Vrei un prânz sănătos și delicios? Bucură-te de o ciorbă consistentă și savuroasă cu această rețetă de ciorbă din cap de pește cu orez!
Ciorba din capete de pește este o mâncare tradițională foarte des întâlnită mai ales în zona de sud-est a țării. Locuitorii de pe malurile Dunării se pricep să pregătească cele mai bune mâncăruri folosind tot ce se poate de la pește.
Din păcate am observat că în pescării capetele de pește sunt adeseori ignorate, deși sunt foarte ieftine și din ele obținem o ciorbă de pește foarte concentrată, sănătoasă și mai ales grozav de gustoasă.
Ciorba din capete de pește se pregătește ușor diferit față de borșul de pește dobrogean, de exemplu, la care folosim bucăți mari de carne.
Capetele de pește au multe oase și cartilagii și tocmai ele, prin fierbere, dau gustul bogat al unei ciorbe. Într-o ciorbă din cap de pește vom avea mai puțină carne decât într-un borș de pește clasic sau în borșul dobrogean, însă supa va fi minunat de gustoasă.
Ce fel de pește este potrivit pentru această rețetă?
În pescăriile mari și bine aprovizionate, veți găsi mereu capete de pește potrivite pentru o ciorbă gustoasă deoarece acolo peștii mari se filetează sau se vând tăiați în "medalioane", iar capetele se vând separat.
Veți găsi mereu capete de pește mare, acestea fiind cele mai potrivite. Dacă e pe alese, eu vă recomand să cumpărați capete de crap românesc, care are un gust și o savoare inegalabilă. Dar ciorba va ieși foarte bună și cu capete de alți pești, de exemplu: somn, novac sau somon.
Tradițional, ciorba de pește se acrește cu borș de putină sau cu oțet. Alegeți varianta care vă place cel mai mult. Dar neapărat faceți și o mămăliguță alături. Ciorba de pește cu mămăliguță e inegalabilă! 🙂
Mod de preparare ciorbă din cap de pește cu orez (VIDEO inclus)
Ciorba aceasta din cap de pește se face foarte ușor. Totuși, e mereu util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.
Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ciorbă din cap de pește cu orez
Rețeta Video
Ingrediente
- aprox. 2 kg cap de pește
- 2 morcovi
- 2 cepe mijlocii
- 1 felie țelină
- 1 ardei gras
- 1 rădăcină păstârnac (sau pătrunjel)
- 50 g tije de țelină (2 tije)
- 30 ml ulei
- 200 ml suc de roșii
- 200 ml borș sau după gust
- 80 g orez
- legătură leuștean sau pătrunjel
Instrucțiuni de preparare
- De la capetele de pește trebuie îndepărtate branhiile și solzii, apoi spălate bine sub jet de apă rece.
- Punem peștele la fiert în apă cât să îl acopere bine, cu un praf de sare. Eu am folosit 3 litri de apă.
- Când carnea a fiert, scoatem peștele într-un castron și strecurăm supa.
- Tăiem legumele cubulețe.
- Într-o oală încăpătoare punem uleiul la încins, apoi călim legumele pentru câteva minute, până când încep să se înmoaie.
- Turnăm peste legume supa strecurată și le lăsăm să fiarbă pentru aproximativ 20 de minute.
- Între timp curățăm carnea de pește de oase. Din cele 2 capete de pește pe care le-am folosit, eu am obținut 500 g de carne.
- Spălăm orezul sub jet de apă rece și îl adăugăm în oală. Îl lăsăm să fiarbă.
- Punem în oală sucul de roșii și borș după gust. Borșul nu îl punem rece, el trebuie să fie în prealabil încălzit separat, într-un ibric.
- Lăsăm ciorba să mai fiarbă încă 10 minute, apoi punem în oală și carnea de pește curățată de oase.
- Presărăm cu leuștean sau pătrunjel proaspăt, tocat mărunt și ciorba noastră din cap de pește este gata de servit, de preferat cu o mămăliguță alături.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nicoleta Budai a zis
Bună ziua
Oare cap de păstrăv merge?
Iuliana Sbîrnea a zis
Teoretic, orice cap de pește comestibil merge, dar unele sunt mai gustoase decât altele.
În plus v-ar trebui vreo 10 capete de păstrăv ca să facă cât unul de crap și tot nu veți obține același gust.
Dumitru Moraru a zis
Vreau sa va intreb daca la capul de Novac exista si acel " os amar" ca la Crap de exemplu? Nu am gatit niciodata Novac, dar as incerca pentru Revelion sa fac o ciorba din aceste capete. Daca imi puteti da un raspuns in timp util, probabil ca vom mai comunica si pentru alte sfaturi de retete.
Va multumesc anticipat si va doresc UN ANOU CU SANATATE SI BUCURII !
Cu stima,
D. Moraru
Iuliana Sbîrnea a zis
Am gătit ciorba aceasta și cu cap de novac, e un pește foarte gustos.
Cât despre așa-zisul os amar, nici la crap nu-mi bat capul cu el, că doar nu-l mâncăm cu tot cu oase.
Ori când gătim crapul întreg la cuptor, cum facem cu osul amar?
Mulțumesc și eu pentru mesaj, numai bine!
florin a zis
excelenta
Iuliana Sbîrnea a zis
Mulțumesc! Mă bucur mult că vă place rețeta!
Stefan Ciobanu a zis
Mi-a placut reteta, care este foarte apropiata de cum fac si eu ciorba. Locuiesc in Sydney si prepar ciorba cu Somon. In contrast cu reteta Dvs. eu las "carcasa" creierului intreaga. Ce este inauntru, este numai pentru "specialisti"!
Borsul este la plic din Romania.
Eu adaug bucati de peste (orice), scoici, schrimsi, octopus si tot ce mai gasesc. Asta face farfuria mai exotica. Mamaliga se bucura!
Multumesc.
Stefan
Iuliana Sbîrnea a zis
Oh, ciorba asta îmbogățită cu schrimps și caracațiță sună minunat! 🙂