Primul articol din seria "Economie în bucătărie" plănuisem să fie despre cu totul altceva, adică despre bucătărie. Am primit însă neașteptat de multe comentarii la subiectul ăsta, peste tot: pe Facebook, pe blog, pe e-mail. Provocarea a stârnit mare interes și mare optimism printre cititori, ceea ce m-a bucurat enorm. Dacă ești pentru prima dată pe blogul meu și nu știi despre ce vorbesc, cred că ar trebui să citești mai întâi acest articol: Economie în bucătărie - provocarea anului 2018
Stând de vorba cu voi, am înțeles însă și problemele, temerile și neîncrederea pe care o aveți. De aceea m-am gândit că înainte de a scrie despre cum putem face economii în bucătărie, poate că trebuie să discutăm mai mult despre obiective, motivaţie, dar şi despre partea practică a provocării.
Știu din experienţă că entuziasmul e foarte mare la început, apoi încep să apară piedicile, majoritatea inventate chiar de noi înșine. Uneori fără să ne dăm seama ne punem singuri bariere, ne autosabotăm.
Mi-a scris o cititoare la postarea de pe Facebook că ar vrea să înceapă provocarea, dar nu are cum pentru că...nu găsește pușculiță. Găsise undeva, dar era prea mică. De unde să ia una mai mare? Sesizați ce se întâmplă? Adică....mai amân puţin asta cu economisirea până găsesc ceva pe care să cheltuiesc banii ăia puţini care oricum nu-mi ajung!
Nu mai știm să improvizăm, nu mai reușim să fim creativi și să dăm o nouă viață sau o nouă destinație lucrurilor pe care deja le avem în casă. De exemplu pur și simplu nu ne gândim că am putea găuri capacul vreunui borcan prăfuit care oricum stă degeaba în balcon sau să folosim vreun PET care ar urma să ia calea tomberonului sau o cutie de pantofi goală. Nu, pe astea le aruncăm și cumpăram altceva! Ceva nou, ceva frumos, scump, elegant, inscripţionat... În traducere întâi risipim ce avem, pe urmă cheltuim, scopul final fiind acela de a economisi...
Doamna care mi-a scris era sinceră şi avea o problemă reală, eu o înţeleg. Pur şi simplu nu reuşea să vadă lucrurile dincolo de impediment. Ni se întâmplă asta frecvent, nici nu ne dăm seama! Şi nu a fost singura care a ridicat problema puşculiţei, dar a fost cea care m-a determinat să deschid laptopul şi să scriu dintr-o suflare articolul de azi.
Pentru că nu e prima dată când strâng bani în felul ăsta, o să vă spun ce am făcut eu şi ce trucuri folosesc ca să reuşesc să nu renunţ la provocare până în decembrie.
Puşculiţa
Puşculiţa mea este un borcan simplu, de 800 g. Înainte să devină puşculiţă a fost gazdă pentru nişte gogoşari în oțet 😀 Mi-am rugat soţul să îi găurească capacul, apoi l-am dichisit puţin cu nişte dantelă autoadezivă ca să îl fac prezentabil. Va sta undeva, pe o poliţă pentru că vreau să dau cu ochii de el. Pe de o parte ca să-l văd cum se umple tot mai mult de la lună la lună, pe de altă parte ca să nu uit ce mi-am propus.
Ca să zic drept, ăsta e şi motivul pentru care am preferat un borcan şi nu o cutie sau o puşculiţă clasică: faptul că e transparent şi văd banii cum se adună înauntru. Am mai strâns bani în acest fel şi ştiu că asta mă motivează foarte mult să continui.
Te-aş sfătui să faci tot posibilul să nu-ţi laşi nici o portiţă prin care să poţi umbla la economii până în decembrie! Când îţi meştereşti puşculiţa, pune puţin super glue sau silicon pe marginea capacului, apoi înfiletează-l. Nu îl vei mai putea desface, deci nu te vei mai putea împrumuta de "50 de lei, doar de data asta" 😀 Ca să umbli în borcan va trebui să îl spargi şi poate că asta chiar nu te vei îndura să faci.
Puteţi improviza puşculiţa din orice altceva vă place. De exemplu o cititoare mi-a spus că strânge banii într-un PET, iar o alta într-o trăistuţă de satin roşu legată cu o fundă. Mi-a mai scris cineva de o cutie de carton îmbrăcată în hârtie de cadouri şi mi s-a părut o idee frumoasă. Fiţi inventive şi creative! Abia aştept să îmi scrieţi ideile voastre 🙂
Despre obiective
Ce coincidenţă drăguţă! Obiectivul meu, cel pentru care economisesc este, aşa cum v-am spus...un obiectiv 🙂 Da, îmi doresc un anume obiectiv pentru camera foto. E scump şi e destul de greu de cumpărat altfel, aşa că trebuie să strâng bani dacă îl vreau!
Obiectivul tău care este? Mi-l spui în comentarii? 🙂 Nu, nu merge cu "mai văd eu, mă hotărăsc mai târziu". Asta e o capcană. Trebuie să ai un obiectiv clar, ceva ce îţi doreşti mult şi e greu de obţinut altfel, ceva la care poate nici nu ai îndrăznit să speri pentru că nu vedeai soluţia.
Poate fi o vacanţă de Crăciun la munte, că tot n-ai mai fost demult. Pot fi 2 bilete de avion sau poate fi un robot de bucătărie care să facă o parte din muncă în locul tău. Sau un cuptor electric (nici eu nu am) sau, şi mai util, o maşină de spălat vase. Sau o mobilă nouă în camera copilului. Sau un curs care să îţi deschidă noi perspective, aşa cum a fost pentru mine cursul de fotografie pe care l-am încheiat recent şi care mi-a deschis o lume întreagă. O să scriu şi despre asta curând.
Părerea mea este că trebuie să ştii concret pentru ce faci eforturi şi sacrificii. Fără un scop bine determinat, îţi vei pierde curând interesul pentru puşculiţă şi vei ceda tentaţiilor.
Dacă te poticneşti
Vorbim despre o provocare care se întinde pe 52 de săptămâni. Timp lung. Se va întâmpla la un moment dat să intervină ceva şi să uiţi să pui banii la timp în puşculiţă. Sau să nu poţi efectiv să pui cât ţi-ai propus sau să nu poţi pune deloc o săptămână sau mai mult. Poate că atunci când problemele au trecut, reuşeşti să faci un efort şi să completezi la puşculiţă şi banii din urmă. Va fi greu, ştiu, dar merită să încerci. Dacă totuşi nu se poate, nu te necăji, mergi înainte!
Poate că nu vei mai strânge 1400 de Ron. Poate că vei strânge doar 1200 sau doar 1000. Tot e foarte bine! Orice sumă pusă deoparte îşi găseşte utilitatea şi îţi va aduce bucurii la sfârşitul anului şi mai ales satisfacţia că ai reuşit. Iar anul viitor vei avea deja experienţă şi va fi mai bine. Oricum, dacă te poticneşti şi ai nevoie de încurajări, eu sunt aici. Scrie-mi şi stăm de vorbă, numai nu renunţa! Vei găsi sprijin și pe Economisim.info, site-ul de unde a pornit această provocare. Iulia e mereu acolo plină de sfaturi și idei de economisire 🙂
Să nu renunţi!
Multe dintre cititoare, nepermis de multe, mi-au scris ceva de genul "încerc şi eu, să vedem cât mă ţine" sau "nu ştiu dacă o să reuşesc". Temeri reale şi fireşti. Drumul e lung, până în decembrie parcurgem atâtea luni, anotimpuri, ispite, probleme, nevoi....câte nu apar în decursul unui an! Iar banii ăia din borcan ne vor face cu ochiul de zeci de ori si vor părea rezolvarea tuturor problemelor noastre.
Din experienţă vă spun, că după ce reuşeşti să strângi o sumă consistentă, tentaţia să o foloseşti e şi mai mare. Să zicem că ai ajuns pe la 700 Ron şi ţi s-a stricat maşina de spălat. Va părea o idee foarte bună să foloseşti banii din borcan ca să iei una nouă. Dar dacă nu aveai borcanul ce făceai? Trebuia să găseşti alte soluţii nu-i aşa? Ei, lasă borcanul în pace şi găseşte-le şi acum! Nu renunţa la provocare!
Dacă obiectivul tău e unul care poate fi vizualizat, o canapea, o excursie la Paris sau un cuptor nou, scoate poza la imprimantă şi lipeşte-o cu magnet pe frigider. Sau pune-o pe desktop sau pe ecranul telefonului. Văzând-o în fiecare zi, te vei simţi motivată să faci economii în continuare şi îţi va fi greu să renunţi la ce ţi-ai propus.
Dacă ai copii, implică-i și pe ei în acțiunea asta. Puneți bănuții în pușculiță împreună, calculați împreună cât ați strâns. Învață-i să renunțe la un moft, o ciocolăţică, o bombonică, etc ca să strângeți mai mulţi bani la pușculiță pentru excursia la munte, de exemplu. Va fi o lecție nemaipomenită care le va folosi toată viaţa. Iar tu nu te vei putea lăsă tentată să renunţi ca să nu ii dezamăgești.
În ultimă instanţă, mai ştiu un truc: fă-ţi prietenii, colegii, familia aliaţi în aventura asta. Funcţionează şi la curele de slăbire 😀 Spune-le că ţi-ai propus ca în decembrie să-ţi cumperi maşină de spălat vase. Sau să pleci la Londra, sau orice. Spune-le că strângi bani pentru asta şi fă-ţi un titlu de glorie din a renunţa la ispite de tot felul. Odată făcut public anunţul, îţi va fi greu să dai înapoi sau să îţi justifici insuccesul în faţa prietenilor, aşa că te va ambiţiona să mergi înainte.
Dragile mele, cam astea au fost ideile mele. Nu uitaţi, dacă vă poticniţi, aici sunt să vă încurajez. Iar dacă aveţi şi voi idei, sugestii sau descoperiţi pe parcurs trucuri utile, treceţi pe aici şi împărtăşiţi-le cu colegele de suferinţă 🙂
Andrei
Idei de economisit si in bucatarie, interesant 🙂
vavaly
uite asta cu Londra mi a placut :).
eu vreau un aparat foto bun. asta e unul din obiective. si o masina de cusut. si o masina de spalat vase dar cum nu stim unde vom fi la anul inca nu e cazul.
dar cel mai mult si mai mult eu vrea sa strang bani. si stii ceva? chiar daca la sf anului nu voi avea ceva musai de luat cu ei, ii las acolo si strang si la anul. asa mi am propus. sigur apare ceva pe parcurs si daca nu apare e o suma de siguranta pusa deoparte pe care niciodata nu am avut o .
Iuliana
Eu nu am reusit sa strang bani cash fara sa am un target. Mereu faceam ce faceam si dadeam iama in ei inainte de vreme si pe urma imi parea rau. Dar daca ii strang pentru ceva ce imi doresc mult, altfel sta treaba si ambitia mea :))
N-am inteles aia cu "nu stim unde vom fi la anul" dar eu va doresc sa fiti undeva unde sa fiti impreuna si sa va fie bine. Pup, Valy!
vavaly
da, impreuna sa fim :). de asta am zis ca nu stim unde vom fi la anul, ca soțul e plimbăreț cu serviciul și eu nu mi mai fac planuri cu casa unde stam acum ca e posibil sa ne plimbam dupa el. deocamdata insa tot mi am comandat o biblioteca prinsa la oferta, ca nu mai am unde sa pun cartile :))),
spor la economisit sa avem!