Ei bine, azi sunt plină de surprize! Nu am pentru voi o reţetă, ci vreau să vă lansez o provocare: economiseşte până la sfârşitul anului 1400 Ron!
Cu siguranţă simţiţi şi voi că trăim din nou vremuri cam tulburi şi nesigure. Unele sisteme se clatină din nou, iar specialiştii ne tot avertizează cu privire la o nouă criză economică care ne pândeşte după colţ. Nu e cazul să ne panicăm, nici să luăm lucrurile în tragic, dar poate că este momentul să devenim puţin mai atenţi la cheltuieli şi mai economi.
De aceea provocarea mea se referă la economisire, la limitarea risipei în bucătărie, la stoparea cheltuielilor inutile, la cumpărături făcute organizat şi la alte aspecte care să ne ajute să gestionăm cât mai eficient bugetul familiei. Şi cum un astfel de demers nu poate avea succes decât dacă este aplicat consecvent, pe termen lung, provocarea mea se va întinde practic pe tot parcursul anului.
Ştiu că unii dintre voi o citesc pe prietena mea, Iulia, autoarea blogului Economisim.info. Specialitatea, sau mai bine spus talentul ei, este să îi ajute pe oameni să economisească. La Iulia veţi găsi foarte multe idei, sfaturi şi suport pe această temă. Tot de la ea a pornit şi provocarea de azi, care este de fapt o formă de economisire prin care la sfârşitul anului, când vom sparge puşculiţele, vom constata că am strâns fără prea mare efort aproape 1400 Ron.
Cu banii ăștia putem face o mulţime de lucruri, nu-i aşa? Gândiţi-vă doar că în acest fel scăpăm de stresul cheltuielilor mari de sărbători şi al cadourilor de Crăciun. Sau putem merge cu familia într-o mini-vacanţă la săniuş, sau ne putem schimba canapeaua veche...sau orice altceva. Sună bine, nu-i aşa? Haideţi să vedem concret care este mecanismul.
Provocarea anului 2018 - economisim până în decembrie 1400 Ron
Ideea este de a strânge o anumită sumă de bani în 52 de săptămâni, câte sunt până la sfârşitul anului. Cum putem face acest lucru? Punând deoparte, în fiecare săptămână, o sumă la alegere. Provocarea are 3 variante iar voi o puteţi alege pe cea care vi se potriveşte cel mai bine:
- sume crescătoare - începem cu o sumă mică, să zicem 1 leu, pe care o creştem în fiecare săptămână cu încă un leu. În acest fel, ajungem ca în luna decembrie să punem în puşculiţă aproximativ 50 lei/săptămână.
- sume descrescătoare - începem cu o sumă mare, de 52 lei şi descreştem săptămânal, ajungând ca în noiembrie-decembrie să punem în puşculiţă sume mici, de 2-3 lei.
- sume egale - pe tot parcursul anului, în fiecare săptămână punem în puşculiţă aceeaşi sumă, să zicem 27 lei.
În oricare dintre variante, dacă suntem consecvenţi şi nu spargem puşculiţa înainte de vreme, vom strânge până la sfârşitul anului 1400 Ron, sau poate chiar mai mult, după posibilitățile fiecăruia.
Iulia explică mai bine decât mine mecanismul şi avantajele/dezavantajele fiecărei variante. Are chiar şi un tabel din care rezultă foarte clar sumele puse în puşculiţă şi suma finală. Găsiţi explicaţiile ei aici: Provocarea de 52 de săptămâni în 2018: economisește fără efort 1400 de lei.
Eu am decis că voi merge pe varianta a 3-a, cea a sumelor fixe în fiecare săptămână. Rotunjind puţin sumele, asta ar însemna că lunar voi pune la puşculiţă 120 Ron iar la sfârşitul anului voi avea 1440 Ron. Ce-mi propun să fac cu ei? Să cumpăr un obiectiv macro pentru camera foto pe care sper să îl prind la ofertă de Black Friday. Un moft care altfel e cam scump, dar pentru care iată, sunt dispusă să fiu econoamă și disciplinată un an întreg 🙂
Economie în bucătărie
Ca să ne fie tuturor mai uşor să ducem provocarea la bun sfârşit, m-am gândit să inaugurez o serie de articole care se va numi "Economie în bucătărie". Dacă acceptaţi provocarea, atunci articolele despre economia pe care o putem face în bucătărie vă vor fi de mare ajutor pe tot parcursul anului, veţi vedea!
Articolele vor fi lunare şi sper să vă ajute să nu umblați la pușculiță înainte de vreme și să vă menţineţi determinaţi în a face economii (și) în bucătărie. Îmi doresc să reuşesc să vă motivez în a găsi voi înşivă soluţii mai bune de gestionare a lucrurilor, astfel încât nici să nu simţiţi că vă lipsesc sumele pe care le veţi pune lunar în puşculiţă. Așadar, stați pe aproape!
Aici puteți citi următorul articol din această serie: Economie în bucătărie - despre pușculițe și obiective 🙂
Cine se alătură provocării? Sunt curioasă ce varianta ați ales. Sper să ne adunăm cât mai multi, să ne încurajam, să schimbăm impresii pe parcursul anului și să ne bucurăm împreună la final de an, atunci când vom sparge pușculițele! 🙂
monica a zis
Iuliana vin si eu in proiectul tau.
Nu stiu inca ce metoda de economie voi alege (probabil o cale de mijloc, pentru ca asa cum am spus, salariul meu e fix si e impartit ) insa cu siguranta economii voi face . Mă voi lăuda cu borcanul la final de decembrie.
Deocamdata am scris un articol cu câteva sfaturi
https://furnicutzabucatar.blogspot.ro/2018/01/economie-in-buctarie-idei-solutii.html
Iuliana a zis
Ma bucur mult, Monica! Spor la economisit si puscuita cat mai plina iti doresc! 🙂
Merg sa citesc articolul tau. Pup!
Catalina Sora a zis
Eu am ales o alta varianta si anume iau cateva saptamani cu sume mici si un sau doua cu sume mari in fiecare luna ) de exemplu 1,2,3,4,5,52,51 ) Un fel de combinatie intre ele 🙂 Desi tentanta este si varianta trei cea cu suma fixa
Iuliana a zis
Mi se pare super interesanta si varianta ta! Mai ales ca iti poti alege formula/saptamanile in functie de ziua sau zilele de salariu. De exemplu daca iei salariul de 2 ori pe luna, in saptamanile alea sa pui mai mult. In celelalte doua pui mai putin. Chiar e o idee excelenta! Multumim ca ai impartasit-o cu noi. Mult succes, Catalina!
Carmen a zis
Foarte interesantă ideea.
Trebuie să-mi iau întâi o puşcliţă la care să nu pot umbla. 🙂
Apoi mă hotărăsc ce variantă de economisire aleg.
Mulţumiri.
Iuliana a zis
Daaaa, e musai sa avem o pusculita blindata, altfel se ivesc multe ocazii cand vom dori sa ne "imprumutam" din pusculita :))
Ma bucur ca te alaturi provocarii. Mult succes, Carmen! Sa mai treci pe aici sa ne spui cum merge 🙂
Violeta a zis
Bonjour (toujour):)
la ce ma gandeam azi-noapte? cum o sa fac, eu, economie la... economie?:))
Noroc, cu primavara asta de ianuarie - Gerar, deh.. mai stii? "e primavara in ianuarie, la,la..," - Ilinca Cerbacev(a) :))
daaa, am un elefant in memorie 🙂
Si nu am intrebat, Iuliana draga, daca imi este permis 'slalomul' de care am pomenit?
Anyway, I'll keep an eye on this.
Duminica frumoasa, bye, 🙂
Violeta__
Iuliana a zis
Draga mea, iti este permisa orice formula, numai sa economisesti constant si sa nu umbli sub nici un motiv la pusculita pana in decembrie! Promiti? :)) De aceea e recomandata o pusculita capsulata, sigilata, blindata. De exemplu un borcan cu capac gaurit pe care sa il sigilezi cumva, cu silicon, cu super glue, cu orice. Cu borcanul e fain ca si vezi banutii cum se aduna acolo si parca te motiveaza sa vezi gramajoara aia tot mai mare. In decembrie spargi borcanul si gata, dar pana atunci nu-ti lasa nici o portita prin care sa poti umbla in el!
Dia a zis
Foarte util articolul tau! Imi plac mult ideile expuse! iar acum, sa povestesc putin si ce fac eu: sunt tipul de om care nu cumpara nimic daca nu are realmente nevoie de el (indiferent daca vorbim despre haine, cosmetice, mancare, etc.). Nu din excentiricitate ori zgarcenie, ci pentru ca ma impiedic de lucrurile neutilizate si-mi pare rau de ele--ar fi putut ajunge la cineva care sa le pretuiasca! Si mai am o tactica de economisire a banilor: tot maruntul care imi ramane in urma cumparaturilor il pun departe. Asa ajung la sfarsitul lunii, de ex., sa strang sume frumusele. Inca nu l-am pastrat tot anul pana acum, dar ar fi o idee!
Te pup si iti doresc sa ai un an asa cum l-ai visat!
Iuliana a zis
Multumesc, Dia! Un 2018 frumos si tie!
Eu recunosc ca sunt mai "mana sparta", cum se zice. Mai scap in cosul de cumparaturi si lucruri...hai sa nu le zic chiar inutile, dar nu neaparat utile in momentul respectiv.
Cu maruntisul candva procedam si eu la fel, dar de cand platesc mai mult cu cardul peste tot, nici maruntisul nu mai e ce-a fost! :))
Sper sa intri si tu in joc si te astept sa-mi spui cum se ingreuneaza pusculita de la o luna la alta 🙂
Pup si eu!
Mariana Iacob a zis
Eu aleg varianta nr.2, începem de luni sau azi e ziua din prima săptămână din cele 52?
Iuliana a zis
Ideea provocarii este saptamanala, deci ar trebui pusa suma aleasa in fiecare saptamana. Asta fiind prima saptamana din an, ar trebui sa apara in pusculite si primii banuti 🙂
Totusi, am mai multe prietene care considera mai comod sa puna in pusculita intreaga suma o singura data pe luna.
Depinde cum e mai usor pentru fiecare, pana la urma important e sa economisim constant si sa fim corecti cu noi insine.
Iti doresc mult succes, Mariana! Sa mai treci pe aici sa ne spui cum merge.
Violeta a zis
(Hi, bine ca te-ai adunat de pe drumuri, ca bantuiam de colo, colo - cand aici, cand pe instagram - la panda, sa 'te vad' - ca mi-a fost dor, na) 🙂
La multi ani!, iti doresc sa ai un an care sa-ti mearga la suflet! 🙂
Nu am citit-o, inca, pe Iulia, dar imi place ideea si daca mi se permite, eu neavand un blog, m-as prinde si eu in hora lansata, mai ales ca mi-ar prinde excelent!
Cred ca va trebui sa fac un slalom printre variante, caci: venitul meu este unul destul de limitat, de austeritate "dupa buget, coane Fanica"; suntem in iarna si costurile aferente, cu toata economia mea - deja - la incalzire, sunt ridicate, in consecinta, functie de economia la caldura, voi incepe cu varianta 1, apoi, cand voi fi mai 'in bani' - varianta 3.
Spune tu, ti s-a-ntamplat, candva, sa te preocupe ceva, sa cauti un anume raspuns si deodata, ori la un post de radio, ori butonand telecomanda, ori in presa, sa gasesti - fix - raspunsul, solutia? Mie, DA! Chiar ma gandeam la asa ceva, o economisire cumva, iar acum, cu 'hora' asta extinsa, poate fi mai usor - "unde-s doi, puterea creste" - nu?
So, merci Iuliana (implicit, Iulia), ce zici, ma primesti?
Toate bune, cu drag,
Violeta__
Iuliana a zis
Tii, ce bine ca ai aparut! Si mie mi-a fost dor de tine, na c-am zis-o! :))
La multi ani, draga Vio! Sa ai un 2018 frumos, linistit si plin de bucurii.
Nu trebuie sa ai blog ca sa participi la provocare. Trebuie doar sa vrei. Iar la capitolul vointa stiu eu ca tu stai excelent, ca doar faci paine de casa, ceea ce nu e putin lucru! 🙂
Daca nu o stii inca pe Iulia, iti recomand sa ii faci o vizita pe blog si sa scotocesti prin articole, la idei de economisire. Fata asta, nu ca e prietena mea, dar a reusit sa ma aduca chiar si pe mine pe linia de plutire cu finantele, intr-o vreme cand nu credeam ca mai vad curand luminita de la capatul tunelului. Pur si simplu atmosfera de pe blogul ei si comunitatea pe care a creat-o e foarte motivanta. Sa citesti si comentariile! Prinde tare bine la moral sa discuti cu oameni care au si ei acelasi buget limitat, aceleasi probleme, facturi si cheltuieli ca noi toti, sa faci schimb de idei si de solutii. O sa-ti placa!
Imbratisari! Sa mai vii!
vavaly a zis
eu am ales varianta 3 a Iuliei si sunt curioasa si la economia in bucatarie desi nu pot spune ca sunt vreo risipitoare. demulte ori in anul ce a trecut am reusit sa trecem cu bine peste cate o saptamana cu un buget f mic,apeland doar la rezerve.
sunt cu ochii pe articole 🙂
Iuliana a zis
Hei, ma bucur ca esti aici! Poate strangem impreuna mai multe idei bune care sa ne ajute la economisit.
Si eu tot varianta 3, mi se pare mai usor de tinut pentru ca nu trebuie sa calculez nimic :))
Spor la economisit! Sa ne spui cum merge.