Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete de post

Mâncare de linte cu legume, rețeta de post

Publicat la 10 martie 2022 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

524 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Mâncarea de linte cu legume este foarte gustoasă, consistentă și plină de arome. Este perfectă pentru un prânz sau o cină de post!

Această rețetă cu linte este perfectă pentru perioadele de post ortodox sau dacă ați adoptat un stil de viață vegan. Se gătește ușor și rapid, are doar ingrediente naturale și sănătoase, este ieftina și sățioasă!

Mancare de linte cu legume, reteta de post

În posturi ne plac mâncărurile ușoare, din ingrediente simple, pe care le avem mereu în casă și care se gătesc ușor, iar lintea este printre ingredientele noastre preferate în astfel de perioade.

Din linte pregătesc de multe ori chifteluțe de linte la cuptor pe care le mâncăm la micul dejun sau le luăm la pachetul de la serviciu. Tot cu linte fac și o minunată supă cremă de linte roșie, catifelată și atât de hrănitoare!

Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Ce puteți schimba în rețetă
  • Cum se păstrează
  • Alte rețete de post
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Când vine vorba despre mâncăruri simple și sănătoase, lintea este este mereu printre cele mai bune alegeri. Este bogată în proteine ​​și nutrienți și este foarte sățioasă, ceea ce înseamnă că ține bine de foame întreaga zi. 

linte verde

Această mâncare de post este o modalitate simplă de a introduce lintea în meniu. Este perfectă pentru prânz sau o cină ușoară pe tot parcursul săptămânii. Iată de ce aveți nevoie:

  • linte - folosiți linte verde sau linte maro. Lintea roșie nu este potrivită pentru această rețetă pentru că boabele nu se păstrează întregi după fierbere. Păstrați lintea roșie pentru a face de exemplu un pate de linte pentru micul dejun.
  • legume - ceapă, morcov, usturoi
  • suc de roșii - aduce un strop de aciditate în mâncarea de linte. Folosiți suc de roșii concentrat, cu pulpă.
  • ulei - pentru călit legumele
  • condimente - sare, piper, semințe de chimen , boia afumată și cimbru uscat
  • apă - proporția folosită va fi de 3:1, adică 3 părți de apă la 1 parte de linte

Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.

Mancare de linte cu legume, reteta de post

Ce puteți schimba în rețetă

Rețeta pe care v-o propun eu mai jos este una de bază, destul de "cuminte" în arome și ingrediente. Dar dacă sunteți mai îndrăzneți în bucătărie, iată ce puteți schimba în rețetă:

  • condimente - puteți folosi arome diferite dacă sunteți mai îndrăzneți în bucătărie. De exemplu, lintea se potrivește de minune cu rozmarinul, cu ierburile de Provence sau cu menta. De asemenea, dacă doriți o mâncare picantă, puteți folosi boia iute în locul celei afumate sau să le folosiți împreună.
  • verdețuri- puteți adăugați aprox. 100 g de spanac proaspăt sau rucola spre sfârșitul fierberii. Vor da o aromă deosebită și veți avea mai multe vitamine în farfurie.
  • cartofi - dacă doriți o mâncare și mai consistentă, nu vă sfiiți să adăugați la fiert și 1-2 cartofi albi, făinoși, tăiați cubulețe.
  • linte - puteți folosi linte gata fiartă, din conservă, ceea ce va scurta considerabil timpul de gătire, cu mai bine de 30 de minute.
Mancare de linte cu legume, reteta de post

Cum se păstrează

Mâncarea de linte cu legume se păstrează foarte bine pentru mai multe zile. Este o opțiune foarte bună pentru persoanele ocupate care doresc să gătească o cantitate mai mare în avans pe care să o păstreze la frigider pentru mai multe zile sau la congelator. Iată cum puteți păstra tocana de linte:

  • la frigider pana la 4 zile - e chiar mai bună a doua sau a treia zi, pentru că aromele se împrietenesc mai bine, iar gustul se îmbunătățește.
  • la congelator până la 3 luni - puneți-o în caserole din sticlă sau din plastic prevăzute cu capac etanș.

Alte rețete de post

  • Sarmale de post cu soia
    Sarmale de post cu soia și ciuperci în foi de varză acră
  • Rețeta de bame congelate cu sos de roșii
    Rețeta de bame congelate cu sos de roșii
  • Paste cu sos de naut si rozmarin
    Paste cu cremă năut și rozmarin - rețetă de post rapidă și sănătoasă
  • Pilaf de bulgur cu legume
    Pilaf de bulgur cu legume, sănătos și dietetic

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Mancare de linte de post_reteta

Mâncare de linte cu legume, rețeta de post

Această mâncare de linte cu legume este foarte gustoasă, consistentă și plină de arome. Este perfectă pentru un prânz sau o cină de post!
5 from 12 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 50 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour
Număr de porții: 6
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 200 g linte verde (sau maro)
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 2-3 căței usturoi
  • 2 linguri ulei
  • 1 linguriță chimen
  • 1 linguriță boia afumată
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • sare și piper, după gust
  • 200 ml suc de roșii
  • 600 ml apă (aprox.)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Tocați mărunt ceapa și usturoiul. Morcovul tăiați-l rondele sau jumătăți de rondele.
    Mancare de linte de post_legume taiate
  • Într-o cratiță mare, puneți uleiul la încins și căliți legumele timp de 3-4 minute până când se înmoaie puțin și devin translucide. Tot acum puneți sarea și semințele de chimen.
    Mancare de linte de post_calire legume
  • Puneți lintea spălată sub un jet de apă și adăugați 600 ml de apă. Adăugați piper, cimbru și boia. Lăsați lintea să fiarbă la foc mediu spre mic, cu capac, timp de aprox. 30-40 de minute, până când devine fragedă.
    Mancare de linte de post_apa
  • Adăugați sucul de roșii și potriviți gustul de sare. Lăsați să mai fiarbă încă 5-10 minute.
  • Presărați pătrunjel proaspăt tocat mărunt și serviți.
    Mancare de linte de post_reteta
Valori nutriționale
Mâncare de linte cu legume, rețeta de post
Valori per porție
Calorii
171
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
1
g
2
%
Carbohidrați
 
31
g
10
%
Fibre
 
13
g
54
%
Zahăr
 
5
g
6
%
Proteine
 
11
g
22
%
Vitamina A
 
2849
IU
57
%
Calciu
 
136
mg
14
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Borcan si lingura cu unt de arahide facut in casa
    Cum să faci unt de arahide acasă - rețeta rapidă, sănătoasă și ieftină
  • Mâncare de post cu prune și orez pe farfurie cu șervet
    Mâncare de orez cu prune uscate - rețetă tradițională de post
  • taietei cu varza in cratita
    Tăieței cu varză dulce de post – Rețetă ardelenească tradițională, fără carne
  • hummus cu dovlecei si nuci
    Hummus cremos cu dovlecei și nuci - Rețetă rapidă și sănătoasă
524 shares

Comentarii

  1. adda a zis

    martie 10, 2022 at 12:47 pm

    Credeti c-as putea sa pun chimen macinat?
    As vrea sa incerc mancarica aceasta de linte, dar e posibil sa nu manance copilul daca gaseste seminte de chimen (pentru ca au o aroma puternica).
    Pana acum am folosit seminte de chimen exclusiv in saratele, nu stiu ce gust au intr-o mancarica.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      martie 10, 2022 at 3:14 pm

      Puteți să puneți chimen măcinat sau puteți să îl omiteți de tot dacă vreți să fiți mai sigură.

      Răspunde
5 from 12 votes (12 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x