Rețeta de pește mic prăjit în mălai. Cum se face peștele prăjit crocant, care se mănâncă cu totul. Hamsii, obleți, chitici, baboi, jai, plevușcă, etc.
Satul bunicilor mei era situat în sudul țării, pe malul Dunării. Între Dunăre și sat era o întreagă rețea de bălți bogate în pește de toate felurile, așa încât mâncărurile simple, pe bază de pește erau la ordinea zilei.
Dintre toate, cel mai mult îmi plăcea când bunicul meu se întorcea de la pescuit cu pește mic, pe care bunica îl tăvălea prin mălai și îl prăjea rapid în ulei. Peștele devenea crocant, îl stropeam cu puțin mujdei de usturoi și îl mâncam cu totul, alături de o mămăliguță. Minunat!
Peștele ăsta mic, de apă dulce, îl veți găsi sub mai multe denumiri: baboi, chitici, obleți, plevușcă sau jai. Seamănă cu hamsiile pe care le mâncăm pe plajă vara, când mergem la mare.
Deși acum tot pe malul Dunării locuiesc, nu știu de ce, peștele mic e tare greu de găsit. Nici pescăriile nu îl comercializează, nici la pescarii particulari nu prea îl găsim, ce mai, e o adevărată marfă de contrabandă 😀
Până la urmă "am făcut rost" de "o mână de baboi" cum se zicea pe la noi prin sat și i-am prăjit ca în copilăria mea. A fost un adevărat răsfăț într-o zi cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului!
Mod de preparare pește mic prăjit în mălai
Aceasta e o rețetă atât de simplă și de lipsită de secrete! Nici nu e diferită de cea a peștelui mai mare prăjit în crustă de mălai. Se tăvălește peștele prin mălai și se prăjește în ulei. Atât.
Dacă ar fi să zic totuși ceva, ar fi să căutați tot un mălai de țară, are cu totul un alt gust decât cel cumpărat din magazine, care e ultra-prelucrat.
Dacă vreți să aveți peștișori crocanți, iar mălaiul să nu absoarbă mult ulei, atunci trebuie să aveți grijă ca uleiul să fie foarte bine încins când puneți peștele, iar focul să fie mare.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Pește mic prăjit în mălai
Rețeta Video
Ingrediente
- 500 g pește mic
- 150 g mălai
- sare după gust
- aprox. 400 ml ulei pentru prăjit
Instrucțiuni de preparare
- Curățați peștișorii de mațe și solzi și spălați-i bine în câteva ape.
- Scurgeți peștele de apă și presărați-l cu sare. Amestecați și frecați peștele cu mâinile să ajungă sarea peste tot. Lăsați-l așa 5-10 minute.
- Puneți uleiul la încins într-o tigaie încăpătoare. Uleiul să fie bine încins când puneți peștele.
- Treceți peștii prin mălai, scuturați excesul și prăjiți-i pe ambele părți la foc mare până devine auriu.
- Scoateți peștele prăjit pe un prosop de hârtie care să absoarbă excesul de ulei și nu îi suprapuneți unii peste alții ca să nu se înmoaie.
- Serviți peștii prăjiți cu mujdei de usturoi și mămăliguță.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Dgh a zis
Superb
Iuliana a zis
Mulțumesc!