Ouă jumări cu roșii și gălbiori. Rețeta de ouă jumări, scrob sau papară de ouă. Omletă cu gălbiori. Cum se face scrob cu ciuperci.
Nu mi-a fost niciodată clar dacă acest fel de a găti ouăle se numește jumări, scrob, papară sau omletă. Eu de la mama și de la bunica le știu simplu, ca "ouă bătute" Dar cred că nu merită să fac teoria chibritului pe acest subiect. Probabil că vorba aceea cu "câte bordeie, atâtea obiceie" se aplică și în acest caz 🙂
Oricum s-ar numi, mâncarea aceasta rapidă e mereu delicioasă. Jumările de ouă sunt excelente la micul dejun chiar și gătite simplu, doar cu sare și piper. Dacă le mai adăugăm gălbiori și câteva cuburi de roșii, deja va fi un mare răsfăț culinar!
Rețeta este excelentă și pentru prânz sau o cină lejeră, alături de o salată și de câteva felii de pâine de casă. De multe ori am luat ouă jumări și la pachetul de la birou și am avut un prânz delicios!
Dacă iubiți și voi gălbiorii la fel de mult ca și mine, vă recomand să încercați rețeta de gălbiori cu smântână și usturoi. E nemaipomenit de gustoasă, mai ales dacă o serviți alături de o mămăliguță.
Mod de preparare ouă jumări cu roșii și gălbiori
Mie îmi place să prepar ouăle în acest fel în diminețile de week-end când am mai mult timp la dispoziție. Dacă nu aveți gălbiori, puteți folosi orice alte ciuperci aveți și vă plac.
Două mici secrete are această rețetă: să nu bateți prea mult ouăle și să nu le gătiți în exces. Ouăle trebuiesc bătute doar până se desfac puțin, nu făcute spumă și trebuiesc lăsate pe foc doar până se coagulează. Dacă le lăsați mai mult, vor deveni prea uscate și "gumate".
Laura Seicean de la 'Căsuța Laurei" are o postare cu video atașat în care explică excelent cum se prepară corect ouăle jumări. O găsiți aici.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 4 ouă
- 200 g gălbiori
- 2 fire de ceapă verde
- 1 lingură de unt
- 1 roșie mare
- pătrunjel proaspăt
Instrucțiuni de preparare
- Într-o tigaie încăpătoare, puneți untul la topit și adăugați ceapa tăiată mărunt.
- Când ceapa s-a înmuiat puțin, adăugați gălbiorii, spălați și tăiați dacă sunt mai mari. Tot acum presărați un praf de sare și puțin piper proaspăt măcinat.
- Adăugați roșia tăiată cubulețe. Gălbiorii vor lăsa foarte multă apă. Amestecați din când în când până scade apa.
- Între timp bateți cele 4 ouă, nu prea mult, ci doar până se desfac puțin.
- Turnați ouăle bătute în tigaie și amestecați. Nu gătiți ouăle prea mult! Ouăle trebuiesc gătite doar până se coagulează, fără să le uscați sau să le rumeniți.
- Împărțiți ouăle jumări pe două farfurii, presărați pătrunjel proaspăt tocat și serviți imediat.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
xyz
Numele corect este jumari. Scrob, papara, gaigana sunt regionalisme iar omleta este cu totul altceva.
Iuliana
Dragă xyz ne-ai lămurit buștean! Te înțelegem, și noi ne plictisim în perioada asta.