Principalul beneficiu atunci când faci pâine - mai ales pâine cu maia - acasă este, desigur, faptul că familia are parte de o pâine sănătoasă, 100% naturală, hrănitoare și gustoasă.
Mi se pare un privilegiu sa poți pune într-o pâine doar ingredientele pe care le dorești și în care ai încredere.
Dar pe lângă toate acestea, bucuria mea cea mai mare este că pot face orice combinații, oricât de neobișnuite și că pot avea parte de o pâine specială pe care nu aș fi putut să o cumpăr de nicăieri pentru că pur și simplu, nu există așa ceva în nici o brutărie.
Pâinile dulci, care nu sunt foarte comune la noi, sunt și pentru mine un teritoriu numai bun de explorat. E drept că au o utilizare oarecum limitată, căci nu le poți mânca la ciorbă sau întinge cu ele în sosul de la tocănița de cartofi 😀 dar dacă nu ați avut niciodată parte de un mic dejun cu unt bun întins pe o felie de pâine cu maia dulce și aromată, nici nu știți ce ați pierdut!
Prima pâine dulce pe care am încercat-o a ajuns și pe blog, o vedeți în fotografia de mai jos. Este cu o pâine stafide și șofran (click aici pentru rețetă), combinația perfectă între o pâine și un cozonac.
În pâinea de azi am mers puțin mai departe și am introdus, pe lângă fructele goji, și semințele de chia. E știut faptul că pentru a beneficia de toate vitaminele și nutrienții lor e de preferat să le consumăm în stare crudă. Probabil că așa, coapte la 240 de grade, nu mai rămâne mare lucru de ele, dar nu despre asta este vorba de data asta.
De ce goji si chia in painea cu maia?
Goji dă o aromă deosebită miezului de pâine și îi împrumută și din culoarea lui plăcută. Cu toate că am folosit doar făină albă la această pâine, culoarea ei a fost brun-roșiatică.
Atât fructele goji, cât și semințele de chia au stat la hidratat cam o jumătate de oră înainte să le dau drumul în aluat. Goji dau gust și culoare, iar chia dau o textură și o ținută foarte interesantă miezului de pâine.
Hidratarea aluatului, calculată conform formulei a fost de doar 55%. Goji și chia, oricât le-aș fi lăsat la scurs erau efectiv pline de apă când le-am pus în aluat, așa încât, în realitate procentul de hidratare a fost simțitor mai mare decât cel din formulă.
Am obținut o pâine minunată, de care sunt tare mândră. Pâinea asta are de toate: gust, aromă, culoare, miez dens, elastic și plin de găurele, o coajă rumenită și crocantă, e 100% naturală și 100% sănătoasă.
Ok, poate că nu e chiar floare la ureche să faci acasă pâine cu maia, dar nici cine știe ce greutate nu este. Ai nevoie de ceva timp, dar mai ales de dorință și implicare în proces. Fără toate astea nu se poate!
Nu vă faceți iluzii, că nici nu ieși mai ieftin decât cu pâinea cumpărată de la magazin! De fapt nici nu e ăsta motivul pentru care pasionații de brutărit petrec atâta timp hrănind maiaua, cântărind, frământând și dospind aluaturi.
Vezi aici cum poți obține maia naturală doar din apă și făină! Rețeta pas cu pas.
Argumentul suprem care-i "mână-n lupta" cu pâinea cumpărată, rămâne gustul nemaipomenit și inegalabil al pâinii cu maia. Odată ce l-ai aflat, nu mai ai cale de întoarcere. Vei dori mereu să afli mai mult, să încerci și altă făină, altă metodă de formare, alt timp de dospire, etc.
Exact asta fac și eu: încerc, frământ, gust, iar uneori, de bucurie, mă apuc și scriu pe blog despre pâinile care mi-au plăcut cel mai mult 🙂
Mod de preparare pâine dulce cu semințe de chia și fructe goji
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Pâine dulce cu semințe de chia și fructe goji
Tipărește Salvează pe PinterestEchipamente necesare
Ingrediente
- 70 g maia naturală cu 100% hidratare
- 140 g apă plată sau filtrată, puțin călduță (40 de grade)
- 280 g făină albă tip 650
- 6 g sare neiodată
- 30 g fructe goji hidratate
- 30 g semințe de chia hidratate
- 40 g zahăr
- ½ linguriță pudră de vanilie Bourbon
- 1 linguriță coajă de lămâie
- 60 g unt topit și răcit
Instrucțiuni de preparare
- Cu o jumătate de oră înainte să vă apucați de amestecat ingredientele, puneți la înmuiat goji și chia în apă cât să le acopere.
- Dizolvaţi maiaua în apa călduță, apoi încorporaţi făina. Puteţi face acest lucru direct în vasul robotului dacă aveţi, sau într-un vas mai larg în care să puteţi frământa. Lăsaţi amestecul să se odihnească timp de 30 de minute. Etapa se numeşte autoliză şi ajută la formarea glutenului.
- Între timp chia s-a hidratat și a devenit gelatioasa, e ok așa. Puneți fructele goji într-o strecurătoare și lăsați-le să se scurgă bine de apa în exces.
- Presăraţi sarea, zahărul, semințele de chia și fructele goji și începeți să frământaţi turnând puțin câte puțin din untul topit și răcit. Frământatul ar trebui să dureze cam 10 minute la robot sau 15-20 de minute la mână. Veţi avea un aluat moale și umed, Semințele de chia îl vor mai lega în timpul dospirii.
- Puneţi aluatul într-o cutie de plastic cu capac unsă în prealabil cu foarte puţin ulei, sau îl puteți lăsa chiar și în vasul în care ați frământat sau în bolul robotului dacă acestea au capac. Dacă nu au capac, puteți acoperi vasul cu o pungă de plastic.
- Lăsaţi aluatul să dospească 2 ore și 30 de minute la temperatura camerei. În acest timp, la intervale de 30 de minute aplicaţi de 3 ori tehnica Stretch&Fold de împăturire a aluatului (explicații aici), direct în cutie sau în bol.
- Puneţi făină pe blatul de lucru şi răsturnaţi aluatul. Daţi o primă formă aluatului, rotund sau oval, după cum doriţi să fie pâinea. Presăraţi aluatul cu puţină faină, acoperiţi-l cu un prosop şi lăsaţi-l să se odihnească timp de 30 de minute ca să se relaxeze glutenul.
- După cele 30 de minute dati forma finală pâinii şi aşezaţi-o cu sigiliul în sus în baneton sau într-o formă de dospit în care aţi pus în prealabil o pânză de in bine înfăinată.
Băgaţi banetonul într-o pungă de plastic şi lăsaţi-l încă o oră la temperatura camerei. - Introduceţi banetonul cu tot cu pungă la frigider pentru 10 ore.
- Scoateți banetonul din frigider și din pungă și lăsați aluatul să stea la temperatura camerei timp de 1-2 ore, depinde cât e de cald în bucătărie, dacă e vară, timpul va fi mai scurt.
- Cu o oră înainte să coaceţi pâinea, aprindeţi cuptorul la temperatura maximă (240-250 de grade) și băgați oala de fontă împreună cu capacul să se încălzească.
- Răsturnaţi pâinea pe o hârtie de copt, crestaţi-o cu o lamă (sau un cuţit foarte bine ascuţit).
- Scoateți oala din cuptor, stropiți pâinea cu puțină apă apoi o mutați imediat în oala de fontă. Puneți capacul şi băgaţi-o în cuptor pentru 15 minute.
- După 15 minute deschideţi foarte repede uşa cuptorului și scoateţi capacul.
- Reduceţi temperatura la 220 de grade și coaceti pâinea în continuare încă 30 de minute.
- Stingeţi focul, deschideţi uşa cuptorului şi mai lăsaţi pâinea în cuptor încă 5 minute, apoi o scoateţi pe un grătar şi o lăsaţi să se răcească complet înainte de a o tăia.
- După ce s-a răcit, păstrați pâinea înfășurată într-un prosop de bumbac sau într-o pungă de hârtie.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nu uitați să hrăniți maiua care v-a rămas și să o păstrați la frigider pentru o nouă pâine. Vedeți în clipul de mai jos cum procedez eu.
Simona a zis
Wauuuu! Mâine o fac și eu! Arată super!
Iuliana a zis
Simona, succes! Abia astept sa o vad! 🙂