• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete dietetice

Supă cremă de linte roşie, cea mai bună rețetă

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 9 aug. 2025 · Publicată: 20 ian. 2015 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 11 comentarii
1532 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta simplă si rapidă de supă-cremă de linte roşie. Cum se fierbe lintea, cum faci o supa crema fină și catifelată? Cum se servește supa de linte?

Cu toții ne dorim mese ușoare, cu ingrediente ieftine și la îndemâna oricui, dar care să fie nutritive și sănătoase. Și mai ales gustoase, evident! O supă cremă de linte întrunește toate aceste condiții.

Supa crema de linte

Lintea este un ingredient care nu ar trebui să lipsească din meniul niciunei familii. Deşi e din aceeași familie cu fasolea, lintea fierbe mult mai repede și nici nu are efectele neplăcute ale acesteia. În plus, este ieftină, are puțin calorii, dar multe proteine, fibre și vitamine.

Pe blog veți găsi un articol foarte detaliat despre linte : tipuri de linte și recomandări de gătire pentru fiecare, timpi de fierbere și valori nutritive, etc. Luați-vă puțin timp să îl citiți, vă asigur că veți afla multe lucruri interesante despre această leguminoasă!

Supa crema de linte
Mergi direct la:
  • Mici secrete pentru un gust desăvârșit
  • Cum se păstrează supa de linte roșie
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete cu linte
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Mici secrete pentru un gust desăvârșit

Supa cremă de linte este fină, cremoasă și sățioasă. Este o rețetă care se face foarte ușor, la fel de ușor ca orice altă ciorbă sau supă. Să spunem că are doar câteva mici-mici secrete care fac diferența între o supă bună și una extraordinară 🙂

  • folosiți linte roșie - deși puteți face supa aceasta cu orice alt tip de linte, totuși cea roșie nu doar că fierbe mai repede, dar are și un gust ușor mai dulce, se desface la fiert și se pasează mai bine la blender. Per total, lintea roșie face supa mai cremoasă și mai bună. Bonus: are și o culoare mai frumoasă decât lintea verde sau cea maro.
  • folosiți tije de țelină apio - știu că nu le găsim peste tot și nu le avem mereu în casă, dar pentru supa aceasta zău că merită să facem tot posibilul să avem câteva tije de țelină în oală. Schimbă complet și în bine aroma supei!
  • căliți legumele - tăiați legumele cuburi și căliți-le pentru câteva minute înainte să adăugați apa și să puneți supa la fiert. Astfel, legumele își eliberează mai bine aromele decât dacă le punem la fiert direct în apă.
  • fiți generoși cu condimentele - o supă bine condimentată va fi o supă gustoasă! Folosiți boia de ardei, fulgi de chilli (sau ardei iute) și neapărat măcar o linguriță de chimion măcinat. Chimionul este cel mai bun prieten pe care îl are lintea, așa că ar fi tare bine să nu lipsească din oală!
  • serviți supa de linte cu mentă proaspătă și un strop de lămâie. Menta se potrivește minunat cu supa aceasta și schimbă radical toată ecuația aromelor. Vă recomand să încercați neapărat și sunt convinsă că îmi veți da dreptate. Dacă totuși nu vă place menta, va fi la fel de bine și cu pătrunjel.
  • câteva crutoane din pâine vor face supa aceasta și mai consistentă.

Cum se păstrează supa de linte roșie

Supa cremă de linte se păstrează la frigider, într-un recipient cu capac, până la 5 zile. Se poate încălzi pe aragaz la foc mic, amestecând din când în când sau în cuptorul cu microunde.

Dacă ați făcut mai multă supă și vreți să o păstrați pentru mai târziu, o puteți congela în caserole etanșe sau în pungi cu fermoar. În acest fel puteți congela porții individuale din care să decongelați doar atât cât aveți nevoie.

Pentru decongelare lăsați recipientele la temperatura camerei timp de câteva ore sau peste noapte în frigider.

Întrebări frecvente

Ce fel de linte se folosește la supă

Pentru supă cremă, recomand lintea roșie. Puteți folosi și linte verde, dar supa nu va fi la fel de cremoasă și de fină.

Câte calorii are supa de linte?

Lintea este un aliment foarte dietetic. O porție de supă de linte are aprox. 180 kcal.

Lintea trebuie lăsată la înmuiat înainte?

Nu, lintea fierbe foarte repede și nu are nevoie de înmuiere, așa cum procedăm cu fasolea sau năutul.

Lintea se fierbe separat?

Nu, nu trebuie să fierbem lintea separat, ci o fierbem direct în supă.

Alte rețete cu linte

Dacă iubiți lintea sau dacă vreți să îi descoperiți toate calitățile, vă recomand să încercați și rețetele de mai jos. Toate se fac ușor și sunt extraordinar de gustoase. Sunt convinsă că o să vă placă mult!

  • chifteluțe de linte la cuptor
  • pate de linte cu roșii uscate
  • mâncare de linte cu cârnați
  • mâncare de linte cu roșii (de post)
  • piure de linte
  • salată de linte

E foarte ușoară rețeta de  supă cremă de linte, dar întotdeauna e util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi  Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.

Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Supa crema de linte

Supă cremă de linte roşie

Vrei un prânz sănătos și sățios? Iată cum să prepari o supă cremă de linte roșie hrănitoare și catifelată!
5 from 20 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 45 minutes minutes
Număr de porții: 10
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

blender de mână

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 400 g de linte roșie
  • 2 linguri de ulei
  • 2 cepe
  • 2 căţei de usturoi
  • 2 morcovi
  • 1 ardei gras
  • 1 felie de ţelină mare
  • 4-5 tije de țelină apio
  • 1 cartof alb, mediu
  • 3 roșii mari ((sau o ½ de conservă de roșii pasate))
  • 1 linguriță boia de ardei dulce
  • 1 linguriță fulgi de chilli
  • 1 linguriță chimion măcinat
  • 1 frunză de dafin
  • sare şi piper după gust
  • aproximativ 3,5 litri de apă

pentru servit

  • zeamă de lămâie, după gust
  • mentă sau pătrunjel verde
  • crutoane din pâine

Instrucțiuni de preparare
 

  • Alegem lintea de eventualele impurități, o punem într-o sită şi o spălăm sub jet de apă.
  • Spălăm, curăţăm şi tăiem legumele bucăţi nu foarte mari.
  • Într-o cratiță încăpătoare (de aprox. 5-6 litri) punem uleiul la încins și călim la început ceapa și usturoiul, apoi adăugăm: ardeiul, țelina și morcovul. Lăsăm legumele să se călească cam 10 minute, cât să se înmoaie și să își dezvolte aromele.
  • Turnăm în oală cam 3,5 litri de apă, apoi punem lintea, condimentele și cartofii.
  • Lăsăm legumele să fiarbă pentru aprox. 30 de minute. Îndepărtăm spuma care se formează.
  • Când cartofii sunt fierți, adăugăm roșiile tăiate cuburi sau pasate și continuăm fierberea încă 10 minute. Tot acum gustăm și mai adăugăm sare dacă mai este nevoie.
  • Îndepărtăm frunza de dafin și pasăm supa cu un blender de mână până când devine fină și omogenă.
  • Servim supa cremă de linte caldă, asezonată cu mentă proaspătă sau pătrunjel și cu câteva crutoane din pâine.
Nutrition Facts
Supă cremă de linte roşie
Amount per Serving
Calorii
180
% Daily Value*
Grăsimi
 
1
g
2
%
Carbohidrați
 
32
g
11
%
Fibre
 
14
g
58
%
Zahăr
 
4
g
4
%
Proteine
 
12
g
24
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Supa crema de linte

Această rețetă a fost inițial publicată în ianuarie 2015 și actualizată cu fotografii noi în august 2021 🙂

Poftă bună la supa-cremă de linte roşie!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Salată de vinete cu tahini și ulei de măsline, presărată cu sumac și pătrunjel, servită într-un bol rustic.
    Salată de vinete fără maioneză – rețeta cu tahini, mai sănătoasă și mai cremoasă
  • Pastă de ton cu brânză cottage, ouă fierte, ceapă și castraveți murați – servită într-un bol alb, alături de pâine de casă
    Pastă de ton cu brânză cottage și ouă fierte – rețetă sănătoasă, cu multe proteine
  • castron alb cu salata calda de naut si legume diverse morcov, ardei, ceapa decorata cu patrunjel
    Salată caldă de năut cu legume – rapidă, sănătoasă, gata în 20 de minute
  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
1532 shares

Comentarii

  1. Miruna a zis

    aprilie 25, 2023 at 2:47 pm

    5 stars
    Foarte gustoasa!Multumim de rețeta!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      aprilie 25, 2023 at 5:45 pm

      Cu mare drag! Mă bucur tare mult că v-a plăcut!

      Răspunde
    • ELENA a zis

      noiembrie 08, 2023 at 6:53 pm

      Când se adaugă condimentele și foaiade dafin?

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea a zis

        noiembrie 08, 2023 at 8:07 pm

        După ce căliți legumele, când puneți și apa.

        Răspunde
    • Ica a zis

      februarie 12, 2024 at 4:10 pm

      5 stars
      Acum am făcut-o.E fff. GUSTOASĂ.Mai trebuie să fac mămăliguța.Dar am mâncat deja din doar cu pâine și smântână!..Mulțumesc mult pentru toate rețetele,pe care le apreciez foarte mult.
      Cu respect și drag,Ica

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea a zis

        februarie 13, 2024 at 6:42 am

        Mă bucur foarte mult că v-a plăcut supa! Vă aștept cu drag oricând, să încercați și alte rețete.

        Răspunde
  2. anna a zis

    noiembrie 20, 2020 at 4:34 pm

    5 stars
    uspr de facut si foarte gustoasa

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 20, 2020 at 5:15 pm

      Mă bucur că v-a plăcut! 🙂

      Răspunde
  3. Claudia a zis

    ianuarie 20, 2015 at 11:02 am

    Vai ce bine mi-ar prinde si mie o supica acum 🙂 Mai ai? Trag o fuga pana la tine 😉

    Răspunde
    • Cami a zis

      august 11, 2022 at 9:04 am

      Cantitatea de linte din trecuta rețetă este cea obținută după fierbere, nu?

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea a zis

        august 11, 2022 at 2:11 pm

        Nu, este linte uscată. Dar atenție, cantitățile sunt pentru 10 porții!

        Răspunde
5 from 20 votes (17 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet
  • Felie de budincă de cuscus cu brânză și stafide, servită pe farfurie albă
    Budincă de cuscus cu brânză dulce și stafide – simplă, rapidă și hrănitoare

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.