Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • Tort unguresc de clătite în straturi, cu cremă de cacao – felie servită pe farfurie albă
    Tort de clătite cu cacao – rețeta ungurească de clătite „alunecate” cum n-ai mai mâncat!
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
Acasă » Articole utile

Economie în bucătărie - provocarea anului 2018

Publicat la 5 ianuarie 2018 de Iuliana Sbîrnea - 16 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

2 shares

Ei bine, azi sunt plină de surprize! Nu am pentru voi o reţetă, ci vreau să vă lansez o provocare: economiseşte până la sfârşitul anului 1400 Ron!

Cu siguranţă simţiţi şi voi că trăim din nou vremuri cam tulburi şi nesigure. Unele sisteme se clatină din nou, iar specialiştii ne tot avertizează cu privire la o nouă criză economică care ne pândeşte după colţ. Nu e cazul să ne panicăm, nici să luăm lucrurile în tragic, dar poate că este momentul să devenim puţin mai atenţi la cheltuieli şi mai economi.

De aceea provocarea mea se referă la economisire, la limitarea risipei în bucătărie, la stoparea cheltuielilor inutile, la cumpărături făcute organizat şi la alte aspecte care să ne ajute să gestionăm cât mai eficient bugetul familiei. Şi cum un astfel de demers nu poate avea succes decât dacă este aplicat consecvent, pe termen lung, provocarea mea se va întinde practic pe tot parcursul anului.

Ştiu că unii dintre voi o citesc pe prietena mea, Iulia, autoarea blogului Economisim.info . Specialitatea, sau mai bine spus talentul ei, este să îi ajute pe oameni să economisească. La Iulia veţi găsi foarte multe idei, sfaturi şi suport pe această temă. Tot de la ea a pornit şi provocarea de azi, care este de fapt o formă de economisire prin care la sfârşitul anului, când vom sparge puşculiţele, vom constata că am strâns fără prea mare efort aproape 1400 Ron.

Cu banii ăștia putem face o mulţime de lucruri, nu-i aşa? Gândiţi-vă doar că în acest fel scăpăm de stresul cheltuielilor mari de sărbători şi al cadourilor de Crăciun. Sau putem merge cu familia într-o mini-vacanţă la săniuş, sau ne putem schimba canapeaua veche...sau orice altceva. Sună bine, nu-i aşa? Haideţi să vedem concret care este mecanismul.

Economie în bucătărie
Sursa foto: https://pixabay.com

Provocarea anului 2018 - economisim până în decembrie 1400 Ron

Ideea este de a strânge o anumită sumă de bani în 52 de săptămâni, câte sunt până la sfârşitul anului. Cum putem face acest lucru? Punând deoparte, în fiecare săptămână, o sumă la alegere. Provocarea are 3 variante iar voi o puteţi alege pe cea care vi se potriveşte cel mai bine:

  1. sume crescătoare -  începem cu o sumă mică, să zicem 1 leu, pe care o creştem în fiecare săptămână cu încă un leu. În acest fel, ajungem ca în luna decembrie să punem în puşculiţă aproximativ 50 lei/săptămână.
  2. sume descrescătoare - începem cu o sumă mare, de 52 lei şi descreştem săptămânal, ajungând ca în noiembrie-decembrie să punem în puşculiţă sume mici, de 2-3 lei.
  3. sume egale - pe tot parcursul anului, în fiecare săptămână punem în puşculiţă aceeaşi sumă, să zicem 27 lei.

În oricare dintre variante, dacă suntem consecvenţi şi nu spargem puşculiţa înainte de vreme, vom strânge până la sfârşitul anului 1400 Ron, sau poate chiar mai mult, după posibilitățile fiecăruia.

Iulia explică mai bine decât mine mecanismul şi avantajele/dezavantajele fiecărei variante. Are chiar şi un tabel din care rezultă foarte clar sumele puse în puşculiţă şi suma finală. Găsiţi explicaţiile ei aici: Provocarea de 52 de săptămâni în 2018: economisește fără efort 1400 de lei.

Eu am decis că voi merge pe varianta a 3-a, cea a sumelor fixe în fiecare săptămână. Rotunjind puţin sumele, asta ar însemna că lunar voi pune la puşculiţă 120 Ron iar la sfârşitul anului voi avea 1440 Ron. Ce-mi propun să fac cu ei? Să cumpăr un obiectiv macro pentru camera foto pe care sper să îl prind la ofertă de Black Friday. Un moft care altfel e cam scump, dar pentru care iată, sunt dispusă să fiu econoamă și disciplinată un an întreg 🙂

Economie în bucătărie

Economie în bucătărie
Sursa foto: https://pixabay.com

Ca să ne fie tuturor mai uşor să ducem provocarea la bun sfârşit, m-am gândit să inaugurez o serie de articole care se va numi "Economie în bucătărie". Dacă acceptaţi provocarea, atunci articolele despre economia pe care o putem face în bucătărie vă vor fi de mare ajutor pe tot parcursul anului, veţi vedea!

Articolele vor fi lunare şi sper să vă ajute să nu umblați la pușculiță înainte de vreme și să vă menţineţi determinaţi în a face economii (și) în bucătărie. Îmi doresc să reuşesc să vă motivez în a găsi voi înşivă soluţii mai bune de gestionare a lucrurilor, astfel încât nici să nu simţiţi că vă lipsesc sumele pe care le veţi pune lunar în puşculiţă. Așadar, stați pe aproape!

Aici puteți citi următorul articol din această serie: Economie în bucătărie - despre pușculițe și obiective 🙂

Cine se alătură provocării? Sunt curioasă ce varianta ați ales. Sper să ne adunăm cât mai multi, să ne încurajam, să schimbăm impresii pe parcursul anului și să ne bucurăm împreună la final de an, atunci când vom sparge pușculițele! 🙂

Spor la economie în bucătărie, va doresc!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • ilustratie articol cu 5 Idei de Meniu Sănătos și Echilibrat
    5 Idei de Meniu Sănătos și Echilibrat - Rețete Rapide și Calorii
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
2 shares

Comentarii

  1. monica a zis

    ianuarie 10, 2018 at 3:11 pm

    Iuliana vin si eu in proiectul tau.
    Nu stiu inca ce metoda de economie voi alege (probabil o cale de mijloc, pentru ca asa cum am spus, salariul meu e fix si e impartit ) insa cu siguranta economii voi face . Mă voi lăuda cu borcanul la final de decembrie.

    Deocamdata am scris un articol cu câteva sfaturi

    https://furnicutzabucatar.blogspot.ro/2018/01/economie-in-buctarie-idei-solutii.html

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      ianuarie 10, 2018 at 3:16 pm

      Ma bucur mult, Monica! Spor la economisit si puscuita cat mai plina iti doresc! 🙂
      Merg sa citesc articolul tau. Pup!

      Răspunde
  2. Catalina Sora a zis

    ianuarie 07, 2018 at 10:02 am

    Eu am ales o alta varianta si anume iau cateva saptamani cu sume mici si un sau doua cu sume mari in fiecare luna ) de exemplu 1,2,3,4,5,52,51 ) Un fel de combinatie intre ele 🙂 Desi tentanta este si varianta trei cea cu suma fixa

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      ianuarie 07, 2018 at 5:37 pm

      Mi se pare super interesanta si varianta ta! Mai ales ca iti poti alege formula/saptamanile in functie de ziua sau zilele de salariu. De exemplu daca iei salariul de 2 ori pe luna, in saptamanile alea sa pui mai mult. In celelalte doua pui mai putin. Chiar e o idee excelenta! Multumim ca ai impartasit-o cu noi. Mult succes, Catalina!

      Răspunde
  3. Carmen a zis

    ianuarie 06, 2018 at 8:20 am

    Foarte interesantă ideea.

    Trebuie să-mi iau întâi o puşcliţă la care să nu pot umbla. 🙂
    Apoi mă hotărăsc ce variantă de economisire aleg.

    Mulţumiri.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      ianuarie 06, 2018 at 8:25 am

      Daaaa, e musai sa avem o pusculita blindata, altfel se ivesc multe ocazii cand vom dori sa ne "imprumutam" din pusculita :))
      Ma bucur ca te alaturi provocarii. Mult succes, Carmen! Sa mai treci pe aici sa ne spui cum merge 🙂

      Răspunde
      • Violeta a zis

        ianuarie 07, 2018 at 12:21 pm

        Bonjour (toujour):)
        la ce ma gandeam azi-noapte? cum o sa fac, eu, economie la... economie?:))
        Noroc, cu primavara asta de ianuarie - Gerar, deh.. mai stii? "e primavara in ianuarie, la,la..," - Ilinca Cerbacev(a) :))
        daaa, am un elefant in memorie 🙂
        Si nu am intrebat, Iuliana draga, daca imi este permis 'slalomul' de care am pomenit?
        Anyway, I'll keep an eye on this.
        Duminica frumoasa, bye, 🙂
        Violeta__

        Răspunde
        • Iuliana a zis

          ianuarie 07, 2018 at 5:35 pm

          Draga mea, iti este permisa orice formula, numai sa economisesti constant si sa nu umbli sub nici un motiv la pusculita pana in decembrie! Promiti? :)) De aceea e recomandata o pusculita capsulata, sigilata, blindata. De exemplu un borcan cu capac gaurit pe care sa il sigilezi cumva, cu silicon, cu super glue, cu orice. Cu borcanul e fain ca si vezi banutii cum se aduna acolo si parca te motiveaza sa vezi gramajoara aia tot mai mare. In decembrie spargi borcanul si gata, dar pana atunci nu-ti lasa nici o portita prin care sa poti umbla in el!

          Răspunde
  4. Dia a zis

    ianuarie 05, 2018 at 9:54 pm

    Foarte util articolul tau! Imi plac mult ideile expuse! iar acum, sa povestesc putin si ce fac eu: sunt tipul de om care nu cumpara nimic daca nu are realmente nevoie de el (indiferent daca vorbim despre haine, cosmetice, mancare, etc.). Nu din excentiricitate ori zgarcenie, ci pentru ca ma impiedic de lucrurile neutilizate si-mi pare rau de ele--ar fi putut ajunge la cineva care sa le pretuiasca! Si mai am o tactica de economisire a banilor: tot maruntul care imi ramane in urma cumparaturilor il pun departe. Asa ajung la sfarsitul lunii, de ex., sa strang sume frumusele. Inca nu l-am pastrat tot anul pana acum, dar ar fi o idee!
    Te pup si iti doresc sa ai un an asa cum l-ai visat!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      ianuarie 05, 2018 at 10:05 pm

      Multumesc, Dia! Un 2018 frumos si tie!
      Eu recunosc ca sunt mai "mana sparta", cum se zice. Mai scap in cosul de cumparaturi si lucruri...hai sa nu le zic chiar inutile, dar nu neaparat utile in momentul respectiv.
      Cu maruntisul candva procedam si eu la fel, dar de cand platesc mai mult cu cardul peste tot, nici maruntisul nu mai e ce-a fost! :))
      Sper sa intri si tu in joc si te astept sa-mi spui cum se ingreuneaza pusculita de la o luna la alta 🙂
      Pup si eu!

      Răspunde
  5. Mariana Iacob a zis

    ianuarie 05, 2018 at 6:50 pm

    Eu aleg varianta nr.2, începem de luni sau azi e ziua din prima săptămână din cele 52?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      ianuarie 05, 2018 at 8:13 pm

      Ideea provocarii este saptamanala, deci ar trebui pusa suma aleasa in fiecare saptamana. Asta fiind prima saptamana din an, ar trebui sa apara in pusculite si primii banuti 🙂
      Totusi, am mai multe prietene care considera mai comod sa puna in pusculita intreaga suma o singura data pe luna.
      Depinde cum e mai usor pentru fiecare, pana la urma important e sa economisim constant si sa fim corecti cu noi insine.
      Iti doresc mult succes, Mariana! Sa mai treci pe aici sa ne spui cum merge.

      Răspunde
      • Violeta a zis

        ianuarie 05, 2018 at 9:28 pm

        (Hi, bine ca te-ai adunat de pe drumuri, ca bantuiam de colo, colo - cand aici, cand pe instagram - la panda, sa 'te vad' - ca mi-a fost dor, na) 🙂
        La multi ani!, iti doresc sa ai un an care sa-ti mearga la suflet! 🙂
        Nu am citit-o, inca, pe Iulia, dar imi place ideea si daca mi se permite, eu neavand un blog, m-as prinde si eu in hora lansata, mai ales ca mi-ar prinde excelent!
        Cred ca va trebui sa fac un slalom printre variante, caci: venitul meu este unul destul de limitat, de austeritate "dupa buget, coane Fanica"; suntem in iarna si costurile aferente, cu toata economia mea - deja - la incalzire, sunt ridicate, in consecinta, functie de economia la caldura, voi incepe cu varianta 1, apoi, cand voi fi mai 'in bani' - varianta 3.
        Spune tu, ti s-a-ntamplat, candva, sa te preocupe ceva, sa cauti un anume raspuns si deodata, ori la un post de radio, ori butonand telecomanda, ori in presa, sa gasesti - fix - raspunsul, solutia? Mie, DA! Chiar ma gandeam la asa ceva, o economisire cumva, iar acum, cu 'hora' asta extinsa, poate fi mai usor - "unde-s doi, puterea creste" - nu?
        So, merci Iuliana (implicit, Iulia), ce zici, ma primesti?
        Toate bune, cu drag,
        Violeta__

        Răspunde
        • Iuliana a zis

          ianuarie 05, 2018 at 9:56 pm

          Tii, ce bine ca ai aparut! Si mie mi-a fost dor de tine, na c-am zis-o! :))
          La multi ani, draga Vio! Sa ai un 2018 frumos, linistit si plin de bucurii.
          Nu trebuie sa ai blog ca sa participi la provocare. Trebuie doar sa vrei. Iar la capitolul vointa stiu eu ca tu stai excelent, ca doar faci paine de casa, ceea ce nu e putin lucru! 🙂
          Daca nu o stii inca pe Iulia, iti recomand sa ii faci o vizita pe blog si sa scotocesti prin articole, la idei de economisire. Fata asta, nu ca e prietena mea, dar a reusit sa ma aduca chiar si pe mine pe linia de plutire cu finantele, intr-o vreme cand nu credeam ca mai vad curand luminita de la capatul tunelului. Pur si simplu atmosfera de pe blogul ei si comunitatea pe care a creat-o e foarte motivanta. Sa citesti si comentariile! Prinde tare bine la moral sa discuti cu oameni care au si ei acelasi buget limitat, aceleasi probleme, facturi si cheltuieli ca noi toti, sa faci schimb de idei si de solutii. O sa-ti placa!
          Imbratisari! Sa mai vii!

          Răspunde
  6. vavaly a zis

    ianuarie 05, 2018 at 5:04 pm

    eu am ales varianta 3 a Iuliei si sunt curioasa si la economia in bucatarie desi nu pot spune ca sunt vreo risipitoare. demulte ori in anul ce a trecut am reusit sa trecem cu bine peste cate o saptamana cu un buget f mic,apeland doar la rezerve.
    sunt cu ochii pe articole 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      ianuarie 05, 2018 at 8:08 pm

      Hei, ma bucur ca esti aici! Poate strangem impreuna mai multe idei bune care sa ne ajute la economisit.
      Si eu tot varianta 3, mi se pare mai usor de tinut pentru ca nu trebuie sa calculez nimic :))
      Spor la economisit! Sa ne spui cum merge.

      Răspunde

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Tort unguresc de clătite în straturi, cu cremă de cacao – felie servită pe farfurie albă
    Tort de clătite cu cacao – rețeta ungurească de clătite „alunecate” cum n-ai mai mâncat!

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute

  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

x