Experimentele mele cu maia naturală continuă şi nimic nu îmi place mai mult decât să fac pâine de casă şi mai ales pâine cu maia. Nu doar că îmi place gustul, coaja ei groasă şi miezul uşor umed şi găurit ca un şvaiţer, dar pur şi simplu mă uit la ea când o scot din cuptor şi încă sunt uimită că a crescut practic "din nimic". Nu a ajutat-o să crească nimic procesat în vreo fabrică, nimic ambalat, nimic cumpărat. Creşte doar prin minunea care s-a întâmplat amestecând câteva zile apă+făină, apă+făină, apă+făină....
Unii ar numi-o "chimie", alţii s-ar încăpăţâna să-mi explice că nu e decât un proces simplu de fermentaţie. Eu însă, prefer să văd în continuare maiaua naturală, felul în care se obţine şi felul în care reuşeşte să dospească o pâine, ca pe o minune.

Încă nu am ajuns să cumpăr de undeva sau de la cineva o făină de moară, cât mai puţin prelucrată. Cumpăr în continuare făină din supermarket. Nu că ar fi ceva rău în asta, dimpotrivă! La supermarket găsesc acum atâtea tipuri diferite de făină, atâtea curiozităţi se nasc în mintea mea şi atâtea dorinţe de a face noi combinaţii! 🙂
Totuşi, ma gândesc că dacă aş avea o făină despre care aş sti sigur că e doar bob de grâu măcinat pe pietre, cred că aş fi şi mai fascinată de minunea pâinii de casă.
Deocamdată, în reţeta de azi am combinat 3 tipuri de făină: făină obişnuită pentru pâine, tip 650, făină neagră şi făină de ovăz. Am folosit aceeaşi formulă 1:2:3 ca şi la reţetele precedente. Pentru că atât făina neagră cât şi cea de ovăz absorb mai multă apă, am obţinut un aluat mai puţin umed şi mai dens. Deşi găurelele alea care mie îmi plac atât de mult sunt în continuare prezente, au fost totuşi mai mici ca dimensiuni. Pâinea a fost gustoasă şi foarte săţioasă.
Nu m-am putut abţine şi peste mixul de făinuri am pus în cuva robotului şi câteva seminţe de susan. De când mă ştiu mi-a plăcut pâinea cu seminţe. De fapt îmi plac seminţele în orice. De când am început să fac pâine acasă, una dintre cele mai mari bucurii e faptul că pot să pun seminţe în aluat, de care vreau eu şi câte vreau eu. Cu cât mai multe, cu atât mai bine 🙂

Mod de preparare pâine cu mix de făinuri şi susan (cu maia naturală)
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Pâine cu mix de făinuri şi susan (cu maia naturală)
Tipărește Salvează pe PinterestEchipamente necesare
Ingrediente
- 150 g maia naturală cu 100% hidratare
- 300 ml de apă plată sau filtrată
- 250 g făină albă tip 650
- 120 g făină neagră
- 80 g făină de ovăz
- 10 g sare neiodată
- 40 g seminţe de susan
Instrucțiuni de preparare
- Dizolvaţi maiaua în apă, apoi încorporaţi cele trei tipuri de făină. Puteţi face acest lucru direct în vasul robotului dacă aveţi, sau într-un vas mai larg în care să puteţi frământa. Lăsaţi amestecul să se odihnească timp de 30 de minute. Etapa se numeşte autoliză şi ajută la formarea glutenului.
- Presăraţi sarea şi semințele de susan și frământaţi cam 7-8 minute la robot sau 10-12 minute la mână. Veţi avea un aluat moale, umed dar legat şi elastic.
- Puneţi aluatul într-o cutie de plastic cu capac unsă în prealabil cu foarte puţin ulei.
- Lăsaţi aluatul să dospească 2,5 ore la temperatura camerei.
- În acest timp, la intervale de 50 de minute aplicaţi de 2 ori tehnica Stretch&Fold de împăturire a aluatului, direct în cutie.
- Puneţi făină pe blatul de lucru şi răsturnaţi aluatul. Daţi o primă formă aluatului, rotund sau oval, după cum doriţi să fie pâinea. Presăraţi aluatul cu puţină faină, acoperiţi-l cu un prosop şi lăsaţi-l să se odihnească 20 de minute ca să se relaxeze glutenul.
- După cele 20 de minute dati forma finală pâinii şi aşezaţi-o cu sigiliul în sus în baneton sau într-o altă formă de dospit (de exemplu un coş de nuiele) în care aţi pus în prealabil o pânză de in bine înfăinată.
- Bagaţi forma într-o pungă de plastic şi lăsaţi-o încă o oră la temperatura camerei.
- Introduceţi forma (cu tot cu pungă) la frigider pentru 8-10 ore.
- Cu o oră înainte să coaceţi pâinea, aprindeţi cuptorul la temperatura maximă (240-250 de grade) şi puneţi pe fundul cuptorului o tavă metalica în care aţi turnat cam 500 ml de apă.
- Tot acum scoateți banetonul din frigider și din pungă și lăsați aluatul să stea la temperatura camerei până se încinge bine cuptorul.
- Răsturnaţi pâinea în tava tapetată cu hârtie de copt, crestaţi-o cu o lamă (sau cutter, sau un cuţit foarte bine ascuţit), presăraţi câteva seminţe de susan deasupra şi băgaţi-o în cuptorul plin de aburi pentru 15 minute.
- După 15 minute deschideţi foarte repede uşa cuptorului și scoateţi tava cu apă.
- Reduceţi temperatura la 220 de grade și coaceti pâinea în continuare încă 30-35 de minute până când sună a copt dacă o ciocăniţi cu unghia pe partea de jos.
- Stingeţi focul, deschideţi uşa cuptorului şi mai lăsaţi pâinea în cuptor încă 5 minute, apoi o scoateţi pe un grătar şi o lăsaţi să se răcească complet înainte de a o tăia.
- Păstrați pâinea înfășurată într-un prosop de bumbac sau într-o pungă de hârtie.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe emailNu uitați să hrăniți maiua care v-a rămas și să o păstrați la frigider pentru o nouă pâine. Vedeți în clipul de mai jos cum procedez eu.

Elena Popescu a zis
Buna ziua, Iuliana!
Am copiat cateva din retetele tale, dar painea cu maia m-a provocat. N-am facut niciodata cu maia, am gasit la plafar un plic cu maia de secara, dar n-am luat, crezi ca mi-ar lua mai putin timp dc as cumpara la inceput si apoi s-o hranesc? Nu stau prea bine cu timpul, serviciul imi consuma energie multa.
Alta intrebare ar fi: ai incercat sa faci paine cu maia din fainuri diverse, dar fara gluten? Sotul meu nu nu mai poate consuma gluten si as vrea sa nu mai cumpar paine fara gluten, e prea scumpa si artificiala. Crezi ca ar merge faina fara gluten cu maia?
Iti multumesc si-ti doresc numai bine!
Iuliana a zis
Draga Elena, daca vrei sa faci paine fara gluten, atunci pliculetul cu maia de secara de la Plafar nu te ajuta. Din cate stiu eu, si faina de secara are gluten. Mai putin deca faina de grau, dar tot are.
Stiu ca exista maia din fainuri fara gluten si se face si paine cu maia fara gluten, dar eu nu am incercat niciodata.
Am gasit aici un articol interesant despre painea cu maia fara gluten, poate te poti inspira : http://jurnaldeceliac.ro/celiachie/paine-cu-maia-din-fainuri-fara-gluten/
Iar pe celiaci.ro gasesti o multime de retete de paine fara gluten, e drept ca sunt dospite cu drojdie speciala, fara gluten, nu cu maia, dar oricum sunt o varianta mai buna decat painea cumparata: http://www.celiaci.ro/dieta-fara-gluten/retete-fara-gluten/paine-fara-gluten/
Imi pare rau ca nu te pot ajuta mai mult 🙁 Sper sa gasesti o varianta convenabila pentru tine. Succes!
Carmen a zis
E problemă dacă stă mai mult de 10 ore la frigider ?
Iuliana a zis
In principiu o poti tine si mai mult. Totusi, trebuie sa te asiguri ca nu va fi supra-dospita. Un aluat supra-dospit va fi prea moale, pufos, nu isi mentine forma.
Ca verificare, cand scoti aluatul din frigider, daca il apesi cu palma, trebuie sa il simti putin elastic, ca opune rezistenta.
Daca il apesi cu un deget trebuie sa isi revina destul de repede, sa nu ramana gaura acolo.
Viviana a zis
Wau, si asta imi place!
Iuliana, azi am rasfoit blogul tau pe la paini cu seminte, cu bere Guiness 🙂 si am observat ca la mai toate, pui la dospit in frigi - este genul de paine de inceput, pt mine, sa-mi fac curaj la aluat - am citit ca nici la tine nu e un domeniu forte 🙂 Ce minune si mirare, nu? Cand faceau, mama mare si mama, paine, se incingea cuptorul, la bloc (cum am crescut eu) nu se mai intra in bucat., daca intrai nu mai ieseai :), nu clipeam, nu respiram, pana se infaptuia minunea! Si iata, dai din maini 10-15min, sau la robot 7-8 (de dragul rimei) 🙂 si natura sau Bunul Dzeu fac minunea - vba ta, din nimic (sau... him, cine stie?) apare, pui la cuptor si apoi pe masa... si totusi, ii multumim Lui pt "painea noastra cea de toate zilele", facuta cu "sudoarea fruntii noastre" - mai, mai, ce mai truda! Eu zic asa: doar cine nu vrea, nu face, astazi, paine in casa - am zis! Si semnez:
Vivi__
PS - iti doresc o seara buna si calda, sa ai bucurii, bye 🙂