Vară, soare, chiar caniculă pe ici, pe colo, carevasăzică ne tratăm cu îngheţată, că leac mai bun nu există pe vremea asta. Aşadar prima reţetă de îngheţată pe sezonul 2015 am ales să fie preferata mea: cea cu rom şi stafide.
La origine, tipul ăsta de îngheţată s-ar înrudi cu celebra îngheţată spaniolă Malaga, denumită astfel după numele vinului folosit pentru a îmbăta stafidele. Dar cum eu le-am îmbătat cu esenţă de rom, am zis să-i pun reţetei o denumire cinstită ca să nu creez confuzii. Dacă sunteţi fericiţii posesori ai unei sticle de vin Malaga...oh, atunci să ştiţi că-s foarte invidioasa pe voi, folosiţi cu încredere vreo 100 g pentru a înmuia stafidele. Dacă n-aveţi nici voi Malaga, aflaţi de la mine că îngheţata asta e gro-za-vă şi cu autohtona noastră esenţă de rom 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- pentru o maşină de îngheţată cu o cuvă de 1000 ml
- 2 ouă întregi
- 2 gălbenuşuri
- 400 ml de lapte gras
- 400 g de smântână pentru frișcă (min. 32% grăsime)
- 2 pliculeţe de zahăr vanilat Burbon
- 8 linguri de zahăr
- 50 g stafide
- 2 sticluțe de esență de rom (una pentru stafide şi una în compoziţie)
- un praf de sare
Instrucțiuni de preparare
Dacă preparaţi îngheţata la maşina de îngheţată, atunci trebuie să începeţi prin a băga cuva de aluminiu în congelator cu 24 de ore înainte. Compoziţia trebuie şi ea ţinută la rece cel puţin 3-4 ore. Eu o fac seara şi o pun dimineaţa la învârtit în maşină. Apoi pun îngheţata într-o caserolă şi o scot cam cu jumătate de oră înainte să o servesc la masă. Ideal ar fi să nu o mai congelaţi, ci să o serviţi direct după ce o scoateţi din maşină. După gustul meu atunci este ideal de cremoasă şi potrivit de rece chiar şi pentru copii.
- Se pun stafidele la înmuiat în 100 ml de apă şi o sticluţă de esenţă de rom. Ideal ar fi să le puneţi tot cu o seară înainte, sau măcar cu 2-3 ore. Cu cât stau mai mult în rom, cu atât mai umflate şi mai aromate vor fi.
- Se pune laptele la încălzit. Nu trebuie să ajungă la punctul de fierbere, ci doar să fie fierbinte.
- Cât timp se încălzeşte laptele, se bat gălbenuşurile şi ouăle întregi cu un praf de sare, zahărul şi zahărul Burbon până se albesc şi devin ca o cremă omogenă (e bine ca la pasul ăsta să folosiţi o crăticioară de inox încăpătoare pentru că apoi o vom pune pe foc)
- Se toarnă laptele fierbinte în fir subţire peste ouă, amestecând continuu (eu am folosit mixerul la viteză mică).
- Întreaga compoziţie se pune pe foc mic şi se amestecă tot timpul, până când simţiţi că s-a îngroşat şi a început să rămână pe lingură. La început va face spumă, nu vă speriaţi, e bine aşa.
- Lăsăm compoziţia să se răcească, apoi adăugăm smântâna, 1 sticluţă de esenţă de rom (sau mai puţin, depinde de gust) şi omogenizăm. Dăm amestecul la frigider pentru 3-4 ore.
- Se toarnă amestecul în cuva maşinii de îngheţată şi se lasă cam 30 de minute să se malaxeze pentru a nu face cristale de gheaţă. În acest timp puneţi la scurs stafidele şi le adăugaţi în cuvă cu 1 minut înainte să opriţi maşina, ca să nu se zdrobească.
- O maşină de făcut îngheţată e o investiție tare utilă, dar dacă totuși nu aveți una, atunci turnaţi compoziţia într-un vas care va merge la congelator.
- Scoateţi caserola din jumătate în jumătate de oră şi mixaţi îngheţata pentru a împiedica formarea cristalelor de gheaţă. Această operaţiune trebuie repetată de cel puţin 3 ori ca să obţineţi o îngheţată cremoasă. După ultima mixare, adăugaţi stafidele scurse şi daţi din nou la congelator până la servire.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Dacă doriţi să încercaţi şi alte combinaţii să ştiţi că găsiţi pe blog reţete de îngheţată pentru toate gusturile: îngheţată de vanilie-reţeta de bază, pentru ciocolatoşi avem îngheţată de ciocolată, iar pentru amatorii de nuci crocante: îngheţată cu nuci şi stafide. Enjoy! 🙂
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de îngheţată cu rom şi stafide pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Dacă aţi încercat reţeta, vă aştept cu drag să vă mândriţi cu produsul finit, încărcând o fotografie mai jos, în modulul de comentarii 🙂
Poftă bună!
Claudia
Deci.... cand vine vorba de inghetata... eu nu pot refuza cu nici un chip. Asa ca nu conteaza ca mai am cateva sortimente in congelator. Vreau si de la tine ca-i mai bun un sat :p
Mai ai? 🙂
Iuliana
Nuuu, asta s-a terminat demult, mai am cu ciocolata si stiu ca e preferata ta, deci te astept! 🙂
Diana
Am vz ca abia ti-ai facut cont , n-ai sa regreti ; vei gasi o comunitate vesela si muncitoare (mai putin eu :)muncitoare) , cu preparate fel de fel , prieteni din lumea virtuala ... Gusti bucatarasul suprem initiaza si concursuri interesante , de asemenea intalniri (sponsorizate in mare parte ) ale bucatarasilor doritori ... e tare frumos si distrctiv . abia astept sa-ti gasesc si acolo postarile delicioase .
Duminica frumoasa !
Iuliana
Multumesc mult, Diana! Pup!
Diana
Numai buna ptr o zi de repaus ...
Te-am gasit ieri si pe Bucataras , Iuliana ... 🙂
Iuliana
Hehe, ce mic e Internetul 🙂 sunt debutantă pe Bucataras, n-am apucat sa pun nicio reteta încă.