• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Aperitive

Sos Tzatziki - rețeta grecească autentică

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 14 mai 2024 · Publicată: 28 iun. 2023 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
7633 shares
Mergi la rețetă

Timp estimat pentru citit: 6 minute

Rețeta autentică de sos tzatziki grecesc. Aflați cum să pregătiți acest sos de iaurt grecesc cremos, cu castraveți și usturoi, servit în cele mai bune taverne!

Reteta tzatziki_sos grecesc de iaurt

Grecii mănâncă de obicei tzatziki cu pâine. Este folosit de asemenea și pentru faimosul souvlaki învelit într-o lipie și, desigur, în gyros. Aproape tuturor grecilor le place să aibă tzatziki alături de pâine sau și cartofi prăjiți sau cartofi la cuptor, de aceea acest sos este servit în fiecare tavernă sau restaurant tradițional. 

Tzatziki este, de asemenea, acompaniamentul ideal pentru dovlecei pane și orice fel de chifteluțe din carne sau legume.

Reteta tzatziki_sos grecesc de iaurt
Mergi direct la:
  • Ce este sosul grecesc tzatziki?
  • Ce gust are sosul grecesc Tzatziki?
  • Ingrediente
  • Preparare
  • Sugestii de servire
  • Cum se păstrează sosul tzatziki
  • Extra-sfaturi
  • Întrebări frecvente
  • Rețete asemănătoare
  • Cu ce poți servi acest sos tzatziki
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ce este sosul grecesc tzatziki?

Tzatziki este un sos tradițional grecesc de usturoi, iaurt și castraveți, care este cunoscut și iubit în întreaga lume. Este cunoscut și sub denumirea de „sos gyro", deoarece este folosit în mod obișnuit în pita umplută cu carne gyro (souvlaki).

Ce gust are sosul grecesc Tzatziki?

Tzatziki este un sos foarte răcoritor, foarte popular mai ales în timpul verii. Ingredientele folosite în această rețetă de tzatziki sunt iaurt grecesc, castraveți, usturoi, ulei de măsline și suc de lămâie. 

Tzatziki are un gust acru și cremos, cu o textură ușor crocantă dată de castraveții rași. Aciditatea se poate regla din cantitatea de suc de lămâie folosită (în unele zone se înlocuiește cu oțet), iar aromele sunt de usturoi, mentă și opțional, mărar.

Ingrediente

Ingredientele principale pentru prepararea unei rețete autentice de tzatziki grecesc sunt: iaurtul gros și foarte cremos, castraveți crocanți și usturoiul. Un sos Tzatziki are aromă pregnantă de usturoi, așadar nu vă sfiiți să folosiți cât de mult vă place.

În majoritatea rețetelor de tzatziki din afara Greciei, pentru aromatizare se folosește mărar. Cu toate acestea, în rețeta autentică de sos tzatziki grecesc, acesta este rar folosit! Tzatziki autentic se face cu mentă proaspătă sau uscată.

Ingrediente Sos tzatziki reteta autentica
  • castraveți - de preferat castraveți lungi, Fabio, pentru că au mai puține semințe și o textură mai fermă. Dacă folosiți castraveți de grădină, e bine să îndepărtați semințele
  • iaurt grecesc - cât mai gras, cremos și bine scurs de zer
  • ulei de măsline - de preferat ulei extravirgin pentru o aromă autentică
  • suc de lămâie - proaspăt stors. Se poate înlocui cu oțet după gust.
  • usturoi
  • verdețuri - rețeta originală conține neapărat mentă proaspătă (sau uscată). Opțional puteți adăuga și mărar.
  • sare - un praf de sare, după gust

Vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!

Preparare

Modul de preparare pentru sosul tzatziki este foarte simplu și intuitiv iar pregătirea lui nu durează mai mult de 10 minute!

  1. Curățați castravetele de coajă și îl dați pe răzătoarea cu găuri mari, apoi îl stoarceți foarte bine de apă folosind un prosop curat de bucătărie.
  2. Puneți într-un castron: iaurtul, castravetele stors, menta și mărarul tocat, sucul de lămâie (sau oțet), uleiul de măsline, usturoiul și sarea.
  3. Amestecați până când toate ingredientele sunt combinate și aveți un sos cremos și omogen.
  4. Lăsați tzatziki să se odihnească la rece 5-10 minute înainte de servire pentru ca aromele să aibă timp să se combine.

Sugestii de servire

Acest sos tzatziki se potrivește bine cu carne, legume sau doar pâine sau lipii. Este mult mai sănătos decât sosurile pe bază de maioneză, deoarece este are mai puține grăsimi. Nouă ne place să-l avem alături la:

  • Carne la gratar
  • Legume la gratar
  • Pâine și lipii
  • Legume crude precum bețișoarele de morcovi
  • Ca sos în salate și sandvișuri
Reteta tzatziki_sos grecesc de iaurt

Cum se păstrează sosul tzatziki

Sosul tzatziki de casă este cel mai bine să fie consumat proaspăt, în ziua preparării. 

Puteți păstra sosul tzatziki la frigider într-un recipient cu capac. Se păstrează bine timp de 2-3 zile înainte de a începe să își piardă calitățile. 

Nu vă recomand să congelați sosul tzatziki.

Extra-sfaturi

Deși această rețetă de tzatziki este foarte simplu de făcut, pentru a obține textura perfectă, trebuie să fii atent la detalii:

  • folosiți usturoiul trecut prin presă sau ras pe răzătoarea cu găuri mici. Dacă tocați usturoiul din cuțit - chiar dacă îl tocați mărunt - sosul tău Tzatziki nu va avea o textură fină și e posibil să gustați o bucată de usturoi mai mare care să acopere celelalte arome.
  • pentru a obține textura perfectă pentru sosul tzatziki trebuie să folosiți iaurt grecesc, deoarece este mai fin și mai cremos decât alte iaurturi. De asemenea, iaurtul trebuie să fie rece, de la frigider.
  • alegeți mai degrabă castraveți lungi, Fabio pentru că sunt mai puțin apoși și au mai puține semințe. Dacă folosiți castraveți mici, de grădină, îndepărtați semințele. 
  • După ce radeți castravetele pe răzătoarea cu găuri mari, scurgeți foarte bine pulpa într-un șervet de bucătărie curat. Cu cât eliminați mai multă umiditate, cu atât sosul tzatziki va fi mai cremos, cu o aromă mai concentrată.

Întrebări frecvente

Ce tip de iaurt ar trebui să folosesc?

Cel mai bun tip de iaurt pentru tzatziki este iaurtul grecesc, deoarece are o consistență groasă și cremoasă. Dacă nu aveți iaurt grecesc, puteți folosi și iaurt natural obișnuit.

Pot să folosesc castraveți murați în loc de castraveți proaspeți?

Este recomandat să folosiți castraveți proaspeți pentru a obține cea mai bună textură și aroma autentică a sosului grecesc. Castraveții murați pot fi prea moi sau pot avea un gust diferit.

Rețete asemănătoare

Ți-a plăcut această rețetă și vrei să încerci și altele asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • Maioneza dietetica cu iaurt-
    Maioneză dietetică cu iaurt. Fără ulei și fără ouă crude!
  • Salata de vinete cu maioneza
    Salată de vinete cu maioneză
  • Guacamole
    Guacamole Autentic - Sos Mexican de Avocado
  • sos de caramel sarat
    Sos de caramel sărat - gata în 10 minute

Cu ce poți servi acest sos tzatziki

Iată mai jos câteva dintre mâncărurile mele favorite de servit împreună cu un sos tzatziki autentic:

  • Turte subţiri şi crocante la tigaie
    Turte subţiri şi crocante la tigaie (cu maia naturală)
  • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
    Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
  • Creveti la tigaie in crusta crocanta
    Creveți la tigaie în crustă crocantă
  • chiftele de post din linte uscata
    Chiftele de post din linte uscată- cea mai simplă rețetă de chifteluțe vegane

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Reteta tzatziki_sos grecesc de iaurt

Sos Tzatziki - rețeta grecească autentică

Rețeta autentică de sos tzatziki grecesc. Cum să pregătiți sos de iaurt cremos, cu castraveți și usturoi, servit în cele mai bune taverne!
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Timp total: 10 minutes minutes
Număr de porții: 3
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 1 castravete Fabio (aprox. 250 g)
  • 500 g iaurt grecesc
  • 2 linguri ulei de măsline (extravirgin)
  • sucul de la ½ de lămâie (sau oțet după gust)
  • 1-2 căței usturoi
  • mentă proaspătă (sau uscată)
  • opțional - mărar proaspăt
  • sare după gust

Instrucțiuni de preparare
 

  • Curățați castravetele de coajă și îl dați pe răzătoarea cu găuri mari, apoi îl stoarceți foarte bine de apă folosind un prosop curat de bucătărie.
  • Puneți într-un castron: iaurtul, castravetele stors, menta și mărarul tocat, sucul de lămâie (sau oțet), uleiul de măsline, usturoiul și sarea.
  • Amestecați până când toate ingredientele sunt combinate și aveți un sos cremos și omogen.
  • Lăsați tzatziki să se odihnească la rece 5-10 minute înainte de servire pentru ca aromele să aibă timp să se combine.
Nutrition Facts
Sos Tzatziki - rețeta grecească autentică
Amount per Serving
Calorii
122
% Daily Value*
Grăsimi
 
1
g
2
%
Colesterol
 
8
mg
3
%
Carbohidrați
 
9
g
3
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
7
g
8
%
Proteine
 
18
g
36
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Pastă de ton cu brânză cottage, ouă fierte, ceapă și castraveți murați – servită într-un bol alb, alături de pâine de casă
    Pastă de ton cu brânză cottage și ouă fierte – rețetă sănătoasă, cu multe proteine
  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • pogacele cu untura cu seminte de negrilixa si susan
    Pogăcele fragede cu brânză și untură - rețetă tradițională românească, pas cu pas
7633 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.