Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Pâine cu maia naturală

Pâine dulce cu stafide și șofran (cu maia naturală)

Publicat la 10 decembrie 2018 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

84 shares
Mergi la rețetă

Vă spuneam la rețeta de pâine cu roșii uscate că am început să mai umblu puțin la modul de preparare al pâinii cu maia, la formule și să mă joc cu noi ingrediente pe care le introduc în pâine. Așa a apărut rețeta de pâine dulce cu stafide și șofran, care ne-a cucerit de prima dată când am făcut-o și pe care o tot repet, mai ales în week-end.

Ca o pasionată de brutărit ce am devenit, urmăresc mulți alți brutari amatori sau profesioniști, fie pe bloguri sau pe conturile lor de Instagram. Vedeam adesea, mai ales la brutari din alte țări, aceste pâini dulci care m-au făcut foarte curioasă.

La noi pâinea dulce nu e prea populară, căci, din fericire, noi avem cozonacul care este inegalabil din toate punctele de vedere. Să zicem că pâinea dulce este ceva între pâinea pe care o știm și cozonac. Pâinea dulce e densă, dar aerată, cu miez elastic și păstrează gustul specific al pâinii cu maia, dar are în același timp aromă de unt și de șofran. E pur și simplu minunată!

Cu greu îmi pot imagina un mic dejun mai delicios decât o felie de pâine dulce cu stafide, proaspătă, unsă cu unt și cu un pahar de lapte cald alături. E raiul pe pământ! 

Dacă obișnuiți să faceți pâine cu maia, vă sugerez să încercați și această pâine dulce. Mai ales acum, de sărbători, când stăm mai mult acasă, la căldurică și când avem parte mai mult ca oricând de clipe de tihnă împreună cu cei dragi, pâinea dulce cu stafide și șofran va fi răsfățul suprem pentru un mic dejun în familie. 

Dacă încă nu ați pornit în aventura pâinii cu maia, dar vă doriți să o faceți, am scris un articol complet cu tot ce trebuie să știti pentru a vă porni singuri propria cultură de maia naturală (click pentru rețetă) . 

Mod de preparare pâine dulce cu stafide și șofran

Cu toate că hidratarea este mare la acest aluat și anume aproape 89%, nu a fost prea greu de lucrat cu el. Faptul că am pus stafidele uscate în aluat, a mai ușurat puțin lucrurile. Practic stafidele s-au hidratat cu apa din aluat și au mai scăzut procentul de hidratare 😉

Șofranul nu a dat doar o culoare plăcută pâinii, ci și o aromă specifică, delicată, care merge de minune cu aroma de unt. Firește că puteți renunța la șofran, dar sincer, ar fi tare păcat să nu îl puneți. Eu folosesc des șofran, în multe preparate. V-am scris mai multe despre acest condiment, cum să îl alegeți și unde în găsiți, la rețeta de pilaf de creveți cu șofran și vin alb. 

Aici găsiți mai multe rețete de pâine cu maia naturală. 

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Paine dulce cu stafide si sofran

Pâine dulce cu stafide și șofran

5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 45 minutes minutes
Așteptare: 21 hours hours 55 minutes minutes
Timp total: 22 hours hours 55 minutes minutes
Număr de porții: 1 pâine
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

robot de bucatarie KA
baneton rotund
baneton rotund
oală fontă cu capac

Ingrediente
 

  • 100 g maia naturală cu hidratare 100%
  • 310 g apă plată sau filtrată, puțin călduță
  • 6-7 fire de șofran
  • 300 g făină tip 650
  • 70 g zahăr tos
  • 40 g unt
  • 50 g stafide uscate
  • 7 g sare neiodată

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneți apa la încălzit împreună cu șofranul și lăsați-o să infuzeze 8-10 minute pentru ca șofranul să își lase culoarea galbenă, frumoasă în apă. Folosiți apa în aluat cât este încă puțin călduță și după ce ați strecurat-o și ați îndepărat firele de șofran.
  • Dizolvaţi maiaua în apa călduță, apoi încorporaţi făina. Puteţi face acest lucru direct în vasul robotului dacă aveţi, sau într-un vas mai larg în care să puteţi frământa. Lăsaţi amestecul să se odihnească timp de 60 de minute. Etapa se numeşte autoliză şi ajută la formarea glutenului.
  • Presăraţi sarea, zahărul și începeți să frământaţi turnând puțin câte puțin din untul topit și răcit. Frământatul ar trebui să dureze cam 10 minute la robot sau 15-20 de minute la mână. Cu 1-2 minute înainte să terminați de frământat, adăugați stafidele uscate. Veţi avea un aluat moale, umed dar legat şi elastic.
  • Puneţi aluatul într-o cutie de plastic cu capac unsă în prealabil cu foarte puţin ulei, sau îl puteți lăsa chiar și în vasul în care ați frământat sau în bolul robotului dacă acestea au capac. Dacă nu au capac, puteți acoperi vasul cu o pungă de plastic.
  • Lăsaţi aluatul să dospească 2 ore și 25 de minute la temperatura camerei.În acest timp, la intervale de 45 de minute aplicaţi de 2 ori tehnica Stretch&Fold de împăturire a aluatului, direct în cutie sau în bol.
  • Puneţi făină pe blatul de lucru şi răsturnaţi aluatul. Daţi o primă formă aluatului, rotund sau oval, după cum doriţi să fie pâinea. Presăraţi aluatul cu puţină faină, acoperiţi-l cu un prosop şi lăsaţi-l să se odihnească timp de 30 de minute ca să se relaxeze glutenul.
  • După cele 30 de minute dati forma finală pâinii şi aşezaţi-o cu sigiliul în sus în baneton sau într-o formă de dospit în care aţi pus în prealabil o pânză de in bine înfăinată.
  • Băgaţi banetonul într-o pungă de plastic şi lăsaţi-l încă o oră la temperatura camerei. 
  • Introduceţi banetonul cu tot cu pungă la frigider pentru 18 ore.
  • Scoateți banetonul din frigider și din pungă și lăsați aluatul să stea la temperatura camerei timp de 2 ore.
  • Cu o oră înainte să coaceţi pâinea, aprindeţi cuptorul la temperatura maximă (240-250 de grade) și băgați oala de fontă împreună cu capacul să se încălzească.
  • Răsturnaţi pâinea pe o hârtie de copt, crestaţi-o cu o lamă (sau un cuţit foarte bine ascuţit).
  • Scoateți oala din cuptor, stropiți pâinea cu puțină apă apoi o mutați imediat în oala de fontă. Puneți capacul şi băgaţi-o în cuptor pentru 15 minute.
  • După 15 minute deschideţi foarte repede uşa cuptorului și scoateţi capacul.
  • Reduceţi temperatura la 220 de grade și coaceti pâinea în continuare încă 30 de minute.
  • Stingeţi focul, deschideţi uşa cuptorului şi mai lăsaţi pâinea în cuptor încă 5 minute, apoi o scoateţi pe un grătar şi o lăsaţi să se răcească complet înainte de a o tăia.
  • După ce s-a răcit, păstrați pâinea înfășurată într-un prosop de bumbac sau într-o pungă de hârtie.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Nu uitați să hrăniți maiua care v-a rămas și să o păstrați la frigider pentru o nouă pâine. Vedeți în clipul de mai jos cum procedez eu.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Pâine cu maia coaptă în oală
    Stretch & fold - tehnica pentru pâinea cu maia naturală
  • Paine cu malai
    Pâine cu mălai și făină albă - cu maia naturală
  • Pâine cu cartofi și maia naturală
    Pâine cu cartofi și maia naturală - coaptă în oală
  • Pâine trio de măsline cu lămâie și busuioc
    Pâine trio de măsline cu lămâie și busuioc (cu maia naturală)
84 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x