Rețeta simplă de napolitane cu cremă caramel în foi Lica. Cum se fac napolitanele de casă. Rețeta tradițională de prăjitură cu foi Lica.
Cel puțin pentru mine, asta e una dintre cele mai irezistibile prăjituri de pe Pământ. Crema de caramel cu multe nuci prăjite, strânsă între foile crocante de napolitană, este minunată!
Mama mea nu făcea această prăjitură când eu eram mică și aveam parte de ea doar când mergeam în vizite și atunci era cu porția, nu pe săturate, cum aș fi vrut eu.
Mama mea este, în schimb, specialistă în prăjituri cu foi făcute în casă. Face cea mai bună prăjitură Albă ca Zăpada (vezi aici rețeta) și cea mai bună prăjitură Albinița (rețeta aici) din câte am mâncat eu vreodată.
După ce m-am măritat și am ajuns la casa mea, napolitanele de casă au fost una dintre primele rețetele pe care am vrut neapărat să învăț să le fac. Acum am căzut în extrema cealaltă: o fac rar pentru că nu mă pot abține și mănânc mai mult decât ar trebui 😀
Dar de sărbători uităm de calorii și zahăr și ne răsfățăm musafirii (sau pe noi înșine) cu tot ce știm să facem mai bun, nu-i așa?
Aici găsiți mai multe rețete de prăjituri delicioase!
Mod de preparare napolitane cu cremă caramel în foi Lica (scris+video)
Rețeta este foarte ușoară, ingredientele sunt destul de puține și de banale: unt, nuci, ouă, zahăr, iar foile de napolitană sau "Lica" sunt ușor de găsit cam în orice magazin.
Ca la cele mai multe prăjituri cu nuci, acestea trebuiesc mai întâi rumenite pentru un gust mai intens. Le-am tocat apoi din cuțit în bucăți nu prea mici și le-am "cernut" printr-o sită de paste ca să scap de toate cojițele fine.
Am pus zahărul la topit. Când acesta a căpătat o culoare brun deschis, plăcută, am adăugat untul, apoi ouăle bătute și la final nuca și esența de rom.
Deși unora le poate părea curios să găsească printre ingredientele unei prăjituri o linguriță întreagă de sare, eu una vă sfătuiesc să nu renunțați la ea, pentru că exact sarea dă gustul irezistibil al cremei de caramel.
Știți cât e de bun caramelul sărat (vezi aici rețeta), nu-i așa? Ei bine, imaginați-vă că prăjitura asta are cremă de caramel sărat cu nuci. E minunată! 🙂
Foile de napolitane sunt ușor de găsit, chiar și în magazinele de cartier. Eu le-am luat de la Selgros și am avut de ales între 3-4 branduri de foi, foarte asemănătoare între ele, atât ca aspect cât și ca preț. Nu am găsit nici un criteriu după care să le departajez, așa că le-am luat pe cele pe care scria "foi Lica" pentru că așa știam eu că se numesc încă de când eram mică.
În pachetul meu erau 8 foi cu dimensiunile de 20x30 cm. Alte pachete au dimensiunile ușor diferite și au mai multe sau mai puține foi. Pentru prăjitura de azi am folosit doar 4 foi. Au fost 3 straturi de cremă între 4 foi.
Ca mai toate prăjiturile tradiționale, și napolitanele cu caramel se fac foarte ușor. Totuși, e mereu util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.
Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Napolitane cu cremă caramel în foi Lica
Rețeta Video
Ingrediente
- 300 g miez de nucă
- 390 g zahăr (350 caramelizat+40 g în cremă)
- 250 g unt cu 82% grăsime
- 5 ouă
- 30 ml rom (sau o sticluță de esență de rom)
- 1 linguriță de sare
- 4 foi de napolitană (foi Lica) - ale mele au avut 20x30 cm
Instrucțiuni de preparare
- Rumeniți miezul de nucă pentru câteva minute în tigaie sau la cuptor. Dacă îl rumeniți la tigaie, amestecați continuu să nu se ardă pentru că devine amar.
- Tocați miezul de nucă din cuțit, în bucăți mai mari.
- Puneți miezul de nucă tocat într-o sită, amestecați cu mâna și cerneți ca să cadă toate cojile fine (vezi fotografia din galeria de mai sus)
- Puneți 350 g de zahăr la topit într-o cratiță încăpătoare cu fund mai gros. Nu amestecați pentru că se va lipi de lingură. E suficient să rotiți cratița pentru ca tot zahărul să ajungă să se topească fără să fumege.
- Când zahărul este topit și are o culoare brun deschis, puneți untul tăiat cuburi.
- Bateți ouăle împreună cu restul de 40 g de zahăr.
- Turnați ouăle bătute în cratiță peste untul topit și zahărul caramelizat, amestecând continuu.
- Adăugați sarea și amestecați cu o lingură de lemn până când simțiți la mână că se îngroașă crema.
- Dați cratița deoparte și turnați nucile mărunțite și romul (sau esența de rom). Omogenizați.
- Lăsați crema să se răcorească puțin, dar să nu se răcească de tot pentru că se va întări. Crema trebuie să fie puțin călduță, dar să rămână fluidă și ușor de întins. Dacă cumva o scăpați și se întărește, încălziți-o puțin la bain marie sau la foc foarte mic, până se înmoaie.
- Turnați o treime din cremă peste prima foaie de napolitană, apoi acoperiți cu o altă foaie și tot așa. Vor fi 4 foi și 3 straturi de cremă.
- Acoperiți prăjitura cu o folie alimentară, puneți peste ea un fund de lemn sau o tavă și deasupra o greutate. Lăsați prăjitura la presat timp de 6-8 ore sau peste noapte, apoi e bine să o mai lăsați la rece câteva ore înainte să o tăiați.
- Tăiați prăjitura cuburi sau romburi și e gata de servit.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Mihăilă Elena a zis
Pot folosi margarina?
Iuliana Sbîrnea a zis
Nu! Pierdeți tot farmecul acestei prăjituri, gustul fin și bogat de unt nu se poate înlocui cu nimic.
Oti a zis
Am făcut și eu astăzi. Maine degustam. Abia aștept sa vad cum mi.a ieșit. 😀
Iuliana a zis
Nu au cum să fie decât foarte bune. Sper să vă placă! Numai bine! 🙂
Cristina a zis
De ce nu ați pus în descriere faptul că ouăle se bat cu mixerul spuma...eu le-am bătut normal cu o furculiță și s-au făcut omleta când le-am adăugat în compoziție....
Iuliana Sbîrnea a zis
Nu e nevoie să bateți ouăle cu mixerul, cu un tel de mână e suficient sau chiar și cu furculița. Dar trebuie turnate imediat după ce s-a topit untul și să amestecați repede și continuu.
Se vede mai bine cum am procedat eu în videoclip.
Ina Frimu a zis
Ha,ha,ha ! Întrebārile care vi se pun,sunt distractive….
Consider foarte explicite retetele d-voastrā.
Va doresc succes în continuare !
Iuliana Sbîrnea a zis
Da, la unele din ele reușesc să mă distrez și eu...
Vă mulțumesc foarte mult!
Pascu Sanda a zis
Bună ziua! Am încercat rețetă. Cred ca este o scăpare în etapele de lucru. Ouăle bătute nu se pot adăuga în caramelul fierbinte! Nu este clar momentul în care se adaugă ouăle. Riști o combinație de caramel cu omletă! Îmi pare rău, dar nu am reușit sa fac prăjitura.
Iuliana Sbîrnea a zis
Îmi pare rău că ați renunțat, dar nu e nicio scăpare, rețeta este corectă. Înainte să adăugați ouăle, se pune untul, ceea ce face ca temperatura caramelului să scadă. Imediat se pun ouăle bătute și se amestecă constant. În felul acesta nu se transformă în omletă.
Dacă urmăreați rețeta video, vedeați că exact așa am procedat.
Al a zis
Ar trebui sa redenumiti reteta sa fie mai descriptiva: 'Omleta cu caramel'. Daca instrucțiunile ar fi corecte ar trebui sa spuneti ca dupa ce se pune untul si se incorporeaza, la foc mic, se lasa sa se raceasca vreo 10-15 minute caramelul inainte de a pune ouale turnate foarte usor, un pic cate un pic, pentru a le incorpora si a nu se transforma totul in omleta. Vad ca aveti nenumarate cometarii referitor la problema asta dar nu va pasa sa fixati reteta.
Iuliana Sbîrnea a zis
Nu știu unde vedeți acele nenumărate comentarii, că eu una văd, cel puțin la rețeta filmată pe YouTube, vreo 1700 de aprecieri și într-adevăr nenumărate comentarii de la oameni care au reușit să facă prăjitura și mi-au mulțumit pentru rețetă.
Rețeta e bună așa cum e și îmi pare rău că dumneavoastră nu ați înțeles-o sau nu v-a reușit.
Numai bine!
Delia a zis
Se înmoaie prăjitura sau rămân dure foile de napolitana ?
Iuliana a zis
Preiau umiditatea din cremă și se înmoaie.
Nicoleta a zis
Buna ziua , as vrea sa stiu daca este posibil sa faceți un video cu aceasta rețeta . Am încercat de vreo câteva ori sa fac aceasta rețeta ( nu a dumneavoastră ) si nu mi-a ieșit ( adică crema a ieșit numai ca nu s-a lipit de foi chiar daca am respectat perioada de timp de presat si timp la rece ), si ma gândeam ca rețeta dumneavoastră arată foarte bine in poze si poate ca as avea un video ar fi mai ușor.
Multumesc
Iuliana a zis
Găsiți rețeta pe canalul meu de YouTube. Videoclipul este inclus și mai sus, în postare.
Doina a zis
Le-am făcut și eu acum pentru prima dată și sunt un deliciu irezistibil! Și soacra mea le făcea, dar nu am folosit rețeta ei, ci m-am bazat pe asta, foarte detaliată. M-am îngrijorat puțin că untul nu prea vroia să se încorporeze omogen în caramel (deși am folosit un unt de calitate, 82%), dar a ieșit totul bine, până la urmă. Mulțumesc pentru rețetă! La mulți ani și multă inspirație și pentru anul nou, pe care să o împărtășiți cu noi!
Iuliana a zis
Mă bucur mult că v-au plăcut napolitanele. Într-adevăr, sunt irezistibile 🙂
Vă mulțumesc pentru mesaj. La mulți ani și un 2020 plin de bucurii vă doresc!