• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Newsletter
    • Despre
    • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Acasă » Recipes » Băuturi cu alcool

    Ciocolată caldă cu vin roşu, piper şi cardamon

    Publicat la 12 octombrie 2017 de Iuliana Sbîrnea - 5 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mare invenție asta cu prognoza meteo atât de precisă și atât de ușor disponibilă chiar și pe telefon, nu credeți? Când vine vorba de ploile reci de toamnă și de vântul care te pătrunde prin haine până la piele, să știi dinainte cu câteva zile cum îți va fi week-endul mi se pare nu doar foarte util, ci și izbăvitor de multe frustrări.

    Așa se face că știind dinainte că urmează 3 zile de ploi și furtuni, nu ne-am făcut niciun plan măreț pentru week-end, ci am stabilit că stăm acasă și ne odihnim, adică scriem, citim sau ne uităm la filme frumoase, după cum vrea fiecare. Doar că pentru un week-end liniștit trebuie să te organizezi puțin și să faci aprovizionarea cu simț de răspundere, în așa fel încât să nu fii nevoit să ieși din casa nici măcar după pâine.

    Ciocolată caldă cu vin roşu, piper şi cardamon

    Am făcut lista de cumpărături și am plecat ca de obicei la Selgros să facem aprovizionarea. În timp ce soțul meu se ocupa de lucrurile serioase de pe listă, eu m-am rătăcit pe la rafturile cu bunătăți unde mi s-au lipit, din nou, cam multe de mână. Multe care nu erau pe listă vreau să zic. Multe, dar ce bune!

    De departe cea mai mare bucurie am avut-o când am văzut pe raft cutiile cu cacao Van Houten. Nu doar că îmi place calitatea ei, dar îmi plac şi cutiile lor frumoase cu aspect vintage, parcă venite din alte vremuri.

    Ciocolată caldă cu vin roşu, piper şi cardamon

    Cacaoa Van Houten are o istorie care începe în 1828, atunci când un chimist olandez cu acelaşi nume a inventat un procedeu de pulverizare a pastei obţinută prin presarea boabelor de cacao şi a obţinut astfel pudra de cacao aşa cum o ştim noi astăzi şi care a devenit baza tuturor produselor din ciocolată. Cu toate că familia Van Houten a vândut afacerea în 1962, calitatea şi modul de obţinere al celebrei pudre de cacao a fost păstrat, iar numele a fost transferat succesiv noilor proprietari. In prezent, cacaoa Van Houten este produsă de la fel de celebrul producător belgian de ciocolată, Callebaut.

    Pudra de cacao Van Houten are o culoare minunată, brun roşcat. Datorită modului specific de obținere, este mai puţin acidă şi mai puţin amară decât alte tipuri de cacao. În plus este foarte uşor solubilă, ceea ce o face potrivită pentru prepararea băuturilor pe bază de cacao. De cum am văzut cutia albastră pe raft, nu mi-a mai stat gândul decât la o ciocolată caldă combinată cu vin roşu, pe care să o sorb pe îndelete în week-endul ploios şi rece care se anunţase.

    Combinația asta de ciocolată cu vin roșu am găsit-o acum câțiva ani într-un boutique din Notting Hill. Ne-a încălzit palmele și sufletul într-o zi friguroasă în care ploaia londoneză ne alungase de pe străzi. Bineînțeles că nu se putea să nu împrumut ideea și să nu o încerc și acasă, mai ales că se face atât de ușor.

    Ciocolată caldă cu vin roşu, piper şi cardamon

    După ce am pus în coş tot ce-mi trebuia pentru ciocolata caldă cu vin roşu, plimbându-mă mai departe printre rafturi, am găsit o miere de salcâm cu fructe, dar şi borcănele cu polen crud de la Moş Costache. Nu erau pe lista noastră de cumpărături, dar ambele sunt excelente pentru imunitate în perioada asta. Vă arăt în curând ce am făcut cu ele. Tot o băutură delicioasă pentru zilele reci, deci staţi pe-aproape! Dar până una, alta, haideți mai bine să vă spun cum se face rețeta de astăzi.

    Ciocolată caldă cu vin roşu, piper şi cardamon

    Mod de preparare ciocolată caldă cu vin roşu, piper şi cardamon

    Succesul acestei rețete depinde în directă măsură de calitatea ingredientelor folosite. Ciocolata trebuie să fie de bună calitate, să se topească ușor și să rămână cremoasă. Pudra de cacao să fie ușor solubilă, aromată și să fie dulceagă, nu amară. Despre frișcă nici nu mai spun, obligatoriu naturală! Iar vinul, care e definitoriu pentru gustul acestei băuturi, trebuie și el ales cu grijă. Aici m-a ajutat soțul meu, el a ales un Pinot Noir de la Beciul Domnesc. Cred că ar fi mers și un Cabernet Sauvignon.

    Băutura asta e una de răsfăț, e menită să ne încânte simțurile, să ne înveselească și să ne facă să ne simțim bine. Nu numai că se poate personaliza după gusturile și preferințele fiecăruia, dar e chiar indicat să dați frâu liber creativității voastre culinare, să vă jucați cu proporțiile și să reuniți în ceașcă acele gusturile care știți că vă plac. Puteți pune mai multă ciocolată, mai mult vin sau mai multa frișcă. Adăugați doar aromele preferate și îndulciți cât de mult vă place. Gustați, ajustați ingredientele și gustați din nou. Tot procesul preparării ei e o bucurie!

    Ciocolată caldă cu vin roşu, piper şi cardamon

    In mare lucrurile se petrec cam așa: ciocolata mărunțită, se topește în lapte cald în care s-au adăugat mirodeniile preferate. Eu am pus: scorțișoară, piper roșu și cardamon. Când ciocolata s-a topit, se adaugă pudra de cacao, zahăr brun după gust (sau miere) și vinul. Lăsăm amestecul să se încălzească bine, iar zahărul să se topească. Turnăm ciocolata caldă în căni potrivite și decorăm cu un moț generos de frișcă proaspăt bătută și cu ce mai avem la îndemână. Eu am avut rulouri cu ciocolată cumpărate tot de la Selgros și am mai turnat și niște ciocolată topită pentru ca totul să fie cât mai decadent și mai apetisant cu putință.

    Bucurați-vă de ciocolata caldă cu vin roșu și mirodenii într-o zi friguroasă de toamnă! Sorbiți din ea pe îndelete sporovăind cu cei dragi, citind din cartea preferată sau în timp ce urmăriți un film frumos. Băutura asta atât de simplă, dar atât de bogata în arome, aduce cu ea o stare de bine care te învăluie și rămâne cu tine încă multă vreme după ce ceașca de ciocolată caldă s-a golit! 🙂

    Ciocolată caldă cu vin roşu, piper şi cardamon

    Vă doresc o toamnă aurie și plină de arome!

    Alte rețete din aceeași categorie

    • Paste tăvălite în unt, cu mazăre, parmezan şi busuioc
    • Pâine cu făină integrală și semințe de in (cu maia naturală)
    • Friptură de ied cu multă ceapă și roșii la cuptor
    • Orez cu lapte și dulceață

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Roxana Toader

      octombrie 13, 2017 at 9:41 am

      Ce reteta aromata, draga mea!! Nici nu astept frigul ca nu am eu atata rabdare o fac imediat :))

      Răspunde
      • Iuliana

        octombrie 15, 2017 at 5:39 pm

        Sa-mi spui cum ti-a placut!

        Răspunde
    2. mimiignatescu

      octombrie 15, 2017 at 7:52 pm

      Buna Iuliana,
      Ce cantitati din fiecare ingredient se folosesc pentru 2 cani? Cacao, ciocolata, lapte, vin, frisca?

      Răspunde
      • Iuliana

        octombrie 15, 2017 at 8:02 pm

        Nu am dat cantitatile tocmai pentru ca reteta asta e usor de personalizat pe gustul fiecaruia, nu ai ce sa gresesti la ea.
        Eu am pus cam 60 g de ciocolata neagra, 2 lingurite de cacao, 300 ml de lapte, 3 linguri de zahar brut de melasa si 150 ml de vin. Frisca cat incape sau cat iti place.

        Răspunde
    3. imprimante etichete

      decembrie 13, 2017 at 11:40 am

      o super reteta pentru zilele geroase de iarna.

      Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Sunt Iuliana Sbîrnea, autoarea blogului Bucate Aromate!

    Vei găsi aici peste 1000 de rețete din care să te inspiri, precum și multe articole interesante.
    Dacă ai întrebări, le aștept în comentarii, iar dacă vrei să afli mai multe despre mine și blog, citește aici →

    Cauți o rețetă?

    Rețete de sezon

    • Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Mâncare de dovlecei cu orez, cea mai bună și mai ieftină mâncare de vară

    Categorii recomandate

    retete conserve pentru iarna
    Rețete de conserve
    retete de muraturi
    Rețete de murături

    Nou pe blog

    • Tarator - supă rece de castraveți cu iaurt și nuci
    • Paste cu ciuperci și sos de roșii
    • Shakshuka, mâncare simplă cu ouă ochiuri în sos de roșii
    • Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu caise

    Băuturi reci pentru zile fierbinți

    • Rețeta simplă de limonadă cu aromă și culoare intensă
    • Ayran clasic cu mentă
    • Milkshake cu căpșuni, cremos și răcoritor
    • Smoothie cu piersici și busuioc roșu

    Mai multe rețete →

    Torturi festive

    • Entremet cu ricotta, zmeură şi iaurt
    • Tort muşuroi de cârtiţă cu banane și cremă mascarpone
    • Tort cu multă ciocolată şi nuci caramelizate (fără coacere)
    • Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan

    Mai multe rețete de tort →

    Abonează-te pe YouTube!

    Bucate Aromate youtube

    Descarcă gratuit mini-cărțile de bucate!

    ebooks gratuite

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2022 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.