră sau orice alt îndulcitor doriţi şi mixaţi 1-2 minute până obţineţi o cremă omogenă şi mătăsoasă.
- Adăugaţi fructele uscate hidratate şi scurse bine de apă şi amestecaţi să se distribuie uniform în crema de cocos.
asamblarea
- Scoateţi cu grijă cupele de ciocolată din formele de silicon.
- Umpleţi cupele cu cremă de cocos.
- Presăraţi deasupra câteva fructe uscate şi decoraţi cu frunze de mentă proaspătă.
- Se păstrează foarte bine la frigider chiar şi 1-2 zile, doar că agrişele vor colora uşor în roz crema de cocos.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu