Tot vedeam în stânga şi-n dreapta reţete de pâine cu ceapă. Aproape că îmi puteam imagina gustul, mirosul, doar că nu ştiu de ce, mie nu-mi surâdea deloc ceapa prăjită pusă în aluat. Deşi tare-mi dădea ghes ideea, am tot amânat-o sperând în sinea mea să găsesc, nu ştiu cum, altă soluţie.
Ei bine, ca răspuns la dorinţa mea de a face pâine cu ceapă, dar fără uleiul aferent, întâmplarea a făcut să găsesc fulgi de ceapă deshidratată la un magazin din oraș. Fulgii de ceapă arată cum vedeţi mai jos. Au un gust dulceag şi bun şi aşa a fost şi pâinea mea.
Între timp, fulgii i-am mai folosit cu acelaşi succes şi la alte mâncăruri, la sosuri sau la chifteluţele de post.
Mod de preparare pâine integrală cu ceapă
Reţeta pâinii de azi nu e deosebită. Respectă tot formula 1:2:3 (maia:apă:făină) cu care v-am obişnuit şi care se pare că rămâne formula mea preferată. Am pus jumătate făină integrală şi jumătate făină albă tip 650. Fulgii de ceapă i-am pus în aluat după autoliză, aşa uscaţi cum erau, fără să îi hidratez înainte. Au parfumat pâinea şi i-au dat un gust deosebit, deşi aproape că nici nu i-am văzut în feliile de pâine.
Ca de obicei, marea mea plăcere e să pun seminţe în pâine, pe pâine, oriunde, numai să existe. De data asta am presărat seminţe de susan alb şi susan negru pe blatul de lucru şi efectiv am rulat aluatul peste seminţe înainte de a-l pune la dospit în baneton. Aşa am obţinut crusta asta plină de seminţe pe care o vedeţi în poze.
Dacă încă nu ştii nimic despre maiaua naturală, citeşte aici cum o poţi obţine.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Echipamente necesare
Ingrediente
- 175 g maia naturală 100% hidratare
- 350 g apă plată sau filtrată
- 250 g făină albă tip 650
- 250 g făină integrală
- 12 g sare neiodată
- 20 g fulgi de ceapă deshidratată
opţional
Instrucțiuni de preparare
- Dizolvaţi maiaua în apă, apoi încorporaţi cele două tipuri de făină. Puteţi face acest lucru direct în vasul robotului dacă aveţi, sau într-un vas mai larg în care să puteţi frământa. Lăsaţi amestecul să se odihnească timp de 30 de minute. Etapa se numeşte autoliză şi ajută la formarea glutenului.
- Presăraţi fulgii de ceapă, sarea şi frământaţi cam 7-8 minute la robot sau 10-12 minute la mână. Veţi avea un aluat moale, umed dar legat şi elastic.
- Puneţi aluatul într-o cutie de plastic cu capac unsă în prealabil cu foarte puţin ulei.
- Lăsaţi aluatul să dospească 2,5 ore la temperatura camerei.
- In acest timp, la intervale de 50 de minute aplicaţi de 2 ori tehnica Stretch & Fold de împăturire a aluatului, direct în cutie.
- Puneţi făină pe blatul de lucru şi răsturnaţi aluatul. Daţi o primă formă aluatului, rotund sau oval, după cum doriţi să fie pâinea. Presăraţi cu aluatul cu puţină faină, acoperiţi-l cu un prosop şi lăsaţi-l să se odihnească 20 de minute ca să se relaxeze glutenul.
- După cele 20 de minute dati forma finală pâinii.
- Presăraţi seminţele de susan pe blatul de lucru şi rulaţi partea superioară a pâinii peste seminţe, apoi aşezaţi-o cu sigiliul în sus în baneton sau într-o formă de dospit în care aţi pus în prealabil o pânză de in bine înfăinată.
- Bagaţi forma într-o pungă de plastic şi lăsaţi-o încă o oră la temperatura camerei.
- Introduceţi forma (cu tot cu pungă) la frigider pentru 8-10 ore.
- Cu o oră înainte să coaceţi pâinea, aprindeţi cuptorul la temperatura maximă (240-250 de grade) şi puneţi pe fundul cuptorului o tavă metalica în care aţi turnat cam 500 ml de apă.
- Tot acum scoateți banetonul din frigider și din pungă și lăsați aluatul să stea la temperatura camerei până se încinge bine cuptorul.
- Răsturnaţi pâinea în tava tapetată cu hârtie de copt, crestaţi-o cu o lamă (sau cutter, sau un cuţit foarte bine ascuţit) şi băgaţi-o în cuptorul plin de aburi pentru 15 minute.
- După 15 minute deschideţi foarte repede uşa cuptorului și scoateţi tava cu apă.
- Reduceţi temperatura la 220 de grade şi coaceti pâinea în continuare înca 30-35 de minute până când sună a copt dacă o ciocăniţi cu unghia pe partea de jos.
- Stingeţi focul, deschideţi uşa cuptorului şi mai lăsaţi pâinea în cuptor încă 5 minute, apoi o scoateţi pe un grătar şi o lăsaţi să se răcească complet înainte de a o tăia.
- Păstraţi pâinea înfăşurată într-un prosop de bumbac sau într-o pungă de hârtie.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nu uitați să hrăniți maiua care v-a rămas și să o păstrați la frigider pentru o nouă pâine. Vedeți în clipul de mai jos cum procedez eu.
Violeta a zis
Oh, dear-dear,
:)) imi place, maxim, cat de "pretentioasa" ai devenit cu painea de la frantzuji - eu as 'traduce' si altfel pretentia ta: ai facut, tu cu mana, mintea si sufletul din tine si cu toata asteptarea si emotia si bucuria fiintei tale - paine, adica PAINE! stii CE ai pus in ea, stii CAT timp e necesar (optim) si, mai ales, ai aflat CUM este GUSTUL si cum TREBUIE sa fie painea ce se 'naste' din toate - si da, urmarea e fireasca - ai evoluat la o justificata pretentie! 🙂
Te rog sa ma crezi ca eu, fara sa am performantele tale, acum cand imi fac insami painea, nu as avea nici un strop de incredere in orice brutarie, poate dac-as asista la tot procesul prin care trec si eu 🙂
Toate bune, cu bine,
Vio__
Iuliana a zis
Scuze ca raspund cu intarziere, sunt pe drumuri de munte 🙂
Fac ce fac si dau peste cate un restaurant care se lauda ca face paine cu maia. Cred ca aveai mare dreptate in primul tau mesaj...se pare ca e o moda si ca unii profita de ea.
Am comandat, asadar, la un restaurant paine cu maia la masa. 7 lei/ 120 grame. Hmm...ok, o data e vacanta, zic!
Doar ca zau, nu vreau sa vorbesc cu pacat, dar daca nu scria in meniu negru pe alb ca e paine cu maia, puteam sa bag mana in foc ca e franzela de la cea mai jalnica brutarie. Uscata, aerata, cu o coaja subtire si casanta. Nici vorba de gustul ala al painii de tara, de textura pe care o stim, de miez, de greutate, de gaurele multe si neregulate...era asa, o pufosenie, un burete.
Am fost foarte bulversata. Bine, stiu ca fiecare reteta de paine iese altfel, ca nu toate sunt usor umede si mari si grele ca ale mele, ca in functie de cum o dospesti gaurelele alea arata altfel, dar totusi, chiar asa??? Cu maia sau cu drojdie, indiferent cu ce-ar fi fost, aia era o paine de proasta calitate. Pacat!
Violeta a zis
Uuuff, de ce ma intristez cand am dreptate?... Trebuia sa dai numele acelui restaurant, e o rusine! Si sa te si pretinzi cu pretentii!
Tu stii mai bine ca mine, dar mai citesc si eu, asa, mai greu, pe litere ;)) , ca un restaurant buun!, care se respecta, se recomanda prin 3 lucruri - painea, pe care trebuie sa o faca in bucataria proprie, vinul si cafeaua, aceasta din urma fiind impresia de final pe care o iei cu tine cand pleci din locatie!
Am vazut pe unde ai haladuit, sa-ti fie de bine!
Iuli draga, sa stii ca nu ma despart f usor de painea mea... o particica din sufletul meu e acolo, in fiecare paine! Dar..., ai mei nu mai sunt - toti, tata, mama, frate, bunici - imi pare asa de rau ca nu pot sa impart cu ei painea pe care o fac cu atata drag... si-o impart pt sufletele lor (dac-o fi ceva in asta, nu stiu... mama era din Ardeal, acolo nu se face coliva, eu ii fac..)
Gata.
Toate bune, cu bine si cu drag,
Violeta__
PS - te asteapta, de muuult, un e-mail in adresa indicata, pe care ne-am mai scris; inteleg ca esti superocupata, ca suntem in 'era facebook, insta, etc.. ca pt bunul mers al blogului acestea sunt prioritare... si totusi... cele de mai sus n-as fi dorit sa le pun public.. cred ca am sa te anunt - aici pe blog - ca iti scriu pe e-mail, daca-mi permiti, desigur..
te pup, papa 🙂
Iuliana a zis
Ups! Am verificat acum si nu am nici un e-mail de la tine recent. Ultimul e din noiembrie, cel cu cozonacii. Drept e ca uneori chestiunile astea tehnice imi joaca feste. Mai ales daca activez internetul pe mobil, uneori e-mailurile care vin acolo nu le mai gasesc pe laptop. Daca mi-ai scris in perioada cat am fost plecata e posibil sa il fi pierdut. Mii de scuze, n-a fost cu intentie! Te rog, mai trimite inca o data e-mailul cu pricina.
In general, adica daca sunt acasa, nu patesc de-astea. Verific, raspund, incerc sa fac totul la timp iar e-mailurile si comentariile, cand omul isi face timp sa imi scrie mie, personal, mi-s cele mai dragi si au prioritate in fata oricarei alte activitati.
Vorbim asadar, mai multe pe e-mail 🙂
Pup!
Violeta a zis
desigur, Doamna este servita, am retrimis, e din 29 nov, dupa cel cu cozonaci, ca nu te deranjam in vacanta, mai draga 🙂
O seara buna, Iuliana, La multi ani pt maine, daca e cazul de Sf Ioan!
papa 🙂
Violeta__
Violeta a zis
Buna noapte 🙂
uite ca nu dorm, imi pregatesc painea pt maine, adica azi, vad 🙂
Ma gandesc... cum o sa ajungi, tu, regina incoronata a painii si cum o sa ma laud eu pe tot netul ca detin o premiera mondiala! sst, e secret, inca nu pot sa spun 🙂
Painea arata fa-bu-los! O mananci din ochi, zau, felicitari!
What's next? E la suivante? 🙂
Toate bune, cu bine si cu drag,
Violeta 🙂
Iuliana a zis
Keep the secret! :)))
Eu am copt ieri 2 paini integrale, simple. Una am congelat-o sa vad cum se comporta. E prima data cand fac asta, pana acum am refuzat ideea, dar se intampla sa am o perioada foarte aglomerata si am devenit dependenta de gustul painii mele, nu vreau sa mai cumpar. Nici aia de la brutaria frantuzeasca nu-mi mai place :))
Dar am planuri mari pentru painea urmatoare, sa vedem ce iese. Inca studiez formula, ca nu cred ca mai merge cu 1:2:3
Imbratisari!
Violeta a zis
Draga July :),
tot sapt trecuta am avut si eu un schwung si am copt 2 paini, una 'normala', sau comuna 🙂 si a 2-a zi, imi statea gandul doar la paine cu ceapa, de la tine si la cu cartofi... n-am facut pana acum; cum nu am gasit fulgi de ceapa, am recurs la ceapa caramelizata (am intrebat-o pe Anca) si m-am gandit sa combin cele doua variante : paine cu cartofi si cu ceapa... nu m-a dat pe spate 🙁 , ma rog, merge... noroc ca am gandit 'asociativ' 😉 : cartoful merge cu chimen si atat cartoful cat si ceapa merg cu cimbru, asa ca a iesit o combinatie de acceptat, n-o regret :), dar o voi repeta candva...
Si pomenindu-ma eu, singura, cu 2 paini, am pus la congelator cate 1/2 din fiecare si nu e prima data - cand o decongelezi e ca noua, nu-ti face griji...
Apropos, eu n-am mai cumparat paine din februarie!!! Si ma simt excelent, mai ales psihic si sufleteste, imi pare ca-mi fac datoria crestineasca; si pt ca mi s-a ingaduit sa cunosc aceasta bucurie, o impart - am facut paine, si am daruit-o, pt vecinele de pe scara, pt tanti de la chioscul de ziare, pt fetele de la cateva magazinase de langa bloc... sunt fericita cand fac paine 🙂
Cu bine si cu drag,
Violeta__
Iuliana a zis
Paine cu cartofi inca nu am facut. Am cumparat acum vreo 2-3 saptamani una de la brutaria frantuzeasca. Era cu bucati mari de cartofi si nu stiu de ce nu mi-a placut. M-am si gandit ca eu sigur as face-o mai buna :)))) Cred ca am devenit cam increzuta :))))
Intre timp am consumat painea congelata si e chiar foarte buna, nu ma asteptam sa fie chiar ca noua, sa nu se simta deloc diferenta.
Eu impart painea doar cu parintii mei...deocamdata. Lor le place. Dar am adus la serviciu si mi-a spus o colega ca nu-i place, e prea umeda, prea densa, prea nu stiu cum, ei ii plac alea pufoase. M-a descurajat cumva si parca am retineri sa mai daruiesc paine. Ma tem ca nu va fi apreciata. Normal, daca lumea e obisnuita cu buretele feliat...din asta cu maia trebuie sa musti mai zdravan, sa mesteci, e greu, nu e ca franzela de 80 de bani care ti se topeste in gura, deh!...
Imbratisari! <3