Timp estimat pentru citit: 9 minute
Aceasta este probabil cea mai bună și cea mai ușoară rețetă de lasagna de post cu ciuperci pe care o puteți face! 5 straturi de paste și sos delicios cu ciuperci și multe legume, reunite într-o mâncare vegană consistentă și delicioasă!
Lasagna clasică este minunată, ne place foarte mult! Dar iată că am reușit să fac o variantă de lasagna de post simplă și rapidă și care este atât de gustoasă încât, fără să spun vorbe mari, chiar rivalizează cu rețeta originală italiană!
Sosul de carne tocată l-am înlocuit cu un sos bolognese de post, făcut cu ciuperci proaspete, sos de roșii și legume care dau mult gust și o textură minunată. Este foarte bun acest sos de ciuperci și e o idee grozavă să îl folosiți și la o musaca de post sau îl puteți turna peste paste oricând vreți o mâncare rapidă.
Și pentru sosul bechamel am făcut o variantă de post și l-am aromatizat cu multă nucșoară rasă care i-a dat o aromă foarte plăcută.
Avem așadar o mâncare gustoasă, cremoasă și consistentă, formată din 5 straturi de foi de lasagna care nu trebuie fierte înainte pentru că se vor hidrata în cuptor învelite sosul bolognese și în sosul bechamel de post.
O tavă de lasagna poate sătura 8-10 persoane, așa că e potrivită pentru o masă de familie sau atunci când aveți musafiri.
Mergi direct la:
Ce ne trebuie
Folosim doar ingrediente simple și ieftine pentru această lasagna de post. Nu folosim sosuri, arome artificiale sau produse procesate de niciun fel. Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos, pe care o puteți tipări sau o puteți salva.
pentru sosul bolognese de post cu ciuperci
- ciuperci - pentru cel mai bun gust și cea mai potrivită textură, folosim ciuperci proaspete, nu congelate și nici din conservă. puteți folosi ciuperci champignon, brune, pleurotus, hribi, etc.
- legume: ceapă uscată, morcovi, rădăcină de țelină, usturoi
- roșii pasate - pentru aciditate și o culoare frumoasă. Puteți folosi și un suc de roșii de casă, mai gros, cu pulpă.
- ulei - pentru călit legumele și pentru uns tava
- condimente: sare, piper și oregano
pentru sosul bechamel de post - nu putem folosi lapte și unt ca în rețeta originală, dar vom reuși totuși să obținem un sos fin și cremos folosind doar ingredientele de mai jos:
- ulei - folosiți un ulei cu gust neutru. Cel de floarea soarelui, de exemplu, este perfect!
- făină albă
- apă - ca înlocuitor al laptelui. Puteți folosi și un lapte vegetal neîndulcit, cu aromă mai neutră, de exemplu lapte de soia
- condimente: sare, piper, nucșoară
în plus
- foi de lasagna - în general foile de lasagna cumpărate conțin doar făină de grâu dur și apă și nu au nevoie de fierbere înainte. Totuși, dacă țineți post, verificați eticheta să vă asigurați că nu conțin ouă și verificați modul de preparare.
- pătrunjel sau busuioc proaspăt - pentru că lasagna proaspăt scoasă din cuptor are nevoie de o pată de culoare și o notă de prospețime
Cum se prepară lasagna de post cu ciuperci și sos bechamel
Dați la robot toate legumele. Aveți grijă să nu le transformați în pastă, ci să rămână granulate. Dacă nu aveți robot, dați legumele pe răzătoarea cu găuri mici, iar ciupercile le tăiați foarte mărunt din cuțit.
Căliți morcovul, ceapa, usturoiul și țelina în ulei încins pentru 5 minute. Puneți ciupercile, sare, piper, oregano, suc de roșii și 150 ml de apă. Amestecați și lăsați sosul să fiarbă 30 de minute.
Pentru sosul bechamel puneți uleiul să se încălzească într-o cratiță. Turnați făina și amestecați cu un tel de mână ca să nu se formeze cocoloașe. Când făina s-a îngroșat puțin, turnați apa călduță, puțin câte puțin amestecând continuu. Puneți sare, piper și nucșoară și lăsați sosul să fiarbă până când se îngroașă ca o smântână (aprox. 15 minute) Amestecați des.
Ungeți tava cu ulei. Vom avea 5 straturi de foi de lasagna și 6 straturi de sosuri, deci aveți grijă cum împărțiți sosurile ca să vă ajungă. Puneți pe fundul tăvii puneți sos bechamel și sos bolognese. Așezați foile și peste ele din nou cele două sosuri. Procedați la fel până terminați foile și sosurile. Ultimul strat trebuie să fie de sosuri.
Dați tava în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 30-35 minute. Orientați-vă în funcție de timpul de gătire al foilor specificat pe pachet.
Lăsați lasagna să se odihnească 10 minute, apoi presărați pătrunjel sau busuioc proaspăt și serviți. Dac
Ce puteți înlocui în rețetă
Iată cum puteți adapta rețeta la gusturile voastre sau la ceea ce aveți la îndemână:
- foi de lasagna - dacă nu țineți post, ci doriți doar o lasagna fără carne, puteți să faceți foi de lasagna de casă, urmând rețeta de tăieței de casă cu ou. Veți avea foi gustoase și catifelate, mult mai bune decât cele cumpărate!
- ciuperci - dacă indiferent de motiv nu consumați ciuperci, puteți înlocui întreaga cantitate de ciuperci din rețetă cu granule de soia.
- vegetarian - dacă nu țineți post, puteți folosi lapte și unt în loc de apă și ulei la sosul bechamel, în aceleași cantități și urmând același mod de preparare. De asemenea, pentru un gust mai bogat, puteți presăra parmezan ras sau mici cubulețe de mozzarella fresca între straturile de paste.
- sos bechamel - nu va fi deloc același lucru, totuși, dacă nu vreți să îl faceți, se poate înlocui cu un sos vegetal (de ovăz, de soia, etc.) sau cu smântână în varianta vegetariană.
Cum se păstrează
Puteți păstra lasagna la frigider pentru 4-5. Când doriți să o serviți o încălziți pentru 2-3 minute la microunde sau pentru 15 minute în cuptorul mare la 180 de grade.
Lasagna se poate congela până la 3 luni în caserole cu capac etanș. Când doriți să o serviți, o lăsați să se dezghețe peste noapte în frigider.
Extra-sfaturi
- Puteți dubla cantitățile ingredientelor pentru sosul de ciuperci și să congelați jumătate din el pentru altădată.
- Foile de lasagna din magazine nu au nevoie de fierbere în prealabil. Dacă faceți foi de casă, le fierbeți doar 2 minute înainte de folosire.
- Înainte să asamblați lasagna în tavă orientați-vă câte foi încap pe un rând și cum e mai bine să le așezați.
- Alegeți o tavă suficient de adâncă (aprox. 8 cm), altfel e posibil ca sosurile să curgă în cuptor.
- Dacă aveți nevoie să tăiați sau să decupați câteva foi, hidratați-le 10 minute în apă rece. Vor deveni flexibile și ușor de tăiat. Dacă nu le hidratați sunt casante și se sparg ușor.
- Nu lăsați lasagna în cuptor mai mult decât timpul indicat pe pachet pentru gătirea foilor. Lasagna e bună dacă foile sunt al dente, nu le gătiți în exces pentru că se vor înmuia prea tare!
Întrebări frecvente
Lasagna se poate face în varianta de post înlocuind carnea tocată cu ciuperci, iar laptele și untul din sosul bechamel cu ulei și apă sau lapte vegetal.
Da, se poate, dacă folosiți paste fără gluten și dacă înlocuiți făina de grâu din sosul bechamel cu o făină fără gluten.
Lasagna de post cu ciuperci poate fi o opțiune sănătoasă, dacă se folosesc ingrediente simple și naturale, cât mai puțin procesate. De asemenea, fiind o mâncare calorică și consistentă, lasagna trebuie mâncată în cantități moderate.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete de post? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Lasagna de post cu ciuperci și sos bechamel
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 320 g foi de lasagna
sos bolognese cu ciuperci (de post)
- 500 g ciuperci proaspete
- 2 buc ceapă uscată
- 2 morcovi nu prea mari
- 1 felie mică de țelină
- 4 căței usturoi
- 250 ml roșii pasate
- 150 ml apă
- 25 ml ulei
- sare, piper și oregano
sos bechamel de post
- 70 ml ulei
- 70 g făină
- 1 litru apă
- sare, piper, nucșoară
în plus
- pătrunjel sau busuioc proaspăt (pentru servit)
Instrucțiuni de preparare
folosiți o tavă de aprox. 25x35cm
- Dați la robot toate legumele. Aveți grijă să nu le transformați în pastă, ci să rămână granulate. Dacă nu aveți robot, dați legumele pe răzătoarea cu găuri mici, iar ciupercile le tăiați foarte mărunt din cuțit.
- Căliți morcovul, ceapa, usturoiul și țelina în ulei încins pentru 5 minute. Puneți ciupercile, sare, piper, oregano, suc de roșii și 150 ml de apă. Amestecați și lăsați sosul să fiarbă 30 de minute.
- Pentru sosul bechamel puneți uleiul să se încălzească într-o cratiță. Turnați făina și amestecați cu un tel de mână ca să nu se formeze cocoloașe. Când făina s-a îngroșat puțin, turnați apa călduță, puțin câte puțin amestecând continuu. Puneți sare, piper și nucșoară și lăsați sosul să fiarbă până când se îngroașă ca o smântână (aprox. 15 minute) Amestecați des.
- Ungeți tava cu ulei. Vom avea 5 straturi de foi de lasagna și 6 straturi de sosuri, deci aveți grijă cum împărțiți sosurile ca să vă ajungă. Puneți pe fundul tăvii puneți sos bechamel și sos bolognese. Le amestecați puțin Așezați foile și peste ele din nou cele două sosuri. Procedați la fel până terminați foile și sosurile. Ultimul strat trebuie să fie de sosuri.
- Dați tava în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 30-35 minute. Orientați-vă în funcție de timpul de gătire al foilor specificat pe pachet.
- Lăsați lasagna să se odihnească 10 minute, apoi presărați pătrunjel sau busuioc proaspăt și serviți.
Bine de știut:
- Puteți dubla cantitățile ingredientelor pentru sosul de ciuperci și să congelați jumătate din el pentru altădată.
- Foile de lasagna din magazine nu au nevoie de fierbere în prealabil. Dacă faceți foi de casă, le fierbeți doar 2 minute înainte de folosire.
- Înainte să asamblați lasagna în tavă orientați-vă câte foi încap pe un rând și cum e mai bine să le așezați.
- Alegeți o tavă suficient de adâncă (aprox. 8 cm), altfel e posibil ca sosurile să curgă în cuptor.
- Dacă aveți nevoie să tăiați sau să decupați câteva foi, hidratați-le 10 minute în apă rece. Vor deveni flexibile și ușor de tăiat. Dacă nu le hidratați sunt casante și se sparg ușor.
- Nu lăsați lasagna în cuptor mai mult decât timpul indicat pe pachet pentru gătirea foilor. Lasagna e bună dacă foile sunt al dente, nu le gătiți în exces pentru că se vor înmuia prea tare!
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Ica a zis
Mulțumim pentru toate rețetele!
UN POST BINECUVANTAT(luni 18.03.)pentru toți îl care țineți!)
Iuliana Sbîrnea a zis
Mulțumim, la fel!