Dacă mă citiţi de mai mult timp, poate că ştiţi că una dintre plăcerile mele este să reproduc acasă mâncărurile care mi-au plăcut la restaurant. De felul meu sunt timidă, nici prin cap nu-mi trece să cer reţeta personalului de la restaurant sau să întreb ceva legat de modul de preparare. Prefer să încerc să disting singură aromele din farfurie şi să îmi imaginez cum le-aş putea combina acasă pentru a obţine ceea ce-mi doresc. De fapt, dacă aş cere reţeta - şi dacă mi s-ar da, ceea ce totuşi e puţin probabil - cred că lucrurile ar deveni prea simple şi aş pierde toată distracţia.
Cam aşa s-a întâmplat cu această supă cremă de creveţi pe care v-o arăt astăzi. Am mâncat ceva asemănător la un restaurant din Bucureşti. Mi-a rămas gândul la ea şi am încercat să o reproduc acasă. Sper că am reuşit, poate nu este 100% ca cea de la restaurant, dar în orice caz am ajuns la o variantă foarte gustoasă care nouă ne-a plăcut mult şi pe care cu siguranţă o voi mai repeta.
Dacă aveţi creveţi proaspeţi, atunci supa voastră va fi mult mai bună decât a mea. Eu rareori am timp să cumpăr creveţi proaspeţi şi să ajung cu ei în timp util acasă pentru a-i găti, aşa încât cei congelaţi, pe care îi am mereu la îndemână sunt un compromis bun pentru mine.
Mod de preparare supă cremă de creveţi
Creveţii i-am preparat ca de obicei, în amestec de unt cu ulei şi cu mult usturoi, ca în reţeta de creveţi traşi în unt cu usturoi şi pătrunjel. Am păstrat câţiva creveţi întregi pentru decorul farfuriilor, iar restul i-am curăţat de codiţe şi i-am adăugat împreună cu untul în care i-am călit în supa de legume.
Am pasat totul cu blenderul meu cel nou şi am obţinut o supă fină ca mătasea. Dacă aţi sesizat vreodată diferenţe de textură între supa cremă de acasă şi cea de la restaurant, să ştiţi că totul ţine de aparatul folosit. Acum m-am convins şi eu!
În general restaurantele folosesc, desigur, aparatură profesională, de putere mare, ceea ce noi nu prea avem acasă. Chiar mi-am dorit să fac încercarea asta după ce am primit pentru testare blenderul profesional G21. Am vrut să mă conving de diferenţa dintre o supă cremă făcută cu blenderul de mână, cum făceam de obicei şi una făcută cu un blender profesional cu 32.000 de turaţii pe minut. Diferenţa e de timp de prelucrare şi de textură, iar la un restaurant ambele contează. De fapt contează şi acasă. Dacă ceva îţi poate face viaţa mai uşoară în bucătărie, eu votez pentru!
Să pasez legumele şi creveţii la blenderul G21 cred n-a durat nici 10 secunde, iar textura este mult mai fină şi mai mătăsoasă decât aş fi obţinut dacă foloseam blenderul de mână. Am mai folosit blenderul G21 atunci când am făcut sucul din piersici deshidratate, sau când am măcinat ovăzul pentru budinca de ovăz cu fructe. Încerc să îl folosesc în cât mai multe situaţii diferite şi văd că se descurcă perfect de fiecare dată. Chiar e un aparat bun, cu performanţe profesionale dar gândit pentru acasă.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 300 g creveţi proaspeţi sau congelati (eu am folosit congelaţi)
- 70 g unt
- 70 ml ulei
- 3 căţei de usturoi
- 1 vârf de linguriţă paprika iute (sau dulce)
- sucul de la o lămâie mică
- 1 morcov
- 1 ceapă
- 1 felie de ţelină
- 1 ardei gras micuţ
- 150 ml cuburi de roşii proaspete sau din conservă
- sare după gust
- pătrunjel (crutoane aromate pentru servit)
Instrucțiuni de preparare
- Spălaţi, tăiaţi legumele bucăţi potrivite şi puneţi-le la fiert în aproximativ 1 litru de apă. Când legumele au fiert, adăugaţi cuburile de roşii şi lăsaţi supa să mai dea câteva clocote.
- Între timp, puneţi la încins într-o tigaie încăpătoare untul, uleiul şi usturoiul trecut prin presă.
- Adaugaţi creveţii, sare şi un vârf de linguriţă de paprika iute. Gătiţi creveţii câte 2 minute pe fiecare parte stropindu-i din când în când cu suc de lămâie proaspăt stors.
- Păstraţi deoparte câţiva creveţi pentru decorul farfuriilor la final. Restul creveţilor îi curăţaţi de codiţe şi îi puneţi împreună cu untul din tigaie alături de legume şi de supă în cuva blenderului.
- Pasaţi legumele şi creveţii până când obţineţi o supă fină şi mătăsoasă.
- Serviţi supa imediat, cu pătrunjel proaspăt, crutoane aromate şi creveţii păstraţi întregi pentru decor.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
În clipul de mai jos puteți vedea cum fac eu crutoanele aromate din pâine, ce condimente folosesc și cât le țin la cuptor. Click pe fotografie pentru rețetă!
Iar dacă încă nu te-ai abonat la canalul de YouTube, o poți face chiar acum pentru că săptămânal apar acolo rețete noi explicate pas cu pas. Click aici pentru abonare!
Sper că v-a plăcut reţeta de azi şi sper să o încercaţi cât mai curând. Vă doresc poftă bună la supă cremă de creveţi!
Elena
Am toate ingredientele alaturi.sunt gata sa fac supa de creveti.
Sunt sigura ca va fi foarte buna.
Mutumesc mult!
Iuliana
Te astept cu impresii 🙂
Victor
Am făcut și eu anul trecut, prea mi-a plăcut în Grecia, doar că am pus în compoziție, la călitură, și un cartof dat pe răzătoare, dă densitate, și un pahar de vin alb sec, când am stins cele călite.
Nu pot să-ți spun cu ce poftă am mâncat, căci mă duce cu gândul la ciorba de burtă, căci dacă descriu senzația, mă banează o parte din prieteni. 😀
Iuliana
Cu cartoful am stat si eu in dubiu daca sa pun sau nu. Pana la urma nu am pus pentru ca m-am gandit ca am destui creveti incat sa fie supa suficient de grosuta.
Dar vinul alb, da, e un minus! Data viitoare il pun si eu! 🙂
Teofanescu Nicolae
Am aceeasi metoda de spionaj economic din restaurante. Dar faina se mai macinä?
Mersi