Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Articole utile

Economie în bucătărie - planificarea meniului săptămânal

153 shares

Dragii mei, cum stati cu puşculiţele? S-au mai umplut? Vă ţineţi de promisiunea de la începutul anului, nu-i aşa? Eu tocmai am pus în puşculiţă şi banii pentru luna februarie şi îmi place să văd cum borcanul meu cu economii e din ce în ce mai plin. Promit să îi fac o poză şi să vi-l arăt data viitoare, poate vă motivez şi mai mult.

Aşa cum v-am promis, vom avea articole lunare despre cum putem face economie în bucătărie, iar pentru azi m-am gândit să vorbim despre avantajele planificării în avans a meniului pentru săptămâna următoare.

Poate că unii dintre voi ştiu deja ce vreau să vă spun despre meniul săptămânii, pentru că a fost o vreme, acum 2 ani, când aş putea spune că am ţinut împreună cu cititorii mei Postul Paştelui, publicând în fiecare vineri o propunere de meniu complet pentru săptămâna următoare. Articolele au avut destul de mare succes la vremea respectivă şi au ajutat pe mulţi dintre voi atât să parcurgă postul cu mai puţine ispite culinare, cât şi să economisească timp, energie şi poate într-un final, bani. De aceea am aşteptat începutul postului de anul acesta, ca să readuc în discuţie cât de mult ne uşurează viaţa un meniu gândit dinainte pentru toată săptămâna următoare.

Aici găsiţi toate reţetele de post de pe site, iar aici găsiţi colectia de deserturi de post.

100 de retete de post

M-am convins de-a lungul timpului că cel mai important lucru atunci când vrei să economiseşti este planificarea, iar când vine vorba de bucătăria de acasă cred că planificarea asta se referă la două aspecte mari şi late: meniul săptămânal şi lista de cumpărături. Despre listă vorbim data viitoare, acum aş vrea să despicăm firul în patru în privinţa meniului.

De ce să planifici meniul săptămânii în avans?

  • Pentru că te scuteşte de o mulţime de bătăi de cap. Întrebarea "ce mai mâncăm azi" dispare, vei şti exace ce ai de făcut.
  • Poţi echilibra mai uşor mesele încât sa includă toate grupele de alimente, în aşa fel încât să găteşti sănătos şi variat.
  • Poţi planifica ce şi cât să găteşti pentru cină în aşa fel încât să îţi rămână 1-2 porţii şi pentru pachetul de a doua zi de la serviciu sau şcoală. În acest fel îţi mai dispare o grijă 🙂
  • Reduci în acest fel şi risipa în bucătărie. Nu rişti să găteşti mai mult decât se consumă şi să ajungi să arunci mâncarea.
  • Rezolvând şi problema pachetului pentru serviciu, nu mai cumperi sub impulsul foamei orice îţi pică sub ochi, nu mai eşti tentat să comanzi pizza sau alte mâncăruri scumpe şi nesănătoase de la firma de catering.
  • Dacă planifici meniul săptămânal de exemplu vineri seara, ai timp să faci inventarul cămării şi al congelatorului, iar sâmbătă dimineaţa poţi merge să faci aprovizionarea cu tot ce mai ai nevoie. Reduci timpul pierdut prin magazine la o singură dată pe săptămână.

V-am pregătit un model de meniu săptămânal pe care să îl puteţi folosi. Îl puteţi descărca foarte uşor doar cu un click pe poza de mai jos. Apoi îl scoateţi la imprimantă în mai multe exemplare şi sper din toată inima să îl folosiţi cu succes.

În partea dreaptă am lăsat loc şi pentru lista de cumpărături. Pe măsură ce creionaţi meniul, treceţi acolo în listă ceea ce vă lipseşte. La final decupaţi lista şi luaţi-o cu voi la piaţă sau supermarket. Simplu, nu-i aşa? 🙂

Meniul saptamanii

Ştiţi că orice speaker motivational şi orice nutriţionist sau antrenor de fitness obișnuiește să spună că pentru a adopta orice obicei nou e nevoie de ambiţie şi consecvenţă cel puţin 21 de zile. Ei bine, cam aşa stă treaba şi cu meniul săptămânal. Să înveţi să planifici toate mesele cu o atâtea zile în avans nu e treabă uşoară....decât după ce o faci de vreo 3 ori, adică tot 21 de zile 🙂

Abia după ce ai exersat puţin începi să vezi beneficiile şi abia atunci obiceiul ăsta ajunge să îţi devină util pe termen lung. Perseveraţi, aşadar, nu abandonaţi uşor! Planificarea meniului e o luptă cu voi înşivă, vă scoate dintr-o zonă de confort, vă obligă să vă organizaţi, dar în final e o luptă benefică pe toate fronturile. Veţi găti mai uşor, mai sănătos şi cu mai puţini bani.

Tare mi-ar fi plăcut ca postarea asta, să poată fi de fapt o discuţie interactivă cu voi, în timp real. Sunt sigură că o puteţi completa cu multe idei şi sfaturi din experienţa proprie de care să beneficiem cu toţii. Dar cum ăsta e formatul blogului, eu am scris ideile mele şi sper ca voi să îmi răspundeţi în comentarii şi eventual să mutăm puţin discuţia acolo. Ce ziceți? 🙂

Vă doresc spor la planificat meniul şi mai ales la economisit!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Borcane și capace sterilizate în cuptor, așezate în tavă la 150 de grade timp de 15 minute – pas esențial pentru conserve de casă sigure
    Cum se sterilizează borcanele și capacele pentru conserve – Metode simple și sigure
  • Provizii pentru gătit rapid: ingrediente de bază din cămară, congelator, frigider și verdețuri proaspete.
    Ce să ai mereu în casă ca să gătești rapid — lista mea de provizii esențiale
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
153 shares

Comentarii

  1. Mary a zis

    mai 25, 2025 at 3:19 pm

    Dar imaginea cu organizatorul unde e ? Vreau sa printez imaginea si nu o gasesc!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      mai 25, 2025 at 4:48 pm

      Trebuie să dați click pe fotografie.
      Uitați aici https://bucate-aromate.ro/wp-content/uploads/2018/02/meniul-saptamanii.pdf

      Răspunde
  2. valerica oprisanu a zis

    februarie 20, 2018 at 6:38 pm

    eu de obicei imi planific atunci cand merg la cumparaturi sa cumpar alimentele de baza astfel incat sa nu imi lipseasca din casa. am si cateva idei de meniuri in minte pe care le rulez lunar si pe care ma bazez.
    dar uite ca un meniu saptamanal nu am tinut cu adevarat niciodata. mi se pare utila ideea. cred ca e mai usor sa nu pui in cos tot ce iti pica in mana atunci cand ai un pic de organizare si o lista clara.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      februarie 20, 2018 at 8:27 pm

      Candva faceam si eu stocuri de alimente de baza, dar ajungeam sa ma incurc in ele, sau gateam haotic nu din ce aveam, sau uitam ca am orez si cumparam iar... In fine, asta era mai demult, intre timp m-am mai disciplinat, dar m-am si invatat minte si nu mai fac stocuri. Daca se termina ceva, trec pe lista, daca nu, nu. Oricum, in caz de mare urgenta am un magazin non-stop dar foarte scump la coltul blocului, nemancati nu ramanem :))
      Cu meniul saptamanal am o relatie pasionala :)) Il iubesc, ma ajuta foarte mult. Il mai si abandonez uneori cand mai simt si eu nevoia de putina libertate, dar cand vad ca lucrurile o iau razna iar eu nu stiu ce mancam azi sau ce luam maine la pachet, ma intorc spasita la meniul meu saptamanal :))

      Răspunde

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • Frigărui din carne tocată de pui gătite la grill, servite în vase ceramice albe, alături de vin rose.
    Frigărui din carne tocată de pui - rețeta perfectă pentru grill, grătar sau airfryer

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • colecție de rețete de deserturi fără coacere pentru vară și mese festive
    Cele mai bune deserturi fără coacere – 20 de rețete rapide
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.