Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete de post

Mâncare de spanac cu usturoi, rețetă simplă de post

Publicat la 30 martie 2020 de Iuliana Sbîrnea - 8 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

5811 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta simplă de mâncare de spanac cu usturoi. Mâncare de spanac de post, ieftină și gustoasă, din doar câteva ingrediente.

Oricând vrei o masă de prânz sau o cină simplă, plină de vitamine și care se face ușor, această rețetă de spanac cu usturoi e soluția! Deși este o mâncare de post , veți vedea că este cremoasă și delicioasă! Iar dacă nu toți cei din familie țin post, cu un ou ochi așezat deasupra, mulțumiți pe toată lumea!

Mancare de spanac cu usturoi

Ceea ce face ca această mâncare de spanac cu usturoi să fie atât de fină și de catifelată este sosul de făină și aromat cu usturoi. Este de fapt un fel de sos bechamel , dar cum mi-am dorit ca mâncarea mea să fie una de post, am folosit ulei vegetal în locul untului și am subțiat sosul cu apa în care am fiert spanacul, în loc de lapte. A fost perfect!

Mancare de spanac
Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Preparare
  • Cum se servește
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Avem nevoie de puține ingrediente pentru această rețetă și dintre cele mai comune pe care cu siguranță le avem mereu în casă:

  • spanac - ca mai toate rețetele cu spanac de pe blog, și aceasta se poate face cu spanac proaspăt sau cu spanac congelat.
  • ulei - necesar pentru sos
  • făină - pentru îngroșat
  • usturoi - nu îl omiteți, el face farmecul acestei rețete!
  • condimente - sare, piper, nucșoară rasă
  • suc de lămâie - este opțional, dar aduce un pic de aciditate în mâncare și pune în evidență toate celelalte arome

Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.

Preparare

  1. Pregătire spanac proaspăt sau congelat

    Dacă folosiți spanac proaspăt, acesta trebuie curățat și spălat frunză cu frunză în multă apă. Dacă folosiți spanac congelat, nu este nevoie să îl dezghețați în prealabil.spanac proaspat

  2. Blanșare (opărire) spanac

    Puneți la fiert 4-5 litri cu apă cu o jumătate de linguriță de sare. Când apa începe să clocotească, puneți spanacul și lăsați-l în apa clocotită doar până când se înmoaie bine, adică maxim 2 minute.
    Separat, pregătiți o oală cu apă rece în care puneți câteva cuburi de gheață. Scurgeți spanacul dar păstrați cam 300-350 ml din apa în care a fiert și imediat îl mutați în oala cu apă rece pentru a opri procesul de gătire. spanac blansat

  3. Cum tocăm spanacul

    Scurgeți spanacul și tocați-l mărunt cu un cuțit. Dacă preferați, îl puteți pasa la blender, dar e mai plăcut să se simtă în mâncare puțin din textura frunzelor.

  4. Preparare sos de făină (sos bechamel de post)

    Într-o tigaie puneți la încins 40 ml de ulei și adăugați făina amestecând continuu până când aceasta se impregnează cu ulei. Începeți să turnați puțin câte puțin din apa în care a fiert spanacul amestecând mereu ca să nu se facă cocoloașe. Lăsați făina să fiarbă cam 10 minute. Trebuie să aveți un sos fin, de consistența unei smântâni. Condimentați sosul cu sare, piper și nucșoară după gust.sos besamel cu nucsoara

  5. Amestecare spanac cu sos de făină

    Puneți spanacul tocat în tigaie, peste sosul alb și amestecați să se încorporeze.spanac in sos besamel

  6. Potriviți gustul

    Gustați mâncarea de spanac și potriviți de sare și suc de lămâie după cum vă place, apoi adăugați usturoiul trecut prin presă sau tocat foarte mărunt.usturoi

Cum se servește

Serviți mâncarea de spanac cu usturoi caldă, cu pâine prăjită sau cu mămăligă. Nouă ne place și după ce se răcește. De fapt, dacă este caldă, preferăm să o mâncăm cu pâine prăjită, iar dacă este rece, o mâncăm cu mămăliguță caldă 🙂

Dacă nu țineți post, o puteți servi alături de ouă ochiuri, așa cum am făcut eu la mâncarea de urzici cu usturoi sau cu ouă fierte în apă, așa cum am arătat la rețeta de spanac cu smântână.

O idee foarte gustoasă ar fi să îi faceți alături câteva frigănele. Pentru inspirație, vezi aici cum am servit mâncarea de mazăre cu frigănele.

Rețete asemănătoare

  • Rețeta de bame congelate cu sos de roșii
    Rețeta de bame congelate cu sos de roșii
  • Mâncare de post cu țelină și morcovi
    Mâncare de post cu țelină și morcovi
  • Tocanita de ciuperci cu sos de rosii
    Tocăniță de ciuperci cu sos de roșii - rețetă de post simplă și rapidă
  • Mancare de fasole verde cu rosii si usturoi
    Mâncare de fasole verde cu sos de roșii și usturoi

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Mancare de spanac cu usturoi

Mâncare de spanac cu usturoi

Rețeta simplă de mâncare de spanac cu usturoi. Mâncare de spanac de post, ieftină și gustoasă, din doar câteva ingrediente.
5 from 48 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
Timp total: 35 minutes minutes
Număr de porții: 4 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

tigaie cu capac
tigaie cu capac

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 500 g frunze de spanac proaspete sau 250 g spanac opărit sau congelat
  • 40 ml ulei
  • 40 g făină
  • 3 căței de usturoi
  • sare, piper, nucșoară - după gust
  • suc de lămâie - opțional

Instrucțiuni de preparare
 

  • Curățați și spălați spanacul, apoi îl opăriți maxim 2 minute în apă clocotită cu puțină sare.
  • Scurgeți spanacul de apa în care a fiert, dar nu o aruncați, ci păstrați deoparte cam 300-350 ml.
  • Imediat după ce îl scurgeți de apă, treceți spanacul într-o cratiță cu apă rece în care ați pus câteva cuburi de gheață. În acest fel se va stopa procesul de gătire, iar spanacul vă păstra o culoare vie și frumoasă.
  • Scurgeți spanacul și îl tocați mărunt cu un cuțit sau îl puteți toca la blender.
  • Într-o tigaie încăpătoare, încingeți uleiul, puneți făina și amestecați pentru ca aceasta să se impregneze cu ulei.
  • Turnați puțin câte puțin din apa în care a fiert spanacul și amestecați energic ca să nu se formeze cocoloașe.
  • Lăsați sosul să fiarbă cam 10 minute. Condimentați cu sare, piper și nucșoară după gust.
  • Puneți spanacul tocat peste sosul de făină și omogenizați. Tot acum puneți suc de lămâie după gust.
  • Adăugați usturoiul trecut prin presă sau tocat foarte mărunt și gata, mâncarea de spanac se poate servi.
  • Mâncarea de spanac cu usturoi este bună și caldă și rece, cu pâine prăjită, frigănele sau mămăliguță. Dacă nu țineți post, puteți face alături și ouă ochiuri sau ouă poșate.

Bine de știut:

Dacă folosiți spanac congelat, nu este nevoie să îl dezghețați înainte. Îl adăugați în sosul de făină așa, înghețat cum este în pungă.
 
Valori nutriționale
Mâncare de spanac cu usturoi
Valori per porție
Calorii
157
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
11
g
17
%
Carbohidrați
 
13
g
4
%
Fibre
 
3
g
13
%
Zahăr
 
1
g
1
%
Proteine
 
5
g
10
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Mancare de spanac cu usturoi

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Borcan si lingura cu unt de arahide facut in casa
    Cum să faci unt de arahide acasă - rețeta rapidă, sănătoasă și ieftină
  • Mâncare de post cu prune și orez pe farfurie cu șervet
    Mâncare de orez cu prune uscate - rețetă tradițională de post
  • taietei cu varza in cratita
    Tăieței cu varză dulce de post – Rețetă ardelenească tradițională, fără carne
  • hummus cu dovlecei si nuci
    Hummus cremos cu dovlecei și nuci - Rețetă rapidă și sănătoasă
5811 shares

Comentarii

  1. Giurgiu Domnica a zis

    aprilie 01, 2025 at 12:45 pm

    5 stars
    Foarte, foarte buna si gustoasa.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      aprilie 01, 2025 at 7:21 pm

      Mă bucur că v-a plăcut. Să vă fie de bine!

      Răspunde
  2. Maria a zis

    noiembrie 18, 2023 at 10:41 pm

    Multumesc am facut rețeta, excellent !

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      noiembrie 19, 2023 at 7:52 am

      Tare mult mă bucur că v-a plăcut! Să vă fie de bine!

      Răspunde
  3. Ada a zis

    mai 08, 2023 at 5:14 pm

    Ordinea, ingredientele și modalitatea de preparare este total anapoda.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      mai 08, 2023 at 6:29 pm

      Ce să zic, n-o fi pentru toată lumea. Îmi pare rău că nu v-ați descurcat.

      Răspunde
    • CC a zis

      septembrie 24, 2023 at 1:04 am

      5 stars
      Reteta este de milioane, foarte, foarte delicioasa, insa in loc de faina am adaugat amidon de porumb. Chiat si fara lamaie si nucsoara... o savuram de nu ne putem satura. Multumim mult!!!

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea a zis

        septembrie 24, 2023 at 6:53 am

        Mulțumesc! Mă bucur mult că vă place rețeta!

        Răspunde
5 from 48 votes (46 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x