Timp estimat pentru citit: 9 minute
Această rețetă ușoară de tiramisu fără ouă, cu mascarpone și frișcă e gata imediat, iar rezultatul este delicios!
Prepararea durează doar 10 minute de la început până la sfârșit! Categoric, aceasta este cea mai rapidă variantă de tiramisu!
Tiramisu fără ouă este desertul perfect pentru zilele când te grăbești și nu ai mult timp de stat în bucătărie sau când ți s-au anunțat musafiri în scurt timp.
De asemenea, rețeta aceasta de tiramisu, în care folosim doar cremă de mascarpone și frișcă naturală, este foarte potrivită pentru persoanele care nu doresc sau nu au voie să consume ouă.
Dacă preferați varianta clasică, pe blog găsiți rețeta mea de tiramisu cu ouă sterilizate la abur, în care folosesc atât gălbenușurile, cât și albușurile.
Mergi direct la:
Ce este Tiramisu - scurtă istorie a rețetei
Tiramisu este un desert italian delicios, compus din straturi de pișcoturi de șampanie (biscuiți Savoiardi, sau ladyfingers - în engleză), înmuiate în cafea tare și lichior (de obicei se folosește Amaretto sau Marsala), alternând cu o cremă fină și pufoasă, realizată din mascarpone, ouă și zahăr. Există și variante de Tiramisu fără ouă. De obicei, tiramisu se presară la suprafață cu cacao sau ciocolată rasă.
Originea acestui desert nu este clară, dar se crede că a fost creat în regiunea Veneto din nordul Italiei, în jurul anilor 1960. Există mai multe legende despre cum a fost creat tiramisu, dar niciuna nu poate fi confirmată cu certitudine.
Unii cred că tiramisu a fost creat de bucătarul Roberto Linguanotto din Treviso, care a inventat acest desert pentru a-i da energie soției sale însărcinate. Alții cred că a fost creat într-un bordel din orașul Treviso, unde a fost servit ca un afrodiziac pentru clienți.
În trecut acest desert se numea Supa Ducelui. Mai târziu a primit numele și semnificația pe care o are și în zilele noastre: Tiramisu sau în traducere din italiană "Ridică-mă!" Acest fapt s-ar fi datorat presupuselor sale proprietăți afrodisiace.
Indiferent de originea sa, tiramisu a devenit unul dintre cele mai populare deserturi italienești și este servit în restaurante din întreaga lume. Acest desert este apreciat pentru gustul său delicios, dar și pentru faptul că este ușor de preparat acasă.
Ce ne trebuie pentru un tiramisu fără ouă
Câteva cuvinte despre ingrediente și eventualele înlocuiri care se pot face. Cantitățile exacte le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă. Tot acolo găsiți și varianta video pentru acest delicios tiramisu fără ouă.
- pișcoturi de șampanie - dacă doriți un blat de casă, puteți face un blat din pandișpan, ca pentru ruladă.
- mascarpone - este un ingredient principal în orice Tiramisu și nu poate fi înlocuit.
- smântână pentru frișcă - smântână naturală, cu minim 30% grăsime. Nu folosiți "frișcă" vegetală!
- zahăr pudră - pentru îndulcit crema. Nu folosiți zahăr tos, acesta înmoaie frișca și crema se va tăia!
- extract de vanilie - pentru cea mai plăcută aromă folosiți vanilie naturală: extract, pastă de vanilie, semințele unei păstăi sau zahăr vanilat Bourbon.
- cafea - puteți face cafea expresso sau puteți folosi cafea instant (ness). Cafeaua trebuie să fie rece! Dacă aveți copii, puteți înlocui cu Nesquik.
- alcool - se adaugă în cafeaua rece pentru o aromă deosebită. Puteți folosi: brandy, rom, amaretto. Dacă aveți copii, se poate omite.
- cacao - este un ingredient important în orice rețetă de tiramisu, de aceea alegeți o pudră de cacao neagră, de bună calitate cu aromă plăcută și intensă.
Vezi cardul de rețetă de la final, pentru cantități exacte.
Preparare
Tiramisu este una dintre cele mai simple rețete de desert, iar în varianta fără ouă lucrurile sunt și mai ușoare. Chiar și un copil poate face această prăjitură. Iată mai jos modul de preparare pas cu pas.
1..Puneți mascarpone și smântână pentru frișcă într-un castron și mixați până se omogenizează și obțineți o cremă fină și fermă.
2. Adăugați zahărul pudră și extractul de vanilie și mixați scurt, doar cât să le încorporați.
3. Pregătiți cafeaua. Lăsați-o să se răcească, apoi adăugați alcoolul.
4. Alegeți un vas cu dimensiuni de aprox. 20×20 cm. Puneți 2 linguri de cremă pe fundul vasului, apoi începeți să așezați pișcoturile după ce le treceți pe fiecare pentru 1 secundă prin cafeaua rece.
5. Peste primul strat de pișcoturi puneți jumătate din cantitatea de cremă.
6. Așezați și al doilea strat de pișcoturi trecut prin cafea și din nou un strat de cremă. Presărați suprafața cu cacao folosind o sită de ceai.
7. Dați prăjitura la frigider pentru cel puțin 4 ore, dar e de preferat să o lăsați peste noapte. Tiramisu e întotdeauna mai bun a doua zi.
Alte variante ale rețetei
Tiramisu este un desert foarte iubit care se poate face în mai multe variante, toate la fel de bune.
- tiramisu cu căpșuni - un desert ușor, fructat, cu arome superbe de primăvară
- tiramisu la pahar - ușor de făcut, cu aspect elegant, perfect pentru întâlnirile cu prietenii.
- înghețată tiramisu - cremoasă și răcoritoare, fără ace de gheață. Se pregătește ușor, doar cu un mixer de mână, fără aparat special.
- tort tiramisu - desertul perfect pentru orice ocazie festivă. Se face ușor și arată spectaculos.
- ruladă tiramisu - delicioasă și elegantă, această ruladă va fi un desert perfect pentru o ocazie specială
Cum se păstrează
Pentru a menține tiramisu proaspăt și delicios, este important să îl păstrați la frigider timp de 2-3 zile. Înainte de a-l pune la rece, acoperiți-l cu folie de plastic sau cu un capac pentru a preveni uscarea sau absorbția mirosurilor străine.
Dacă doriți să păstrați tiramisu pentru o perioadă mai lungă de timp, puteți îngheța porțiuni individuale în recipiente sigilate și să le dezghețați lent, în frigider cu câteva ore înainte de servire.
Extra-sfaturi pentru cel mai bun tiramisu
- Mascarpone și smântâna pentru frișcă trebuie să fie reci, de la frigider. De asemenea e bine să țineți și castronul și telurile mixerului 30 de minute la frigider înainte să le folosiți la prepararea cremei.
- Cafeaua în care înmuiați pișcoturile trebuie să fie rece, altfel pișcoturile se vor înmuia prea mult.
- Înmuiați pișcoturile în cafea doar o secundă, nu mai mult.
- Înainte să îl băgați la frigider, presărați tiramisu cu un strat gros și uniform de cacao. Acesta va preveni uscarea cremei la suprafață.
- Dacă stratul de cacao s-a umezit în frigider, pentru un aspect frumos, înainte de servire pudrați prăjitura cu încă un strat de fin de cacao.
- Pentru o variantă cu mai puține calorii, puteți în locui zahărul cu un îndulcitor natural, de exemplu Green Sugar sau Eritritol.
Întrebări frecvente
Pentru rețeta de tiramisu rapid fără ouă, ai nevoie de: pișcoturi, mascarpone, frișcă, zahar pudră, cafea expresso sau ness și cacao.
Puteți folosi alte tipuri de biscuiți care se înmoaie ușor, de exemplu Petit Beurre sau puteți face un blat de pandișpan.
Mascarpone este un ingredient principal în orice Tiramisu și nu poate fi înlocuit. Totuși, urmând rețeta puteți face o prăjitură delicioasă cu pișcoturi de șampanie și o cremă de brânză dulce: brânză de vaci, ricotta, Philadephia, etc.
Este recomandat să lăsați tiramisu la frigider cel puțin 4 ore înainte de servire, dar ideal ar fi să stea peste noapte la rece pentru a se întări bine.
Puteți înlocui cafeaua cu Nesquik, cu o cafeluță de cicoare sau cu un sirop din compot.
Nu este obligatoriu, îl puteți omite, dar un strop de rom sau de coniac aduce mai multă savoare în acest desert.
Alte deserturi cu pișcoturi de șampanie, fără coacere
Vrei să încerci și alte rețete la fel de ușoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
Rețeta Video
Ingrediente
tavă 20 x 20 cm
- aprox. 24 buc pișcoturi de șampanie
- 200 ml cafea expresso (sau ness)
- 400 g mascarpone
- 200 ml smântână pentru frișcă
- 40 g zahăr pudră (sau după gust)
- 3 lingurițe extract de vanilie
- 2 linguri brandy, rom, amaretto
- 1 lingură cacao
Instrucțiuni de preparare
crema de mascarpone
- Puneți mascarpone și smântână pentru frișcă într-un castron și mixați până se omogenizează și obțineți o cremă fină și fermă.
- Adăugați zahărul pudră și extractul de vanilie și mixați scurt, doar cât să le încorporați.
asamblare și decor
- Pregătiți cafeaua. Lăsați-o să se răcească, apoi adăugați alcoolul.
- Alegeți un vas cu dimensiuni de aprox. 20×20 cm. Puneți 2 linguri de cremă pe fundul vasului, apoi începeți să așezați pișcoturile după ce le treceți pe fiecare pentru 1 secundă prin cafeaua rece.
- Peste primul strat de pișcoturi puneți jumătate din cantitatea de cremă.
- Așezați și al doilea strat de pișcoturi trecut prin cafea și din nou un strat de cremă. Presărați suprafața cu cacao folosind o sită de ceai.
- Dați prăjitura la frigider pentru cel puțin 4 ore, dar e de preferat să o lăsați peste noapte. Tiramisu e întotdeauna mai bun a doua zi.
Bine de știut:
- Mascarpone și smântâna pentru frișcă trebuie să fie reci, de la frigider. De asemenea e bine să țineți și castronul și telurile mixerului 30 de minute la frigider înainte să le folosiți la prepararea cremei.
- Cafeaua în care înmuiați pișcoturile trebuie să fie rece, altfel pișcoturile se vor înmuia prea mult.
- Înmuiați pișcoturile în cafea doar o secundă, nu mai mult.
- Înainte să îl băgați la frigider, presărați tiramisu cu un strat gros și uniform de cacao. Acesta va preveni uscarea cremei la suprafață.
- Dacă stratul de cacao s-a umezit în frigider, pentru un aspect frumos, înainte de servire pudrați prăjitura cu încă un strat de fin de cacao.
- Pentru o variantă cu mai puține calorii, puteți în locui zahărul cu un îndulcitor natural, de exemplu Green Sugar sau Eritritol.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu