Rețeta simplă de mâncare de spanac cu usturoi. Mâncare de spanac de post, ieftină și gustoasă, din doar câteva ingrediente.
Oricând vrei o masă de prânz sau o cină simplă, plină de vitamine și care se face ușor, această rețetă de spanac cu usturoi e soluția! Deși este o mâncare de post, veți vedea că este cremoasă și delicioasă! Iar dacă nu toți cei din familie țin post, cu un ou ochi așezat deasupra, mulțumiți pe toată lumea!
Ceea ce face ca această mâncare de spanac cu usturoi să fie atât de fină și de catifelată este sosul de făină și aromat cu usturoi. Este de fapt un fel de sos bechamel, dar cum mi-am dorit ca mâncarea mea să fie una de post, am folosit ulei vegetal în locul untului și am subțiat sosul cu apa în care am fiert spanacul, în loc de lapte. A fost perfect!
Mergi direct la:
Ingrediente
Avem nevoie de puține ingrediente pentru această rețetă și dintre cele mai comune pe care cu siguranță le avem mereu în casă:
- spanac - ca mai toate rețetele cu spanac de pe blog, și aceasta se poate face cu spanac proaspăt sau cu spanac congelat.
- ulei - necesar pentru sos
- făină - pentru îngroșat
- usturoi - nu îl omiteți, el face farmecul acestei rețete!
- condimente - sare, piper, nucșoară rasă
- suc de lămâie - este opțional, dar aduce un pic de aciditate în mâncare și pune în evidență toate celelalte arome
Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.
Preparare
- Pregătire spanac proaspăt sau congelat
Dacă folosiți spanac proaspăt, acesta trebuie curățat și spălat frunză cu frunză în multă apă. Dacă folosiți spanac congelat, nu este nevoie să îl dezghețați în prealabil.
- Blanșare (opărire) spanac
Puneți la fiert 4-5 litri cu apă cu o jumătate de linguriță de sare. Când apa începe să clocotească, puneți spanacul și lăsați-l în apa clocotită doar până când se înmoaie bine, adică maxim 2 minute.
Separat, pregătiți o oală cu apă rece în care puneți câteva cuburi de gheață. Scurgeți spanacul dar păstrați cam 300-350 ml din apa în care a fiert și imediat îl mutați în oala cu apă rece pentru a opri procesul de gătire. - Cum tocăm spanacul
Scurgeți spanacul și tocați-l mărunt cu un cuțit. Dacă preferați, îl puteți pasa la blender, dar e mai plăcut să se simtă în mâncare puțin din textura frunzelor.
- Preparare sos de făină (sos bechamel de post)
Într-o tigaie puneți la încins 40 ml de ulei și adăugați făina amestecând continuu până când aceasta se impregnează cu ulei. Începeți să turnați puțin câte puțin din apa în care a fiert spanacul amestecând mereu ca să nu se facă cocoloașe. Lăsați făina să fiarbă cam 10 minute. Trebuie să aveți un sos fin, de consistența unei smântâni. Condimentați sosul cu sare, piper și nucșoară după gust.
- Amestecare spanac cu sos de făină
Puneți spanacul tocat în tigaie, peste sosul alb și amestecați să se încorporeze.
- Potriviți gustul
Gustați mâncarea de spanac și potriviți de sare și suc de lămâie după cum vă place, apoi adăugați usturoiul trecut prin presă sau tocat foarte mărunt.
Cum se servește
Serviți mâncarea de spanac cu usturoi caldă, cu pâine prăjită sau cu mămăligă. Nouă ne place și după ce se răcește. De fapt, dacă este caldă, preferăm să o mâncăm cu pâine prăjită, iar dacă este rece, o mâncăm cu mămăliguță caldă 🙂
Dacă nu țineți post, o puteți servi alături de ouă ochiuri, așa cum am făcut eu la mâncarea de urzici cu usturoi sau cu ouă fierte în apă, așa cum am arătat la rețeta de spanac cu smântână.
O idee foarte gustoasă ar fi să îi faceți alături câteva frigănele. Pentru inspirație, vezi aici cum am servit mâncarea de mazăre cu frigănele.
Rețete asemănătoare
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Mâncare de spanac cu usturoi
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 500 g frunze de spanac proaspete sau 250 g spanac opărit sau congelat
- 40 ml ulei
- 40 g făină
- 3 căței de usturoi
- sare, piper, nucșoară - după gust
- suc de lămâie - opțional
Instrucțiuni de preparare
- Curățați și spălați spanacul, apoi îl opăriți maxim 2 minute în apă clocotită cu puțină sare.
- Scurgeți spanacul de apa în care a fiert, dar nu o aruncați, ci păstrați deoparte cam 300-350 ml.
- Imediat după ce îl scurgeți de apă, treceți spanacul într-o cratiță cu apă rece în care ați pus câteva cuburi de gheață. În acest fel se va stopa procesul de gătire, iar spanacul vă păstra o culoare vie și frumoasă.
- Scurgeți spanacul și îl tocați mărunt cu un cuțit sau îl puteți toca la blender.
- Într-o tigaie încăpătoare, încingeți uleiul, puneți făina și amestecați pentru ca aceasta să se impregneze cu ulei.
- Turnați puțin câte puțin din apa în care a fiert spanacul și amestecați energic ca să nu se formeze cocoloașe.
- Lăsați sosul să fiarbă cam 10 minute. Condimentați cu sare, piper și nucșoară după gust.
- Puneți spanacul tocat peste sosul de făină și omogenizați. Tot acum puneți suc de lămâie după gust.
- Adăugați usturoiul trecut prin presă sau tocat foarte mărunt și gata, mâncarea de spanac se poate servi.
- Mâncarea de spanac cu usturoi este bună și caldă și rece, cu pâine prăjită, frigănele sau mămăliguță. Dacă nu țineți post, puteți face alături și ouă ochiuri sau ouă poșate.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Maria a zis
Multumesc am facut rețeta, excellent !
Iuliana Sbîrnea a zis
Tare mult mă bucur că v-a plăcut! Să vă fie de bine!
Ada a zis
Ordinea, ingredientele și modalitatea de preparare este total anapoda.
Iuliana Sbîrnea a zis
Ce să zic, n-o fi pentru toată lumea. Îmi pare rău că nu v-ați descurcat.
CC a zis
Reteta este de milioane, foarte, foarte delicioasa, insa in loc de faina am adaugat amidon de porumb. Chiat si fara lamaie si nucsoara... o savuram de nu ne putem satura. Multumim mult!!!
Iuliana Sbîrnea a zis
Mulțumesc! Mă bucur mult că vă place rețeta!