Aşa cum am mai spus, noi nu suntem prea carnivori, preferăm verdeţurile. Dar din când în când ne amintim vorba aia românească cum că "cea mai bună legumă e porcul" şi ne facem de cap cu câte un cotlet la cuptor sau o ceafă la grătar. Cu ceafa lucrurile sunt simple şi tot românul ştie să o presare cu sare şi piper şi să o azvârle pe grătarul încins. Nici cu cotletul lucrurile nu-s complicate, ci doar puţin de tot mai delicate. Cotletul nu se aruncă pur şi simplu în cuptor, ci mai înainte trebuie puţin "convins" să coopereze 🙂 Adică întâi îl perpelim pe ambele părţi într-o tigaie cu ulei încins şi abia apoi, după ce ne-am asigurat că sucurile alea gustoase au rămas la interior şi avem o crusta aurie de la exterior, îl lăsăm în cuptor la temperatură medie să se pătrundă bine până devine fraged.
La reţeta asta nu pot da cantităţi exacte. V-aş recomanda doar să cumparaţi cotlete după numărul de persoane pe care îl aveţi la masă (plus 1-2 de rezervă), să îl alegeţi cu puţină grăsime şi eventual şi cu puţin os. Ştiu că tendinţa este să cumpărăm cotlete fără os, de data asta şi ale mele au fost aşa, dar să ştiţi că osul le dă un gust mai bun. Deci dacă e pe alese, luati-le grăsuţe şi cu os. Cotletul e un pic mai fad decât ceafa, de aceea trebuie condimentat mai bine. Nici nu exageraţi, dar nici nu vă zgârciţi cu aromele, doar sarea şi piperul nu sunt suficiente în cazul cotletului, le trebuie o aromă mai puternică, cum e cea de rozmarin, dafin sau salvie.
Mod de preparare cotlet de porc la cuptor cu rozmarin şi vin roşu
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- cotlet de porc feliat
- ulei pentru prajit
- vin rosu
- rozmarin verde
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- usturoi
- opţional mai puteti pune: cimbru verde sau uscat (frunze de salvie, frunze de dafin)
Instrucțiuni de preparare
- In primul rând, carnea trebuie să fie la temperatura camerei. Dacă este prea rece, abia scoasă din frigider, se va prăji prea repede şi prea tare la exterior, iar căldura nu va ajunge şi în interior, acesta rămânând încă rece. Aşadar, scoateţi carnea din frigider cu vreo jumătate de oră înainte de a o găti şi lăsaţi-o să ajungă la temperatura camerei.
- Condimentaţi cotletele pe toate părţile cu sare şi piper după gust.
- Încingeţi uleiul în tigaie, apoi puneţi cotletele la prăjit în aşa fel încât să nu suprapuneţi feliile unele peste altele. Se rumenesc câte 3 minute pe fiecare parte, doar până formează un pic de crustă la exterior.
- Aşezaţi cotletele rumenite într-o tavă, turnaţi peste ele uleiul din tigaie amestecat cu vinul, usturoiul şi restul condimentelor pe care v-aţi hotărât să le folosiţi. Eu nu am vrut să amestec prea tare aromele şi am folosit doar sare, piper, usturoi şi mult rozmarin.
- Daţi tava la cuptorul în prealabil încins la temperatură medie (170 de grade) şi lăsati-le până când se rumenesc frumos şi furculiţa intră uşor în carne (la mine a durat cam 70 de minute). Din când în când deschideţi uşa cuptorului şi mai întorceţi-le de pe o parte pe alta sau stropiţi-le cu sosul din tavă.
- Lăsaţi friptura să se odihnească 10 minute înainte de a o servi.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Cotletul de porc la cuptor cu rozmarin şi vin roşu merge foarte bine alături de un piure de cartofi, de mazăre sau de spanac, sau cu nişte cartofi la cuptor cu rozmarin. În loc de salată vă recomand să îl însoţiţi de nişte ceapă roşie murată în oţet. Va fi o combinaţie deosebită. Click pe poza de mai jos pentru reţetă.
Pofta bună la cotlet de porc la cuptor cu rozmarin şi vin roşu!
Corina
Putem înlocui vinul roșu cu vin alb ?
Iuliana
Da, se poate înlocui.
Poftă bună! 🙂
Corina
Mulțumesc ! Am făcut acum doua săptămâni cu vin roșu și a ieșit nemaipomenit de gustoasa ! . Azi am doar alb ?! Sa speram ca va ieși la fel de buna !
Iuliana
Va fi, poate cu altă aromă, dar tot bun! 🙂
Lulu Pop
eu sunt un bucătăraș începător, așa că trebuie să întreb: când spui vin roșu, merge o fetească neagră la gătit?
Iuliana
Merge perfect! 🙂
Iuliana
Deci avem aceeasi reteta de cotlet 🙂
Claudia
Si eu folosesc putin ulei atunci cand gatesc cotletul din acelasi motiv ca si al tau. Mi se pare prea uscata, prea fara "viata" daca nu are si putina grasime adaugata 🙂
cozia
Nici pe departe sa te contrazic, dar eu nu pun ulei, rumenesc carnea in tigaia incinsa si apoi, cum ai prezentat aici.
Si iese foarte buna si sosul de vin super.
Iuliana
Nu ma supar deloc daca ma contrazice cineva 🙂 Cred ca e foarte buna si metoda ta. Mie cotletul spre deosebire de ceafa de porc, mi se pare un pic mai fad, de aceea simt ca are nevoie de un pic de grasime suplimentara.