Exact cum mi-am pus în gând, pornind de la reţeta de bază a îngheţatei cu vanilie, am început să fac tot felul de combinaţii şi toate de până acum au ieşit grozav. A doua reţetă încercată a fost cea de îngheţată de ciocolată, căreia i-am adăugat şi putină esenţă de rom, pentru că mie mi se pare ca cele două arome merg de minune una lângă alta, iar ciocolata cu rom e sus de tot printre preferatele mele.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente
- 400 ml lapte cu 3.5% grăsime
- 4 gălbenuşuri
- 400 ml smântână pentru frişcă
- 8 linguri de zahăr tos (sau după gust)
- 70 g de ciocolată ruptă bucăţi mici
- 2 linguri rase de cacao
- 1 esenţă de rom
- un praf de sare
Instrucțiuni de preparare
- Punem laptele la fiert la foc mic într-o cratiţă cu fund gros, doar cât să se încălzească, nu trebuie să fiarbă
- Frecăm gălbenuşurile cu zahărul până când se albesc şi îşi măresc volumul.
- Adăugăm treptat 4-5 linguri de lapte cald peste ouă amestecând continuu, ca să le ridicăm temperatura.
- Turnăm amestecul de ouă şi lapte peste laptele de pe aragaz,
- Umezim pudra de cacao cu putin lapte rece ca sa nu facă cocoloaşe şi o adăugăm şi pe ea în amestecul de pe foc. Lăsăm să fiarbă la foc foarte mic, până când simţim că începe să se îngroaşe.
- Dăm deoparte şi adăugăm ciocolata mărunţită, amestecând continuu până când se topeşte de tot şi avem o compoziţie omogenă. Lăsăm crema să se răcească complet.
- Adăugăm esenţa de rom şi smântâna pentru frişcă.
- Dacă aveţi maşină de îngheţată, turnaţi amestecul în recipientul scos din congelator şi lăsaţi maşina să îşi facă treaba.
- Dacă nu aveţi maşină, turnaţi amestecul într-o caserolă care va merge la congelator.
- Scoateţi caserola din 30 în 30 de minute şi mixaţi pentru a împiedica formarea cristalelor de gheaţă. Această operaţiune trebuie repetată de cel puţin 3 ori ca să obţineţi o îngheţată cremoasă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Încă mă mai minunez de gustul dens şi cremos al îngheţatei de casă. Nu seamănă cu absolut nimic din ceea ce am putea cumpăra de la magazin, nici măcar cu mărcile de îngheţată foarte scumpe, aşa că vă rog să nu vă mai lăsaţi păcăliţi şi să încercaţi una dintre reţetele de îngheţată de casă. Cu tot efortul, căci fireşte, e mai uşor să cumperi decât să meştereşti, vă asigur că nu veţi regreta.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de îngheţată de ciocolată pentru a o prepara mai uşor sau să o păstraţi pentru mai târziu.
Poftă bună la îngheţată!
Simona Callas
Arata fantastic si se vede ca e cremoasa. Am bifat reteta, sa o incerc si eu, ca la noi se mananca inghetata din greu, tot timpul anului si tare mi-ar placea sa.fac in casa asa ceva 🙂
Claudia
Categoric, inghetata facuta in casa nu se compara cu cea pe care ne este mai usor sa o cumparam de la magazin. Si nici macar nu se face greu, deci merita sa incercam sa o facem acasa 🙂
Aaaaa, si...vreau si eu o portie. A mai ramas? :))
Iuliana
Cand ma gandesc ca mi se parea complicat sa faci inghetata si preferam sa o cumpar mi-e asa o ciuda pe mine....
Pentru prieteni se mai gaseste intotdeauna cate o portie 😉