Clătite cu brânză şi somon afumat, o reţetă de aperitiv foarte potrivită pentru sărbători, dar şi pentru un mic dejun rapid și gustos.
Reţeta aceasta de clătite grosuțe, umplute cucremă de brânză şi fâșii de somon afumat îşi aşteaptă demult rândul să apară pe blog. Mereu am amânat-o gândindu-mă că nu e un preparat de sezon şi că mai poate aştepta.
Asta până acum 2 zile, când făcând un inventar al frigiderului am găsit că mai aveam lapte, ouă, un rest de brânză de vaci şi 2-3 fâşii de somon afumat, iar singura idee de mic dejun care mi-a venit a fost: clătite cu brânză şi somon!
Iată deci că nu numai la sărbători putem face această reţetă, ci la cât e de uşoară, ne putem răsfăţa cu ea chiar şi într-o dimineaţă oarecare.
Dar cel mai bine cred că e să le facem în week-end, atunci când nu mai mâncăm pe fugă și avem cu toții răgazul să ne bucurăm de ceva bun.
Ce fel de brânză folosim la rețeta de clătite cu brânză şi somon afumat?
Pentru clătitele acestea ne trebuie o brânză cremoasă cu gust blând, care să poată fi întinsă ușor, dar să fie și suficient de fermă, în așa fel încât să putem felia frumos clătitele.
- O brânză de vaci grasă, care să nu fie acră e foarte potrivită, cu condiția să fie uscată. Dacă e mai apoasă, atunci va trebui lăsată la scurs într-o sită cel puțin o oră.
- Mult mai sigur e să folosim o brânză ricotta. Aceasta se poate înlocui cu urdă de-a noastră, care e la fel de bună, dar simțitor mai ieftină.
- Putem folosi și creme de brânză pe care le găsim în magazine gata preparate, gen Almette sau Philadelphia, de exemplu.
Despre somonul afumat
Somonul este vedeta acestor clătite și aroma lui de fum completează minunat brânza moale și cremoasă.
E ușor să găsim somon afumat, atât sub formă de file (bucată întreagă), cât și la folii de 100 sau 150 g gata feliat.
Eu vă recomand varianta la folie pentru ca este feliat foarte fin, așa cum noi nu prea reușim acasă și este perfect pentru a fi așezat peste clătitele noastre.
Alte rețete de clătite umplute pe care veți dori să le încercați
Dacă vă plac clătitele cu umpluturi sărate, mai am câteva sugestii grozave pentru voi:
- clătite cu ciuperci şi smântână la cuptor
- clătite cu șuncă și cașcaval la tigaie
- clătite cu pastă de măsline
- clătite cu carne tocată și ciuperci la cuptor
Mod de preparare clătite cu brânză şi somon afumat
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Clătite cu brânză şi somon afumat
Echipamente necesare
Ingrediente
clătitele
- 1 ou
- 100 g făină
- 150 m lapte
- o lingură de unt topit
- un vârf de cuţit de sare
umplutura
- 250 g brânză de vaci (urdă sau ricotta)
- 2 linguri de smântână
- 1 lingură de unt
- puţin mărar proaspăt tocat cât mai mărunt
- 100 g felii de somon afumat
- sare
Instrucțiuni de preparare
clătite
- Bateţi oul cu laptele, untul topit și puţină sare.
- Adăugați făina în ploaie amestecând continuu cu telul să nu se facă cocoloaşe. Trebuie să rezulte o compoziție de consistența unei smântâni mai subțiri.
- Lăsați aluatul să se odihnească timp de 15 minute.
- Încingeți o tigaie antiaderentă și turnați câte un sfert din compoziție rotind tigaia ca să se distribuie uniform. Clătitele trebuie să fie ceva mai grosuțe decât cele pe care le facem pentru umplut cu gem.
- Coaceţi clătitele pe ambele părţi.
umplutura
- Brânza se amestecă cu smântâna, untul şi mărarul şi se potiveşte de sare după gust.
asamblarea
- Împărţim crema de brânză obtinută în patru părţi egale.
- Punem pe fiecare clătită un strat de brânză peste care aşezăm fâşii de somon afumat.
- Dacă le facem pentru micul dejun, le putem servi imediat.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Poftă bună!
simonacallas a zis
Foarte bun si aspectuos ce ai facut aici. Am mancat ceva asemanator, doar ca am pus ciuperci in loc de somon si mi-a placut foarte mult. Cu somon e si mai bun 🙂
Iuliana a zis
Multumesc, Simona. E foarte buna si ideea de clatite cu ciuperci 🙂