Dragii mei, cum stati cu puşculiţele? S-au mai umplut? Vă ţineţi de promisiunea de la începutul anului, nu-i aşa? Eu tocmai am pus în puşculiţă şi banii pentru luna februarie şi îmi place să văd cum borcanul meu cu economii e din ce în ce mai plin. Promit să îi fac o poză şi să vi-l arăt data viitoare, poate vă motivez şi mai mult.
Aşa cum v-am promis, vom avea articole lunare despre cum putem face economie în bucătărie, iar pentru azi m-am gândit să vorbim despre avantajele planificării în avans a meniului pentru săptămâna următoare.
Poate că unii dintre voi ştiu deja ce vreau să vă spun despre meniul săptămânii, pentru că a fost o vreme, acum 2 ani, când aş putea spune că am ţinut împreună cu cititorii mei Postul Paştelui, publicând în fiecare vineri o propunere de meniu complet pentru săptămâna următoare. Articolele au avut destul de mare succes la vremea respectivă şi au ajutat pe mulţi dintre voi atât să parcurgă postul cu mai puţine ispite culinare, cât şi să economisească timp, energie şi poate într-un final, bani. De aceea am aşteptat începutul postului de anul acesta, ca să readuc în discuţie cât de mult ne uşurează viaţa un meniu gândit dinainte pentru toată săptămâna următoare.
Aici găsiţi toate reţetele de post de pe site, iar aici găsiţi colectia de deserturi de post.
M-am convins de-a lungul timpului că cel mai important lucru atunci când vrei să economiseşti este planificarea, iar când vine vorba de bucătăria de acasă cred că planificarea asta se referă la două aspecte mari şi late: meniul săptămânal şi lista de cumpărături. Despre listă vorbim data viitoare, acum aş vrea să despicăm firul în patru în privinţa meniului.
De ce să planifici meniul săptămânii în avans?
- Pentru că te scuteşte de o mulţime de bătăi de cap. Întrebarea "ce mai mâncăm azi" dispare, vei şti exace ce ai de făcut.
- Poţi echilibra mai uşor mesele încât sa includă toate grupele de alimente, în aşa fel încât să găteşti sănătos şi variat.
- Poţi planifica ce şi cât să găteşti pentru cină în aşa fel încât să îţi rămână 1-2 porţii şi pentru pachetul de a doua zi de la serviciu sau şcoală. În acest fel îţi mai dispare o grijă 🙂
- Reduci în acest fel şi risipa în bucătărie. Nu rişti să găteşti mai mult decât se consumă şi să ajungi să arunci mâncarea.
- Rezolvând şi problema pachetului pentru serviciu, nu mai cumperi sub impulsul foamei orice îţi pică sub ochi, nu mai eşti tentat să comanzi pizza sau alte mâncăruri scumpe şi nesănătoase de la firma de catering.
- Dacă planifici meniul săptămânal de exemplu vineri seara, ai timp să faci inventarul cămării şi al congelatorului, iar sâmbătă dimineaţa poţi merge să faci aprovizionarea cu tot ce mai ai nevoie. Reduci timpul pierdut prin magazine la o singură dată pe săptămână.
V-am pregătit un model de meniu săptămânal pe care să îl puteţi folosi. Îl puteţi descărca foarte uşor doar cu un click pe poza de mai jos. Apoi îl scoateţi la imprimantă în mai multe exemplare şi sper din toată inima să îl folosiţi cu succes.
În partea dreaptă am lăsat loc şi pentru lista de cumpărături. Pe măsură ce creionaţi meniul, treceţi acolo în listă ceea ce vă lipseşte. La final decupaţi lista şi luaţi-o cu voi la piaţă sau supermarket. Simplu, nu-i aşa? 🙂
Ştiţi că orice speaker motivational şi orice nutriţionist sau antrenor de fitness obișnuiește să spună că pentru a adopta orice obicei nou e nevoie de ambiţie şi consecvenţă cel puţin 21 de zile. Ei bine, cam aşa stă treaba şi cu meniul săptămânal. Să înveţi să planifici toate mesele cu o atâtea zile în avans nu e treabă uşoară....decât după ce o faci de vreo 3 ori, adică tot 21 de zile 🙂
Abia după ce ai exersat puţin începi să vezi beneficiile şi abia atunci obiceiul ăsta ajunge să îţi devină util pe termen lung. Perseveraţi, aşadar, nu abandonaţi uşor! Planificarea meniului e o luptă cu voi înşivă, vă scoate dintr-o zonă de confort, vă obligă să vă organizaţi, dar în final e o luptă benefică pe toate fronturile. Veţi găti mai uşor, mai sănătos şi cu mai puţini bani.
Tare mi-ar fi plăcut ca postarea asta, să poată fi de fapt o discuţie interactivă cu voi, în timp real. Sunt sigură că o puteţi completa cu multe idei şi sfaturi din experienţa proprie de care să beneficiem cu toţii. Dar cum ăsta e formatul blogului, eu am scris ideile mele şi sper ca voi să îmi răspundeţi în comentarii şi eventual să mutăm puţin discuţia acolo. Ce ziceți? 🙂
Vă doresc spor la planificat meniul şi mai ales la economisit!
valerica oprisanu a zis
eu de obicei imi planific atunci cand merg la cumparaturi sa cumpar alimentele de baza astfel incat sa nu imi lipseasca din casa. am si cateva idei de meniuri in minte pe care le rulez lunar si pe care ma bazez.
dar uite ca un meniu saptamanal nu am tinut cu adevarat niciodata. mi se pare utila ideea. cred ca e mai usor sa nu pui in cos tot ce iti pica in mana atunci cand ai un pic de organizare si o lista clara.
Iuliana a zis
Candva faceam si eu stocuri de alimente de baza, dar ajungeam sa ma incurc in ele, sau gateam haotic nu din ce aveam, sau uitam ca am orez si cumparam iar... In fine, asta era mai demult, intre timp m-am mai disciplinat, dar m-am si invatat minte si nu mai fac stocuri. Daca se termina ceva, trec pe lista, daca nu, nu. Oricum, in caz de mare urgenta am un magazin non-stop dar foarte scump la coltul blocului, nemancati nu ramanem :))
Cu meniul saptamanal am o relatie pasionala :)) Il iubesc, ma ajuta foarte mult. Il mai si abandonez uneori cand mai simt si eu nevoia de putina libertate, dar cand vad ca lucrurile o iau razna iar eu nu stiu ce mancam azi sau ce luam maine la pachet, ma intorc spasita la meniul meu saptamanal :))