Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete de post

Lasagna de post cu ciuperci și sos bechamel - rețeta simplă și delicioasă

Publicat la 4 martie 2023 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

741 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 9 minute

Aceasta este probabil cea mai bună și cea mai ușoară rețetă de lasagna de post cu ciuperci pe care o puteți face! 5 straturi de paste și sos delicios cu ciuperci și multe legume, reunite într-o mâncare vegană consistentă și delicioasă!

Lasagna clasică este minunată, ne place foarte mult! Dar iată că am reușit să fac o variantă de lasagna de post simplă și rapidă și care este atât de gustoasă încât, fără să spun vorbe mari, chiar rivalizează cu rețeta originală italiană !

lasagna de post cu ciuperci

Sosul de carne tocată l-am înlocuit cu un sos bolognese de post, făcut cu ciuperci proaspete, sos de roșii și legume care dau mult gust și o textură minunată. Este foarte bun acest sos de ciuperci și e o idee grozavă să îl folosiți și la o musaca de post sau îl puteți turna peste paste oricând vreți o mâncare rapidă.

Și pentru sosul bechamel am făcut o variantă de post și l-am aromatizat cu multă nucșoară rasă care i-a dat o aromă foarte plăcută.

Avem așadar o mâncare gustoasă, cremoasă și consistentă, formată din 5 straturi de foi de lasagna care nu trebuie fierte înainte pentru că se vor hidrata în cuptor învelite sosul bolognese și în sosul bechamel de post.

O tavă de lasagna poate sătura 8-10 persoane, așa că e potrivită pentru o masă de familie sau atunci când aveți musafiri.

lasagna de post cu ciuperci
Mergi direct la:
  • Ce ne trebuie
  • Cum se prepară lasagna de post cu ciuperci și sos bechamel
  • Ce puteți înlocui în rețetă
  • Cum se păstrează
  • Extra-sfaturi
  • Întrebări frecvente
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ce ne trebuie

Folosim doar ingrediente simple și ieftine pentru această lasagna de post. Nu folosim sosuri, arome artificiale sau produse procesate de niciun fel. Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos, pe care o puteți tipări sau o puteți salva.

pentru sosul bolognese de post cu ciuperci

  • ciuperci - pentru cel mai bun gust și cea mai potrivită textură, folosim ciuperci proaspete, nu congelate și nici din conservă. puteți folosi ciuperci champignon, brune, pleurotus, hribi, etc.
  • legume: ceapă uscată, morcovi, rădăcină de țelină, usturoi
  • roșii pasate - pentru aciditate și o culoare frumoasă. Puteți folosi și un suc de roșii de casă, mai gros, cu pulpă.
  • ulei - pentru călit legumele și pentru uns tava
  • condimente: sare, piper și oregano

pentru sosul bechamel de post - nu putem folosi lapte și unt ca în rețeta originală, dar vom reuși totuși să obținem un sos fin și cremos folosind doar ingredientele de mai jos:

  • ulei - folosiți un ulei cu gust neutru. Cel de floarea soarelui, de exemplu, este perfect!
  • făină albă
  • apă - ca înlocuitor al laptelui. Puteți folosi și un lapte vegetal neîndulcit, cu aromă mai neutră, de exemplu lapte de soia
  • condimente: sare, piper, nucșoară

în plus

  • foi de lasagna - în general foile de lasagna cumpărate conțin doar făină de grâu dur și apă și nu au nevoie de fierbere înainte. Totuși, dacă țineți post, verificați eticheta să vă asigurați că nu conțin ouă și verificați modul de preparare.
  • pătrunjel sau busuioc proaspăt - pentru că lasagna proaspăt scoasă din cuptor are nevoie de o pată de culoare și o notă de prospețime

Cum se prepară lasagna de post cu ciuperci și sos bechamel

Dați la robot toate legumele. Aveți grijă să nu le transformați în pastă, ci să rămână granulate. Dacă nu aveți robot, dați legumele pe răzătoarea cu găuri mici, iar ciupercile le tăiați foarte mărunt din cuțit.

sos bolognese cu ciuperci de post

Căliți morcovul, ceapa, usturoiul și țelina în ulei încins pentru 5 minute. Puneți ciupercile, sare, piper, oregano, suc de roșii și 150 ml de apă. Amestecați și lăsați sosul să fiarbă 30 de minute.

sos bechamel de post

Pentru sosul bechamel puneți uleiul să se încălzească într-o cratiță. Turnați făina și amestecați cu un tel de mână ca să nu se formeze cocoloașe. Când făina s-a îngroșat puțin, turnați apa călduță, puțin câte puțin amestecând continuu. Puneți sare, piper și nucșoară și lăsați sosul să fiarbă până când se îngroașă ca o smântână (aprox. 15 minute) Amestecați des.

cum se așază lasagna în tavă

Ungeți tava cu ulei. Vom avea 5 straturi de foi de lasagna și 6 straturi de sosuri, deci aveți grijă cum împărțiți sosurile ca să vă ajungă. Puneți pe fundul tăvii puneți sos bechamel și sos bolognese. Așezați foile și peste ele din nou cele două sosuri. Procedați la fel până terminați foile și sosurile. Ultimul strat trebuie să fie de sosuri.

cum se coace lasagna

Dați tava în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 30-35 minute. Orientați-vă în funcție de timpul de gătire al foilor specificat pe pachet.

lasagna de post cu ciuperci

Lăsați lasagna să se odihnească 10 minute, apoi presărați pătrunjel sau busuioc proaspăt și serviți. Dac

Ce puteți înlocui în rețetă

Iată cum puteți adapta rețeta la gusturile voastre sau la ceea ce aveți la îndemână:

  • foi de lasagna - dacă nu țineți post, ci doriți doar o lasagna fără carne, puteți să faceți foi de lasagna de casă, urmând rețeta de tăieței de casă cu ou. Veți avea foi gustoase și catifelate, mult mai bune decât cele cumpărate!
  • ciuperci - dacă indiferent de motiv nu consumați ciuperci, puteți înlocui întreaga cantitate de ciuperci din rețetă cu granule de soia.
  • vegetarian - dacă nu țineți post, puteți folosi lapte și unt în loc de apă și ulei la sosul bechamel, în aceleași cantități și urmând același mod de preparare. De asemenea, pentru un gust mai bogat, puteți presăra parmezan ras sau mici cubulețe de mozzarella fresca între straturile de paste.
  • sos bechamel - nu va fi deloc același lucru, totuși, dacă nu vreți să îl faceți, se poate înlocui cu un sos vegetal (de ovăz, de soia, etc.) sau cu smântână în varianta vegetariană.
lasagna de post cu ciuperci

Cum se păstrează

Puteți păstra lasagna la frigider pentru 4-5. Când doriți să o serviți o încălziți pentru 2-3 minute la microunde sau pentru 15 minute în cuptorul mare la 180 de grade.

Lasagna se poate congela până la 3 luni în caserole cu capac etanș. Când doriți să o serviți, o lăsați să se dezghețe peste noapte în frigider.

lasagna de post cu ciuperci

Extra-sfaturi

  • Puteți dubla cantitățile ingredientelor pentru sosul de ciuperci și să congelați jumătate din el pentru altădată.
  • Foile de lasagna din magazine nu au nevoie de fierbere în prealabil. Dacă faceți foi de casă, le fierbeți doar 2 minute înainte de folosire.
  • Înainte să asamblați lasagna în tavă orientați-vă câte foi încap pe un rând și cum e mai bine să le așezați.
  • Alegeți o tavă suficient de adâncă (aprox. 8 cm), altfel e posibil ca sosurile să curgă în cuptor.
  • Dacă aveți nevoie să tăiați sau să decupați câteva foi, hidratați-le 10 minute în apă rece. Vor deveni flexibile și ușor de tăiat. Dacă nu le hidratați sunt casante și se sparg ușor.
  • Nu lăsați lasagna în cuptor mai mult decât timpul indicat pe pachet pentru gătirea foilor. Lasagna e bună dacă foile sunt al dente, nu le gătiți în exces pentru că se vor înmuia prea tare!
lasagna de post cu ciuperci

Întrebări frecvente

Se poate face lasagna de post?

Lasagna se poate face în varianta de post înlocuind carnea tocată cu ciuperci, iar laptele și untul din sosul bechamel cu ulei și apă sau lapte vegetal.

Se poate face lasagna fără gluten?

Da, se poate, dacă folosiți paste fără gluten și dacă înlocuiți făina de grâu din sosul bechamel cu o făină fără gluten.

Lasagna de post cu ciuperci este o opțiune sănătoasă?

Lasagna de post cu ciuperci poate fi o opțiune sănătoasă, dacă se folosesc ingrediente simple și naturale, cât mai puțin procesate. De asemenea, fiind o mâncare calorică și consistentă, lasagna trebuie mâncată în cantități moderate.

Rețete asemănătoare

Vrei să încerci și alte rețete de post? Iată ce mai găsești pe blog:

  • Sarmale de post cu soia
    Sarmale de post cu soia și ciuperci în foi de varză acră
  • bol cu salata mexicana și lime
    Salată mexicană cu quinoa - rețeta de salată cu fasole roșie, porumb și avocado
  • Mancare de cartofi cu orez reteta bulgareasca
    Mâncare bulgărească de cartofi cu orez - rețeta ieftină de post
  • Mancare de linte de post_reteta
    Mâncare de linte cu legume, rețeta de post

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

lasagna de post cu ciuperci

Lasagna de post cu ciuperci și sos bechamel

Aceasta este cea mai bună și cea mai ușoară rețetă de lasagna de post cu ciuperci pe care o puteți face! 5 straturi de paste și sos delicios!
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 1 hour hour
Gătire: 35 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour 35 minutes minutes
Număr de porții: 10
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

robot philips
robot de bucătărie

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 320 g foi de lasagna

sos bolognese cu ciuperci (de post)

  • 500 g ciuperci proaspete
  • 2 buc ceapă uscată
  • 2 morcovi nu prea mari
  • 1 felie mică de țelină
  • 4 căței usturoi
  • 250 ml roșii pasate
  • 150 ml apă
  • 25 ml ulei
  • sare, piper și oregano

sos bechamel de post

  • 70 ml ulei
  • 70 g făină
  • 1 litru apă
  • sare, piper, nucșoară

în plus

  • pătrunjel sau busuioc proaspăt (pentru servit)

Instrucțiuni de preparare
 

folosiți o tavă de aprox. 25x35cm

  • Dați la robot toate legumele. Aveți grijă să nu le transformați în pastă, ci să rămână granulate. Dacă nu aveți robot, dați legumele pe răzătoarea cu găuri mici, iar ciupercile le tăiați foarte mărunt din cuțit.
  • Căliți morcovul, ceapa, usturoiul și țelina în ulei încins pentru 5 minute. Puneți ciupercile, sare, piper, oregano, suc de roșii și 150 ml de apă. Amestecați și lăsați sosul să fiarbă 30 de minute.
  • Pentru sosul bechamel puneți uleiul să se încălzească într-o cratiță. Turnați făina și amestecați cu un tel de mână ca să nu se formeze cocoloașe. Când făina s-a îngroșat puțin, turnați apa călduță, puțin câte puțin amestecând continuu. Puneți sare, piper și nucșoară și lăsați sosul să fiarbă până când se îngroașă ca o smântână (aprox. 15 minute) Amestecați des.
  • Ungeți tava cu ulei. Vom avea 5 straturi de foi de lasagna și 6 straturi de sosuri, deci aveți grijă cum împărțiți sosurile ca să vă ajungă.
    Puneți pe fundul tăvii puneți sos bechamel și sos bolognese. Le amestecați puțin Așezați foile și peste ele din nou cele două sosuri. Procedați la fel până terminați foile și sosurile. Ultimul strat trebuie să fie de sosuri.
  • Dați tava în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 30-35 minute. Orientați-vă în funcție de timpul de gătire al foilor specificat pe pachet.
  • Lăsați lasagna să se odihnească 10 minute, apoi presărați pătrunjel sau busuioc proaspăt și serviți.

Bine de știut:

  • Puteți dubla cantitățile ingredientelor pentru sosul de ciuperci și să congelați jumătate din el pentru altădată.
  • Foile de lasagna din magazine nu au nevoie de fierbere în prealabil. Dacă faceți foi de casă, le fierbeți doar 2 minute înainte de folosire.
  • Înainte să asamblați lasagna în tavă orientați-vă câte foi încap pe un rând și cum e mai bine să le așezați.
  • Alegeți o tavă suficient de adâncă (aprox. 8 cm), altfel e posibil ca sosurile să curgă în cuptor.
  • Dacă aveți nevoie să tăiați sau să decupați câteva foi, hidratați-le 10 minute în apă rece. Vor deveni flexibile și ușor de tăiat. Dacă nu le hidratați sunt casante și se sparg ușor.
  • Nu lăsați lasagna în cuptor mai mult decât timpul indicat pe pachet pentru gătirea foilor. Lasagna e bună dacă foile sunt al dente, nu le gătiți în exces pentru că se vor înmuia prea tare!
Valori nutriționale
Lasagna de post cu ciuperci și sos bechamel
Valori per porție
Calorii
247
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
10
g
15
%
Carbohidrați
 
34
g
11
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
3
g
3
%
Proteine
 
7
g
14
%
Vitamina A
 
157
IU
3
%
Calciu
 
19
mg
2
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Borcan si lingura cu unt de arahide facut in casa
    Cum să faci unt de arahide acasă - rețeta rapidă, sănătoasă și ieftină
  • Mâncare de post cu prune și orez pe farfurie cu șervet
    Mâncare de orez cu prune uscate - rețetă tradițională de post
  • taietei cu varza in cratita
    Tăieței cu varză dulce de post – Rețetă ardelenească tradițională, fără carne
  • hummus cu dovlecei si nuci
    Hummus cremos cu dovlecei și nuci - Rețetă rapidă și sănătoasă
741 shares

Comentarii

  1. Ica a zis

    martie 16, 2024 at 12:14 pm

    5 stars
    Mulțumim pentru toate rețetele!
    UN POST BINECUVANTAT(luni 18.03.)pentru toți îl care țineți!)

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      martie 16, 2024 at 12:19 pm

      Mulțumim, la fel!

      Răspunde
5 from 3 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x