• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu prune

Prăjitura cu gem de prune şi nuci (fără gluten)

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 26 sept. 2024 · Publicată: 26 mart. 2017 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
207 shares
Mergi la rețetă

Cum să vă explic eu cât de bună e prăjitura cu gem de prune şi nuci ca să vă conving să o faceţi? E ca la mama acasă. Sau ca la bunici. Sau e ca şi cum ai mânca pâine unsă cu unt şi gem , dar într-o altă prezentare şi prelucrare. Căci până la urmă cam atât ne trebuie ca să facem prăjitura asta: făină, unt, gem de prune şi ceva adaosuri minunate menite să îi dea un plus de texturi şi arome: miez de nucă mărunţit şi coajă rasă de lămâie.

prajitura cu gem de prune si nuci

Aluatul prăjiturii este dens, sfărâmicios şi seamănă oarecum cu un aluat clasic de tartă la care însă nu am folosit ou. Am modificat puţin reţeta pentru că şi această prăjitură am făcut-o tot folosind produse fără gluten în cadrul campaniei  "Gătim românește și fără gluten cu Schar" . Am aflat că unele dintre persoanele cu intoleranţă la gluten, au din păcate intoleranţă şi la ouă. Aşa că am gândit reţeta asta astfel încât să le vin în ajutor cu o idee uşoară şi delicioasă pe care să o poată pune în aplicare.

Gemul de prune, pe care l-am pus la cămară ca furnicuţele, astă toamnă, e un deliciu acum, mai ales în combinaţie cu miezul de nucă şi cu puţină coajă rasă de lămâie care să îi potenţeze aroma.

Am explicat mai jos, la modul de preparare că sunt 2 variante de a decora prăjitura asta. Fie faceţi un grilaj din aluat, aşa cum vedeţi în poze, fie băgaţi aluatul la congelator pentru 10-15 minute, apoi îl daţi pe răzătoarea cu găuri mari şi îl presăraţi peste umplutură. La cuptor va deveni crocant şi delicios. Procedaţi cum vă place sau cum vi se pare mai uşor. Prăjitura asta e superbă şi extraordinar de bună, orice metodă aţi aplica!

prajitura cu gem de prune si nuci

Mod de preparare prăjitura cu gem de prune şi nuci

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

prajitura cu gem de prune si nuci

Prăjitura cu gem de prune şi nuci (fără gluten)

5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 40 minutes minutes
Timp total: 55 minutes minutes
Număr de porții: 6
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

pentru o tavă de 25x15 cm sau o formă rotundă de aprox. 20 cm

aluatul

  • 200 g unt rece cu min. 65% grăsime
  • 200 g făină (Mix Patisserie de la Schar)
  • 3 linguriţe rase de zahăr pudră
  • 1 linguriţă rasă de praf de copt (fără gluten)
  • 1 linguriţă de coajă rasă de lămâie
  • un praf de sare
  • la nevoie - 1 sau 2 linguriţe de apă rece

umplutura

  • aprox. 200 g gem de prune
  • 70 g miez de nucă
  • 1-2 linguri de pesmet (Pan Grati, fără gluten de la Schar, în funcţie de cât de lichid este gemul)
  • 1 linguriţă coajă rasă de lămâie

în plus - opţional, pentru aspect

  • 1 linguriţă de miere
  • 1 linguriţă de zahăr pudră

Instrucțiuni de preparare
 

  • Tăiem untul rece cuburi şi îl amestecăm cu toate ingredientele din lista pentru aluat (mai puţin apa!).
  • Începem să frământăm şi vom obţine un aluat nisipos care cel mai probabil nu va da semne că vrea să se lege.
  • Adăugăm 1 linguriţă de apă rece şi continuam să frământăm. Dacă tot nu se leagă aluatul, mai adaugăm şi a doua linguriţă de apă. Acum sigur se va lega!
  • Nu frământăm prea mult, ci doar până obţinem o bilă de aluat omogen care nu se mai lipeşte de mâini.
  • Înfăşurăm aluatul în folie alimentară şi îl lăsăm să se odihnească la frigider pentru cel puţin 30 de minute.
  • Aprindem cuptorul la 180 de grade şi aducem la îndemână forma pe care vrem să o folosim. Nu e nevoie să ungeţi forma, aluatul are foarte mult unt şi nu se va lipi.
  • Scoatem aluatul din frigider şi dăm deoparte cam un sfert din el. Îl vom folosi la grilajul de deasupra.
  • Presărăm puţină făină pe blatul de lucru şi întindem cu sucitorul o foaie de dimensiunea tăvii şi de aprox. ½ cm grosime.
  • Aşezăm foaia în tavă si o înţepăm din loc în loc cu furculiţa. Dăm tava la cuptor pentru 20 de minute.
  • Între timp tocăm miezul de nucă cu cuţitul. Nu trebuie să fie foarte mărunt., e foarte plăcut să găseşti bucăţele crocante de nucă în umplutură.
  • Amestecăm gemul de prune cu coaja rasă de lămâie, pesmetul şi cu nuca mărunţită. În funcţie de cât de uscat sau de lichid e gemul vostru, e posibil să intre mai puţin sau mai mult pesmet. Consistenţa umpluturii trebuie să fie groasă ca o cremă, să nu curgă. Dacă umplutura e prea umedă, va înmuia blatul.
  • Scoatem forma din cuptor şi întindem gemul în strat uniform peste blat.
  • Din aluatul păstrat deoparte formăm grilajul de deasupra. La fel de bine puteţi băga aluatul la congelator să se întârească puţin şi apoi îl daţi pe răzătoarea cu găuri mari şi îl presăraţi peste umplutură. La copt va forma un strat crocant şi delicios. Procedaţi cum vi se pare mai uşor.
  • Amestecăm 1 linguriţă de miere cu 2 linguri de apă şi ungem cu o pensulă grilajul de deasupra, apoi presărăm puţin zahăr tos. În acest fel grilajul va căpăta o nuanţă rumenă şi frumoasă. Dacă alegeţi metoda cu aluatul dat pe răzătoare, săriţi peste acest pas.
  • Dăm din nou prăjitura la cuptor pentru 20 de minute.
  • Lăsăm prăjitura să se răcească, o pudrăm cu puţin zahăr pudră (opţional), apoi o porţionăm şi o servim celor dragi. E bună şi când este caldă, dar mare atenţie, umplutura frige foarte tare!

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

prajitura cu gem de prune si nuci

Alte reţete fără gluten, preparate cu produse Schar, participante la aceeaşi campanie:

Reţete sărate:

  • Gulii pane făcute la cuptor
  • Ciorbă de fasole verde cu rântaş
  • Sandviş de post cu chifteluţe din legume

Deserturi:

  • Biluţe din biscuiţi cu vişine
  • Melcişori cu nucă şi scorţişoară
  • Prăjitura semiluna cu nucă (de post)
  • Eclere şi choux a la creme cu căpsuni

Vă reamintesc că puteţi găsi toate reţetele participante la această campanie, grupate într-un album pe Facebook (click aici).  Schar va premia una dintre persoanele care vor lăsa comentarii în albumul campaniei cu un pachet cu produse fără gluten. Aşadar, nu vă sfiiţi, dacă vreun preparat v-a făcut cu ochiul, votaţi-l printr-un simplu comentariu la fotografia din album! ?

prajitura cu gem de prune si nuci

Poftă bună la prăjitura cu gem de prune şi nuci!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Felie de prăjitură cu iaurt și prune, desert simplu de sezon
    Prăjitură rapidă cu prune – fragedă, aromată și gata în 45 de minute
  • Mâncare de post cu prune și orez pe farfurie cu șervet
    Mâncare de orez cu prune uscate - rețetă tradițională de post
  • felie de prăjitură pandișpan cu prune și brânză de vaci
    Pandișpan pufos cu prune și brânză de vaci - rețeta video de prăjitură cu prune
  • Barcute din foietaj umplute cu gem
    Bărcuțe din foietaj umplute cu gem de prune și nuci
207 shares
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet
  • Felie de budincă de cuscus cu brânză și stafide, servită pe farfurie albă
    Budincă de cuscus cu brânză dulce și stafide – simplă, rapidă și hrănitoare

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.