Vă spuneam la rețeta de pâine cu roșii uscate că am început să mai umblu puțin la modul de preparare al pâinii cu maia, la formule și să mă joc cu noi ingrediente pe care le introduc în pâine. Așa a apărut rețeta de pâine dulce cu stafide și șofran, care ne-a cucerit de prima dată când am făcut-o și pe care o tot repet, mai ales în week-end.
Ca o pasionată de brutărit ce am devenit, urmăresc mulți alți brutari amatori sau profesioniști, fie pe bloguri sau pe conturile lor de Instagram. Vedeam adesea, mai ales la brutari din alte țări, aceste pâini dulci care m-au făcut foarte curioasă.
La noi pâinea dulce nu e prea populară, căci, din fericire, noi avem cozonacul care este inegalabil din toate punctele de vedere. Să zicem că pâinea dulce este ceva între pâinea pe care o știm și cozonac. Pâinea dulce e densă, dar aerată, cu miez elastic și păstrează gustul specific al pâinii cu maia, dar are în același timp aromă de unt și de șofran. E pur și simplu minunată!
Cu greu îmi pot imagina un mic dejun mai delicios decât o felie de pâine dulce cu stafide, proaspătă, unsă cu unt și cu un pahar de lapte cald alături. E raiul pe pământ!
Dacă obișnuiți să faceți pâine cu maia, vă sugerez să încercați și această pâine dulce. Mai ales acum, de sărbători, când stăm mai mult acasă, la căldurică și când avem parte mai mult ca oricând de clipe de tihnă împreună cu cei dragi, pâinea dulce cu stafide și șofran va fi răsfățul suprem pentru un mic dejun în familie.
Dacă încă nu ați pornit în aventura pâinii cu maia, dar vă doriți să o faceți, am scris un articol complet cu tot ce trebuie să știti pentru a vă porni singuri propria cultură de maia naturală (click pentru rețetă).
Mod de preparare pâine dulce cu stafide și șofran
Cu toate că hidratarea este mare la acest aluat și anume aproape 89%, nu a fost prea greu de lucrat cu el. Faptul că am pus stafidele uscate în aluat, a mai ușurat puțin lucrurile. Practic stafidele s-au hidratat cu apa din aluat și au mai scăzut procentul de hidratare 😉
Șofranul nu a dat doar o culoare plăcută pâinii, ci și o aromă specifică, delicată, care merge de minune cu aroma de unt. Firește că puteți renunța la șofran, dar sincer, ar fi tare păcat să nu îl puneți. Eu folosesc des șofran, în multe preparate. V-am scris mai multe despre acest condiment, cum să îl alegeți și unde în găsiți, la rețeta de pilaf de creveți cu șofran și vin alb.
Aici găsiți mai multe rețete de pâine cu maia naturală.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Echipamente necesare
Ingrediente
- 100 g maia naturală cu hidratare 100%
- 310 g apă plată sau filtrată, puțin călduță
- 6-7 fire de șofran
- 300 g făină tip 650
- 70 g zahăr tos
- 40 g unt
- 50 g stafide uscate
- 7 g sare neiodată
Instrucțiuni de preparare
- Puneți apa la încălzit împreună cu șofranul și lăsați-o să infuzeze 8-10 minute pentru ca șofranul să își lase culoarea galbenă, frumoasă în apă. Folosiți apa în aluat cât este încă puțin călduță și după ce ați strecurat-o și ați îndepărat firele de șofran.
- Dizolvaţi maiaua în apa călduță, apoi încorporaţi făina. Puteţi face acest lucru direct în vasul robotului dacă aveţi, sau într-un vas mai larg în care să puteţi frământa. Lăsaţi amestecul să se odihnească timp de 60 de minute. Etapa se numeşte autoliză şi ajută la formarea glutenului.
- Presăraţi sarea, zahărul și începeți să frământaţi turnând puțin câte puțin din untul topit și răcit. Frământatul ar trebui să dureze cam 10 minute la robot sau 15-20 de minute la mână. Cu 1-2 minute înainte să terminați de frământat, adăugați stafidele uscate. Veţi avea un aluat moale, umed dar legat şi elastic.
- Puneţi aluatul într-o cutie de plastic cu capac unsă în prealabil cu foarte puţin ulei, sau îl puteți lăsa chiar și în vasul în care ați frământat sau în bolul robotului dacă acestea au capac. Dacă nu au capac, puteți acoperi vasul cu o pungă de plastic.
- Lăsaţi aluatul să dospească 2 ore și 25 de minute la temperatura camerei.În acest timp, la intervale de 45 de minute aplicaţi de 2 ori tehnica Stretch&Fold de împăturire a aluatului, direct în cutie sau în bol.
- Puneţi făină pe blatul de lucru şi răsturnaţi aluatul. Daţi o primă formă aluatului, rotund sau oval, după cum doriţi să fie pâinea. Presăraţi aluatul cu puţină faină, acoperiţi-l cu un prosop şi lăsaţi-l să se odihnească timp de 30 de minute ca să se relaxeze glutenul.
- După cele 30 de minute dati forma finală pâinii şi aşezaţi-o cu sigiliul în sus în baneton sau într-o formă de dospit în care aţi pus în prealabil o pânză de in bine înfăinată.
- Băgaţi banetonul într-o pungă de plastic şi lăsaţi-l încă o oră la temperatura camerei.
- Introduceţi banetonul cu tot cu pungă la frigider pentru 18 ore.
- Scoateți banetonul din frigider și din pungă și lăsați aluatul să stea la temperatura camerei timp de 2 ore.
- Cu o oră înainte să coaceţi pâinea, aprindeţi cuptorul la temperatura maximă (240-250 de grade) și băgați oala de fontă împreună cu capacul să se încălzească.
- Răsturnaţi pâinea pe o hârtie de copt, crestaţi-o cu o lamă (sau un cuţit foarte bine ascuţit).
- Scoateți oala din cuptor, stropiți pâinea cu puțină apă apoi o mutați imediat în oala de fontă. Puneți capacul şi băgaţi-o în cuptor pentru 15 minute.
- După 15 minute deschideţi foarte repede uşa cuptorului și scoateţi capacul.
- Reduceţi temperatura la 220 de grade și coaceti pâinea în continuare încă 30 de minute.
- Stingeţi focul, deschideţi uşa cuptorului şi mai lăsaţi pâinea în cuptor încă 5 minute, apoi o scoateţi pe un grătar şi o lăsaţi să se răcească complet înainte de a o tăia.
- După ce s-a răcit, păstrați pâinea înfășurată într-un prosop de bumbac sau într-o pungă de hârtie.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe emailNu uitați să hrăniți maiua care v-a rămas și să o păstrați la frigider pentru o nouă pâine. Vedeți în clipul de mai jos cum procedez eu.
Lasă un comentariu