• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete de post

Tocăniță de ciuperci cu sos de roșii - rețetă de post simplă și rapidă

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 13 aug. 2024 · Publicată: 25 nov. 2019 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 2 comentarii
2893 shares
Mergi la rețetă

Rețeta de tocăniță de ciuperci cu sos de roșii, o mâncare de post simplă și rapidă. Merge de minune cu mămăliguță sau cu pâine proaspătă.

Tocanita de ciuperci cu sos de rosii

Încă suntem în perioada de post și avem nevoie de cât mai multe idei simple și rapide pentru meniul zilnic. Am făcut de curând această tocăniță de ciuperci și pentru că nouă ne-a plăcut mult, mi-am zis să o pun pe blog și pentru voi.

>>> Aici găsiți mai multe rețete de post <<<

Mie nu îmi plac ciupercile din conservă, mi se pare că își pierd toată savoarea, așa că foarte rar le folosesc. Plus de asta, găsim ciuperci proaspete tot timpul, fierb foarte repede, așa că nu am deloc motive să cumpăr conserve cu ciuperci sau ciuperci congelate.

Așadar, tocănița mea are ciuperci Champignon proaspete, dar și alte câteva legume. I-am pus și suc de roșii, e dulce-acrișoară, foarte gustoasă și merge foarte bine atât cu mămăliguță caldă cât și cu o pâine proaspătă cu care să întingi în sosul ăla grozav din farfurie.

Mod de preparare tocăniță de ciuperci cu sos de roșii

Veți observa în fotografii că am folosit din nou multicookerul Heinner (vezi aici modelul) dar nu trebuie să vă împiedicați de asta, tocănița de ciuperci se face foarte bine și foarte repede în orice cratiță și pe orice aragaz.

Pe lângă faptul că îmi ușurează mult viața și că mâncarea gătită la el iese foarte gustoasă, eu mai folosesc multicookerul și din alt motiv: l-am instalat în balconul închis din fața bucătăriei. În felul acesta nu mai fac abur sau miros de mâncare în bucătărie și nu mai trebuie să țin geamul deschis în timp ce gătesc și să se facă frig în casă 😉

V-aș mai spune ceva referitor la ciupercile proaspete. Orice bucătar serios v-ar spune că ciupercile nu se spală, pentru că absorb apă, ci doar se curăță foarte bine cu o perie sau cu un burete special păstrat pentru acest scop.

Tocanita de ciuperci cu sos de rosii

Eu una, însă, nu pot pur și simplu să pun ciupercile nespălate în mâncare. Mă tot gândesc că nu știu unde și cum au crescut, cum au fost recoltate și unde au stat depozitate până să le cumpăr eu. Așa că asta e, n-o fi corect, dat eu spăl ciupercile cu simț de răspundere, le curăț partea de codiță care a stat în pământ și abia apoi le folosesc la gătit.

Tare aș fi curioasă voi cum procedați cu ciupercile? Le periați sau le spălați temeinic? 🙂

Tocanita de ciuperci cu sos de rosii

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Tocanita de ciuperci cu sos de rosii

Tocăniță de ciuperci cu sos de roșii

5 from 7 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 40 minutes minutes
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 500 g ciuperci Champignon
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras
  • 3-4 căței de usturoi
  • 50 ml ulei
  • 150 ml suc de roșii
  • sare și piper după gust
  • cimbru, frunze de dafin
  • pătrunjel proaspăt pentru servit

Instrucțiuni de preparare
 

  • Tăiați mărunt legumele (mai puțin ciupercile) și puneți-le la călit în ulei.
  • Spălați ciupercile și tăiați-le cuburi mai măricele.
  • Când legumele s-au înmuiat, puneți și ciupercile tăiate peste ele și adăugați cimbru, dafin,sare și piper după gust.
  • Lăsați ciupercile să se gătească amestecând din când în când. În mod normal ciupercile își vor lăsa suficientă apă încât să nu mai fie nevoie să adăugați și voi suplimentar. Totuși, dacă credeți că e nevoie, puteți pune o ceșcuță mică de apă.
  • Ciupercile se gătesc repede, cam în 15 minute puteți turna și sucul de roșii. Lăsați tocănița să mai dea câteva clocote, cam 10 minute, apoi puteți stinge focul.
  • Presărați tocănița de ciuperci cu pătrunjel proaspăt și serviți-o imediat, cu mămăliguță sau cu pâine, după dorință.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Tocanita de ciuperci cu sos de rosii_

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Salată de vinete cu tahini și ulei de măsline, presărată cu sumac și pătrunjel, servită într-un bol rustic.
    Salată de vinete fără maioneză – rețeta cu tahini, mai sănătoasă și mai cremoasă
  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • castron alb cu salata calda de naut si legume diverse morcov, ardei, ceapa decorata cu patrunjel
    Salată caldă de năut cu legume – rapidă, sănătoasă, gata în 20 de minute
  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
2893 shares

Comentarii

  1. Ioana a zis

    iunie 24, 2025 at 10:32 pm

    5 stars
    Eu fac tocanita de ciuperci putin diferit , fara morcov , ardei si usturoi dar mi s-a parut interesanta combinatia asta si am incercat-o . Am facut o cantitate mai mare pentru familia mea mai numeroasa si a iesit super buna , chiar si aspectul este exact ca in poza . Multumesc pentru reteta si succes in continuare !

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      iunie 25, 2025 at 10:08 am

      Ce bucurie că v-a plăcut tocănița! Să vă fie de bine și vă mulțumesc pentru mesaj. Înseamnă mult pentru mine.

      Răspunde
5 from 7 votes (6 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.